Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (50)

October 29, 2009

Oana:

Buna ziua,
Ma numesc Oana, am 29 de ani si am fost diagnosticata cu TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA ASIMPTOMATICA. In urma ecografiei, medicul a completat si urmatoarele: aspect izoecogen cu prezenta unei mici formatiuni nodulare ecogene de 4/3mm la nivelul LTS. Tratamentul recomandat, pe care il urmez de o saptamana este: Seleniu dj 50mcg, 2xl/zi.
Mai adaug si rezultatele analizelor medicale:
– Anticorpi anti TG 2863,5 UI/ml <34
– Anticorpi anti TPO 0,8 IU/mL <5,6
– TSH 1,2730 mcU/ml (0,49 – 4,67)
– FT3 3,33 pg/ml (1,71 -3,71)
– FT4 0,93 ng/dL (0,71 -1,85); 12,0 pmol/L (9,14 – 23,81)
Mentionez ca bunica din partea tatalui a fost operata de gusa la 25 de ani. Am remarcat ca in ultimile 3 luni m-am ingrasat cu 4kg desi nu mi-am schimbat comportamentul alimentar. Am 57kg la o inaltime de 1,63m.
Am pierdut o sarcina in a 7a saptamana, cu trei luni in urma si ne dorim foarte mult un copil. Poate fi tiroidita cauza avortului spontan?
As dori sa va intreb daca sunteti de acord cu diagnosticul, cu tratamentul si ce masuri speciale se impun cand sper ca voi ramane insarcinata. Si de asemenea va rog sa imi spuneti daca ar trebui sa mai asteptam pana scade nivelul anticorpilor anti TG sau acest lucru nu influenteaza deocamdata o eventuala sarcina.

Va multumesc anticipat si va urez o zi frumoasa,
Oana

Raspuns:

– nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina sustine diagnosticul de tiroidita autoimuna (Hashimoto); acesti anticorpi sunt, de multe ori, primii a caror nivel creste in fazele incipiente ale acestei boli autoimune; ulterior, pe masura ce boala avanseaza, creste si valoarea ATPO; valorile TSH, FT3, FT4 sunt in limite, aratand ca functia tiroidei este normala, deci nu este necesar tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni; in esenta, diagnosticul corect este de tiroidita cronica aflata in faza de eutiroidie;

– in mod sigur boala trebuie monitorizata periodic (la 3-4 luni), in primul rand prin testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4), dar si ecografic; daca apare o scadere a productiei de hormoni tiroidieni trebuie initiat tratamentul de substitutie cu l-tiroxina;

– in cazul unei sarcinii trebuie facute aceste analize (TSH, freeT4) imediat ce aceasta se confirma; pe parcursul sarcinii, pentru a evita orice risc, trebuie repetate lunar; daca nivelul TSH creste se va initia imediat tratamentul hormonal;

– legat de pierderea sarcinii: in primul rand trebuie eliminate alte cauze ale acestui eveniment; daca acestea nu sunt gasite, intra in discutie ca o posibila explicatie autoimunitatea; exista studii care au aratat ca o doza mica de hormoni tiroidieni (25 micrograme de l-tiroxina zilnic) poate scadea riscul de avort spontan asociat tiroiditei autoimune cu functie tirodiana normala; acest tratament nu prezinta niciun risc asupra fatului sau a sarcinii in general;

– dupa cum am precizat mai sus, pe masura ce nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina are tendinta sa scada, valoarea ATPO creste, deci autoimunitatea persista; de aceea nu exista un motiv intemeiat pentru a astepta o scadere a nivelului anticorpilor pentru o noua sarcina;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu