Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1367)

August 22, 2015

Ileana:

Buna ziua, fiica mea in prezent de 17 ani, a fost diagnosticata (accidental, la o ecografie solicitata de mine, fata fiind complet asiptomatica) in noiembrie 2013, cu tiroidita autoimuna cu eutiroidie (inclusiv calcitonina a fost normala). La 3-4 luni a facut analizele tiroidiene si la 6-8 luni ecografii, doar antiTPO au variat ca valoare. Saptamina aceasta, la analizele de control TSH 0.3391 (0.47-3.41), fT4 0.98 (0.89-1.37), fT3 2.64 (2.31-3.71) si antiTPO 553 (<5.61UI/ml). Echografia din iulie 2015 a fost in limite normale, tiroida normala de volum, istm normal, discrete zone hiperecogene. Calcemie, magnezemie, sideremie, fosfor seric – normale. Din punct de vedere clinic, nu acuza nici un simptom sau o alta problema (scadere ponderala sau ingrasare, modificari de apetit,insomnii, iritabilitate). Sunt confuza pentru ca rezultatele primite nu se coreleaza intre ele. La un consult de specialitate mi s-a sugerat RIC.Nu as dori sa o supun la un stres suplimentar pentru investigatii fara o baza. Multumesc anticipat

Raspuns:

– radioiodocaptarea (RIC) poate fi utila in diferentierea intre debutul unei hipertiroidii reale (exces de hormoni tiroidieni prin productie crescuta) si un episod de accentuare a inflamatie din tirodita autoimuna care elibereaza hormonii preformati (exces aparut prin distructie, nu productie excesiva); dupa parerea mea, a doua situatie este mai probabila in acest caz; daca aceasta e situatia, dupa metabolizarea homonilor eliberati se va instala fie hipotiroidia (TSH va creste peste limita), fie va reveni la o functie normala;

– daca nu doriti sa faca RIC, controlul la 3 luni, cu repetarea TSH, FreeT4 si T3 este o alternativa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu