Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1459)

February 21, 2016

Luciana C.:

Buna ziua , ma numesc Luciana C. am 30 de ani,anul trecut in (iunie, 2015) am fost diagnosticata cu Tiroida hashimoto, hipertiroidism, nu stiu sa fie cineva in familie cu thiroida hasimoto.La varsta de 5 ani am fost operata de amogdale si vegetatii adenoide, acum 2 ani am refacut operatia de vegetatii plus aveam o rinita cronica.Observasem o alterare calitatii vietii, pierdere in greutate, 3 kg ajungand la 49 kg, oboseala, palpitatii, insomii, ,cadere masiva de par, hiperagitatie.
Primul set de analize arata asa:
Tsh-0.613- valori ref 0.27-4.2
Ft4-16.59 val ref 12-22
ac antitiroid peroxidaza -196.3 val 0-34
cortizol 499 val ref171-536
prolactina 205.9 val ref 102-496
ecografie : dimensiuni crescute spre limita superioara,capsula integra, contrur policiclic,circulatia accentuate, structura inomogene cu mici zone hipoecogene slab delimitate cu un pseudonodul hipoecogen slab delimitat pe fata posterioara a LD de1,6 cm diam, cu circulatie accentuate.In LS pseudonoduli hipoecogeni sub 5 mm diam.Fara adenopatie.
Mi s-a prescris 1 tab 20mg thyrozol pe zi,dupa aproape 1 luna ( 15 iulie) am inceput sa ma simt si mai rau, imi tremurau extremitatle , hiperagitatie , am repetat analiza tsh 0.012- valori ref 0.55-4.78 , scazuse si mai tare, am mers iarsi la medic, mi-a recomandat sa dublez doza 40 mg thyrozol de doua ori pe zi plus propanolol pentru palpitatii, dupa 3 sapt. Mi-am repetat analiza (13 august) tsh 5.63 val 0.4-4, am inceput sa reduc la 15 mg pe zi luna urmatoare ( 8 sept) am repetat tsh 92.341 val 0.55-4.78. dupa aceasta am redus thyrozolul la 5 mg o data pe saptamana, am luat tincture de sanziana 3 ori pe zi,selenium, am repetat analiza dupa aprox 2 sap( 21.sept) tsh 10,7 val 0.4-4 cu acelasi tratament ( 5 mg plus tincture sanziana, selen). Dupa 2 luni ( noiembrie) tsh 3,2.( acelasi tratament 5mg, sanziana, selen)dupa o luna jumatate am repetat tsh 4.70 val r.0.27-4.2 ft3 12.63 val ref 12-22 acelasi tratament…()de o luna am intererupt complet medicamentele urmeaza s- a imi refac analiza sa vad cum stau.
Imi spuneti va rog care este prognosticul pentru aceasta boala, o sa ajung dependent de pastille??
Ce parere aveti de osclatile pe care le-am avut ??
Ce spundeti despre ecografie? Ar trebui repetatta am motive sa ma ingrijorez?? Dna doctor spune nu e nimic ,as vrea sa mai cer o parere..
Este normal cu valorle mentionate mai sus sa nu depun kg pierdute ( 4) si sa am palpitatii,??pentru palpitatii ce este mai indicat propanolol sau betaloc?? Au efecte secundare?? Medical endocrinology mi a prescrs propanolol , medical de fam, este de parere ca betaloc zoc este mai potrivit , care este diferenta?? Este in masura sa fac ecocardiografie , pot avea fibrilatie..?( teoretic in aprox 6 luni urmeaza sa fac chirurgie bimaxilara,pentru ca am retrognatie madibulara, implica 4 , 5 ore aneste zie generala, iar in perioada de recuperare pierzi multe kilograme neputandu-te alimenta decat cu lichide,ma ingrijoreaza ca déjà sunt slabuta 49 kg la 170 )
Cum am mentional mai sus din noiembrie pana in ianuarie tsh ul meu a urcat cu acelasi doza( 5 mg sapt… tincture sanziana, selen) cum se explica acest lucru??
Ce ma sfatuiti?? Am nevoie si de alte analize??
Multumesc mult pentru raspuns si sfaturi acordate.O zi placuta!!!

Raspuns:

– in primul rand, nu e clar diagnosticul; tiroidita Hashimoto (autoimuna) duce, in mod caracteristic, la hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), nu la hipertiroidie (exces); excesul de hormoni tiroidieni poate aparea in acesta boala prin distructie in fazele mai active ale bolii (hashitoxicoza), iar acest fenomen este autolimitat si nu se tratateaza cu Thyrzol, doar cu beta-blocante (propranolol, metoprolol, etc); foarte rar, o tiroidita autoimuna vireaza in mod real spre o boala Basedow-Graves;

– in cazul dvs, cred ca a fost vorba mai degraba de un episod de hashitoxicoza; in aceste situatii, pentru clarificarea diagnosticului, sunt utile scintigrafia tiroidiana si masurarea nivelul TRAb;

– in functie de noile analize, medicul dvs endocrinolog va hotari daca e nevoie de vreun tratament; cel mai probabil, in timp boala va evolua catre hipotiroidie, dar nu se poate sti dinainte cu precizie cand se va intampla, de aceea monitorizarea este esentiala;

– legat de palpitatii, daca sunt persistente, ar trebui facut un consult cardiologic;

– restul intrebarilor (diferenta dintre beta-blocante, nevoia de ecocardiografie, etc) depasesc cadrul unui raspuns pe blog, care NU poate lamuri TOATE ingrijorarile si neclaritatile dvs;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. capreanu gabriela says:

    Va multumesc pentru raspuns
    Sanatate si respect

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu