Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (27)

August 19, 2009

Nicoleta:

Buna ziua,
Ma numesc Nicoleta, mi-ati raspuns (poz.21) referitor la chistul evidentiat de ecografie, de care eram ingrijorata…-va multumesc inca odata- a iesit si analiza, TSH: 1,39 UlmL adulti (0.27-4.2). Diagnostic:”Chist L.I.S.cu aspect de chist mixt.”Am primit Euthyrox 50mg/1/zi,timp de 2 luni, dupa care ma intorc la control cu un nou TSH facut. Daca nu se vede dupa 6 luni la eco o micsorare, recomanda operatie. Nu am primit foarte multe lamuriri, nu am inteles cauza aparitiei, si nici de ce am primit medicatie daca TSH-ul este in parametri…nu mi s-au dat de facut alte analize…TSH-ul este suficient? Va rog frumos, doresc opinia dumneavoastra!

Buna ziua domnule doctor,
Cum o problema intotdeauna atrage dupa ea si altele…va rog din suflet, as dori o opinie si pentru analizele baietelului meu:
bunica dinspre tata : gusa nodulara recidivata, metastaze ganglionare si tiroida…
bunica dinspre mama: hipertiroidism,
mama (adica eu) : Ghist tiroidian lob stang,
si eu si sotul = inaltime medie,
copilul: 10ani si 4 luni, sindrom Down …(trizomie 21 in mozaic cu cromozomi derivati),greutate=29kg, inaltime=1,29
prezinta schimbari bruste de comportament (rade, plange), violenta (bate plusurile, tranteste masinile, vorbeste rastit fara motiv…),voce schimbata, cosuri cateva pe fata mai multe dorsal, par pubian (mult puf si 6-7 fire negre), dezvoltare in ultimile 3 luni a organelor genitale…
Diagnostic: Pubertate precipitata
Analizae: FSH=1,9 mUi/mL (copii<5,1)
LH=5 mUi/mL (copii:0,2-1,4)
TSH=6,13mUi/mL (7-12 ani=0,28-4,3)
Prolactina= 117/mUi/mL (copii:83-539)
Testosteron=14,18nmol/L (0,1-2,37)
Radiografie sa turca: dimensiuni normale, contururi nete, interge.
Radiografie pumn: varsta osoasa superioara varstei biologice: prezent sesamoid MCF I. Carilaje de crestere deschise.
TRATAMENT: Euthyrox 50mg/ 1/2=7 zile apoi 1/zi doua luni cand revine pentru analize.NU SE INCADREAZA IN CRITERIILE CNAS PENTRU DIPHERELINE. (pentru ca are peste 10 ani)!?
Intrebare: credeti ca ete indicat Diphereline ? mai are efect daca a implinit 10 ani ? Chiar daca nu-l putem lua gratuit, poate il cumparam…facem un efort, pt ca am inteles ca este peste 800lei..daca ar avea efect?! Va rog, parerea dumneavoastra este foarte importanta pentru mine.

Buna ziua…si nu as vrea sa va suparati…mi-ati raspuns (poz 21),revin cu o precizare cu specificatia ca am gresit in redactare dimensiunile chistului, care sunt defapt: 18/8mm, cu o excrescenta sesila parietala de aprox.8,4mm, cu contur intern neregulat, fara semnal vascular. Are vreo importanta ca este mai mare? Multumesc pentru rabdare, Nicoleta.

Raspuns:

– vi s-a recomandat tratament cu hormon tiroidian (Euthyrox) pentru a scadea nivelul TSH; acesta (TSH) stimuleaza tiroida sa secrete hormoni dar si sa creasca in dimensiuni (in anumite situatii); se spera ca in conditiile unui TSH supresat acel nodul sa scada in dimensiuni; acesta este scopul tratamentului, nu de substitutie, intrucat tiroida produce cantitati suficiente de hormoni; din pacate, nodulii chistici raspund destul de rar la acest tip de terapie si, de obicei, dimensiunile nu se reduc semnificativ; in esenta, tratamentul cu Euthyrox (in aceasta doza) nu are efecte adverse si este bine tolerat, dar, asa cum am precizat eficienta este scazuta la acest tip de nodul;

– 18/8 mm nu este un nodul foarte mare, dar este cu siguranta unul care trebuie investigat; la aceste dimensiuni exista doua tipuri de abordari posibile:

  1. efectuarea unei punctii tiroidiene cu ac fin; se extrage o cantitate mica de tesut din nodul care este examinata la microscop si care da detalii despre natura acestuia; punctia se face in conditi de ambulator si este usor de suportat;
  2. urmarirea noduluilui (fara tratament) cu repetarea ecografiei la 3 luni; daca ramane la fel, se va urmari ecografic iarasi la 3 luni, apoi, daca nu se modifica,repetat la 6 luni;

Optiunea pentru una dintre cele doua alternative depinde si de aspectul ecografic (de imaginea vizualizata direct, dincolo de descrierea ecografistului) pentru ca pot exista elemente de suspiciune care sa orienteze catre punctie sau apectul general poate fi de nodul benign. In esenta, din datele prezentate, recomandarea este sa nu scoateti tiroida (nici macar un lob) fara a efectua inainte o punctie tiroidiana cu ac fin care sa confirme ca acel nodul este malign sau cu suspiciune. Spun asta deoarece marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, inclusiv cei chistici.

– la copil este vorba de o pubertate precoce de cauza centrala, asa cum reiese din valorile crescute ale testosteronului si a LH; la acest diagnostic se face, de obicei, si o evaluare imagistica a creierului (CT sau RMN) pentru a exclude o cauza organica; daca aceasta nu se descopera se considera ca este pubertate precoce idiopatica (fara o cauza identificabila); principala problema legata de acest afectiune este faptul nivelul ridicat al testosteronului determina maturizare scheletica accelerata cu inchiderea prematura a cartilajelor de crestere si cu diminuarea inaltimii finale pe care o va atinge pacientul; tratamentul cu diphereline opreste aceasta pubertate cu normalizarea hormonala (raportata la varsta) si determina un castig in inaltime; din pacate, dupa varsta de 10 ani eficienta acestui tratamen este mult redusa, si din cauza faptului ca la 11-12 ani incepe instalarea pubertatii normale; in privinta efectului exact pe care il mai poate avea tratamentul la acest moment cel mai bine este sa cereti opinia unui endocrino-pediatru, ei avand mai multa experienta cu aceasta afectiune; insa, in mare, lucrurile stau asa cum le-am descris mai sus;

– hipofunctia tiroidiana, care apare mai frecvent la pacientii cu sindrom Down, trebuie tratata cu hormoni tiroidieni, asa cum vi s-a recomandat; acest tratament este, cel mai probabil, permanent si se monitorizeaza periodic prin masurarea TSH, care trebuie sa fie in limite normale;

Dr. Claudiu Ţupea


8 Comentarii »

  1. Tanase Monica says:

    Buna ziua,
    ca si istoric as putea sa va precizez ca prima investigatie asupra glandei tiroide este undeva in 09.10.2002.Atunci medicul a scris asa:
    -Lob drept Echostructura relativ neomogena subcapsular ant.
    mai departe ce scrie, nu mai inteleg.
    – Lob stang -nodul degenerat chistic fi 7/7
    – volum tiroidian 4 cm3
    Ecgostructura neomogena
    TSH 1.6; Total T4 5.9; ATPO 1

    Urmatoarea investigatie :28.02.2004. Atunci medicul a scris asa:
    – lobul drept -echostructura nanogena fara … cu caracter organizat.
    – lob stang – subcapsular posterior si lateral , formatiune fi 5/6 (mai scrie ceva dar nu inteleg scrisul)
    -volum tiroidian 4.6cm3
    -micronodul lob stang

    Urmatoarea investigatie 11.03.2010
    – Istm diametrul ant post 7.1 echogenitate moderat crescuta , echostructura omogena.
    – lob stang 20/51/25 mm ,echostructura omogena ,e chogenitate moderat crescuta, prezinta o formatiune rotund ovalara, cu echostructura omogena, si echogenitate usor scazuta fata de restul glandei avand diametrul de 10.4/10.6 mm , bine delimitat. Fara adenopatii laterocervicale.
    – lob drept 16.1/50/14mm echogenitate usor crescuta , echostructura omogena, fara prezenta de formationi nodulare sau chistice , fara ademopatiilaterocervicale

    Urmatoarea investigatie 18.10.2010
    -lob drept 40/20/20V1 8 m3
    -prezinta 3 formatiuni solide de 4 , 5, 6 mm tip I/II
    – V1 = 8m3

    -lob stang prezinta nodul de 15mm
    tip II si III , omogen , solid , intens vascularizat
    L 42/20/22
    V2 = 8.4m3

    Urmatoarea investigatie 02.11.2010
    Istm diametrul ant. post 5.6mm, echostructura omogena, echogenitate moderat crescuta.
    – lob stang 14.7/52.3/16.5 echostructura moderat neomogena, prezinta o formatiune rotund ovalara bine delimitata cu continut solid cu echogenitate usor mai scazuta decat restul glandei, cu diametrul 11.1/16.5 mm. Echogenitatea lobului stang este moderat crescuta. Fara adenoptii latero-cervicale
    – lob drept 15.3/63/14.3mm, echogenitate moderat crescuta, echostructura moderat neomogena cu prezenta unei formatiuni rotund ovale cu continut transsonic cu diametrul de 2.5/2.5mm (chist).Fara formatiuni nodulare constituite , fara adenopatii laterocervicale.

    Astept parerea dvs. daca este o crestere semnificativa, ce inseamna aceasta crestere, ce trebuie mai ales sa fac, acum
    In toata aceasta perioada m-am confruntat cu semne clare de hipotiroidism, (ingrasare exagerata, nod in gat, sensibilitate si emotivitate crescuta exagerat , tahicardie, stare de lesin si slabiciune in special in preajma menstrei.Nu stiu cum sa descriu mai bine, cred ca e un inceput de lesin cateodata , cu palpitatii si batai diferite ale inimii.
    Analizele acum in 22.10.2010 TSH 2.14 si Anti Tg 10 I/ml
    Va multumesc mult si astept sfatul dvs.

  2. mihaela says:

    Buna ziua,
    De ceva timp mama isi pierde vocea fara a fi racita.In urma mai multor consultatii la ORL si facand 2 endoscopii laringiene a fost diagnosticata cu disfonie hipofunctionala avand corzile vocale usor edematiate,cu accentuarea edemului la nivelul comisurii anterioare,fara a constitui un polip iar in timpul fonatiei corzile vocale lasa un spatiu de cativa mm mai marcat posterior.
    A luat tratament dar fara nici un rezultat.
    Deasemenea a facut si un control neurologic si endocrinologic.In urma controlului endocrinologic s-a descoperit pe lobul stang al glandei o formatiune neomogena de cativa mm si s-a recomandat repetarea analizelor peste 6 luni.
    Ma poate ajuta cineva?

  3. Alina says:

    Buna ziua,

    Am 26 de ani ,si la un control de medicina muncii,doctotul care m-a vazut mi-a recomandat sa merg sa fac un consult la tiroida.Mi-a argumentat ca am putina gusa .Eu va mai pot spune insa ca incerc sa fac un copil din 2008 si nu am reusit,nu am un ciclu regulat,am o greutate nu foate mare dar care nu scade oricate incercari am facut,cu memoria nu stau excelent etc
    Iainte de a merge la un consult as avea nevoie de recomadarea dumnevoastra pentru ce fel de analize trebuie sa fac?

  4. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @simona

    Vreau sa precizez, in primul rand, ca exista mai multe analize care se recomanda pentru evaluarea tiroidei. De aceea, atunci cand imi scrieti v-ati facut “analizele pt teroida” si imi dati un numar, fara a preciza ce reprezinta, eu nu am cum sa raspund. Daca doriti sa beneficiati de raspunsurile oferite gratuit pe acest blog este necesar sa faceti un minim efort de coerenta atunci cand adresati interbari.

  5. simona says:

    sant simona miam facut analizele pt teroida si mia iesit 0,05 as dori s a stiu an ce situatie sunt? VA MULTUMESC

  6. rodica says:

    Buna ziua.
    Ma numesc Rodica am 43 de ani si mi-am facut recent ceva analize pentru tiroida si anume antiTPO si TSH ultra.
    Rezultatele la analiza au fost: antiTPO – 190,4 si TSH ultra 4.74.
    In urma acestor rezultate am fost diagnosticata cu Tiroidita HASIMOTO, gusa mica , hipotiroidism primar subclinic , pentru care am primit tratament cu euthyrox 50g/zi si seleniu 200 g/zi timp de 6 luni.
    Va rog sa-mi spuneti cat de grava este aceasta problema, daca este obligatoriu incepere tratamentului acesta daca nu exista un tratament naturist pentru reglarea functionarii tiroidei.
    Va multumesc.

  7. admin says:

    Va multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca raspunsurile mele v-au fost de folos. Va doresc multa sanatate si astept sa ma tineti la curent cu evolutia lucrurilor.

  8. Nicoleta says:

    Domnule doctor, va multumesc din suflet! Pentru mine existenta site-ului, posibilitatea de a intreba si mai ales posibilitatea de a primi raspunsuri a fost nesperata, recunosc…! Bucuria pe care mi-ati facut-o raspunzandu-mi la intrebari, explicatiile date, rabdarea cu care cititi fiecare mesaj, sfaturile date, toate acestea , mie personal, mi-au luminat ziua si au facut putina lumina in negura gandurilor mele…
    Promit sa va tin la curent cu evolutia clinica a mea si a copilului .
    Multa sanatate va doresc si o zi buna,
    Nicoleta

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu