Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1271)

February 1, 2015

Submitted on 2015/01/28 at 10:31 am

Alexandra:

Buna ziua! Ma numesc Alexandra,27 de ani,insarcinata in 6 luni.In august 2014 am inceput tratamentul pentru hipotiroidism subclinic, Tsh 4,9, T3,ft4 si Atpo in limite normale,doza initiala fiind 1/2 euthyrox de 25mg.In aceeasi luna am ramas insarcinata,in septembrie marind doza la 1 euthyrox 25mg/zi,si la indicatia medicului,am consumat sare fara iod,vitaminele prenatale fiind tot fara iod,pentru a nu mari nodulii tiroidieni.La inceput de octombrie(10saptamani de sarcina), tsh=1.74.Inceput de ianuarie (21 saptamani), tsh= 5,7,dupa 5 zile de intrerupere a tratamentului, iar la final de luna, Tsh=3,7,ft4 si anti-tirogloblulina normale.Mi s a marit doza la 1+1/2euthyrox,si sunt programata la ecograf toroidian.Intrebarea este: A fost o greseala ca am folosit sare fara iod si suplimente fara iod? Se poate sa mi fi luat iodul din restul alimentelor?Copilul poate fi afectat?Tsh a fost suficient pentru copil? Mentionez ca tsh este usor marit din 2009,insa nu am fost indrumata catre endocrinolog.In familie nu sunt probleme cu glanda.Multumesc anticipat!

Raspuns:

– evitarea sarii iodate nu era necesara; doar iodul in cantitati mari (ca in unele medicamente, substante de contrast, suplimente alimentare) poate interfera negativ cu functionarea tiroidei; este greu de apreciat daca aportul de iod a fost suficient fara sarea iodata, depinde foarte mult de alimentatie;

– la aceste valori ale TSH nu cred sa fie vreo problema cu fatul; totusi, in mod optim, doza zilnica de Euthyrox trebuie ajustata pentru a mentine TSH-ul in jumatatea inferioara a limitelor de normal ale laboratorului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu