Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1526)

June 16, 2016

Roxana Maramures:

Buna ziua, am 36 de ani,fara antecedente familiale de boli de tiroida sau alte boli autoimune.Nu am alte boli,operatii. Din 25 mai 2016 iau tratament pentru hipertiroidism in Boala Basedow diagnosticata in aprilie 2016 , valori patologice aveam din decembrie 2015 dar nu se stia clar ce e, se credea ca ar fi hipertiroidism tranzitoriu in Tiroidita HASHIMOTO.Simptomele prezentate erau _intoleranta la caldura artificiala,la soare ma simt bine,transpiratii excesive, usoara tahicardie , senzatia de greata dimineata si cel mai deranjant senzatia de nod in gat si oboseala mai ales dupa amiaza si dupa pranz. Nu am exoftalmie ,doar o usoara miopie la ochiul drept recent diagnosticata.Tiroida ecografic e normal/putin marita cu o usoara hipervascularizatie, fara noduli.Analize 17.12.2015, TSH 0,012 Normal 0.2-0.4,ft4 16.7 Normal 10.0-20.5,fT3 5,8 Normal 3.0-6.5. Analize 22.01.2016 TSH 0,051 ,fT4 11,4 ,FT3 4.4 ,Anti Thyreo pero normal,Anti Thyreoglobulin normal, Anti-TSH-Receptor 6.22 Normal mai mic de 1,75.
Analiye 17.04.2016 TSH 0.002 Normal 0.10-4.00,fT4 27.3 Normal 10.0-28,fT3 11.2 Normal 3.0-9.5,Anti -TSH-Receptor 8,43 Normal mai mic de 1.75 Analize 25.05.2016 TSH mai mic de 0.005 Normal 0.27-4.2,fT4 28.9 Normal 10.6-22.7,fT3 11.7 Normal 3.4-6.8,Anti-TSH-receptor 11.74 Normal mai mic de 1,75, GPT 79 Normal mai mic 33, GOT 34 Normal mai mic de 32. Din 26.05.2016 urmey un Tratament cu Tyrozol 3×10 mg, Prednison 3×10 mg pt 10 zile ,apoi 2×10 mg pt 10 zile , apoi 2×5 mg 10 zile. Propranolol 20 mg , Calcivit 1tbl pe zi,LAGOSA 2 tbl pe zi,
Analize dupa inceperea tratamentului 01.06.2016 TSH mai mic decat 0.005 Normal 0.27-4.2 FT4 36 Normal 10.6-22.7 FT3 7,2 Normal 3.4-6.8 GPT 35 , GOT 13 ,Glucoza 107.
Vreau sa mai adaug ca in 2010 FT4 era 11.3 Normal 12-22, restul analiyelor in limite normale .In 2011 FT4 era 11.6 Normal 12-22,Anti-tiroglobulina 138 Normal mai mic decat 115, Anti-TPO 7 si Anti Receptor TSH 1,62. In 2013 TSH 6.75 Normal 0.27–4.2,celelalte valori si anticorpii in limite normale.in 2014 analiyele de tiroida , precum si toti anticorpii tiroidieni au iesit in limite normale fara niciun fel de medicatie.
1.Cum se explica ca inainte aveam hipotiroidism in tiroidita autoimuna si fara tratament valorile s-au normaliyat si apoi s/au transformat in valori de hipertiroidism in Boala Basedow.
2. As vrea sa fac sport,fitness,aerobic, jogging,o ora pe zi sau de 3 ori o ora pe saptamana, e permis?nu am antecedente cardiace si acum si fara propranolol pulsul meu e 67 si clinic ma simt mai bine, persista doar senzatia de nod in gat,dar nu ma mai simt obosita, am energie
3. ce statiuni balneare pt. boala Basedow sunt in tara ?
4.La mare e contraindicat din cauza curentilor de iod, dar se poate sta in soare in locuri normale, la piscina, la munte? tolerez caldura soarelui, doar caldura artificiala de la
calorifer nu o tolerez
5.este contraindicat laptele,produsele lactate, ouale, carnea, fiind sursa de proteine?
6.sarea nu e deloc recomandata.?mamanc la cantina de la serviciu asadar nu pot controla toata sarea ingerata
7.vitamina A,ssleniul,cmplexul de vitamine B, zincul sunt indicate ?ce preparat, ce doza si pentru cat timp?
8. comprese cu argila aplicate pe gat?ce fel de ceaiuri se recomanda, se poate folosi cicoarea in locul cafelei ?
9. acupunctura, yoga ajuta?
10.contraceptivele sunt contraindicate ?
11. este indicat vreun imunomodulator fiind vorba de o boala autoimuna, e necesara prezentarea la un medic imunolog ?
12. Actual pulsul meu fara propranolol e 67 . Mai este indicat sa/l iau daca nu sunt tahicardica? Are vreo influenta asupra inhibarea hormonilor tiroidieni si protejeaza impotriva retractiei pleoapei?
13. datorita serviciului trebuie sa lucrez cam vreo 5/6 nopti pe luna?ar putea agrava boala Basedow?
Multumesc din suflet.Mii de aprecieri. Mult bine si multa sanatate.

Raspuns:

  1. tiroidita autoimuna si boala Basedow-Graves, desi au efecte opuse pe functionarea tiroidei (hipotiroidie vs. hipertiroidie), sunt afectiuni autoimune inrudite; cel mai probabil, boala de tiroida in cazul dvs a inceput ca o afectare autoimuna nespecifica, de tip tiroidita, evoluand apoi catre boala Basedow-Graves; oricum, NU este ceva inexplicabil sau nemaiintalnit din punct de vedere medical;
  2. pentru un program regulat de exercitii fizice este mai prudent sa astepati cel putin normalizarea FT4 si T3, daca nu si a TSH;
  3. nu am auzit de statiuni balneare pentru boala Basedow si nu vad in ce fel tratamentul balnear ar putea ajuta;
  4. in esenta, daca tolerati fizic bine caldura, nu trebuie sa evitati expunerea la soare; la fel ca la punctul 2, probabil ca e mai prudent sa evitati expunerea prelungita la caldura si soare cel putin pana la normalizarea FT4 si T3;
  5. nu;
  6. NU exista restrictii privind sarea, iodata sau de orice fel, in boala Basedow-Graves;
  7. nu e dovedit clar ca aceste suplimente ajuta;
  8. vezi mai sus;
  9. vezi pct 7;
  10. nu;
  11. cu posbilia exceptie a cazurilor in care se asociaza mai multe boli autoimune, in cadrul vreunui sindrom multisistemic, nu;
  12. pulsul la un anumit moment poate sa nu fie relevant; propranololul atenueaza efectele cardiace si vegetative ale excesului de hormoni tiroidieni (inclusiv retractia pleoapei, dar nu si pe exoftalmie);
  13. orice fel de stres semnificativ poate influenta imunitatea, deci si bolile autoimune; este totusi mai putin probabil sa se intample daca boala este urmarita si tratata indeaproape;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu