Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1889)

September 2, 2018

Toma Costica:

Buna ziua d-le doctor,numele meu este Costica,am 64 de ani.Nu stiu daca rudele mele de gr. 1 au avut boli de tiroia,nu am avut operatii,nu efectuez tratamente cu medicamente.Analize medicale efectuate de laborator SYNEVO:anti TPO 181-interval mai mic 34;FT4-13.5-interval 10,6-22,7;TSH-2,64-interval 0,27-4,2 ;anti-tiroglobulina 26.5 -interval mai mic 115 ;antireceptor TSH 0,946 limita 1,75 ;calcitonina 2,84 -interval mai mic 14,3, colesterol total 270.Examen ecografic parti moi-cervical(scuze pentru eventualele greseli in redactarea termenilor medicali)-intratiroidian dr. se evidentieaza o formatiune mixta de 30/20 mm,inomogena,partial tronconica,multiloculata,cu componente parenchimatoase,hipervasculare,septe neuniforme,prezinta rare calcificii in int.fara adenopatii laterocervicale.Nodul recent depistat,fara dureri.D-le doctor,felicitari pentru site-ul creat de dvs.,profesionalismul medical in redactarea raspunsurilor.Este de mare ajutor pentru noi cei cu probleme de tiroida. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa aveti parte de sanatate si mult bine.

Raspuns:

– analizele de laborator arata ca aveti o tiroidita autoimuna, boala foarte frecventa in care sistemul imunitar ataca tiroida; valorile normale ale TSH si FT4 arata ca tiroida dvs functioneaza inca normal, deci tratamentul nu este necesar; monitorizarea este, insa, obligatorie;

– noduli tiroidieni propriu-zisi pot aparea si pe un fond de tiroidita autoimuna si, in aceste situatii, abordarea este similara cu cazurile in care apar intr-o tiroida nemodificata; totusi, de multe ori, pe fond de tiroidita apar pseudonoduli (noduli falsi), formatiuni care mimeaza un nodul propriu-zis; acestia NU au relevanta si nu necesita urmarire sau tratament separat de al bolii de fond (tiroidita autoimuna);

– este nevoie de un ecografist cu experienta in evaluarea tiroidei pentru a discerne intre un nodul si un pseudonodul;

– in cazul in care intr-adevar este vorba de un nodul propriu-zis, cel mai probabil va fi nevoie de o punctie cu ac subtire pentru a confirma o etiologie benigna;

– va multumesc pentru cuvintele de apreciere si ma bucur ca sfaturile mele sunt de ajutor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Ramona says:

    Dle doctor, imi cer scuze pt mesajul anterior
    .Dar sunt intr -o continua negare si intrebare : cum am ajuns aici? Eu care mereu faceam analize, ecografii
    …Mi -as fi dorit sa fiti d-voastra la Parhon la medicina nucleara(acolo m-au chemat peste 2 ani).sau orune..Cluj, IOB-dna dc de la Iob a zis ca cei din Turcia sunt niste afaceristi pus pe jecmaneala romanilor si ea nu crede ca am metastaze la plamani..cand ei aveam pet ct-ul la mine.
    Deci am verificat acum -aveam tg = 1, 7 cu tratament si tg=7 cu tsh=55
    3 noduli mici de 3 mm si fara anticorpi.
    Dar nimeni nu a observat ca eu am avut si cayeva celule slab diferentiate: cancer papilar varianta foliculara si trabeculara.Deci acest cuvant trabecular nimeni nu l -a observat.Daca mi -ar fi atra atentia cineva …vezi ca ai o varianta mai agresiva nu lasam un an ..sa ajung cu nodulii la 4cm!!!si tg=1500.Da.am avut PT1N0M0 .dc chirurg a zis : e floare la ureche..alt dc a zis: nu se moare de la cancer de tiroida..Si acum eu pe cine sa acuz???
    In primul rand ma acuz pe mine ca m -am lasat in mana doctorilor de la medicina nucleara si nu m -am informat eu la timp ce e cu acest trabecular…
    Inca odata imi cer scuze ..dar am vazut si pe acest blog oameni cu noduli mici..tg mic..variante agresive si care ar trebui mult mai bine avertizati sa se monitorizeze mereu.sa nu lase sa avanseze boala.Am vaxut cazuri pe unde fost-credeti-ma am luat leg cu multi medici din alte tari, chiar am gost acolo- cu noduli mici ..de cativa mm .si daca sunt pozitionati la marginea capsulei tiroidiene determina deja metastaze.Problema cea mai mare ca nu exista tratament in lume pt cancer de tiroida slab diferentiat care nu mai este avid de iod.Esti condamnat la moarte daca ai metastaze.O poti lungi cu tirosin-minase inhibitori dar acestea au un timp limitat de actiune.In lume se fac studii pt aceata boala dar in Romania este o totala lipsa de interes pt acedte studii.Am luat leg cu dc Badiu care se ocupa la un moment dat cu un studiu dar a fost intrerupt si am inteles ca acei pacienti au murit.
    Imi pare rau ca nu sunt doctor sa pot avertiza oamenii care patesc ca mine ce sa faca..Dar mai stiu ca avem un destin si ma consolez ca asta e crucea mea si trebue s-o accept si sa nu tai din ea deloc.
    Dle doctor , sunteti tanar si va doresc sa fiti sanatos si sa puteti ajuta pacientii sa nu ajunga ca mine..sa o ia din timp cu controalele pt ca Dzeu lucreaza prin doctori.ei sunt puntea dintre El si noi , pacientii.Va doresc mult succes.sa ajungeti cel mai bune in domeniu si in domeniu si inca o data va rog sa ma iertati!!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu