Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1718)

July 26, 2017

Dna Radu:

Buna ziua,
Am 33 de ani, sex feminin.
In familie nu exista persoane cu probleme ale glandei tiroide.
Nu am suferit de nicio boala.
In luna ianuarie a acestui an, am inceput sa am palpitatii la inima.
Acestea s-au manifestat timp de aproape o saptamana, fara a avea o frecventa stabilita. Chiar si noaptea ma trezeam din cauza acestora. Acestea incepeau chiar si cand nu aveam nici in fel de activitate fizica.
Mi-a fost montat in holder EKG, concluzia medicului a fost ca nu am probleme cu inima si ca este posibil sa am probleme cu tiroida.
Mi-au fost recomandate analize de sange. In urma analizelor de sange a reiesit faptul ca valoarea Anti TPO=84 Ul/ml (valoarea de referinta <34) este crescuta. Recomandarea medicului cardiolog a fost: tiroidita autoimuna cu trimitere catre endocrinolog.
Endocrinologul nu a simtit nimic la palpare, astfel incat am fost trimisa la ecografie.
Ecografia de tiroida a indicat prezenta unui nodul pe partea dreapta cu dimensiunea de 26/10.3/11.7mm. Medicul endocrinolog mi-a sugerat imediat punctie. Intre timp am refacut ecografia, nodul si-a pastrat dimensiunea dupa aproximatix 3 luni de zile, iar analizele de sange au indicat o scadere a valori Anti TPO =72 Ul/ml. Mentionez ca valorile TSH, T3 T4 sunt in limite normale, exact asa cum au fost si cand au inceput aceste palpitatii.
TSH = 1.18 UI/mL , valoare de referinta 0.27-4.2
T3 = 1.15 nmol/L, valoare de referinta 1.27-3.07
T4 = 66 nmol/L, valoare de referinta 66-181

Este necesara punctia nodulului tiroidian in conditiile in care acesta nu si-a modificat dimensiunea iar valoarea Anti-TPO a inceput sa scada?
Este posibila o reglare a functiei tiroide printr-o alimentatie corespunzatoare si in stil de viata linistit?

Va multumesc!

Raspuns:

– in primul rand, valorile normale ale TSH, T4 si T3 arata ca TIROIDA FUNCTIONEAZA NORMAL; altfel spus, NU este in niciun fel responsabila pentru palpitatii; nivelul usor crescut al ATPO nu determina nicio manifestare neplacuta; acest rezultat arata fie un risc de tiroidita autoimuna, fie o forma incipenta a acestei boli; oricum, este suficienta monitorizarea, fara vreun tratament;

– recomandarea pentru punctie depinde si de aspectul ecografic si vascularizatia nodulului, nu doar de dimensiuni; deci imi este imposibil sa va fac vreo recomandare doar pe aceste date; sfatul este, totusi, sa urmati indicatia endocrinologului dvs; faptul ca un nodul de tiroida nu creste in 3 luni NU garanteaza in niciun caz ca e benign;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Bogdan says:

    Buna seara,

    As dori sa stiu daca recomandati medicamentele NDT (natural dissecated thyroid) Armour, NatureThroid, etc

    Multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu