Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1220)

September 25, 2014

Mihaela P:

Buna seara, Domnule Doctor
Am 46 ani, am fost operata in luna septembrie 2013 de gusa nodulara, tiroidectomie totala de 7,5 cm, fara semne histologice de malignitate.

Dupa operatie mi s-a administrat Euthyrox de 100 in luna octombrie 2013 in urma acestui tratament in luna decembrie am avut urmatoarele analize FT4 14,45 pmol/l si TSH 6,11 uUI/ml .

Dupa aceste analize (din decembrie 2013) mi s-a administrat Euthyrox de 150 dupa acest tratament am facut analizele in martie 2014 cu urmatoarele FT4 15.64 pmol/l si TSH 0,01 uUi/ml; Calciu seric 10,02, Magneziemie 1,68 mg/dl . dupa aceste analize mi s-a administrat Euthyrox de 125 . am repetat analizele in august 2014 si au urmatoarele valori FT4 13,73 pmol/l; TSH 0,06 uUl/ml Calciu 8.90 mg, Magneziemie 2,03 . Acum in luna septembrie 2014 am fost din nou la control si mi s-a spus sa continui cu Euthyrox de 100 . Sunt nedumerita am inceput cu Euthyrox de 100 dupa operatie si nu au iesit analizele bune .
Va rog sa ma ajutati cu aceste informatii, daca este bine sa revin iar la Euthyrox de 100 ? sau trebuie sa fie intre 100 si 125 .
Multumesc ,

Dl Doctor,
Am uitat sa mentionez ca valorile normale specificate pe buletinele de analize sunt la FT4 9,00- 22,20 pmol/l si la TSH 0,4 – 4 uUi/ml .

Multumesc anticipat .


Raspuns:

– uneori, dupa operatia de indepartare a tiroidei, dureaza mai mult pana la gasirea dozei potrivite de levotiroxina (Euthyrox); in cazul dvs, cresterea dozei direct de la 100 la 150 micrograme/zi a fost, cred, prea abrupta; ajustarile ulterioare sunt justificate de rezultatele testelor de laborator;

– este posibil ca un tratament cu doze alternative, 100 μg/zi, respectiv 125 μg/zi sa fi fost mai potrivit la acest moment, dar o indicatie de schimbare a tratamentului se poate face doar in urma unui consult, NU pe un site; recomandarea mea este sa urmati tratamentul conform indicatiilor, cu repetarea  TSH si FT4 peste 2-3 luni;

– reiau modul corect de administrarea a tratamentului cu Euthyrox: o singura data pe zi, dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; atunci cand sunt utilizate concomitent, preparatele cu calciu, fier, soia trebuie luate la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu