Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1262)

January 18, 2015

Submitted on 2015/01/12 at 3:09 am

Elena:

D-le doctor,
Rog daca aveti amabilitatea de a ma lamuri in legatura cu rezultatele analizelor modificate urmare tratamentului cu Euthyrox 25 microgr
Am 70 ani, sex feminin (tata a avut mixedem) si incepand cu 2009 am fost diagnosticata cu t.Haschimoto cu gusa micropolinodulara, f. subclinica fara tratament.In feb.2014 acelasi diagnostic ramanand in observatie fara tratament avand aritmie extrasistolica. Incepand cu sept. 2014 urmare analizelor diagnosticul este de mixedem primar autoimun in tratament cu tatonarea dozei hormonale de substitutie. Sunt purtatoarea mai multor patologii precum dilatatie anevrismala aortica cu dimensiuni constante in ultima perioada -49 cm, aritmie extrasistolica ventriculara,HTA usoara sub tratament.Cinic nu am manifestatie doar o ingrasare in ultimii ani.
Prezint sintetic rezultate analize cu schema tratament, dupa cum urmeaza
-mai 2009 TSH 6,50 (O,35-4,91 microUl/ml ), FT4 1,06( o,70-1,48 ng/dl)
– martie 2010 TSH – 7,911, fT4-0,86 aceleasi valori de referinta ATPO 481.35 -val. referinta sub 5.6
– februarie 2011 TSH 7,176, ft4 O,95 cu aceleasi valori de referinta,
– alt laborator ( synevo ) febr.2014 FT4 13,2 (10.6-22.7), TSH 8,23(0,27-4.2)

In 2 set.2014 s-a facut reevaluarea hormonala pentru instituirea tratamentuluicu Euthyrox 25 microg cu 1/2 tab.21 zile si 1 tab. 21 zile urmare
rezultatelor laborator (altul) ATPO 464.7 interval de referinta 0-34 Ul/mL, ft4 9,72 pmol/L (12-22) TSH 15.77 microlU/Ml (0.27-4.20)
In 21 .10 2014 analize laborator la 1 cpr./zi cu urmatoarele rezultate FT4 1.25 (0.89-176/ng/dL ) TSH 6,44 (0.3-4mUl/ml ) cu marirea din 27.10a dozei de 37,5 microg zilnic introdus treptat 2 saptamani alternativ 1 comprimat 1 zi apoi 1 comprimat jumatate a doua zi. Dupa cam 1luna jumatate tratament de 37,5 pe zi am avut palpitatii in sensul zvacnirii repetate in gat a cordului si dupa cateva incercari de reluare la sugestia telefonica a medicului a dozei minime am renuntat si la doza minima nemaiavand apoi palpitatii, respectiv aritmii . Precizez ca am facut din proprie initiativa din nou analize imediat a doua dupa ce am intrerupt doza de 37,5 si culmea rezultatul a fost aproximativ acelasi ca la analizele efectuate in febr. 2014 cand nu luam tratament de substitutie , acelasi laborator synevo.Dupa 6 saptamani tratament cu 1 comprimat Tsh scazuse la 6 si acum tsh a crescut la 8 aproape 9 sub tratament cu dozare marita. Recomandarea dv-stra este foarte bine repetata in diferite raspunsuri analize lucrate bine la un laborator bun .. se pare ca eu inca n-am gasit….Pe 19 ianuare desi nu mai am palpitatii totusi fac din nou un ekg-holter sa vad cum mai stau cu aritmiile si voi incerca din nou introducerea treptata a Eutyroxului de 1/2 comprimat tot de 25 cred ca la doza aceasta n u voi obtine un tsh corect dar …poate … Daca imi propuneti sau incuraja ca pot continua cu o doza mai mica as incerca sa fac totusi tratament , sa nu ajung la gradul 3 Multumim ca existati, un mare multumesc pentru o eventuala sugestie si clarificare.

Raspuns:

– avand in vedere problemele cardiace, un obiectiv rezonabil in tratamentul hipotiroidiei ar fi mentinerea TSH sub 8-10 μUI/ml, chiar daca este peste limita superioara a normalului; in acesta situatie ar fi abolite (aproape) complet manifestarile clinice de hipotiroidie, fara a creste in acelasi timp riscul cardiovascular;

– o abordare precauta ar fi reinitierea tratamentului cu Euthyrox 12.5 mcg/zi timp de 14 zile, apoi cresterea la 25 mcg/zi, cu repetarea TSH si FT4 dupa 8-10 saptamani;

– exista mici variatii in rezultatele analizelor de sange, chiar daca sunt corect lucrate; nivelul acestor hormoni din sange nu este absolut acelasi nici macar de la o ora la alta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu