Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1817)

March 11, 2018

Claudia R:

Buna ziua,

Mama mea (65 ani) si-a facut cateva analize de rutina in urma carora a reiesit VSH 74 (2-15), FIBRINOGEN 662 (180-450), PCR 24 (<6), Hemoglobina 10 (11,5-16), Hematii 3.41 (3.8-5.8), Hematocrit 30,2 (37-47), TSH 3.34 (0,3-3,6), fREE T4 0,758 (0,8- 1,7). Restul analizelor sunt in limite normale. Mentionez ca mama are de vreo 3 luni o umflatura la gat exact unde ar fii pozitionata tiroida….nu o doare, nu o deranjeaza. Ea mananca intradevar mult regim, fara sare. Ce ma sfatuiti sa fac? ce poate fii?

Revin cu completari la comentariul anterior mama face tratament cu interferon beta 1A (pt scleroza in placi), a facut si 2 CT cu substanta de contrast (iod cred) in ultima perioada. Parul ii este foarte fragil cade foarte mult de o luna incoace, colesterolul il are 215 (limita 200).

Si raguseste aproape in fiecare zi, dimineata, ulterior vocea isi revine.

Raspuns:

– umflatura respectiva ar putea fi un nodul tiroidian si e obligatoriu de investigat, chiar daca (deocmadata) nu o deranjeaza; este nevoie de un consult endocrinologic urmat, foarte probabil, de o ecografie de regiune cervicala (tiroida + structuri invecinate); dupa ecografie se va putea spune si daca raguseala are cauza tiroidiana sau nu;

– tratamentul cu interferon poate precipita o boala tiroidiana autoimuna (tiroidita Hashimoto sau boala Basedow-Graves); valoarea normala a TSH arata ca deocamdata tiroida functioneaza normal, deci caderea parului si colesterolul nu au legatura cu tiroida; cu toate astea, este prudent ca functia tiroidei sa fie controlata la fiecare 6-12 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu