Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Ce este hipertiroidia?

December 3, 2009


Hipertiroidia reprezintă toate manifestările la nivelul organismului cauzate de producţia în exces de tiroxină (T4) şi triiodotironină (T3) de către glanda tiroidă hiperfunctională.

Tirotoxicoza defineşte excesul de hormoni tiroidieni indiferent de sursă. Asta înseamnă atât producţia de către tiroidă (hipertiroidie), cât şi excesul din surse externe (tratament cu hormoni tiroidieni) precum şi distrucţia glandei (ex. în boli cu inflamaţie tiroidiană) care conduce la eliberarea rapidă în sânge a depozitelor de hormoni (vezi Ce face tiroida?).

În continuare voi folosi termenul mai răspândit (şi mai cunoscut) de hipertiroidie pentru toate cauzele descrise mai sus, pentru simplificarea explicaţiilor.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

17 Comentarii »

  1. Luminita says:

    Ma bucur ca am reusit sa va gasesc.Am 57 de ani (F).Din familia mea nu a fost nimeni diagnosticat cu aceasta boala,dar mamei mele ii tremurau mainile si capulatunci cand avea emotii.Dupa ce am fost diagnosticata cu Graves,mi-am reparat dantura. Am facut tratament cu methimazole, cateva luni (5)dupa care am facut alergie si mi-am imbolnavit ficatul.Dupa o pauza de cativa ani( 2),am consultat un doctor in Romania si am primit ca tratament thiyrozol ,hypertensive si betablocante.Inainte de a incepe tratamentul cu thyrozol :
    8 noiembrie 2016
    TSH 0,0080 ( 0,550 -4,7800) ,
    FT4 3,18 (0,89-1,76) = 40,93 ( 11,45-22,65) ,
    TPO >1000 ( < 35,0) ,
    Ac.anti receptor TSH (TRAb,LATS) 9,600 ( , 1,75).
    A trebuit sa folosesc doar 12 tablete de thyrozol ca sa fac din nou alergie si de data aceasta am facut si o hepatita medicamentoasa.Tratamentul prescris era de 3 x 10 mg.Am gasit un alt doctor care mi-a recomandat iod radioactive I 131. Asa am inceput cautarea altei alternative de tratament.Am inceput sa iau magneziu ,calciucu D3, ceai de roinitai ,sanziene si iarba de ghimpe.Am repetat analiza pentru FT4 ( 29 decembrie 2016)
    2,25 (0,70-1,48)=28,96 (9,01-19,05).In momentul de fata folosesc capsule Tiroida M109 ,betablocantele ,hipertensivele si cateva cani din ceaiurile de mai sus.Ma simt bine,nu mai am insomnii si nici probleme cu mancarimile de piele.Am inceput si o dieta fara glucide sare fara iod si fara zahar.Transaminazele sunt foarte bune. Ce sfaturi imi puteti da? Momentan nu am un endocrinolog sau un medic naturist care sa-mi controleze boala.Multumesc mult.

  2. […] testele de laborator atesta o forma de hipertiroidie clinica, adica mai serioasa; diagnosticul cel mai probabil este boala Basedow-Graves, afectiune […]

  3. […] foarte probabil, este o forma reala de hipertiroidie si trebuie sa ajungeti cat mai curand la un consult […]

  4. mihaela says:

    Buna ziua!

    Am revenit.Va multumesc pentru raspunsul la intrebarea 852.Am fost diagnosticata in urma cu 2 luni de hipertiroidie basedow-graves(am 28 ani).Ca o continuare ,vreau sa va spun ca am schimbat thyrozolul de 5 mgx2/zi cu propicil 50 mg (1 pastila/zi)si metoprolol 25 mg 1 pastila/zi dimineata.Propicilul am avut posibilitatea de a-l procura si nu prea am ezitat intrucat va povesteam ca imi doresc o sarcina . dupa ce am luat acest tratament o luna de zile,am refacut analizele si acestea sunt dupa cum urmeaza:
    T3 = 1.37 (1.3-3.1)
    Ft4= 12.5 (12-22)
    TSH= 3.24 (0.270-4.2)

    Daca data trecuta T3 si FT4 erau in limite normale si TSH era 0.023 acum toate s-au modificat ,mai ales TSH-ul si nu prea stiu ce sa fac.Daca sa continui cu 1 pastila pe zi (jumatate dimineata si jumatate seara) sau sa iau doar jumatate dimineata..Foarte usor vad ca se poate trece in Hipo..Offf.
    V-as multumi din suflet pentru o parere.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu