Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (32)

September 18, 2009

Oana:

Buna ziua.

Am 31 de ani si sunt insarcinata in 18 saptamani.
La varsta de 12 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie la spitalul Parhon, printr-un examen clinic. Analize se sange nu mi-au fost recomandate la acel moment. Mi s-a prescris o doza de Euthyrox 100 / zi, pe care am resepectat-o fara abatere pana la varsta de 30 de ani.
In toti acesti ani m-am simtit foarte bine si de aceea nu am cerut o a doua opinie, nu am mai fost la control si nu am facut analize.
La varsta 30 de ani, dorind sa raman insarcinata, am consultat totusi un medic endocrinolog, pt a verifica daca tratamentul pe care il urmam de atatia ani este cel corect. Mi s-a recomandat intreruperea tratamentului si masurarea a valorilor TSH, FT3, FT4, dupa 6 saptamani.
Dupa renuntarea la Euthyrox, rezultatele au fost:
FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.70 (0.66 – 1.12)
TSH – 2.38 (0.34 – 5.60)
Medicul a fost multumit de rezultate si mi-a recomandat sa repet analizele la intervale de 6 saptamani, pt siguranta. Nu mi-a mai fost prescris Euthyrox.
Am repetat analizele de mai multe ori, rezultatele situandu-se intre urmatoarele varlori:
FT3 – 2.22-2.58 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.70 – 0.76 (0.61 – 1.12)
TSH – 2.38 – 3.13 (0.34 – 5.60)
Datorita faptului ca nu reuseam sa raman insarcinata si datorita dereglarii menstruatiei (cicul de 35-46 zile)dupa renuntarea la Euthyrox, am decis sa mai cer o a doua opinie.
Al doilea medic endocrinolog a fost de parare ca pt obtinerea unei sarcini vloarea TSH este bine sa nu fie mai mare de 2 si mi-a prescris o doza de Eutyhrox 25 / zi.
La o luna de la inceperea tratamentului am ramas insarcinata.
Am repetat analizele in fiecare luna de sarcina , iar rezultatele au fost urmatoarele:
La 4 saptamani de saptamani de sarcina:
FT3 – 2.52 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.88 (0.61 – 1.12)
TSH – 1.22 (0.34 – 5.60)
La 8 saptamani de sarcina:
FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.73 (0.61 – 1.12)
TSH – 0.86 (0.34 – 5.60)
La 12 saptamani de sarcina:
FT3 – 2.55 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.76 (0.61 – 1.12)
TSH – 0.85 (0.34 – 5.60)
La 17 saptamani de sarcina:
FT3 – 2.48 (1.71 – 3.71)
FT4 – 0.60 (0.61 – 1.12)
TSH – 1.44 (0.34 – 5.60)
Medicul endocrinolog nu a fost foarte ingrijorat de scaderea valorii FT4 sub minimul de normalitate, dar a decis totusi sa mareasca doza de Euthyrox la 50 / zi.
Eu insa sunt ingrijorata, pt ca inteleg ca valoarea FT4 in sarcina este bine sa se situeaza spre limita de sus, in niciun caz la limita de jos sau chiar sub aceasta.

Considerati ingrijorarea mea justificata si credeti ca exista posibilitatea ca fatul sa fi fost afectat in vreun fel de valorile FT4 de mai sus, desi TSH-ul a fost foarte bun? Ma tem sa nu fie vorba de un hipotiroidism secundar, ceea ce ar explica valorile normale ale TSH, desi FT4 se situeaza la limita inferioara si ma tem sa nu fi fost prea mica doza de Euthyrox 25, tocmai in primul trimestru de sarcina. Medicul meu a sesizat si el discordanta (TSH normal, FT4 scazut), dar considera ca este posibila o eroare de laborator. Credeti ca este o explicatie valida?

Imi cer scuze pt textul extrem de lung si va multumesc anticipat!

Raspuns:

– am urmarit cu atentie istoricul dumneavoastra si primul lucru care m-a surprins este ca nu s-a masurat nici macar o data nivelul ATPO; de ce ar fi fost (este) necesara aceasta analiza? foarte simplu: la varsta dumneavostra, de departe, cea mai frecventa cauza de hipotiroidie este tiroidita cronica, o boala autoimuna; dintre pacientii cu aceasta afectiune peste 90-95% au nivelul acestor anticorpi (ATPO) crescuti in sange, aceasta analiza fiind cea mai buna metoda de depistare si confirmare a diagnosticului; este util sa o faceti si acum, pentru a vedea daca exista un proces autoimun care afecteaza glanda; in situatia in care nivelul acestor anticorpi este ridicat, scaderea nivelului freeT4 poate fi luata in considerare; daca ATPO se afla in limite se poate presupune fara probleme ca aceste valori sunt in cadrul unor oscilatii normale din sarcina;

– hipotiroidismul secundar este o afectiune rara; de obicei apare la pacienti care au o afectare evidenta a hipofizei, iar manifestarile cuprind si afectarea altor linii hormonale; nu cred ca aceasta este o ipoteza valida in cazul dvs si nu cred ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru a o verifica;

– prezenta hormonilor tiroidieni materni este esentiala pentru dezvolatrea sistemului nervos la fat in special in primul trimestru de sarcina, cand tiroida fetala nu functioneaza; monitorizarea nivelului adecvat al acestor hormoni se face, in primul rand, prin intremediul TSH; consecintele deficitului de hormoni tiroidieni (deficite intelectuale) au fost descrise la copii ale caror mame au avut un nivel anormal crescut al TSH; s-au facut cateva studii si legate de un nivel izolat scazut al freeT4 (cu TSH normal) care au aratat rezultate contradictorii; totusi, chiar si acele studii cau au gasit consecinte asupra dezvoltarii intelectuale in cazul deficitului izolat de freeT4 au aratat acest lucru doar daca freeT4 a fost scazut in primul trimestru de sarcina; de aceea nu cred ca ingrijorarea este justificata; cresterea dozei la 50 micrograme pe zi este o masura potrivita de siguranta, pentru ca oricum nu are efecte adverse, dar, in esenta, nu cred ca exista vreun efect negativ asupra dezvoltarii copiluilui;

Dr. Claudiu Ţupea

5 Comentarii »

  1. Anuta says:

    Buna ziua acum catevcateva zile am faci eco la glanda toridă si doamna dr. mi-a zis ca am boala autoimuna cu hipotiroidism valorile au fost de 12/14/47la mobil drept si 13/15 /49 locul stanga iar analiza de sânge la ta a iesit de1,7190si top 10

    • Dr. Claudiu Ţupea says:

      Buna ziua,
      Postarea dvs este foarte neclara si nu poate primi raspuns.
      Va rog sa reformulati conform recomandarilor si sa reveniti.

  2. iuliana says:

    buna – am 26 ani si in urma unei internari in legaura cu tsh -ul marit si al altor analize am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna cu frusta hipotiroidie . mpmentan nu mi sa dat tratament si am fost pusa sa repet analizele la 3 luni in urma caror Ft4 Scazut 0.815 ng/dl . ce ma sfatuiti sa fac ?in continuare nu ma simt bine si am si sindrom hipoanabolic.

  3. roxana says:

    buna seara,
    eu sunt sub tratament cu eutyrox din februarie 2010, mi s-a pus diagnosticul de tiroidita autoimuna postpartum dupa prima nastere care a avut loc in oct 2008. acum sunt insarcinata in 7 saptamani, sunt cu tratament eutyrox 62.5, iar tsh mi-a iesit 3.84. sunt foarte ingrijorata pt ca am citit ca e mare pt aceasta perioada a sarcinii. dr endocrinolog care ma monitorizeaza mi-a recomandat marirea concentratiei la 87.5, si mi-a zis ca totul e ok, dar sunt panicata rau ciu dezvoltarea mentala a bebelusui. va rog sa-mi spuneti si parerea dv, o seara buna.

  4. Oana says:

    Multumesc foarte mult pentru raspuns!
    In ceea ce priveste ATPO. Nivelul acestuia a fost masurat inainte de sarcina si nu a indicat un nivel crescut. Valoarea exacta a fost 0.22 (<5.6). Am uitat sa specific acest lucru, nivelul fiind normal.

    Va multumesc frumos pentru ajutor.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu