Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (38)

September 29, 2009

Mihaela:

Buna ziua, toata admiratia pentru initiativa de a deschide un asemenea forum si calde multumiri pentru timpul si dedicarea dvs. in a-i sprijini pe cei care au nevoie!!
Provocarea mea: am 48 de ani si nu cunosc cazuri de tiroidie in familie (mama insa are psoriazis, care din cate stiu este tot de tip autoimun)
Acum 3 ani am avut o forma severa de depresie (cu anxietate), am facut tratament cam 1,5 ani (m-am simtit execelent)dar, odata cu incetarea tratamentului anti-depresiv am ‘intrat’ intr-o stare de oboseala extrem de accentuate (si neobisnuita!), Cautand cauza oboselii, dupa 4 luni, am ajuns la endocrinologie. Rezultatele initiale au fost: TSH: 10.09 (0.4-4.2), FT4: 10.05 (9-20), iar la ecografie:LD 24, LS 21, dezvoltare lobi in lateral, structura neomogena macrogranulara, aspect mozaicat, nodul de 9 mm. Diagnostic medic: mixedem. Tratament: Euthyrox, o sapt de 25, o sapt de 50, apoi crescut pana la 100.
Asa am facut, dar dupa 3 saptamani de 100, o stare proasta (palpitatii, tulburari de somn, nervozitate)pe care nu o avusesem inainte de inceperea tratamentului, m-a dus iar la medic. Am ramas pe doza de 50 (luata cu sfintenie) si, dupa 3 luni, rezultatele (la alt laborator) au fost: TSH: 5.07 (0.4-4.31), FT4: 14.88 (10.3-25.7)si ATPO : 284, si… “Veti lua toata viata”.
Urmatoarele 4 luni, am continuat cu doza de 50 de luni-vineri + 0,75 in zilele de weekend. Noua analiza (la primul laborator) a indicat: TSH: 7.66 (0.4-4.2) si FT4: 10.29 (9-20).
Rugaminte de raspuns la:
– cum de dupa 3 luni analizele aratau clar un TSH mai bun, si dupa alte 4 luni(cu un plus de Euthyrox), valoarea lui s-a ridicat din nou ?
– care-i diferenta (daca este) intre tiroidita cronica si mixedem ?
– din nou am stari cu palpitatii, nervozitate, tulburari de somn (mai ales in zilele de 0,75) iar tensiunea a inceput sa oscileze de la 115-120 cu care sunt obisnuita, la 135/95 – la care ma simt prost. Vedeti vreo legatura ? Este posibil sa nu-mi pirasca mie (personal) Euthyrox-ul si exista alternativa la el ?
va foarte multumesc anticipat pt un raspuns

Raspuns:

– de obicei, atunci cand nu se reuseste echilibrarea (prin asta intelegand normalizarea TSH) unui pacient cu hipotiroidie, cauza este lipsa aderentei la tratament; dumneavoastra ati mentionat deja ca tratamentul a fost urmat conform indicatiilor, asa ca nu voi insista pe aceasta ipoteza;

– raman in discutie:

  1. administrarea nu se face corect; Euthyrox-ul trebuie luat dimineata, pe nemancate, cu apa; nu se mananca nici nu se bea nimic dupa administrare timp de 30-60 de minute;
  2. administrarea concomitenta de medicamente care scad absorbtia Euthyrox-ului: antiacidele (carbonat de calciu) si fierul sunt cel mai frecvent responsabile;
  3. administrarea concomitenta de medicamente care cresc metabolizarea Euthyroxului: rifampicina, antiepileptice, sertralina (Zoloft);
  4. afectiuni digestive care duc la scaderea absorbtiei; cel mai des intalnite: gastrita hipoacida si boala celiaca (boala autoimuna);
  5. daca niciuna dintre variantele de mai sus nu explica valoarea TSH, ramane posibilitatea ca pur si simplu boala sa fi avansat, cu distrugerea progresiva a tesutului tiroidian, si necesarul de hormoni sa creasca; la un pacient caruia i se scoate tiroida necesarul mediu zilnic de Euthyrox este de 100-125 micrograme/zi; multi dintre pacientii cu tiroidita cronica ajung, in fazele mai avansate, la acelasi necesar;
  6. ramane posibila o eroare de laborator, desi valoarea TSH se coreleaza cu cea a freeT4;

– mixedemul se refera la modificarile tegumentelor care apar in hipotiroidia severa; in practica insa, cele doua notiuni (hipotiroidia si mixedemul) se folosesc echivalent, fara a arata neaparat o forma de hipotiroidism sever; tiroidita cronica este o boala autoimuna care duce la distructia tiroidiei, fiind cea mai frecventa cauza de hipotiroidie; totusi, in faze incipiente tiroidita se poate manifesta doar cu cresterea ATPO si modificari ecografice caracteristice, functia tiroidei ramanand nrmala (TSH si freeT4 in limite);

– exista pacienti care, dupa perioade lungi in care au stat cu un deficit (variabil) de hormoni tiroidieni, sa tolereze greu tratamentul de substitutie; la acestia dozele se cresc foarte lent pentru a evita (cat este posibil) reactiile adverse; in cazul dvs plecand de la doza tolerata de 50 micrograme/zi eu as recomanda cresterea cu 12.5 micrograme/zi (la un total de 62.5 mcg/zi), mentinerea timp de 3 saptamani, apoi cresterea cu inca 12.5 micrograme/zi, pana la doza de 75 mcg/zi; dupa 6 saptamani de tratament cu 75 micrograme/zi ar trebui repetat TSH si freeT4;

– ca alternativa este L-thyroxin, aceeasi substanta activa cu excipienti usor diferiti; merita incercat penru ca am vazut cazuri in care a fost tolerat mai bine decat Euthyrox;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Alina says:

    Buna ziua, numele meu este Alina. Am 34 de ani. In vara anului 2005 am fost operata la tiroida care a fost scoasa afara in proportie de 99%. in urma analizei atomopatolpgice diagnosticul a fost de carcinom papilar tiroidian. am urmat 2 serii de iradiere cu iod radioactiv in acelasi an. Acum ma aflu in fata celui de-am trei-lea control oncologic (19.10.2009). 2 saptamini inainte de aceasta data trebuie sa intrerup tratamentul cu Novotyral pe care il luam intr-o doza unica (3sfert dintr-o pastila). La fel ca si la controalele anterioare am foarte mari emotii. Intrebarea mea este care trebuie sa fie comportamentul alimentar, regimul de efort si ce alte lucruri ar trebui sa stiu, sa fac pentru a trece cu bine de cele 2 saprtamini de ?pauza de medicamente?. Imi amintesc ca anul trecut am avut destul de greu de prin aceasta perioada. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu