Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1539)

July 20, 2016

Loredana:

Buna ziua,
Am 26 de ani si incerc sa raman insarcinata de vreo 6 luni.La recomandarea medicului endocrinolog am efectuat analize in zilele 3,14 si 21.Cele din ziua 3 (FSH,LH si Estradiol) au valori normale,dar cele din ziua 14 au valori normale numai o parte dintre ele(25 OH vitamina D,17 OH Progesteron,ACTH,ATPO,Calcitonina,CEA,FT3,FT4, FSH,LH,Tiroglobunlina,TSH receptor AC.TrAB),restul au iesit peste limita:Ac.anti Tiroglobulina-268.4UI/mL [0.0-115],Cortisol seric 20.25 μg/dL [6.02-18.4],Estradiol 442 pg/ml [41-323],Prolactina 52.97 ng/mL [5.98-30],Testosteron 0.904 ng/mL [0.08-0.5],TSH 5.48 uUI/ml [0.27-4.2].Mentionez ca ciclul menstrual este destul de regulat.In ultimele 2 luni am efectuat teste de ovulatie care s-au pozitivat in ziua 15.Poate fi vorba de hipotiroidism?Pot ramane insarcinata?Este nevoie de dozari hormonale?Am facut si o ecografie pt tiroida care mi-a iesit bine.Mentionez ca am Insuficienta venoasa cronica membre inferioare si nu pot lua chiar orice tratament.Inca nu m-am programat pt interpretarea analizelor pt ca astept sa primesc rezultatul celor din ziua 21.Va multumesc!

Revin cu cateva completari pentru comentariul anterior.Am 1.69m si 56 kg,nu am probleme cu greutatea.Nu am ovare micropolichistice.Ciclul menstrual este regulat dar abundent si cu dureri f.mari.Nu am probleme cu caderea parului.In ultima vreme ma simt mai obosita.
Pentru insuficienta venoasa momentan nu iau nicun tratament,folosesc doar ciorapi medicinali.
De 4 luni iau tratament cu progesteron,Arefam ovule,din ziua 15-24,la recomandarea medicului ginecolog,deoarece aveam sangerari intermenstruale si am avut si o acnee destul de severa in zona mandibulei,in urma cu cateva luni.

Raspuns:

– valoarea usor crescuta a TSH impreuna cu nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina arata prezenta unei tiroidite autoimune; conform acestor rezultate, boala se afla in faza de hipotiroidism subclinic (adica usor); totusi, in perspectiva unei sarcini, este indicat ca nivelul TSH sa fie normalizat prin tratament INAINTE de a ramane gravida;

– prolactina crescuta necesita repetarea peste cateva saptamani, cel mai bine cu precipitare cu etilen-glicol (o tehnica de laborator pe care unele laboratoare o au);

– cortizolul seric usor crescut este cel mai probabil un raspuns la stres si nu o dereglare prorpiu-zisa a functionarii glandei suprarenale; e nevoie de completare a investigatiilor cu masurarea cortizolului urinar sau cu un test la dexametazona;

– la final, 2 comentarii:

  1. investigatiile pentru infertilitate se fac de regula dupa cel putin 1 an de incercari, mai ales sub varsta de 30 de ani;
  2. aveti o lista foarte lunga de analize recomandate; o buna parte din acestea, dupa parerea mea, sunt excesive si NU intra in evaluarea initiala pentru probleme de fertilitate;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu