Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Sarcina si hipotiroidia

October 10, 2009


I. Hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni) este mai frecvent intalnit in sarcina decat hipertiroidia (excesul de hormoni tiroidieni). Acest deficit afecteaza 0.3-3% dintre femeile insarcinate, din care doar o parte sunt diagnosticate si tratate corespunzator. Cea mai frecventa cauza de hipotiroidism gestational (de sarcina) este tiroidita autoimuna (Hashimoto). O alta cauza importanta in anumite zone ale tarii este deficitul de iod, care poate fi combatut relativ simplu prin suplimentarea acestui element in dieta zilnica (de ex. folosirea sarii de bucatarie iodate).

II. Efectele posibile ale deficitului de hormoni tiroidieni asupra functiei de reproducere si a sarcinii:

  1. hipotiroidia netratata poate duce la tulburari de ciclu menstrual cu sangerari abundente, menstruatii neregulate sau chiar amenoree (absenta menstruatiei mai mult de 6 luni);
  2. scaderea fertilitatii;
  3. cresterea riscului de avort spontan;
  4. complicatii la nastere: nastere prematura, hemoragii, etc;

III. Efectele posibile ale deficitului de hormoni tiroidieni asupra produsului de conceptie:

  1. moarte fetala;
  2. greutate scazuta la nastere;
  3. malformatii congenitale;
  4. afectarea dezvoltarii normale a creierului in perioada intrauterina, cu scaderea capacitatilor intelectuale;

Riscurile prezentate mai sus variaza in functie de gradul de hipotiroidism matern (cu cat deficitul de hormoni tiroidieni este mai sever cu atat riscul este mai ridicat) si de momentul instalarii hipotiroidiei pe parcursul sarcini (efecte mai severe asupra fatului daca hipotiroidia apare in prima jumatate a saarcinii, mai putin importante daca se instaleaza dupa aceasta perioada).

S-au observat afectari subtile ale performantelor intelectuale la copil chiar si in cazul unor deficite minore de hormoni tiroidieni aparute pe parcursul sarcinii, de accea este foarte important ca functia tiroidei sa fie investigata inainte de sarcina, pentru a putea institui din timp tratamentul in cazurile de disfunctie tiroidiana materna.

IV. Elemente de diagnostic:

  1. semne si simptome de hipotiroidie – vezi aici; cu precizarea ca in timpul sarcinii aceste manifestari pot fi mult mai greu de diagnosticat si interpretat; de aceea testele de laborator sunt esentiale, chiar daca, aparent, nu exista elemente clinice de diagnostic;
  2. investigatiile de laborator: TSH, freeT4, ATPO; TSH va fi crescut, indicand hipotiroidismul; freeT4 poate fi normal (hipotiroidism subclinic – mai putin sever) sau scazut (hipotiroidism clinic – mai sever); valoarea crescuta a ATPO indica drept cauza a deficitului hormonal o boala tiroidiana autoimuna;

V. Tratament:

  1. se face cu hormon tiroidian (levotiroxina – Euthyrox), in administrare zilnica, intr-o singura priza; tratamentul este bine tolerat si nu are niciun efect nociv asupra fatului;
  2. obiectivul tratamentului este mentinerea valorii TSH sub 2.5 mcUI/ml pe parcursul sarcinii; in acest fel riscurile enumerate mai sus vor fi la fel ca la o sarcina necomplicata de hipotiroidism;
  3. in timpul sarcinii necesarul de hormoni tiroidieni creste, de aceea, daca gravida se afla sub tratament cu hormoni tiroidieni inaintea sarcinii, doza va trebui crescuta cu 30-50%;

VI. Perioada care urmeaza sarcinii:

  1. la 4-6 saptamani dupa nastere, doza de levotiroxina trebuie redusa la valorile de dinaintea sarcinii sau, daca tratamentul a fost inceput in timpul sarcinii, cu 30-50%, cu ajustare ulterioara in functie de nivelul TSH;
  2. alaptarea este permisa;

VII. Obtinerea sarcinii la o pacienta care sufera de hipotiroidism:

  1. este foarte important ca disfunctia tiroidiana (hipotiroidismul) sa fie diagnosticata si tratata inaintea sarcinii; acest lucru se face prin testele de functie tiroidiana (TSH, freeT4) si masurarea nivelului de ATPO, analize pe care le consider necesare la fiecare femeie care isi planifica o sarcina in viitorul apropiat, chiar daca nu exista niciun fel de acuze (simptome);
  2. hipotiroidismul cunoscut trebuie tratat eficient (cu normalizarea TSH si freeT4) inainte de a ramane insarcinata; pe parcursul sarcinii functia tiroidei trebuie monitorizata indeaproape de catre endocrinolog, cu analize hormonale repetate; in acest fel sarcina va decurge normal si dezvolatrea intelectuala la copil nu va fi afectata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

6 Comentarii »

  1. AnaMaria says:

    Buna ziua,

    Sunt insarcinata in 13 saptamani si 6 zile si acum un an am fost diagnosticata cu hipotiroida subclinica autoimuna urmand, pana in momentul aflarii de sarcina, tratatament cu eurthyrox 50 mcg. In acest moment al sarcinii, la recomadarea medicului endocrinolog, am doza marita la 75 mcg cu un tsh 1,8. As dori sa aflu daca in aceasta situatie pot lua vitaminele Ogestan, recomandate de ginecolog? Mentionez ca 1 capsula de Ogestan contine si 150 mcg iod, iar medicul endocrinolog mi-a spus sa evit cat se poate alimentele cu continut ridicat de iod. Pe prospect apare mentiunea: “nerecomandat femeilor cu anomalii tiroidiene”.
    Multumesc!

  2. dulinszky vanda says:

    Buna ziua!
    Domnule doctor, sunt insarcinata in 32 saptamani, si am facut in timpul sarcinii 2 teste pt tiroida(tsh si ft4)..la 1 test valorile tsh ului erau normale(2,170 din 0,465-4,680) doar l ft4 erau scazute(0,60 din 0,78- 2,19)… dupa care medicul ginecolog mi a recomandat sa iau eutirox 100, acum ultimele analize arata invers..valori normale ft4(0, 98) si tsh f scazut(0,093). Sincer ma ingrijoreaza aceste valori, sper sa nu afecteze fatului. De asemenea, in ultimul timp, dimineata am stari de tremur, si palpitatii(nu in fiecare zi…dar in ultimele 2 zile s au repetat).

  3. vasile ana says:

    Sotul meu are hipotiridie severa( tsh 130-sub tratament a ajuns la 130). t4,t3, ac anti tpo modificati, acum normal t3 si t4.are 40 ani si eu 39ani.Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca afectiunea lui poate afecta o sarcina a mea.Am si eu ac anti tpo pozitiv si un fibrom uterin de 5cm dar am mai fi vrut un copil.
    Multumesc.

  4. Dani says:

    Buna ziua ,

    Domnule doctor , in urma cu 3 luni nevasta mea a ramas insarinata iar tot in acel timp ea avea problema cu tiroida. Avea chist pe lobul drept ,iar dupa putin timp a facut interventie. Medicul i-a recomandat sa ia Euthyrox 25 , iar noi am aflat in urma cu 2 zile ca este insarcinata in 14 saptamani . Intrebarea mea este , oare anestezia totala , radiografiile sa fi afectat fatul ? Exista vreo sansa sa iasa normal ?

    Un sfat ar fi bine venit.

    Stima.

  5. diana says:

    Buna ziua

    D-l doctor, am fost diagnosticata in iulie cu probleme la glanda,nodul hipertiroid,acum in oct pe 18 am efectuat punctia si la biopsie mi-a iesit un cancer malign,celulele mele sunt amestecate.in urma cu o seara am aflat ca sunt insarcinata.d-na doctor mi a recomandat in prima faza renuntarea la sarcina.e mic cred ca vreo 2-3 sapt max.dar nu cred.ultima menstruatie am avut o pe 26 septembrie.nu as putea duce sarcina la capat cu un tratament sau ce imi recomandati sa fac.multumesc frumos

  6. florentina says:

    Buna ziua,

    Dnul doctor, eu am diacgnostic hipertiroida autoimuna, hasimoto, in linii mari ATPO este 1300 si TSH 1.89, t3(cred ca este 11) si t4 sunt mai mari decat limita admisa, dar nu cu mult. In perioada urmatoare intentionez sa raman insarcinata. Acum mi s-a prescrs eutyrox de 25 este normal sa iau de acum ? mi s-a explicat ca este bine sa cumva sa nu identificam momentul unei hipotiroidii. va rog sa imi spuneti si parerea dvs.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu