Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (17)

July 15, 2009

stella:

Buna seara,
Ma numesc Stella, am 29 ani, nu am rude de gr. I cu afectiuni ale tiroidei. Prima data in anul 2005 a fost depistata hipertireoidita, dupa un tratament de mai mult de jumatate de an cu Thiamazole la recomandarea endocrinologului (in luna iulie dupa odihna la mare) am intrerupt tratamentul. Peste trei luni am dat recidiva, cu urmatorele rezultate:
T3 – 5.8 (lim 1.2-2.8)
T4 – 188 (lim 60 – 160)
TSH – 0.13 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 1305 (lim 0-100)
si deasemenea cu toate caracteristicile tireotoxicozei forma autoimina: tremor, transpiratii, -kg, sete, etc deasemenea la eco- lobul sting 21×15 mm, lobul drept 25×19 mm, istmul 3mm, structura neomogena, pseudonodulara.
Dupa tratamentul cu Thiamazole de peste o jumatate de an aveam urmatorele rezultate:
TSH – 5 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 219 (lim 0-100)
T4 liber – 0.85 (lim 0.8 -2.0)
Mi s-a recomandat pe linga Thiamazole (Mercazolil) sa iau si Eutyrox incepind de la o daza mica, marind-o treptat, dar doza mai mare de 50 mg nu o suportam, deoarece aveam palpitatii ale inimii (am prolaps al mitralei stingi).
Deci in decembrie 2007 pe tratament de 2 pastile a cite 20 mg de Thiamazole si 50mg Eutyrox aveam urmatorele rezultate:
TSH – 1.5 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 282 (lim 0-100)
Peste una an deja, cu urmatorul tratament 1 pastila de Thiamazole si 62.5mg Eutyrox aveam urmatoarele rezultate:
TSH – 0.2 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 2300 (lim 0-100)
deasemenea am dat probele reumatice care au fost pozitive: factorul reumatoid – 6 (lim 3)
La recomandarea endocrinologului am micsorat cantitatea de eutirox pina la 25 mg, si in luna ianuarie 2009 am incetat sa mai administrez orice fel de pastile: peste doua luni in martie avind urmatoarele rezultate:
T3 – 1.7 (lim 1.2-2.8)
T4 – 84 (lim 60 – 160)
TSH – 2.5 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 49 (lim 0-100)
Acum in luna iulie am deja urmatorele rezultate>
T4 – 142 (lim 60 – 160)
TSH – 2.5 (lim 0.17 – 4.05)
ATPO – 99 (lim 0-100)
Eco la glanda tiroida:
Lobul drept 21×16.8 mm
lobul sting 15×15.5 mm
parenchimul difuz, ecogenitatea scazuta, diagnostic: gusa difuza gr. I-II
Deasemenea deasemenea medicul ORL me-a recomandat extirparea amigdalelor.
Daca puteti sa ma ajutati cu diagnosticul,
1.poate oare acum sa se dezvolte Hashimoto, care mai apoi sa duca la hipotireoidism?
2.Se poate cu asa caracteristici la odihna la mare, acum vara?
3.Eu nu am copii, dar speram in cel mai apropiat timp sa concepem un bebe, cum pot actiona acete afectiuni asupra fatului?
Eu va multumesc mult pentru raspuns.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate, in 2005 ati dezvoltat o hipertiroidie cauzata, cel mai probabil, de boala Basedow-Graves; nu ati mentionat daca aveti si afectarea oculara (exoftalmia) care apare in aceasta afectiune si nici daca s-a masurat vreodata un nivel al TRAb (anticorpi care apar doar in boala Basedow); oricare dintre aceste doua elemente, impreuna cu simptomele si analizele de laborator descrise pune diagnosticul cert de boala Basedow; nivelul crescut al ATPO si aspectul ecografic sunt argumente mai degraba indirecte pentru prezenta acesteia;

– evolutia naturala a bolii Badow-Graves este oscilanta, cu perioade de accentuare si perioade de remisie (atenuare); perioadele de remisiune pot sa apara sub tratamentul cu antitiroidian de sinteza (thiamazol) si sa se mentina si dupa intreruperea acestuia; aproximativ 20-30% dintre pacienti au remisiuni prelungite (de ordinul lunilor sau anilor) ale acestei afectiuni autoimune;

– exista situatii in care boala Basedow poate evolua catre o tiroidita cronica (Hashimoto) cu instalarea hipotiroidismului; acest lucru se intampla, in general, dupa multi ani de evolutie si la un numar relativ mic de pacienti; de aceea cred ca la dumneavoastra este vorba mai degraba de o perioada de remisie a bolii decat de evolutia spre tiroidita cronica; cu certitudine nu se poate spune decat urmarind functia tiroidei periodic; daca TSH creste peste limta superioara (in absenta tratamentului cu thiamazol) inseamna ca evolutia este spre tiroidita cronica; daca se mentine normal inseamna ca sunteti intr-o perioada de acalmie a bolii; daca scade, poate arata o recidiva a hipertiroidismului;

– expunerea prelungita la soare reprezinta un stres (termic) pentru organism si poate deregla acest echilibru imunitar in care va gasiti acum; in plus, daca exista oftalmopatia, se poate agrava in cazul expunerii la lumina puternica; in concluzie, puteti merge dar cu precautii legate de aspectele precizate;

– disfunctia tiroidei (hipo- sau hipertiroidie) este nociva in sarcina; in timpul sarcinii boala Basedow-Graves se atenueaza de obicei; exista totusi riscuri legate de faptul ca nu ati primit un tratament definitiv al hipertiroidiei (iod radioactiv sau chirurgical); mai multe informatii aici; se poate evalua daca exista un risc crescut de recidiva a bolii masurand un nivel al TRAb (numit si TSI la unele laboratoare); daca nivelul este mare, exista un risc mai mare sa apara o recidiva in viitorul apropiat, ceea ce, in opinia mea, ar trebui sa amane sarcina pana la tratarea definitiva a bolii; din pacate, un nivel mic al TRAb nu garanteaza ca nu vor fi probleme legate de sarcina ci doar ca riscul de reaparitie al hipertiroidiei este mai mic in perioada urmatoare;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu