Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1576)

October 15, 2016

Violeta:

Buna ziua, numele meu este Violeta si am 30 ani. Recent am facut cateva investigatii de feritilitate intrucat imi doresc sa raman insarcinata si am descoperit cateva lucruri nu tocmai ok la glanda tiroida. Urmeaza sa fac o examinare la ecograf-elastograf deoarece s-a observat o crestere ponderala ,meteorizare abd nodul tiroidian LS la jonct cu istmul, aprox 2.5-3 cm diamentru, ferm, bine delimitat, mobil, nedureros( exact ce a scris dna doc). Am facut si analizele la sange si rezultatele sunt urmatoarele:
Analiza Rezultat Referinta
Free T3 2,87 1.71 – 3.71 pg/mL pg/mL
Free T4 0.87 0.70 – 1.48 ng/dL
TSH 0.6307 0.35 – 4.94 µUI/mL
AcAnti-Tireoperoxidaza 423.22 < 5.61 UI/m
AcAnti-Tiroglobulina 39.46 < 4.11 UI/mL
Colesterol total 179 nivel optim: 240 mg/dl
Trigliceride 70 nivel convenabil: =500 mg/dl
Calciu seric total 9,02 8,4-10,02 mg/dl
Calcitonina 2 <5 mg/dl

Credeti ce este cazul sa ma ingrijorez? Din ce m-am documentat , dat fiind ca rezultatele TSH , FREE T3 si FREE T4 sunt in parametrii normali( elemente ce asigura buna fucntionare a glandei tirode) nu ar trebui sa fie ceva grav chiar daca valorile tireoperoxidazei si tiroglobulieni sunt foarte mari… adica in mod sigur va fi nevoie de tratament ptr micsorarea acestora+rezultatele ecografiei .
Multumesc pentru raspuns

Raspuns:

–  valoarea foarte crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; in cazul dvs, tiroida functioneaza inca normal, deci tratamentul nu este deocamdata necesar;

– nodulul care s-a descoperit la palpare poate fi doar un pseudonodul (nodul fals) aparut pe fondul tiroiditei; in acest caz, simpla supraveghere ecografica este suficienta; daca ecografia va arata totusi un nodul tiroidian propriu-zis, alte investigatii pot fi necesare (de exemplu punctia cu ac subtire);

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu