Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1360)

August 9, 2015

Victoria:

Stimate Domnule Doctor,
Ma numesc Victoria, am 59 de ani, 1,68 m, 68 kg
– rudele de gradul I au decedat (mama -58 ani, tata-77 ani, frate – 56 ani) in urma unor accidente vasculare cerebrale, fara a face controale medicale/analize pentru tiroida.
Istoric personal:
– operatie de mastita, in anul 1982
– discopatie lombara, in 2009. Tratament: analgezice, antiinflamatoare, fizioterapie. Fizioterapie – 5 ani consecutiv (2009-2013), de 2 ori pe an, cate 10 sedinte (cuprinzand aproximativ 4 proceduri)
– 2 implanturi stomatologice in 2004
– paradontoza, in ultimul an
– infectii respiratorii f. putine, cam 1-2 pe an, in ultimii cinci ani
– martie 2015, viroza respiratorie, cu temperature de 39 C

Debutul bolii:
Incepand din toamna 2010, in urma unui soc emotional, a inceput sa-mi cada parul foarte tare. Am mers la doctorul de familie de multe ori pentru aceasta problema, insa abia in februarie 2013, mi s-a recomandat sa merg la Dermatologie unde am primit urmatorul tratament:
– revalid 2/zi – 3 luni
– omega 3 1/zi – 8 luni
– biopron 1/zi -10zile/luna, 3 luni
– Elocom unguent pt scalp
– Protopic unguent pt scalp.
Tratamentul dermatologic nu a imbunatatit simptomul de cadere a parului, asa ca in iulie 2014, mi s-au indicat analize la glanda tiroida.

Controale endocrinologice, analize, tratamente.
In perioada iulie 2014 – iulie 2015, am facut 4 seturi de analize privind tiroida, diagnosticul fiind Tirodita autoimuna Hashimoto, dupa cum urmeaza:
1. Analize nr 1, iulie 2014:
Colesterol Total – 312 mg/100ml, Risc crescut >= 240
TSH 34,116 µUml – Valori normale (0,35-4,94)
FT 4 0,65 ng/dL – Valori normale (0,7-1,48)
Din octombrie 2014, tratament: Eutyrox 100 – 1 pe zi, Omegavert plus 1/zi pentru colesterol.

2. Analize nr. 2, decembrie 2014:
Colesterol Total
234 mg/100ml, Risc crescut >= 240
LDL Colesterol
146 mg/dL, Crescut 160-189
HDL Colesterol 49 mg/dL, Risc scazut >=60mg/dL
Lipide totale 702 (400 – 800)
TSH 2,43 µUml – Valori normale (0,35-4,94)
FT 4 1,08 ng/dL – Valori normale (0,7-1,48)
ATPO 575 IU/ml (<35)
Se mentine tratamentul: Eutyrox 100 – 1 pe zi, Omegavert plus 1/zi pentru colesterol pana in februarie 2015, cand se reduce doza de Eutyrox 100/zi la eutyrox 25/zi. Se mentine omegavert.

3. Analize nr 3, 06 mai 2015
TSH 3,7580 µUml – Valori normale (0,55-4,78)
FT 4 1,1 ng/dL – Valori normale (0,89-1,76)
ATPO 499 UI/mL (= 240
LDL Colesterol 163 mg/dL, Risc crescut 160-189
HDL Colesterol 66 mg/dL, Risc scazut >=60mg/dL
Trigliceride 64 mg/dL (<=150)
Se mentine doza de Eutyrox 25/zi si omegavertul.
Mentionez ca aceste analize au fost facute ulterior unei viroze puternice (cu temperaturi de 39 C), contractata la sfarsitul lui martie, iar TSH-ul a avut valori normale

4. Analize nr 4, 15.07.2015
Hemoleucograma – buna
Sideremia – buna
Zinc seric – bun
VSH 38 mm/h, (2-10)
TSH 17,388 µUml – Valori normale (0,55-4,78)
FT 4 0,98 ng/dL – Valori normale (0,89-1,76)
ATPO 887 UI/mL (= 240
HDL Colesterol 81 mg/dL, Risc scazut >=60mg/dL

Prin urmare, din octombrie 2014 si pana in prezent urmez tratament cu Eutyrox pentru Tiroidita Hashimoto si Omegavert pentru colesterol. Doza de Eutyrox a variat, astfel: in primele 4 luni (octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie) am luat Eutyrox de 100, iar in urmatoarele 6 luni (februarie-iulie 2015), Eutyrox de 25.
Analizele intermediare nr 2 (decembrie 2014) si nr. 3 (mai 2014) releva valori normale TSH si FT 4, in timp ce colesterolul se mentine crescut cu o usoara tendinta de scadere. Cu toate acestea, ultimele analize, nr. 4 (iulie 2015) indica valori mari pt TSH precum si o crestere a colesterolului. La acestea s-a constatat si o crestere a VSH-ului.

Precizez ca, in perioada 09.05.2015 – 16.06.2015, am facut un tratament homeopat pentru reglarea imunitatii, analizele nr. 3 fiind facute la debutul acestuia. Tratamentul homeopat a fost prescris de doctor pentru 5 luni, insa dupa 2 luni a fost intrerupt intrucat simptomul de carere a parului s-a accetuat.
1. Glutation reduced 500mg – 1 tableta/zi (23 zile)
2. ITS (remediu homeopat) – 0,4 ml de 3 ori pe zi, 15 zile pe luna – 2 luni
3. Seleniu 200 mcg – 1 capsula/zi (23 zile)
4. Evening Primrose Oil 500 mg – 1 capsula/zi (23 zile).
La aproximativ 1 luna de la incetarea tratamentului homeopat, am facut analizele nr. 4 care arata valori mari ale TSH.
Referitor la simptomul de cadere a parului, sub tratament cu eutyrox, am constatat ca acesta s-a diminuat in perioada ianuarie – mai 2014, dupa care, incepand din luna iunie 2015, caderea parului s-a agravat, stare care continua si in acest moment.

Mentionez ca incerc sa am un stil de viata sanatos (hrana, miscare, odihna), consum legume, fructe, nuci, seminte (in aceasta ordine), proteine animale putine, fara prajeli, nu consum zahar (de 2-3 ani).

Va rog frumos, Domnule Doctor, sa-mi interpretati analizele de mai sus si sa-mi spuneti, va rog:
– care ar putea fi cauzele (viroza, tratamentul homeopat etc) maririi valorii TSH, dupa 10 luni de tratament cu Eutyrox? Sa fie viroza/tratamentul homeopat/evolutia bolii de tiroida?
– caderea parului nu trebuia sa se normalizeze dupa 10 luni de tratament pentru tiroida? Faptul ca acest simptom s-a inrautatit denota ca doza de Eutyrox este insuficienta? Ce trebuie facut ca sa-mi salvez parul?
– avand in vedere nivelul crescut al TSH din luna iulie, este necesar sa mi se mareasca doza zilnica de Eutyrox si sa ajung la cea prescrisa initial (100)?

Va rog, daca este posibil, sa-mi faceti si recomandari privind tratamentul/doza Eutyrox pe care sa-l iau precum si orice alte recomandari pe care le considerati utile.

Cu deosebita stima si recunostinta,

Raspuns:

tiroidita autoimuna e o boala cronica care, odata declansata, necesita monitorizare si (de cele mai multe ori) tratament toata viata;

– este de neinteles de ce vi s-a scazut doza de Euthyrox dupa ce sub 100 micrograme/zi nivelurile de hormoni tiroidieni se normalizasera; tratamentul trebuia continua nemodificat, cu control la 4-6 luni; acesta e motivul pentru care TSH-ul a crescut din nou;

– Euthyrox-ul se administreaza intotdeauna doar dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea;

– hipotiroidia (severa) poate contribui la pierderea parului; exista, totusi, si alte cauze endocrine pentru acest fenomen; endocrinologul dvs ar trebui sa verifice nivelurile de androgeni (testosteron, DHEAS) si functionarea glandei suprarenale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu