Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1197)

August 12, 2014

Edith:

Buna dimineata,
Sunt aceeasi pacienta virtuala care a primit raspunsul dvs. la numarul 1130 din postarile de pe site si va sunt foarte recunoscatoare!Am fost operata in luna februarie prin tiroidectomie totala si s-a descoperit un carcinom tiroidian foliculo-papilar. In luna martie mi s-a administrat iodul radioactiv. Am din nou nelamuriri cu privire la analizele mele de dupa operatie/tratarea cu iod radioactiv/dozarea eutiroxului (luna martie)
Astfel, dupa 6 saptamani de la administrarea iodului (inceputul lunii mai), la doza de 150 de eutirox valorile analizelor mele erau:
TSH: 2,8 (0,27-4,2)
FT4: 18,36 (10,6-22,7)
Mi s-a ridicat doza de eutirox la 175/3 zile si 150/4 zile iar la sfarsitul lunii iunie analizele mele aratau astfel:
TSH: 1,16 (0,27-4,2)
FT4: 16,76 (10,6-22,7)
dupa care medicul meu endocrinolog a ridicat doza de eutirox la 175/7 zile.
Pe 4 august fiind programata la control la Cluj – medicina nucleara, 2 saptamani am facut pauza de eutirox. Analizele mele dupa aceste doua saptamani au fost:
TSH: 62,74 (0,27-4,2)
TG: <0,04
Anti-tiroglobulina: 797 (boala mea initiala a fost tiroidita autoimuna si aveam valorile ridicate ale acestui parametru – dupa operatie era de 1500, deci sunt in scadere!)
Mi s-a spus sa refac analizele in septembrie cu doza de eutirox de 175/7 zile si apoi prezentarea la medicul endocrinolog pentru dozarea medicamentului, apoi in 2 decembrie sa ma prezint din nou la Cluj,cu pauza de eutirox corespunzatoare!Sunt speriata!
De ce valorle TSH si FT4 nu imi scad? In epicriza este trecuta evitarea efortului fizic – nu pot sa fac deloc sport ?(as dori sa slabesc – am cu 15 kg in plus fata de inaltime!)Fumatul poate afecta valorile acestor parametri? Am probleme si cu coloana vertebrala (chiar saptamana trecuta am luat medicamente – Arcoxia, pentru o criza de lumbago)
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu deosebita consideratie,
Edith

Raspuns:

– valorile TSH si FT4 sunt totusi acceptabile; in functie de dimensiunile si situarea intratiroidiana a focarului de carcinom, nivelul recomandat pentru TSH poate sa fie normal (la limita inferioara) sau supresat; cel mai adesea, necesarul unor doze mai mari de Euthyrox este rezultatul unei absorbtii ceav mai scazute a medicamentului din intestin; de aceea e obligatoriu sa respectati recomandarile de administrare: dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; preparatele cu soia, calciu si fier trebuie luate la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

– exercitiul fizic e permis, cu recomadarea de nu forta limitele organismului; ingreunarea respiratiei sau palpitatiile  sunt semne ca trebuie sa va odihniti sau sa reduceti intensitatea efortului;

– fumatul nu influenteaza rezultatele acestor teste de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu