Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (33)

September 20, 2009

Mihaela:

Buna ziua

Am 42 de ani si sunt din Iasi. In urma unui control de rutina, mi s-a descoperit un nodul pe care, am fost sfatuita sa il verific.Am facut primele analize in februarie 2009 si am avut urmatoarele valori:
FT4 = 15,48(12-22)
TSH = 3,05(0,27-4.2)
Mi s-a pus diagnostic de gusa nodulara si mi s-a prescris Euthyrox 50/zi.
Dupa 3 luni, TSH = 0,43 (0,27-4,2), Anti-TPO 97(<34) iar la ecografie a iesit o usoara micsorare a nodulului . Dupa aceste rezultate mi s-a pus diagnostic de tiroida autoimuna si s-a recomandat mentinerea tratamentului cu Euthyrox 50/zi.
Dupa alte 3 luni m-am prezentat la medic deoarece mi se oprise ciclul menstrual si aveam simptome de menopauza (valuri de caldura periodice, transpiratii, intoleranta la caldura, somnolenta)
Am refacut analizele:
TSH = 0,017 (0,27-4,2)
FSH = 4,06
Mi s-a spus ca oprirea menstruatiei nu se datoreaza menopauzei si mi s-a recomandat Thyrozol pe care nu l-am luat. Am schimbat medicul , care mi-a recomandat sa nu mai iau nici un medicament si sa revin dupa 3 luni. Dupa o luna de la sistarea tratamentului : TSH = 0,674 si FT4 = 7,98
Problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti este daca ar trebui sa mai fac si alte investigatii pentru lipsa menstruatiei (ultima pe 20.06), pentru ca inca mai am simptomele pe care le-am mentionat mai sus, sau mai am sanse ca organismul sa revina la normal fara medicatie.
Va multumesc!

Cu scuzele de rigoare, revin la problema expusa de mine anterior deoarece, am uitat sa mentionez ca primul doctor mi-a recomandat Duphaston 2/zi timp de 5 zile, pentru reglarea problemelor cu menstruatia dar nu a intervenit nici o modificare.
Multumiri anticipate

Raspuns:

– in primul rand, in raspunsul meu, plec de la premiza ca analizele de laborator sunt lucrate bine si valorile reflecta realitatea; daca nu este asa, explicatiile ar putea fi cu totul altele;

– initial, tratamentul cu 50 micrograme de Euthyrox zilnic a fost recomandat pentru a scadea nivelul TSH, sperandu-se ca astfel nodulul descoperit va regresa; TSH nu doar stimuleaza tiroida sa produca hormoni (tiroxina – T4 si triiodotironina – T3) ci are si un efect trofic (mentine dimensiunile normale ale glandei si, in anumite situatii, determina cresterea acesteia); se presupune ca scaderea TSH diminua acest efect trofic si poate reduce dimensiunea nodulului/nodulilor existenti;

– la consultul urmator s-a gasit un nivel usor ridicat al ATPO, care a dus la doagnosticul de tiroidita cronica; nivelul acestor anticorpi (97 UI/l) nu este foarte ridicat, in general pacientii cu tiroidita cronica cu manifestari au valori de cateva sute de UI/l; nivelul TSH a ramas in limite normale, desi a scazut fata de evaluarea precedenta; din acest punct de vedere se poate spune ca tratamentul cu Euthyrox a fost eficient; s-a recomandat continuarea tratamentului pentru ca tiroidita cronica (autoimuna) este o afectiune care duce la lezarea tiroidei si la scaderea productiei de hormoni si, de cele mai mlte ori, administrarea de l-tiroxina este necesara permanent;

– odata cu al treilea consult lucrurile se complica; apar tulburarile de ciclu menstrual asociate cu simptomele descrise; de asemenea, nivelul TSH se supreseaza sub limita inferioara a normalului; sa le luam pe rand:

a) daca pe o doza constanta de Euthyrox, in conditiile unui nivel ridicat al ATPO, apare tirotoxicoza (exces de hormoni tiroidieni, TSH scazut) exista doua explicatii mai probabile:

b) tulburarile de ciclu menstrual pot aparea pe fondul dereglarii functiei tiroidiene; de asemenea simptomele descrise pot fi legate de excesul de hormoni tiroidieni si nu de menopauza; eu as fi vrut sa vad si un nvel al estradiolului si al LH; dar, de obicei, o valoarea de 4 UI/l a FSH exclude menopauza; inteleg ca dupa tratamentul cu Duphaston nu ati avut sangerare, asta arata de cele mai multe ori si un nivel scazut al estrogenilor;

– ultimele analize sunt discordante: TSH este normal, iar valoarea freeT4 este sub limita; singura explicatie logica pentru aceste analize este legata de iesirea din faza tirotoxica a tiroiditei autoimune; adica acele rezerve hormonale care sunt eliberate in sange prin distrugerea tiroidei (asa cum am spus mai sus) s-au epuizat si nivelul acestor hormoni tiroidieni in sange incepe sa scada, pe cand valoarea TSH are o latenta (intarziere), urmand sa inceapa sa cresca mai mult in saptamanile urmatoare;

recomandari:

  1. ramaneti in continuare fara tratament cu Euthyrox;
  2. peste 4 saptamani faceti urmatoarele analize: TSH, freeT4, prolactina, FSH, LH, estradiol; daca intre timp apare o menstruatie, FSH, LH si estradiol trebuie facute in ziua a 3-a (numarand ziua 1 din prima zi de sangerare); celelalte raman la 4 saptamani, nefiind influenate de menstruatie;
  3. faceti un consult ginecologic si o ecografie transvaginala care sa verifice starea colului uterin, uterului si ovarelor;
  4. in functie de aceste investigatii se poate decide ce-i de facut pe mai departe; aceasta dereglare menstruala poate fi cauzata doar de de problema tiroidiana, dar trebuie excluse si alte cauze; daca nu se descopera alta cauza organismul isi poate reveni la normal; daca acest lucru intarzie trebuie instituit un tratament care sa asigure sangerari regulate;

Dr. Claudiu Ţupea

    2 Comentarii »

    1. tutza says:

      Buna ziua! Tyrozolul poate influenta ciclul menstrual? Analizele au iesit ca sunt la menopauza si dupa inceperea tratamentului cu tyrozol imi vine ciclul normal, 28-31 de zile. Este normal sau pot exista probleme ginecologice? Control ginecologic am facut in noiembrie si totul a fost ok. Multumesc

    2. elena says:

      buna ziua.
      as doir sa stiu de la ce nivel ridicat al tsh este nevoie de interventie chirurgicala.
      va multumesc!

    RSS feed for comments on this post.

    Lăsaţi un comentariu