Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1551)

August 28, 2016

Diana:

Buna ziua !

Am 50 ani. sunt operată tiroidectomie totala cu dimensiuni totale de 9X7,5X4 cm in august.2015 .

Rezultatul buletin histopatologic .
LTD Pe fondul unei guse hiperplazice difuze,hiperfunctionale ,cu izolate infiltrate limfoide nodulare in interstitiu se constata un focar de sclerohialinoza ce asociaza o arie de proliferare cu arhitectura microfoliculara cu tireocite ce prezinta nuclei veziculosi ,cu izolate incizuri si coloid neomogen intrafolicular ,aspecte ce corespund unui microcarcinom tiroidian papilar,varianta foliculara.Focarul tumoral este de aproximativ 1 mm ,este situat central ,fara interesarea capsulei tiroidiene si fara invazie vasculara in sectiunile examinate.
LTS + istm Multiple fragmente tiroidiene ce prezinta aspect de gusa difuza hiperplazica ,hiperfunctionala ,cu discreta fibroza interstitiala cu lobulatie accentuata si focare de infiltrat limfocitar folicular.

Dg.Carcinom tiroidian papilar,varianta foliculara (LTD ,focar aproximativ 1 mm)dezvoltat pe fondul unei boli Basedow.
Cod morfologic OMS 8260/3

Nu am luat iod.

Analize august 2016
Ca ionic 0,64 (1.16-1.32)
Ca seric 6.01(8.8-10.6)
Fosfor 5.48(2.5-4.5)
Magneziu 1.62(1.7-2.6)
TSH 0,03 (0.4-4)
FT4 1.73(0.89-1.76)
VSH 55/85 (2-15)
PTH -3.31 (10-69)
Am luat calciu 1000 mg,eutyrox 125,sambata si duminica 100.

Pe parcursul anului tot asa am avut analizele.
Va rog sa mi dati o parere despre evolutia bolii.
Considerati ca trebuie sa iau Iod 131 ?

Multumesc

Raspuns:

problema dvs principala, cel putin pe termen scurt, este hipocalcemia moderat-severa si nu focarul de microcarcinom; aceasta hipocalcemie este rezultatul lezarii (permanente) a glandelor paratiroide in timpul operatiei de tiroida;

– scaderea calciului din sange (medical numita hipocalcemie) poate fi periculoasa, ducand la contracturi musculare necontrolate care pot deveni chiar amenintatoare de viata;

– primul pas este administrarea de urgenta de calciu si vitamina D in cantitati suficiente; o schema care se poate utiliza imediat, pana ajungeti la medicul dvs, este urmatoarea: Cal-D-Vita  0(dimineata) – 2 (pranz) – 2 (seara) si AlphaD3 0.5 μg 1-1-1; ATENTIE: tratamentul cu calciu si vitamina D este permanent, chiar daca dozele si preparatele pot varia!

– revenind la intrebarea dvs, un focar intratiroidian de carcinom tiroidian de 1 mm NU necesita tratament cu iod radioctiv; mai mult, doza de Euthyrox trebuie ajustata (scazuta) pentru mentinerea TSH in limite normale si nu supresat;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu