Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1371)

August 30, 2015

corina:

Buna ziua, Dl Doctor Cristian Tupea, Am 41 de ani, (55 kg, 1,63 m) si sunt insarcinata (cu al treilea copil) in 10 saptamani si ultimile analize (de acum o saptamana) arata astfel: TSH 4,43 (limite:0,27-4.2), T4 120 (limite:66-181), FT4 15,5 (limite:10,6-22,7). Mentionez ca, la aceste valori mi s-a recomandat sa iau Euthyrox de 25 de 2 ori pe zi (dimineata si seara) – 3 zile pe saptamana si Euthyrox 37,5 dimineata si 25 seara – 4 zile pe saptamana. Doza a fost fractionata in 2 pentru ca atunci cand o luam pe cea de 50 aveam ameteli si dureri in ceafa. Cu o saptamana inainte de a ramane insarcinata aveam Anti-TPO 150 (limita fiind 34), TSH 7, FT4 13,4, FT3 4,3 (limite:3,4-6,8). Nu mai luasem Euthyrox de 1 an (doza era mica, de 25) pentru ca doream sa-l inlocuiesc cu substitute naturiste si, pentru o perioada, chiar reusisem sa-mi echilibrez astfel TSH. Cand am banuit (cam la o saptamana dupa conceptie) ca sunt insarcinata am luat Euthyrox 37,5 dimineata doar, TSH a scazult (in 10 zile) la 5,02, FT4 era 14,7 si T4 89,6 dupa care mi s-a recomandat cresterea dozei la 50 de doua ori pe saptamana, tratament pe care l-am luat timp de 3 saptamani (dupa 2 sapt, TSH scazuse la 3,2), dupa care, am sesizat ametelile si durerea in ceafa care aparea la 1 ora dupa doza de 50 si am continuat numai cu doza unica de 37,5. Astfel, in urma discutie cu medicul endocrinolog care ma urmareste, am stabilit impartirea dozei in doua, dimineata si seara (asa cum am precizat mai sus). Intrebarile mele sunt: Considerati ca impartirea dozei este la fel de eficienta ca si doza unica, in conditiile in care pe cea de 50 nu o suportam? si Cum apreciati evolutia TSH si T4 asupra dezvoltarii normale a fatului, stiind ca in primul trimestru e f important ca TSH sa fie sub 2,5 si el e putin peste limita. Credeti ca a fost afectata dezvoltarea neurologica a copilului? Pot continua astfel tratamentul? Astept cu nerabdare raspunsul dvs. Va multumesc anticipat. C.

Raspuns:

– nu cred ca impartirea dozei zilnice de Euthyrox este la fel de eficienta, dar poate fi o solutie pentru cresterea dozei zilnice totale, daca altfel nu se poate;

– e de precizat ca durerea de ceafa si ametelile NU sunt efecte adverse tipice pentru Euthyrox, dar nu se poate exclude o sensibilitate individuala;

– nu sunt de asteptat probleme neurologice la copil in urma acestor valori de TSH; studiile care s-au facut sugereaza cel mult o diminuare cu cateva puncte a IQ-ului fata de potentialul maxim, deci nimic patologic; efecte dramatice apar la valori foarte crescute ale TSH (peste 20-30 μUI/ml) asociate cu FT4 scazut;

– dupa 3-4 saptamani nu ultima schema de tratament trebuie repetate TSH si FT4; in functie de rezultate medicul va hotari daca sunt necesare ajustari de tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu