Răspunsuri la întrebări (1811)

Anu D.:

Buna seara , Domnule Doctor!
Va felicit pentru initiativa dvs si pentru altruismul de care dati dovada.Mai presus de informatiile complete pe care le oferiti in raport cu aceasta patologie stau sperantele oamenilor care gasesc in dumneavoastra un sprijin.
Scurta anamneza:
In 17/02/2010 dupa TIROIDECTOMIE TOTALA CU LIMFADENECTOMIE REGIONALA la Institutul Parhon am primit urmatorul rezultat:
“1)Carcinom papilar sclerozant multifocal cu arii de tip “Varianta Foliculara” focar LST de aprox 1.9/1.7 cm cu prezenta de calcosferite si microfocare in parenchimul adiacent si in lobul drept cu dimensiuni subcentrimetrice (0.5/0.1 cm);arii de invazie in tesutul fibroconjuctiv peritiroidian la nivel lob stang.
2) Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
3)Trei limfoganglioni cu metastaze izostructurale, arii de microangioinvazie capsulara si pericapsulara.
Cod Citologic
ST1/G1/R1/V1
Cod Stadializare
PN1A
Stadializare
PT3MB

Dup ce mi s-a administrat 400 mCi I131 radioactiv pe parcursul a 4 cure de iod la Institutul Fundeni, s-a reintervenit chirurgical in 05.12.2012 (dupa 3 ani).S-a excizat tesutul restant din loja stanga (banuiesc ca ramas de la prima interventie pentru care am si facut atata iod) si limfadenectomie jug-carotd stanga la Institutul Parhon.
Diagnostic HP:
1)Bloc adenopatic cu masiva metastaza de carcinoma papilar tiroidian.
2)6 limfoganglioni reactivi
3) YPN1B

In 04.11.2013 , la aprox 1 an am facut ultima cura de iod , doza de 100 I131. Pentru prima oara Tg in absenta tratam cu eutyrox a fost nedozabila si imaginea scintigrafica negativa.

Acum, dupa 4 ani am refacut din nou Tg pe intrerupere de tratament si valoarea acesteia a fost de 0,5 ng/ml, la un TSH de 47.15.
1)Este posibil ca boala sa recidiveze la o asa valoare a TG?(n-am primit decat recomandarea de-a merge la control la fiecare 6 luni)
2)Care valoarea a TSH-ului o considerati optima in situatia mea?(daca obtin un TSH in jurul valorii de 0.1 ,FT4 creste peste 21 ng/ml, aceasta valoare fiind situata la limita superioara a interv. de referinta.Mentionez ca determinarile le fac la acelasi laborator.)
3) In vara voi pleca in Marea Britanie.Este indicat sa-mi dozez mai riguros TSH-ul avand in vedere diferentele de temperature ?

Raspuns:

– va multumesc foarte mult pentru apreciere;

  1. un nivel de 0.5 ng/ml al tiroglobulinei pe intrerupere de tratament ESTE BUN si este putin probabil sa indice o recidiva evolutiva; desigur, este necesara monitorizarea: (A) TSH, FT4 si ecografie cervicala la fiecare 6 luni, (B) tiroglobulina si anticorpi anti-tiroglobulina la fircare 6-12 luni si (C) scintigrafie + tiroglobulina si anticorpi anti-tiroglobulina PE INTRERUPERE de levotiroxina la fiecare 12-24 luni;
  2. intr-adevar, o valoare supresata dar detectabila, in jurul valorii de 0.1 μUI/ml, este indicata; nu are importanta daca nivelul FreeT4 depaseste usor limita superioara a normalului, daca nu exista manifestari clinice de supradozare;
  3. nu, ramane acelasi interval de monitorizare (daca TSH-ul tinta este atins sub o doza stabila) ; nu este dovedit ca diferentele de temperatura  impun schimbarea dozelor;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.