Răspunsuri la întrebări (1160)

Tatiana:

Buna ziua,
Am 40 de ani si am nascut in 2008 o fetita.
Am fost diagnosticata anul acesta cu tiroida cronica autoimuna: aspectul ecografic prezinta micronoduli, cu dimensiuni sub 1cm.
Analizele din februarie 2014:
TSH =1.86
Ft4=0.99
TRAB=0.02
ATPO=13 (in 2013)
Medicul endocrinolog mi-a recomandat inceperea tratamentului cu Eutirox de 25 micrograme, 1 si 1/2 pastila / zi. Domnia sa doreste sa vada care ar fi evolutia nodulilor, punand tiroida in repaus.

Urmez tratamentul de 2 luni deja, dar am inceput sa ma simt rau, am palpitatii, ameteli, uneori puls crescut, un pic mai agitata uneori, alteori destul de turtita si epuizata. Am slabit vreo 2-3 kg.

AS dori parerea domniei voastre pentru situatia mea.

Va multumesc.

Raspuns:

– eu personal nu recomand tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) pentru a „tine sub control” nodulii tiroidieni; nu exista studii clare care sa arate ca un astfel de tratament este eficient;

– totusi, doza dvs, 37.5 μg/zi, este mai degaraba mica si este putin probabil sa dea astfel de manifestari; testele de laborator (TSH, FreeT4) ar trebui repetate pentru a vedea daca intra-adevar apar modificarile sugestive pentru excesul de hormoni tiroidieni – TSH subnormal si FreeT4 normal sau crescut; daca rezultatele sunt normale trebuie cautata alta cauza pentru manifestarile dvs; in caz contrar, tratamentul trebuie oprit si functia tiroidei trebuie monitorizata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.