Răspunsuri la întrebări (1688)

Bratu Mihai:

Buna ziua,
Am 35 de ani si am vitiligo de vreo cativa ani (peste 5 ani, insa in faza incipienta – cateva pete pe maini in special). De curand mi-am facut analize pt ca nu ma simteam bine, si singurele care au iesit aiurea sunt cele de mai jos (ce par a avea legatura cu tiroida):
– Proteine totale serice: 7.40 g/dL
– Potasiu: 4.32 mmol/L
– Sodiu: 136.40 mmol/L
– HDL colesterol: 45 mg/dL
– LDL colesterol: 109.2 mg/dL
– colesterol total: 187.00 mg/dL
– Trigliceride: 164 mg/dL
– ASLO cantitativ: 67.30 IU/mL
– TSH (hormon stimulare tiroidiana): 18.859 µIU/mL
– FT4 (tiroxina libera): 0,78 ng/dL
– Anti TPO (anti tiroidperoxidaza): 1000.00 IU/mL.
Mentionez ca imi cam place sa mananc condimentat (gen carnati de casa picanti), dar si foarte multa verdeata (gen marar, patrunjel, spanac..). Fumez cam 3-4 tigari pe zi, si in momentul in care mi-am facut analizele de sange mi s-a comunicat ca as avea si un polip de 6 mm la bila (pe care trebuie sa il monitorizez de acum incolo).
In rest nu am avut nici un fel de probleme medicale.
Va rog frumos sa imi comunicati daca vitiligo poate afecta rezultate analizelor? Am avut o perioada de 4-5 luni in care m-am lasat de fumat – este posibil ca analizele sa fie influentate de faptul ca m-am apucat iar? Tin sa precizez ca fumez de vreo 20 de ani. Este posibil ca rezultate legate de tioida sa fie asa mari, tinand cont de faptul ca valorile sunt foarte mari dar si de faptul ca sunt pentru prima oara cand aflu ca as avea probleme cu tiroida.. sau este posibil sa fie o eroare medicala si sa imi refac analizele? Astept raspunsul dvs.
Multumesc.
In cazul in care ar fi corecte ce as putea face? ar trebui sa tine regim? sa evit anumite mancaruri?

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; valoarea crescuta a TSH arata ca dvs va aflati deja in acest stadiu de hipotiroidie si tratamentul este necesar; aceasta boala NU se tratateaza prin regim alimentar;

– atat tiroidita cronica, cat si vitiligo, sunt boli autoimune si se asociaza destul de frecvent; totusi, sunt afectiuni separate care NU se determina in mod direct una pe cealalta;

– nici fumatul, nici alimentatia nu pot modifica aceste analize, ele fiind foarte specifice pentru tiroida;

– repetarea testelor la un alt laborator poate fi necesara pentru a fi convins ca aveti intr-adevar aceasta boala;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.