Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1380)

September 13, 2015

mihaela:

buna ziua, ma numesc mihaela, 38 ani, 1,65m, 61 kg, fara rude cu probleme de tiroida sau alte boli autoimune. am hipotiroidism de 2,5 ani in urma administrarii de iod 131 pt graves-b.timp de 2 ani am luat eutirox de 25 cu care am tinut in limite atat tsh cat si ft3, ft4. tsh a fost mereu in jurul valorii de 1-2 doar ca din luna mai a crescut la 4. in august am aflat ca sunt insarcinata cu tsh de 3,5 (0,4-4), iar in septembrie a urcat din nou la 4.07, ft 4 1.01(0,8-1,9) cu toate ca doza de eutirox a fost crescuta la 50, iar de o saptamana iau 5 zile 50 si 2 zile 75. nu stiu ce s-a intamplat din februarie cand tsh era de 1,2 pana in mai cand a urcat la 4 pt ca eu duc acelasi stil de viata, eutiroxul il iau cu jum de ora-1 ora inainte de masa, doar cu apa, alte medicamente nu am luat. acum iau un complex de vitamine si ac folic dar la 6 ore distanta de eutirox. endocrinologul meu spune ca sunt o enigma, eu sunt disperata sa-mi scada tsh-ul cu toate ca timpul trece…acum sunt in sapt 10 de sarcina, aproape de sfarsitul primului trimestru. am citit tot felul de studii despre levotiroxina si am ajuns la concluzia ca absorbtia intestinala nu se mai face cum trebuie sau poate am avut o cutie de eutirox dintr-un lot mai prost. am citit ca daca ar fi luat cu 1g de vit c efervescenta ar fi mai eficient sau daca ar fi luat seara inainte de culcare in loc de dimineata sau ca l-tiroxin ar fi mai bine suportat de anumiti pacienti. cate din toate astea sunt adevarate? trebuie evitate anumite alimente imediat dupa administrarea eutiroxului? ma gandesc si ca am dobandit intre timp o alta boala autoimuna dar avand in vedere ca sunt insarcinata nu cred ca are rost sa fac alte analize in sensul ca rezultatele ar fi influentate si nici n-as sti cu ce sa incep pt ca alte simptome nu am.

dv ce credeti? aveti vreun sfat pt mine?
va multumesc

Raspuns:

– in mod sigur, dupa tratamentul cu iod radioactiv capacitatea tiroidei dvs de a produce hormoni s-a mentinut intr-o masura; in timp, ca urmare a bolii initiale (care e tot o forma de tiroidita) si a efectelor tardive ale iodului radioctiv, aceasta capacitate reziduala a scazut; sarcina, la randul ei, este o perioada in care necesarul de hormoni tiroidieni este mai mare; acestea cred ca sunt explicatiile pentru “enigma”rezultatelor dvs;

– rezolvarea este simpla si unica, crestere dozei de Euthyrox; probabil cel mai potrivit ar fi fost cresterea direct la 75 micrograme/zi in fiecare zi, nu doar 2 zile/sapt;

– analizele (TSH, FT4) trebuie repetate dupa 4 saptamani;

– oricum, chiar daca nu sunt valori optime, aceste rezultate nu sunt un motiv de ingrijorare serioasa; TSH-ul peste 10-20 μUI/ml este asociat cu deficite neurologice si intelectuale semnificative;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu