Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1536)

July 3, 2016

Denisa:

Buna ziua! Ma numesc Denisa, am aproape 18 ani. In data de 29.03.2016 am fost la un prim control endocrinologic.
Diagnosticul: Gusa mica, neomogena, clinic eutiroidiana. CM relativ regulate.
Recomandaru: Dozare TSH, Free T4, ATPO.
Am fost sa-mi fac analizele in data de 01.04.2016, iar rezultatele au aratat cam asa: -Anticorpi anti TPO (anti tiroidperoxidaza) >1000 Ul/mL Interval Biologic de referinta/UM 0-35/Ul/mL
-T4 libera 1,18 ng/dL Interval Biologic de referinta/UM 0,89-1,76
-TSH 3,49 Interval Biologic de Referinta 0,4-4,00
M-am intors la doctorul endocrinolog si am primit urmatorul diagnostic: tiroidita cronica autoimuna cu eutiroidie si mi-a fost facuta si o ecografie tiroidiana: LTD – 2,12/2,19/3,97 cm ecost hipoecpog. Intens neomogena
LTS 2,05/1,71/3,41 cm oc ecost co LTD
ISTM 2,2/0,53 cm
LC stg o demopatie cu dim de 0,71/0,13 cm.
LC dr o demopatie cu dim dr 0,71/0,26 cm.
Aceste rezultate mi-au fost date pe o foaie A4 scrise de mana.
Ca recomandari in urma acestui control din 28.06.2016: monitorizare tiroidiana periodica (peste 6 luni)
Mentionez ca nu cunosc in familie nicio ruda de gradul 1,2 si 3 suferind de vreo boala autoimuna. De asemenea tin sa precizez ca nu prezint niciun simptom al bolii Hashimoto sau al altei boli de tiroida. Am o viata normala si activa din punct de vedere fizic. Ma gandesc serios sa imi refac analizele si sa merg la un al doilea doctor endocrinolog.
Credeti ca este posibil ca analizele sa fie gresite? Sau sa fi iesit asa datorita varstei pe care o am? Ma refer la faptul ca stiu ca in aceasta perioada au loc foarte multe schimbari in organism,iar hormonii mei si restul corpului sa o fi luat putin razna. Ma sperie gandul sa traiesc toata viata cu aceasta boala, chiar daca am inteles ca se tine sub control. Deja am o boala (glaucom congenital) cu care sa traiesc toata viata. Nu as vrea sa cred ca o am si pe a doua. In caz ca-mi refac analizele si de data asta, sa zicem, printr-un miracol, analizele ies in parametrii normali, inseamna ca primul set de analize a fost gresit sau ar trebui sa-l fac si pe al treilea pentru a fi sigura de rezultate?
Multumesc anticipat! Astept cu sufletul la gura raspunsul dumneavoastra!

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO este foarte sugestiva pentru tiroidita autoimuna; sigur, la orice investigatie de laborator exista posibilitatea unui rezultat eronat, dar in cazul dvs exista si ecografia de tiroida care sustine diagnosticul; in aceste conditii, o infirmare pare improbabila;

– functionarea tiroidiei este (inca) normala, deci absenta oricaror manifestari de boala este perfect explicabila;

– recomandarea de control la 6 luni este corecta; o varianta mai precauta ar fi de a repeta evaluarea la 4 luni;

– sigur, se poate cere o a doua opinie, ceea ce este absolut normal; totusi, daca si al doilea endocrinolog este de acceasi parere, diagnosticul trebuie acceptat, mai ales ca nu e vorba de nimic grav;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu