Răspunsuri la întrebări (1455)

Oana:

Buna ziua d-le doctor!
Apelez la dvs. pt. ca mi-ati castigat increderea si va urmaresc site-ul de ceva vreme, dar totusi nu gasesc o explicatie pentru problema mea.
Am 26 de ani, sex feminin, greutate 59 kg. Am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna in luna mai 2014, valoarea TSH 8,63, T4 64,88 (66-181), Anti-TPO 5,46 (< 34) si Antitiroglobulina 256 (≤115), aspect la ecograf fara noduli, volum usor marit 13, 5 cm, specific tiroiditei autoimune. Am primit la recomandarea medicului endocrinolog Euthyrox cu initierera de 25 mcg pt 10 zile, apoi 50 mcg. La o luna de la administrare am experimentat palpitatii la inima, atacuri de panica, transpiratii, insomnii, tranzit rapid, tremor, scadere in greutatesi mi s-a scazut doza la 25 mcg. Dupa 5 luni am avut aceleasi manifestari, am mers din nou la consult cu TSH 3,6, volum tiroida 8,2 cm, iar medicul mi-a intrerupt medicatia pt. ca am scazut in greutate brusc (3 kg in 2 sapt.) si mi-a recomandat seleniu pt 3 luni cu repetare TSH. Am repetat TSH la 3 luni cu valoarea 5,84 si la sfatul medicului am reintrodus Euthyrox cu doza de 12,5 mcg si repetare TSH la 3/6 luni. In acest interval de timp am avut aceleasi episoade descrise mai sus alternate cu rare episoade de oboseala, apatie, digestie greoaie. Medicul a insistat ca simptomele nu au cum sa fie de la tiroida si mi-a crescut doza la 37,5 mcg pe TSH de 5,94 in decembrie 2015. De atunci am in majoritate simptome de hipotiroidism (m-am simtit obosita, apatica, depresiva, cu digestie greoiaie, constipatie, puls scazut, letargie, lipsa de energie). Medicul mi-a cerut un nou TSH la inceputul lunii februarie 2016 ce a iesit 3,51, eu continuand sa am aceste simptome de hipotiroidism, mi-a crescut doza la 50 mcg. Acum experimentez oscilatii; oboseala, lipsa de energie, lipsa de pofta de mancare, apatie, constipatie, puls scazut, si la doua, trei zile ma simt plina de energie, tranzit rapid, pofta de mancare, digestie buna, puls mai ridicat, stare care in cateva zile se schimba din nou la hipotiroidie. Aceste oscilatii se intampla si in decursul unei zile; dimineata cu lipsa de energie, lipsa pofta de mancare,puls scazut si spre seara energie, pofta de mancare, tranzit rapid, si stare de bine, sau vice-versa. Am observat ca la aceste oscilatii, dimineata am ochii slab vasularizati si uscati si fata palida, iar seara (cand ma simt bine) ochii sunt vasularizati si umezi si fata vioaie. Mai experimentez (de obicei seara) vajaieli in cap, preponderent pe partea dreapta concomitent cu urechi fierbinti si rosii, in special cea stanga, iar in cateva ore la ochiul drept observ cateva vinisoare sparte.
Va rog din suflet sa ma indrumati! Am facut multiple investigatii (la inima, ficat, stomac, ecografie abdominala totala, analize la sange, urina, minerale) toate sunt optime. Cu exceptia celor de la inima care in functie de perioadele in care au fost facute (simtpome de hipertiroidism sau hipotiroidism) au iesit conforme cu simptomele (tahicardie si bradicardie)anatomia inimii fiind perfecta.
Care ar putea fi problema? De ce acum pe un TSH de 3,5 am simptome de hipotiroidism cand anul trecut pe TSH de 3,6 aveam simptome de hipertiroidism? Ar putea exista o problema de conversie a T4, sau doza este insuficienta? Administrez medicamentul dimineata cu 1 ora si chiar 2 inainte de masa. Suplimente de calciu si fier nu iau, soia nu consum si banuiesc ca nu am intolerante alimentare la gluten sau lactoza.
Cel mai tare ma supara oboseala din care nu imi revin si simptomele de hipotiroidism (pe care le am de la inceputul lui decembrie incoace)care ma impiedica sa traiesc normal.
Sper ca dvs. sa faceti lumina in situatia mea! Va multumesc foarte mult!

Raspuns:

– nu sunt posibile oscilatii ale nivelurilor de hormoni tiroidieni care sa provoace manifestari de hipotiroidie si de hipertiroidie de-a lungul unei zile; asta inseamna ca, oricat de tare ar sugera aceste simptome hipo- sau hipertiroidia, NU aceasta e cauza;

–  in plus, nu exista corelatie intre problemele dvs si rezultatele analizelor de laborator;

– nivelul TSH este reglat, in principal, de T3 obtinut prin conversie intrahipofizara din T4; deci nu cred sa fie aceasta o explicatie;

– inteleg ca poate fi frustrant sa nu existe o explicatie medicala pentru probleme deranjante, mai ales la un om tanar, dar, dine cele postate de dvs, nu afectiunea de tiroida este responsabila;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1455)”

  1. Aveti dreptate, doamna Mirela, chiar daca medicii nu accepta, e un adevar ca tiroida, chiar cu tsh normal, da aceste manifestari. E simplu sa spui ca anxietatea e de vina. Nu inteleg de ce nu accepta medicii ca fiecare om e unic si reactioneaza in mod unic la oboala. Eu, cu tsh 45, aveam simptome de tireotoxicoza: tahicardie, anxietate etc. Domnilor doctori, ascultati de sutele de pacienti care va descriu simptome pe care dumneavoastra nu acceptati sa le asociati cu boala de tiroida doar pentru ca nu se potriveste cu ce scrie la carte. Lucrez in sistemul medical si va spun ca pacientul se cunoaste pe el cel mai bine. Acordati-i credit, nu-l trimiteti imediat la psihiatru.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Doctorii sunt obligati, in masura in care au respect pentru profesia lor si pentru pacienti, sa obiectiveze o problema medicala de cate ori e posibil, prin examinare fizica, teste de laborator, imagistice, etc. Va pot spune din experienta ca uneori, intr-adevar, pacientul simte ca e ceva in neregula cu el si investigatiile confirma apoi boala, dar si ca am vazut foarte multe cazuri in care am descoperit probleme serioase, uneori grave, la bolnavi care se prezentasera pentru cu totul altceva. Pacientul trebuie INTOTDEAUNA ascultat, inteles si, in masura posibilului, lamurit, dar este o mare greseala pentru un medic sa ia inconsiderare DOAR ce simte si ce crede pacientul despre problema lui.

      Apoi, am auzit de mai multe ori acest repros/frustrare la unii bolnavi: stiti doar ce scrie in carti, daca nu se potriveste cu ele nu luati in considerare problema mea. Fara indoiala ca nu trebuie, ca medici, sa judecam pacientul din fata noastra strict dupa grila unui tratat, e un mod ingust, limitativ. Dar acesti pacienti, ca si dvs, Alina, cer adesea ca medicul sa ignore ceea ce stie despre o boala, sa ignore testele obiective (de ex analize de laborator) si sa mearga pe „intuitia” bolnavului, pe principiul ca acesta „se cunoaste pe el cel mai bine”. Desigur, asta nu ar trebui sa se intample, responsabilitatea medicului este sa ajute pacientul, nu sa-l multumeasca cu orice pret, eventual confirmandu-i toate supozitiile.

  2. Of, of cu tiroida asta ,aceste simtome le am si eu cu sau fara eutirox! Numai ca cu eutirox sunt mai accentuate! Asa ca nu mai iau nimic decat suplimente naturiste si fac sport! Tot tiroiditita autoimuna am ,diagnosticata din 2014! Tsh la mine a fost in tot acest timp in jur de 1, 50.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.