Răspunsuri la întrebări (1567)

Madalina:

Buna ziua,
Domnule doctor, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Am 36 ani, sex feminin , nu cunosc in familie la rude de gradul 1 istoric cu boli de tiroida, eu am fost diagnostica cu o problema la tiroida, respectiv hipotiroidism in anul 2015, depsistat la C.I Parhon Bucuresti, urmez tratament cu euthyrox 50 si luna aceasta mi-am facut analize de monitorizare si rezultatele sunt urmatoarele:

1. Anti-TPO -Ser rezultat 197 UI/mL referinta valoare mica <35 UI/ml

2. FT4 -Ser rezultat 0.995 ng/ml referinta 0.8 – 1.9 / ng/ml

3. TSH -Ser rezultat 1.76 µUI/ml referinta 0.4 – 4 / µUI/ml

Mentionez ca am avut si inca am probleme cu kg in plus, am reusit prin sport(aprox 2 ore/zi fara intrerupere, 5 zile pe sapt) si dieta adecvata sa slabesc aprox 13 kg in 6 luni, celelalte analize, colesterol, trigliceride sunt in limite normale acum, insa mai am de slabit foarte multe kg(25kg) si mi s-a recomandat un produs – “Carnitin plus”care are in compozitie iod. Valorile nutritionale pentru o capsula la acest produs sunt:
L-Carnitină – 500mg, Iod – 65 µg (43,33%*), Crom – 25 µg (62,5%*) (* DZR – Doza Zilnică Recomandată)
Mod de utilizare: Se administrează 1-3 porţii (1-3 caps.) pe zi: o porţie cu cel puţin 30 de minute înainte de antrenament, o porţie imediat după antrenament şi se mai poate administra o porţie dimineaţa.
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1.Valorile analizelor actuale Anti-TPO , TSH si T4 sunt normale in conditiile in care iau deja euthyrox 50.Tiroida mea functioneaza normal cu aceasta doza? Ce imi recomandati?
2.Avand in vedere rezultatele acestor analize de verificare a functionarii tiroidei, pot lua aceste suplimente care ma ajuta in lupta cu kg in plus, avand in vedere ca si acestea contin iod? Doza continuta de aceste suplimente modifica/ agraveaza starea mea de sanatate si situatia actuala?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns:

  1. valorile sunt bune, dar asta nu inseamna ca tiroida dvs functioneaza normal; acestea arata doar ca tratamentul completeaza in mod adecvat ce nu mai reuseste tiroida sa produca; masurarea ATPO nu mai aduce nicio informatie utila dupa stabilirea diagnosticului de tiroidita autoimuna si de aceea NU este necesara monitorizarea acestor anticorpi;
  2. doza de iod din produsul mentionat este destul de mica, deci riscul de a dezechilibra suplimentar tiroida este redus; pe de alta parte, din cate stiu eu, nu este dovedit nici vreun beneficiu clar al acestor suplimente in pierderea in greutate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.