Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1848)

May 19, 2018

Danut R.:

Buna ziua domnule doctor,
Ma numesc Danut R. si am aproape 50 de ani, 85 kg, 1,75 m. In luna martie 2013 in urma unor stari intense de slabiciune, am fost diagnosticat cu tiroidita autoimuna cronica, hipotiroidie. Atunci analizele erau urmatoarele:
TSH = 5,46 ( 0,27-4,2)
fT4 = 12,95 (12-22)
Anti-TPO = 72,84
T3 = 2,26 (1,3-3,1)

Nu stiu sa aiba nimeni din familie aceasta boala, parintii fiind decedati de 26 respectiv 37 ani.
Nu am suferit de alte boli, nu am avut operatii.

Analize februarie 2018:
TSH = 2,43 ( 0,27-4,2)
T3 = 1,94 (1,27-3,07)
fT3 = 4,8 (3,4-6,8)
fT4 = 16,68 (10,6-22,7)
Anti-TPO = 90 (<34)
Testosterone = 6,23 (9,9-27,8)
SHBG = 22,84 (18,3-54,1)
Vitamina B12 = 433 (197-771)
25-hidroxi Vitamina D = 18,1 ng/ml (deficient<20, suficient 20-30)
Lipide totale = 907 (400-700)
Calciu total = 9,74 (8,6-10)
Calciu ionic = 4,1 (3,82-4,82)

Analize aprilie 2018:
Calciu total = 10,13 (8,40-10,20)
Sideremie = 98,9 (59-158)
Creatinkinaza = 133,52 (0-190)
LDH = 153,52 (135-225)
Hemoglobina glicozilata = 5,59 (4,8-5,9)

Ecografie tiroida:
LTD = 16,8/28/14,5 mm, structura pred. macrogranulara, hipoecogena, intens prez. anterdat un nodul hipoecogen de 6,7/3,9 mm
Istmul tiroidian = 5 mm, macrogranular, pred. prez. In extremitati si central noduli hipoecogeni usor de 4,5/3,7 mm
LTs = 15/28/20,5 mm, structura intens hipoecogena micro si macrogranulara cu cateva macrocalcificari diseminate
Regiuni L-C si S-C bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu

Medicatie:
– Euthyrox 100 mcg, zilnic, dimineata, pe stomacul gol, repaus alimentar 30 min
– Vitamina D3=5.000 UI/zi, timp de 3 luni, apoi analiza
– Seleniu (Selezin ACE, Procor T) luat alternativ 3 luni cu pauza 2 luni
– Ulei de krill = 1/zi si Liv52 2×2/zi pentru scaderea profilului lipidic
– Milgamma N = 3/zi, Tiolin (acid alfa lipoic) 1/zi, pentru 30 de zile

Pe 21.02.2018 si 09.04.2018 am avut niste stari de slabiciune extrema. Pur si simplu stateam pe pat si chiar si pentru a vorbi mi se parea ca trebuie sa fac un efort extraordinar. Intervalul orar a fost 15-21. Parca erau simptomele de dinaintea diagnosticarii mele cu Tiroidita autoimuna si a inceperii tratamentului substitutiv cu Euthyrox.

Desi nu pierd noptile, dorm bine si nu consum alcool, uneori am o stare generala de slabiciune, iar de la genunchi in jos, in ambele gambe am o slabiciune musculara puternica. Aceste slabiciuni in gambe le-am avut si in anii trecuti dar erau mai putin frecvente. In ultimele 2 luni aceste slabiciuni s-au transformat in dureri aproape permanente in gambe.
Endocrinologul mi-a spus ca atat timp cat tsh-ul este in interval, slabiciunile mele nu sunt de la tiroida.

Am fost la neurolog si mi-a pus diagnosticul de Polineuropatie senzitiva, neexcluzand faptul ca aceasta sa fie declansata de Hipotiroidia mea. Am facut un EMG si rezultatul a fost ”Normal”. Durerile in gambe mi-au aparut de 5-6 ori in ultima luna.

Am inteles ca rezultatul analizelor este bine sa se situeze in zona optima, adica TSH<2,5, freeT3-ul catre treimea superioara a intervalului.
As dori sa scad TSH-ul sub 2 sau chiar la 1,5 si sa cresc freeT3-ul catre treimea superioara a intervalului, in speranta ca o sa-mi dispara acele stari de slabiciune, sa ma simt si eu ca un om normal. Iau in calcul si faptul ca la data diagnosticarii mele cu tiroidita autoimuna, TSH-ul nu era foarte mare 5,46 ( 0,27-4,2) si desi dormeam 12 ore ma trezeam extrem de obosit. De aici trag eu concluzia ca poate m-as simti mai bine daca as avea un TSH mai mic.

Care este parerea dumneavoastra?:
1- Sa cresc doza de euthyrox la 125 mcg, cu analiza la 6-8 saptamani, sau
2- Sa scad euthyrox-ul la 50 mcg si sa adaug ¼ de Novothyral; astfel as avea tot aproximativ 100 mcg si as beneficia de un aport de T3, poate am eu ceva disfunctionalitati la efectuarea conversiei din T4 in T3 (tinand cont si de ficatul mai gras)
3. Ce parere aveti vis-à-vis de aportul de Seleniu si B12? Dar suplimentele care contin iod au vreo interdictie in tiroidita autoimuna?
4. Exista cumva o posibilitate cat de mica ca durerile mele de gambe sa fie provocate de hipotiroidia mea? Ce investigatii, analize as mai putea face?
Orice alta sugestie este binevenita.
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra cu mare interes.

Raspuns:

  1. modificarea tratamentului NU este justificata, analizele arata ca hipotiroidia este corect substituita; nu cred ca modificari minore ale TSH si T3/FreeT3 fata de valorile actuale vor produce vreo ameliorare in starea dvs;
  2. raspunsul este NU; conversia din T4 in T3 se face predominant in tesuturile tinta, iar steatoza oricum nu este in marea majoritate a cazurilor o cauza de disfunctie hepatica;
  3. sseleniul se poate incerca, dar nu cred ca va produce mari schimbari; suplimentele cu iod pot produce dereglari suplimentare in tiroidita autoimuna si nu le recomand;
  4. dupa cate stim pana acum, NU; hipotiroidia dvs este corect substituita, deci nu ne putem uita la lista de simptome ale acestei tulburari si sa facem asocieri;
  5. ar trebui investigat suplimentar nivelul scazut al testosteronului (cu masurarea  testosteronului seric total matinal, SHBG, albuminei seric, LH, FSH, estradiolului si prolactinei); de asemenea, merita masurat si nivelul seric matinal (pe nemancate intre 8 si 9 dimineata) al cortizolului seric plus o ionograma; aceste rezultate ar trebui apoi vazute de medicul endocrinolog;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu