Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1376)

September 6, 2015

adriana:

Buna ziua, domnule doctor!
sunt pensionara, am 73 de ani si in 2013 am descoperit ca am probleme cu tiroida: TSH- 0, 29 uIU/ml si noduli de aprox. 30 mm. De atunci fac tratament cu tyrosol 5mg/zi. Astfel TSh a fost dupa acea in limite normale. Analizele facute anul acesta in aprilie arata: TSH-0,895 uIU/ml; Free T4-1,16 ng/dl; T4-7,1 µg/dl; Tpo ab-736, 29 IU/ml; TT3-0,83ng/ml; ; Calcitonina <2pg/ml;
Ultimul examen ecografic facut in iulie anul curent specifica urmatoarele:
Lob drept: structura hipodensa, macronodul de 4,32/3,04/2,65 cm hipoechogen cu microcalcificari si zona de ramolitie; circulatie relativ intensa intra si perinodular
Lob stang: structura hipodensa, macronodul de 4,31/3,22/3,50cm hipodens cu arii de ramolitie si microcalcificari situat in regiunea inferioara si care intra partial in regiunea istmica si mediastinul antero-inferior, nodul de 2,08/2,26 cm in 1/3 medie hipodens partial ramolit cu microcalcificari, nodul de 0,56/0,52 cm hipoechogen situat supero-anterior, nodul de 0,53/0,44 cm hipodens cu microcalcificari. Circulatie relativ intensa intralobar si intranodular. Istm -1,86 cm cu structura hipodensa nodularizat. Latero-cervical bilateral fara adenopatie semnificativa.
Mentionez ca nu am avut si nu am nicio manifestare. Nu am dificultati la deglutitie/respiratie .
Avand in vedere cele spuse mai sus ce ma sfatuiti sa fac? Mi s-a recomandat scintigrafie si in functie de rezultat operatie. Este indicat sa fac o elastografie pentru stabilirea malignitatii sau benignitatii nodulilor? Tinand seama de varsta inaintata pe care o am se poate opta pentru un alt tip de terapie(Hifu) in loc de operatie.
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– prezenta a 2 noduli de tiroida cu dimensiuni de peste 4 cm reprezinta o indicatie pentru operatie in (aproape) orice situatie in care starea pacientului o permite; elastografia este orientativa in privinta naturii nodulilor de tiroida, nu stabileste singura si cu certitudine daca un nodul e malign sau benign; pentru asta se poate recomanda punctia, dar e de preferat sa se faca dupa scintigrafie, doar din nodulul/nodulii necaptanti; oricum, cu siguranta se va cunoaste natura acestor noduli doar in urma examinarii histopatologice efectuate DUPA operatie;

– nu exista un alt tratament eficient care sa indeparteze nodulii respectivi in afara operatiei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu