Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (23)

August 11, 2009

Adina Ciupac:

Buna ziua,

va rog mult sa-mi dati mici explicatii in masura datelor pe care vi le dau. Mama mea( 55 ani) a fost diagnosticata cu tiroidita Hashimoto acum 4 ani. De 1 luna i s-a facut tiroidectomie totala ci diagnostic de carcinom papilar fara afectarea ganglionilor dar cu o mica extindere in tesutul adipos si in capsula tiroidiana. A facut iod radioactiv, a fost chemata peste 6 luni la control. Ce ma deranjeaza este ca atat medicul endocrinolog cat si cel de la medicina nucleara, in ciuda incurajarilor, au dat din cap a ingrijorare cand au vazut titrul anticorpilor anti-TG (740 nu mai stiu ce unitati, dar maximul este de 110). Ce inseamna asta? De ce sunt ingrijorati?
A doua intrebare tine de whole body scan, am vazut ca ati dat un exemplu de afectare a plamanilor. Mamei nu i s-a dat nici o explicatie, are doua astfel de imagini, in care apar doar niste puncte negre de dimensiuni reduse la nivelul vezicii, tiroidei si ovarului. Sunt repere sau diseminari ale cancerului?
Astept raspunsul dvs. cu multumiri.

Raspuns:

– tiroglobulina este produsa in organismul uman doar de catre celulele tiroidiene – normale sau modificate malign (ca cele din carcinomul papilar si folicular); de aceea, daca se elimina (aproape) toate celulele tiroidiene din organism, nivelul acesteia va fi nedetectabil sau extrem de scazut; in tratamentul cancerului tiroidian diferentiat (papilar si folicular) se face aceasta ablatie (eliminare) a celulelor tiroidiene prin interventia chirurgicala si apoi prin administrarea de iod radioactiv; masurand apoi tiroglobulina se verifica daca mai exista celule tiroidiene la nivelul organismului; daca nivelul tiroglobulinei este ridicat indica prezenta acestor celule care o secreta si, la pacientii cu cancer, pot arata o recidiva locala sau o metastaza; masurarea nivelului de tiroglobulina la pacientii cu carcinom tiroidian operat si tratat cu iod radioactiv este una dintre cele mai sensibile metode de a detecta precoce o recidiva (sau o metastaza); singura problema cu aceasta metoda este ca nu se poate folosi la pacientii cu un nivel ridicat ai anticorpilor anti-tiroglobulina, deoarece influenteaza si modifica masurarea nivelului tiroglobulinei; presupun ca aceasta este problema si cu mama dumneavostra, endocrinologul este pur si simplu lipsit de aceasta metoda de monitorizare a bolii;

– poate exista captarea iodului radioactiv pe zona tiroidei (daca nu s-a administrat tratament ablativ cu iod radioactiv anterior), pe zona glandelor salivare, stomacului si a vezicii urinare fara ca aceasta sa arate diseminarea sau persistenta cancerului; un whole-body scan este relevant la 6-12 luni de la operatie si de la tratamentul cu iod radioactiv; in principiu, din descrierea dvs, sunt toate sansele ca tratamentul sa fie eficient si problema cu acest carcinom tiroidian papailar sa se rezolve complet;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Adi S says:

    Buna ziua,
    Am 24 de ani ,sunt barbat si in urma cu un an am facut o tiroidectomie din cauza unor tumori la nivelul glandei tiroide care pana la urma s-au dovedit a fi benigne.Apoi,am inceput tratamentul de substitutie hormonala cu eutyrox.Asa cum se procedeaza am fost la medicul endocrinolog si dupa aprox 6 luni si in urma analizelor s-a ajuns la doza corecta(75).Apoi am stabilit cu medicul ca voi merge in continuare cu aceasta doza si ca voi reveni la control peste alte 6 luni.Aceste 6 luni s-au implinit zilele astea cand am fost sa fac analizele tsh si ft4 cu care am fost la control.Insa am avut o surpriza.Valoarea ft4 era in limite normala adica 15,2(val normalea este intre 12-22),dar tsh avea valoarea de 68,18(val normala este intre 0,27-4,2).Doctorita s-a mirat si ea de aceasta valoare spunand ca pot fi 2 cauze:ori ca nu am luat eutyrox-ul o perioada mai lunga de timp si l-am reluat numai acuma ca am stiut ca se apropie controlul-ceea ce nu s-a intamplat pentru ca tratamentul l-am luat in fiecare zi- sau a doua varianta zicea ea ca e posibil sa sa autonomizeze hipofiza-ceva de genul a zis oricum.Mentionez ca inainte de operatie valorile analizelor erau normale.Si mi-a zis sa continui cu tratamentul la fel ca si pana acuma si sa repet analizele peste 3 luni;si-mi zicea ca daca tsh va iesi la fel de mare si atunci imi da sa fac un rmn.Si voiam sa va intreb care poate fi cauza acestei valori mari si ce sa inteleg eu din faptul ca ?se autonomizeaza hipofiza?.Va multumesc

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu