Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1579)

October 23, 2016

Thea S:

Bună ziua,
Sunt din Brașov și am 48 de ani.In anul 2014 am fost operată ( tiroidectomie totală) fiind diagnosticata, după efectuarea biopsiei,cu carcinom folicular bine diferențiat minimal invaziv pe o gușă polinodulara hipertiroidizata. În iunie 2015 am urmat tratamentul cu iod radioactiv, dar, pt ca tiroglobulina a avut valoarea de 2.96 și scintigrafia a fost pozitivă, în 2016 am urmat din nou tratamentul cu iod.Din păcate,in a doua si a treia zi, după administrarea iodului, m-am simțit foarte rău ( grețuri,varsaturi, dureri puternice de cap), încât si apa, pe care trebuia să o beau pt a elimina iodul, o vărsam imediat. Deși tiroglobulina a avut o valoare în scădere aproape de valoarea de referință (0.5 față de 0.2), scintigrafia a ieșit tot pozitivă.Pentru a elimina suspiciunea confundarii unui artefact esofagian, posibil a fi rămas după varsaturile numeroase, cu o posibilă metastază pe ganglionul cervical mi s-a recomandat efectuarea unui CT cu substanță de contrast. Am făcut CT-ul, după 3 săptămâni de la administrarea iodului radioactiv, iar rezultatul acestuia m-a bulversat complet. Ganglionii sunt ok, dar, pe vertebra T12 mi-a fost descoperită o osteocondenare de 1.5/1.0/1.2, iar pe splina un posibil hemangiom de 10 mm.In prima fază mi s-a recomandat, de medicul de la imagistica, să fac o investigație mai amănunțită pt osteocondenare, respectiv o scintigrafie osoasă sau un Pet CT, iar rezultatele CT ului pt splina să fie coroborate cu cele ale unei ecografii. Ecografia splenică nu a scos în evidență nimic deoarece , fiind o persoană cu constituție astenică și înaltă, splina nu a fost vizibilă, fiind ascunsă sub coaste.Din acest motiv, după evaluarea ecografica, medicul de la imagistica mi-a făcut recomandarea de a efectua un RMN cu 2 secvente, de coloană și abdominal, cu substanță de contrast.Intrebarile mele sunt următoarele:
– carcinomul folicular da metastaze osoase? În condițiile în care tiroglobulina stimulată a avut valoarea de 0.5 , este posibil ca această osteocondenare să fie dată de carcinomul folicular? Trebuie să va precizez ca un nodul din tiroida nu era încapsulat, capsula fiind sparta. Este posibil ca celule canceroase să fi migrat din tiroidă în organism și să dea metastaze la distanță, în cazul meu , pe coloană?
– în aceste condiții, un Pet CT nu ar fi mai relevant decât un RMN, chiar dacă este o investigație mai scumpa , care se face doar cu aprobarea CNASS?
– Gadoliniul din substanța de contrast pt RMN poate avea vreun efect nedorit, dacă îmi este administrat înainte cu câteva luni înainte de o noua iodare, respectiv, poate diminua efectul iodului radioactiv, care urmează sa-mi fie administrat din nou în luna martie 2017?
– Până în 10 octombrie luăm euthyrox de 125, de luni pana vineri si 150 în weekend dar, întrucât TSH-ul mi-a scăzut până la 0.006 ( intervalul de referință 0.34 – 4.5) medicul curant mi-a modificat doza, astfel că, acum iau euthyrox de 100, de luni pana vineri si 125 în weekend, urmând să refac TSH-ul în decembrie.Pe lângă euthyrox iau CalDVita 1- 2 tablete/zi, 10 zile / lună timp de 6 luni. Menționez că mi se întâmplă, câteodată, să mă trezesc noaptea din cauză că nu-mi simt membrele, de regulă o mână, dar ultima dată nu mi-am mai simțit membrele inferioare.
– Faptul că , în situația prezentată mai sus, nu-mi simt membrele are vreo legătură cu osteocondenarea?
Trebuie să recunosc, ca sunt foarte speriată și mă îngrozește gândul de a face RMN-ul, pt ca un rezultat nedorit m-ar dărâma psihic , ceea ce mi-ar afecta și mai mult starea de sănătate.
Va mulțumesc și vă asigur de întreaga mea consideratie, Domnule Doctor!

Am revenit cu precizarea că este osteocondensare , nu osteocondenare, cum am scris inițial și, ulterior, în tot textul, deoarece am dat copy paste.

Raspuns:

  1. carcinomul folicular tiroidian poate da metastaze osoase, dar de regula sunt cu osteoliza, nu cu osteocondensare; de asemenea, in aceste cazuri, valorile tiroglobulinei pe stimulare (fara Euthyrox) sunt de obicei mult mai mari decat au fost la dvs; vertebra T12 este situata la distanta de regiunea cervicala, deci este simplu de vazut pe scintigrafie daca aria de captare a fost la acest nivel sau mai sus; luand in considerare toate acestea, cred, mai degraba, ca acea osteocondensare nu e legata de problema tiroidiana;
  2. PET-CT-ul poate fi util, dar nu e strict indicat la acest moment, nivelul tiroglobulinei fiind mic;
  3. substanta de contrast de la RMN nu va influenta tratamentul cu iod radioactiv programat in 2017;
  4. amorteala membrelor este foarte putin probabil sa aiba legatura cu osteocondensarea de la T12, dar ar trebui intrebat si un neurolog sau neurochirug despre alte posibile cauze;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu