Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1776)

November 26, 2017

Adina:

Buna seara. In urma cu 2 luni am facut o tiroidectomie totala. Rezultatul histopatologic—Focar de carcinom papilar tiroidian cu arhitectura foliculara incapsulat de 1,5 cm descoperit incidental pe fondul unei Gusi nodulare.Am fost programata la Cluj pe 14 noiembrie 2017 pt iod radioactiv. Am fost la programare si nu mica mi.a fost mirarea cand,in urma unor analize facute la urgenta(in 2 ore au fost gata) mi s.a spus ca nu este nevoie de iod radioactiv. Sunt debusolata…..ratacita…..uimita…Nu inteleg de ce s.a hotarat asa. Rezultatul analizelor de la Cluj:-anti-tiroglobulina-11.49(valoare de referinta(<115);TSH-18,12(valori de referinta-0,27-4,2);TG-3,09(VALORI DE REFERINTA-3,5-77);CALCIU SERIC-9,06(este bun) si GLUCOZA SERICA–86,5(la fel…este buna). Am ajuns acasa in Sibiu si am repetat analizele………m.am ingrozit….TSH-21,63 SI T4 0,54(valori de referinta 0,7-1,48). Precizez ca iau euthyrox de 100 desi imi este rau de la el. Mi s.a spus ca o sa.mi fie asa rau pana ma voi obisni cu el. Va rog sa.mi spuneti….daca se poate…va rog frumos….de ce nu am facut iod radioactiv???? De ce aceste rezultate la analize??? De ce acest TSH ata de mare??? Multumesc frumos.

Raspuns:

– nu va pot spune cu certitudine care a fost motivul pentru care nu ati mai primit tratamentul cu iod radioactiv, dar un posibil raspuns este ca nu s-a atins nivelul recomandat al TSH (de cel putin 25-30 μUI/ml) pentru un efect maxim al acestuia;

– un alt argument, dar care presupun ca era cunoscut inca de cand s-a facut programarea, este ca rezultatul histopatologic, presupunand ca nu sunt ganglioni limfatici afectati la nivelul gatului, va incadreaza intr-un grup de risc mic pentru persistenta/reaparitiei bolii, la care iodul radioactiv este optional;

– nivelul TSH-ului va scadea in cele din urma daca tratamentul cu Euthyrox este urmat constant si corect timp de cel putin 6-8 saptamani; daca apar efecte adverse la Euthyrox, doza ar trebui crescuta lent, cu cate 12.5 micrograme la fiecare 10-14 zile, pana la atingerea dozei recomandate;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu