Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1876)

July 30, 2018

Monica Craciun:

Buna ziua, Domnule Doctor!
Sunt o pacienta in varsta de 36 ani, diagnosticata cu hipotiroidism, boala Hashimoto, precum si cu multi noduli de peste 3 cm. .Valorile analizelor mele: TSH 10 (normal 0.27-4.2), ATPO 890 (normal max 34), FT4 13 (normal 10.6-22.7) Momentan iau Euthyrox de 100, dar nu ma simt deloc bine. Am toate simptomele hipotiroidismului cu variatii de greutate foarte oscilante si in timp foarte scurt. Am tensiunea 7 cu 5, mi-au aparut si chisturi ovariene din cauza bolii. In familie nu a fost nimeni cu probleme endocrinologice. Medicul actual imi creste frecvent doza de Euthyrox. Merg regulat la analize si la medic de 2 ani si jumatate de cand mi-a descoperit acest diagnostic. Refuz pe cat se poate extirparea tiroidei. Am inceput sa iau magneziu si antistres (s-au instalat puternice stari de depresie, anxietate, nervozitate), consum produse lactate in cantitati mici. Ce pot sa fac? Abia stau in picioare, aproape ca adorm la volan. Oare sportul ma ajuta? Sa consum iod sau anumite produse alimentare? Multumesc anticipat!

Raspuns:

– in primul rand, doza de Euthyrox ar trebui crescuta pentru a duce si mentine nivelul TSH in limite normale; de asemenea, trebuie respectate indicatiile de administrare: in priza unica, dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea;

– cu toate astea, un TSH de 10 μUI/ml NU justifica simptomele dvs si nici aparitia unor chisturi ovariene;

– nu exista vreun regim anume pentru tiroidita autoimuna: https://youtu.be/aMD0eOz2kFs ;

– legat de nodulii tiroidieni, indicatia de operatie depinde nu doar de numarul acestora si de dimensiuni, ci si de  asepctul ecografic si de vascularizatie; de aemenea, in troidita autoimuna apar frecvent pseudonoduli, care sunt lipsiti de importanta si trebuie diferentiati de nodulii reali;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Am fost de curând diagnosticată cu gușă polinodulară fără elemente clinice de sindrom compresiv.
    Va rog să-mi spuneți ce pași trebuie să încep, legat de această problemă?
    Vă mulțumesc anticipat și aștept un răspuns!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu