Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1396)

October 19, 2015

Daniela:

Buna ziua Domnule Doctor,
Femeie, 47 ani, Tiroidectomie totala (gusa) din nov. 2014, de 4 luni sunt pe doza stabila de 125 euthyrox, analize facute din 8-8 sapt (tsh; 0,35; 0,68). De o saptamana am perioade scurte cand imi creste pulsul (nu mult, dar suficient cat sa-l simt si sa ma deranjeze), nu pot dormi prea bine. M-am dus sa fac analize: tsh: 0,25 (0,35-4,5); ft4 1,07 (0,7-1,48). Ce am facut altfel este ca de 2 saptamani am inceput sa iau vit. D3 (400 UI/zi) pentru ca aveam probleme cu calciul (la fiecare analiza calciul ionic era sub 1 (1,1–1,3)). Acum calciul mi-a crescut (1,15). Am solicitat si analiza 25-oh, dar inca nu am primit rezultatul. Am citit ca vitamina d3 ajuta in hipotiroidie/hashimoto, prin urmare poate suplimentarea cu D3 sa duca la scaderea tsh la cei care nu mai au tiroida si sunt pe substitutie? Sau sa fie alte cauze pentru scaderea tsh?
Abia saptamana viitoare merg la medic.
Multumesc.

Am reusit sa ajung chiar azi la medic. Conform dansei, sunt variatii normale ale tsh. La ecograf, surpriza: “mic rest de tesut tiroidian de 16,7 mm/,6 mm/6,5mm (stg)”. Sa nu imi fac griji, sa raman pe aceeasi doza de 125, si ne vedem in ianuarie. De ce a aparut? Sa nu fi scos tot la operatie (tiroidectomie totala extracapsulara)? Sa-mi fi crescut in perioada cand am avut tsh mai mare (dec 2014-13,11(0,35-4,94), am crescut doza; ian. 2015-0,07 – am redus doza; febr.-1,09; martie-2,59; mai 11,25-crescut doza; iulie-0,35; sept.-0,68; oct.-0,24). Acum ce este de facut? Doar se urmareste? Daca continua sa creasca, ce creste acolo? Trebuie alta operatie?
Multumesc pentru sfaturile Dumneavoastra.

Raspuns:

– nu exista legatura intre scaderea TSH si administrarea de vitamina D; scaderea TSH este determinata de doza de Euthyrox; in conditiile in care ati avut palpitatii si TSH-ul este usor sub limita, se putea scadea usor doza de Euthyrox; totusi, avand in vedere variatiile postoperatorii ale TSH , presupun ca medicul dvs prefera sa incerce sa fixeze doza zilnica;

– foarte probabil, restul este ramas dupa operatie si nu aparut intre timp; un mic rest fara noduli, in conditiile in care operatia a fost pentru o afectiune tiroidian benigna, nu pune probleme; se urmareste ecografic la 6-12 luni si, daca nu creste sau se modifica in vreun fel, se lasa in pace;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu