Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1769)

November 21, 2017

Mihai:

Buna ziua,

Mamei mele i-au fost gasiti doi noduli tiroidieni in urma unei ecografii, dupa cum urmeaza:
Varsta: 58 de ani

Lob drept tiroidian: diam. A-P = 22.1 mm, diam. transv = 19.6 mm, diam. cranio-caudal = 57.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, discret mai hiperecogen, se discern 2 imagini nodulare cu morfologie difuza, una cu diam. de 7.6 mm, mai hiperecogena, cu halou periferic, iar cealalta cu diam. de 5.8 mm, cu centru hiperecogen, aspectul fiind de “nodul la tinta”, fara form. chistice.
Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

Lob stanga tiroidian: diam. A-P = 22 mm, diam. transversal = 20 mm, diam. cranio-caudal = 54.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, mai hiperecogen, cu zone hiperecogene, fara noduli, fara form. chistice. Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

Istm: dimensiuni: 5 mm, ingrosat, cu ecostructura omogena, normecogena, fara noduli, fara form. chistice.

Concluzii: Gusa Tiroidiana, Noduli tiroidieni lob drept

In urma acestora si-a facut si urmatoarele analize:
– Colesterol HDL = 44 mg/dL (scazut = 60)
– Colesterol total = 266 mg/dL (optim > 200, borderline crescut: 200-240, crescut > 240)
– Trigliceride = 246 mg/dL (borderline crescut: 150-199, crescut: 200-499, foarte crescut >=500)
– Colesterol VDL = 49 mg/dL (<30)
– Colesterol LDL = 183 mg/dL (optim = 190)
– Lipide totale = 934 mg/dL (400-700)
– Formula leucocitara a iesit in parametri normali
– VSH = 16 mm/h (<30)
– Anti-TPO = 385 UI/ml (<34)
– T3 = 2 nmol/L (1.27-3.07)
– T4 = 85.6 nmol/L (66-181)
– TSH = 4.34 uU/ml (0.27 – 4.2)

Imi puteti spune ce ar putea cauza acesti noduli? Mentionez ca are tendinte de ingrasare, hipertensiune arteriala (foarte des tensiune de peste 17 cu 11) si uneori spune ca simte incetiniri ale gandirii.

Va multumesc!

Raspuns:

– in primul rand, in limbaj medical gusa inseamna strict o tiroida marita de volum; deci sintagma “gusa tiroidiana” este pleonastica si nu ar trebui utilizata de personalul medical (in special de medici); fac aceasta precizare pentru ca din postarea dvs pare ca citati intocmai rezultatul ecografic;

– cele 2 formatiuni nodulare descrise in lobul drept au dimensiuni reduse si nu ar trebui sa puna probleme; de altfel, e posibil sa fie vorba despre niste pseudonoduli (falsi noduli aparuti pe fond inflamator), nu de noduli propriu-zisi; poate fi utila repetarea ecografiei la un endocrinolog cu experienta pentru clarificare;

– analizele de laborator arata o tiroidita autoimuna, o boala foarte frecventa de tiroida, in care sistemul imun ataca tiroida; afectiunea este intr-o faza incipienta in care functionarea tiroidei este minim afectata iar tratamentul este optional; cu toate astea, vorbim de o boala cronica care va trebui urmarita periodic pentru tot restul vietii;

– luand in considerare aceste rezultate, niciuna dintre probleme descrise (hipertensiune, crestere un greutate, scaderea performantei intelectuale) NU are cauza tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu