Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1320)

May 2, 2015

Postat pe 2015/04/28 la 11:08 am

Alina P.:

Buna ziua. Am facut analizele fetitei mele in varsta de 12 ani de 3 ori intr-o luna deoarece de fiecare data iesea diferit, dupa cum urmeaza:

1. pe data de 30. 03.2015 valori anormale: FT4 (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 10.87 pmol/L si TSH (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 4.61 uUI/ml

Dupa aceste valori un dr endocrinolog mi-a recomandat euthirox de 50 pe viata, ceea ce nu am facut deoarece am vrut sa investighez mai mult inainte de a-i da unui copil medicamente pe viata, asa ca am repetat analizele si au iesit asfel:

2. pe 6. 04. 2015 (dupa 1 saptamana) rezultate: FT4 (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 12.28 pmol/L si TSH (ECLIA) -Ser (Cobas E411) 6.17 uUI/ml. Deci diferente uriase de la primele teste, asa ca am repetat testele si a 3a oara la 3 saptamani diferenta, adica pe:

3. 24. 04.2015, iar rezultatele sunt diferite decat primele 2 teste astfel: *ATPO (ECLIA) 95.23 UI/mL (intervalul de referinta fiind <34 UI/ml)
*FT4 (ECLIA) 13.44 pmol/L (in parametri normali) si *TSH (ECLIA) 3.60 uUI/ml (in parametri normali)

As vrea sa va cer opinia domnule Doctor C. C. Tupea pentru ca eu nu stiu ce sa cred despre aceste analize (daca are probleme sau nu cu tiroida) si daca sa urmam un tratament sau nu, in conditiile in care valorile se schimba frecvent, intr-un interval atat de scurt.
Va multumesc!
Alina P.

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO sugereaza prezenta unei tiroidite autoimune; aceasta boala este intr-adeavar cronica si tratamentul este de regula permanent;

– pentru confirmarea diagnosticului sunt indicate:

1. masurarea celorlalti anticorpi specifici (anti-tiroglobulina), care pot fi mai sensibili (crescuti) in fazele initiale ale bolii;

2. efectuarea unei ecografii de tiroida;

– hormonii tiroidieni sunt puternic implicati in procesele de crestere si in pubertate, deci, daca tiroidita se confirma, tratamentul este indicat pentru a acestea sa decurga normal;

– hormonii axei tiroidiene, si in special TSH, au secretie pulsatila, ceaa ce explica valorile usor diferite; nu inseamna neaparat ca vreunul dintre rezulatate este incorect;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu