Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (29)

September 9, 2009

alina:

buna ma numesc alina si am 26 ani, 1.71, 58 kg.
In urma cu 5 ani de zile m-am prezentat la medicul endocrinolog acuzand depresie, apatie, lipsa libidoului, lipsa pofta de mancare, stari de anxietate si ciclu menstrual neregulat si aveam 49 kg. In urma analizelor TSH-0.88, prolactina 28 (val normale intre 9-25)si ATPO valoarea fiind de 48 (max normal fiind de 34). Alte analize nu mi-au mai fost facute cu exceptia unei echografii care prezenta tiroida marita, lobul stang prezenta un nodul de 8 mm iar lobul drept prezenta mici noduli. Mi s-a prescris tratament cu brocriptin 1 sg pastila pe zi si progesteron iar la un interval de 4 luni deoarece ma simteam la fel de rau avand simptomele descrise mai sus, mi s-a prescris tratament cu euthyrox de 25. o perioada lucrurile au mers bine, am inceput sa mananc mai bine, nu ma mai simteam la fel de obosita si dupa intreruperea tratamentului de 6 luni cu brocriptin mi-au fost prescrise contraceptive pe care le-am luat un an de zile cu euthyrox, m-am simtit foarte bine si sub influenta contraceptivelor aveam o viata sexuala normala si satisfacatoare.
Daca intrerup tratamentul cu contraceptive dupa o perioada de 5 luni incep sa ma simt foarte rau iar am libidoul scazut, mentionez ca am ovare micropolichistice lucru confirmat de analizele recomandate de medicul ginecolog. ultimele analize efectuate acum 2 luni de zile indica TSH-0.77, ATPO-48(val normale max. 34), T3-4.12(val mx normala fiind 3.20), T4-321(val normale 0.66-181) inconditiile in care ma aflu sub tratament cu euthyrox 25 zilnic si contraceptive Chloe pentru pilozitatea excesiva pe care o am. Intrebarea mea este: cu aceste valori este vorba de hipo sau hipertiroidie si este bine daca iau euthyrox? acest tip de contraceptivele imi influenteaza in vreun fel starea tiroidiana, substanta pe care o contine este acetat de ciproterona.
Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata si astept cu nerabdare un raspuns din partea dvs pentru a elucida problemele de sanatate pe care le am si care de foarte multi ani imi dau o multime de batai de
cap.

Raspuns:

– la prima vedere nu pare sa existe o legatura logica intre analizele pe care le prezentati si (o parte din) tratamentul primit; sa ma explic:

  1. valoarea (normala) de 0.88 mcUI/ml a TSH arata ca functia tiroidei este normala, deci nu va putea influenta starea generala; nivelul minim crescut al ATPO este irelevant daca TSH este normal, de obicei luaindu-se in considerare valori ale ATPO de peste 200 UI/ml;
  2. prolactina usor crescuta se intalneste frecvent in sindromul de ovar polichistic si este o consecinta a acestei tulburari nu cauza ei (si nici a tulburarilor de ciclu menstrual);
  3. in principiu un nodul tiroidian de 8 mm nu este ingrijorator, dar asta depinde si de aspectul ecografic;
  4. ultimele analize efectuate arata valori crescute ale hormonilor tiroidieni (T3 si T4) si valoare normala a TSH; destul de ciudat, pentru ca TSH se modifica inainte ca hormonii tiroidieni sa iasa din valorile normale (minime sai maxime); aici suspectez o greseala de laborator;

– legat de tratamentele primite:

  1. nu consider necesar tratamentul cu Euthyrox (hormon tiroidian) atat timp cat TSH este normal; poate fi chiar nociv daca valorile crescute ale T3 si T4 se confirma; asta ar insemna ca avand un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidie) in organism sa mai luati in plus si din sursa externa; ar trebui oprit tratamentul si dupa 4 saptamani repetat TSH, freeT3, freeT4 la un laborator de incredere;
  2. de asemenea nu cred ca era necesar tratament cu bromocriptina pentru acea valoare minim crescuta a prolactinei; acel nivel de 28 ng/ml nu are absolut niciun efect nociv asupra sanatatii; cel mai probabil se va normaliza odata cu tratamentul sindromul de ovar polichistic;
  3. contraceptivul oral combinat este tratamentul corect pentru ovarul microplichistic; nu este necesar sa intrerupeti tratamentul cu aticonceptionale daca nu exista un motiv clar (un efect advers legat de acestea sau obtinerea unei sarcini); aceste medicamente nu influenteaza in niciun fel functia tiroidei; pot influenta totusi valoarea din analize a hormonilor tiroidieni (T3, T4 total); de aceea e de preferat sa se masoare fractia libera a acestora (freeT3 si freeT4);

– in principiu, evaluarea endocrinologica si tratamentele aplicate (asa cum le-ati prezentat dvs) mi se par destul de confuze; dupa cum am incercat sa explic mai sus nu vad, de multe ori, legatura logica intre evaluarea diagnostica si tratament; recomandarea este sa faceti un consult la un alt endocrinolog decat cel care v-a tratat pana acum, pentru o a doua opinie;

Dr. Claudiu Ţupea

4 Comentarii »

  1. Ale says:

    Buna ziua! Ma numesc Alexandra si am 24 de ani.
    Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat daca se poate.
    La sfarsitul lunii noiembrie 2011 am avut o durere de ovar(drept).
    Am mers la ginecolog si in urma consultatiei mi-a zis ca am o cervicita.
    Am urmat un tratament 3 luni cu flamexin,fluomizin si cervugid.
    Durerea de ovar a trecut insa din cauza flamexinului am facut un ulcer si am luat omez.
    Am ramas doar cu o problema : dupa maxim 2h dupa masa daca nu mananc din nou mi se face rau. Ma doare foarte tare capul,sunt ametita,nu pot sa stau in picioare,incep sa transpir,ma inrosesc la fata,imi bate inima foarte repede si nu ma pot exprima prea coerent.
    Imediat dupa ce mananc ceva imi revin. E groaznic ce mi se intampla. Chiar daca nu imi este foame trebuie sa mananc pt ca mi se face rau.
    Mi-am testat hormonii si a reiesit:
    TSH : crescut(4.37 ->val de ref. 0.27-4.2)
    T3 si T4 : normal
    Prolactina : crescuta (34.88 -> val de ref. 4.79-23.3)
    Problema cu mancatul ma streseaza enorm de tare.
    Caut un endocrinolog pt a ma ajuta cumva.
    Imi puteti spune ,va rog, care ar putea fi cauza acestor simptome? si
    Ce analize ar trebui sa mai fac?
    Va multumesc anticipat! si astept un raspuns.

  2. panduru alex says:

    buna ziua va rog ii spuneti si mie daca este frav.am analizele pt tiroida anticorpi anti microzomiali tpo 2000.ce inseamna?este grav?

  3. vio says:

    Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu interpretarea urmatoarelor analize(saptamana viitoare am programare….):
    – TSH : 0,881, val. de ref. 0.44-4 uUI/ml
    – T4 : 7,83, val. de ref. 4.5-12.5 ug/dl
    – T3 : 76,00, val. de ref. 82-179 ng/dl
    – Calciu seric : 9,43, val. de ref. 8.6-10.3 mg/dl
    – Calciu ionic seric : 3,8, val. de ref. 3.8-4.8 mg/dl
    – Magneziemie : 2,26, val. de ref. 1.6-2.6 mg/dl

    Va multumesc pentru efortul depus!

  4. simona says:

    am 22 de ani si am fost diagnosticata cu hipotiroidie. am facut analizele specifice care prezinta urmatoarele valori TSH-5,7328( valori normale 0,35-4, 94) si ATPO- 221,2 (valori normale <12). mentionez ca mi s-au indentificat si noduli de pana la 16, 8 mm. Dl doctor mi-a prescris eutyrox 25 si egilok 25.
    as dori sa stiu cat de avansata este boala si ce simptome ar putea sa apara (cat e mare este posibilitatea de a ma ingrasa sau de a capata gusa?)
    va multumesc din suflet si astept un raspuns!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu