Răspunsuri la întrebări (1251)

Elena:

Buna ziua,

Sunt o femeie cu varsta 49 de ani, 57 de kg, diagnosticata cu tiroidita autoimuna Hashimoto din anul 2007. In prezent doza zilnica de eutirox de 75 mg.
Mi s-a facut un examen RMN pentru coloana cervicala si in urma investigatiei mi s-a depistat un chist de 5 mm pe lobul tiroidian stang.
In urma cu aproximativ 2 ani am facut ecografie de tiroida, ca urmare a unei senzatii permanente de apasare resimtita in zona tiroidei asociata cu o inrosire a pielei gatului din acea zona. Precizez ca in perioada respectiva treceam printr-un stres emotional puternic. La aceasta ecografie nu a fost depistat acest chist, deci banuiesc ca el s-a format ulterior.
Analizele specifice tiroidei le fac periodic, ultuma valoare a TSH-ului fiind 1,52.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg de ce s-a format acest chist si sa ma sfatuiti referitor la ce ar trebuie sa fac in continuare?
Va multumesc.

Raspuns:

– un nodul tiroidian de 5 mm, chistic sa nu,  este aproape intotdeauna lipsit de semnificatie, deci nu cred ca acest rezultatat este ingrijorator;

– la acest moment este indicat sa faceti o ecografie de tiroida, aceasta fiind cea mai buna metoda imagistica de investigare a tiroidei in marea majoritate a cazurilor; acest mic nodul descoperit la RMN va fi mai exact masurat si descris la ecografie; ulterior, in functie de aspectul ecografic, se va recomanda cel mai probabil monitorizarea periodica;

– cauza exacta pentru aparitia nodulilor tiroidieni nu in general  este cunoscuta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.