Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,502 Comentarii »

  1. Oana26 says:

    Buna ziua. Am 21 de ani si am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, in urma analizelor: antiTPO (149 IU/ml, valoare pozitiva insemnand >35), TSH: 0.996 (valori normale 0.4-4), FT4: 1.36 (valori normale 0.8-1.9). Am facut ecografie pt tiroida si mi-a zis ca am un chist foarte mic 5 mm. Mi-a recomandat medicul apoi sa fac o ecografie ovariana si a iesit bine, s-a exprimat medicul..singura observatie a fost:”usor aspect polichistic”. Apoi mi-am facut in a 4 zi a menstruatie testosteronul care mi-a iesit:84.8 uIU/mL (valori normale: faza foliculara ND-118, midcycle: 21-104, faza luteala ND-119, Contraceptive ND-110, Postmenopauza 49-113). Voiam sa va intreb ce poate semnifica testosteronul..daca e in cantitati normale, daca ar trebui sa-mi fac griji din cauza chistului respectiv si daca diagnosticul pe care il am deocamdata imi poate afecta o viitoare sarcina? Va multumesc tare mult!

  2. Domnica says:

    Stimate Domnule Doctor,v-am mai scris cu ceva timp in urma si am primit de la D-stra un raspuns care m-a linistit in legatura cu operatia mea de tiroida ce am facut-o pe 5 oct.2009,cand mi-a fost indepartata toata tiroida.Acum doresc sa va intreb daca pot folosi BIOPTRONUL,pt. a trata un cheloid ce mi-a aparut dupa operatie pe o lungime de cca.4 cm,restul inciziei vindecandu-se corect.Am 63 de ani
    Va multumesc anticipat!!

  3. Simon Anca says:

    Numele meu este Anca,am 25 ani si nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
    in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
    de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. stiu ca este mult dar cu doze mici ma simteam obosita, eram constipata. tin sa precizez ca in momentul in care am descoperit ca am tiroida hashimoto eram foarte slaba (42 kg la 163 cm)deoarece eram obsedata sa nu ma ingras si tineam regim destul de drastic.
    mai apoi, dupa ce m-am informat si am aflat ca sub tratament de substitutie te ingrasi sau slabest ca un om normal, am inceput sa mananc mai bine (toata lumea imi spinea ca sunt extrem de slaba)si am ajuns la 53 kg, dar in toata aceasta perioada (perioada in care m-am ingrasat)TSH-ul a scazut la 0,049 si FT4 a crescut la 26,6 (valori laborator: 12-22).
    acum iau 100 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
    as dori sa stiu daca poti sa ramai slab avand hipotiroidism? eu m-am ingrasat pe perioada unei pipertiroidi induse de hormonii sintetici.
    toata viata am trait cu frica in spate sa nu ma ingras. acum cand apropiatii spun ca am o greutate normala eu ma simt cam grasa si as vrea sa mai slabesc. va rog sa-mi spunet daca zicala “grasii sufera de tiroida” este un mit sau nu.
    va multumesc anticipat,
    anca.

  4. Delia Rasmussen says:

    Delia:
    Buna ziua Dl. Doctor,
    Mama mea are 61 de ani, 85 de kg, inaltime 1.58.In 2000 in urma unei ecografii de rutina a fost diagnosticata cu gusa nodulara dreapta pentru care nu i s-a recomandat insa nici un tratament.
    La inceputul lunii Februarie 2010 a fost diagnosticata cu gusa polinodulara cu eutiroidie si fenomene de compresiune; hipertensiune arteriala esentiala grad II cu risc cardiovascular inalt; angina pectorala de efort stabila clasa canadiana II, cardiopatie ischemica cronica, hipercolesterolemie primara forma moderata, obezitate androida de aport gradul I (IMC – 34 Kg/m2), deviatie de sept.
    Diametrul transversal al tiroidei = 74 mm. Lobul drept = 40/45 mm cu noduli hiprecryoni (?); Lobul stang = 18/24 mm, Istmul tiroidian = 6mm.
    Analize de laborator: Tiroglobulina 5206 ng/ml;Colesterol 274 (mg%);TTGO: glicemia a jeun = 93 mg%; Hb (g%)=12.6;Ht(%)=38,Hematii(/mm3)=4.45mil,Leucocite(/mm3)=7380;Formula-leucocitara=Neu=48.8%,Ly=41%,Mo=7.29%;Eo=0.18%,Baz=1.18%;Trombocite(mm3)=217000;VSH=14mm/h;Glicemie(mg%)=105;ASAT(U/l)=26;ALAT(U/l)=24;Creatinina(mg%)=1.04;Tgl(mg%)=84;Lipide-totale(mg/dl)=792;Ca-total(8mg/dl)=10.2;Ca ionic(mg/dl)=4.3;P seric(mg7dl)=3.8; Na(mmol/l)=14.5; K(mmol7l)=4.3; proteine totale(g/dl)=7.6; TSH(uUi/ml)=2.1; FT4 (10-28.2 pmol/l)=12.6; FT3 (4.26-8.10pmol/l)=5.59; Calcitonina(<11.5 pg/ml)=2.8; Ac anti TPO (<5.6UI/ML)= in lucru; examen de urina= Leu=/cp, He=,Cel epiteliale plate=cristale=flora microbiana=.
    Ecografie tiroidiana: LTD=53/36/65mm, LTS=14/14/39mm, VLTD=62ml; VLTS=3.18ml, VT=65.88ml.
    Scintigrafie tiroidiana: Concluzie: gusa dreapata cu macronodul rece. Formatiune ocupatoare de spatiu paralobar ce determina deplasarea paramedian stanga a LTD. In familie nu au mai fost cazuri cu probleme de nici un fel la tiroida. Mamei mele i s-a recomandat operatia de extirpare totala a tiroidei, din cauza nodului de dimensiuni mari si a tiroglobulinei mari.
    As dori sa va intreb daca operatia ar trebui efectuata urgent sau daca s-ar mai putea astepta cateva luni pentru a inregistra eventuale modificari de marime si structura. Va rog din suflet sa ma ajutati si sa imi spune-ti daca este neaparat necesara operatia? Ce se poate intimpla daca mama nu se va opera? Ce riscuri pot fi in cazul unei operatii?
    Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate. Cu respect, Delia

  5. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @Oana

    Multumesc pentru incurajari.
    Sa ne auzim cu bine!

  6. oana bold says:

    Bravo, dl doctor.Sa ai succes!!

  7. Silvia says:

    erata: Calciu total seric= 10, NU 288. De asemeni am uitat sa va spun ca in 28.12.2005 mi-am facut un echo la tiroida cu urmatorul rezultat: Lob dr. -17/16,5/ 38 mm, vol. 2,8ml; Lob. stg. 14,6/16/38mm, vol.2.7ml, contur net, usor neregulat, ecostructura neomogena difuz, cu zone hipoecogene nesistematizate, vascularizatie normala; vasele cerivicale – aspect normal. Analize: Calciu ionic= 3.77; Cal. total+ 8.79; proteine totale 7,35, Calciu Seric 8,79 si TSH= 0,54; iar in 13/10/2007 TSH= 0,7.

  8. Silvia says:

    Buna ziua Dl. Doctor,
    In acest an fac 55 de ani, si sunt la menopauza de 2 ani. Intrucat de ceva timp (cativa ani) simt un nodul(ganglion) deasupra sfincterului tiroidian, care ma deranjeaza (simt intepaturi)uneori ( nu stiu de ce apare, nu stiu de nu-l mai simt), mi-am facut analizele uzuale cu urmatoarele rezultate: VSH 1h/10; VSH 2h/30. Calciu ionic seric 10; Calciu total seric 288; Colesterol seric 288; creatinina serica 0.59: Glucoza serica 92; Magneziu ser.1.9; TGO 15; TGP 38; Trigliceride ser. 51, Uree serica 27; Ex. Urina, rare epitelii plate, rare leucocite, Densitate 1020; Hematologie:
    RBC = 4,58; HGB=13,80; HCT=42,93; MCV=93.74; MCH=30.14; MCHC=32.16;
    PLT=319,89; MPV=8.35; WBC=6.08; LYM=2.18; MON=0.35; GRD=3.35; EOS=017; BAS=0.04; LYM%=35.80; MON%=5.80; GRA%=55.00; EOS%=2.80; BAS%=0.60.
    Echo: abdominal si pelvis, toate in parametri normali, doar colicistul cudat; O mastoza fibrochistica bilaterala pe care o monitorizez de la 50 de ani, fara adenopatii. De asemeni intrucat ma deranja o tuse seaca uneori, mi-am facut si o radioscopie pulmonara cu urmatorul diagnostic: DESEN INTERSTITIAL PERIBRONHO-VASCULAR ACCENTUAT PERIHILAR BILATERAL. Mentionez ca nu am fumat niciodata, doar in luna iulie am racit de la aer conditionat, am luat niste antitusive si atat. Tot atunci, fiind in spital cu mama mea, am insotit-o in incaperea in care i s-a facut CT, mie mi s-a dat un sort cu plumb si cat a fost examinata, am stat cu ea in incapere.
    Nu ma stiu sa am probleme cu inima, totdeauna tensiunea mea a fost mica, intre 10-12 si nici acum nu o am mare,doar uneori simt niste extrasistole in gat. La stomac in urma unei endocopii, in septembrie mi s-a descoperit o gastrita cronica cu HP si o mica hernie hiatala.
    Intrucat am dorit sa stiu ce este cu acel ganglion (nodul) mi-am facut si analize la tiroida cu urmatoarele rezultate: T3=1.6; T4=126.1; TSH= 3.13, iar Anti-TPO=530…
    Mentionez ca nimeni pe linie materna sau paterna in familie nu a suferit de afectiuni ale tiroidei.
    De asemeni junghiurile de la nodul, le asociam uneori si cu o durere si inflamare a osului de la clavicula dreapta. Totodata vreau sa va mai spun ca de 4 ani si 5 luni am renuntat la carne, dar nu si la lactate, branzeturi si peste.
    Dl. Doctor, v-am dat mai multe detalii in speranta ca imi veti putea da mai multe informatii despre “noua” mea problema, era singura pe care n-o mai aveam.
    Cu deferenta,
    Silvia O.

  9. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @Cici Cirease

    Intrebarea dvs a fost in afara celor doua la care raspund zilnic, pe data de 10 februarie.

  10. Cirease says:

    Buna ziua!
    Am 47 de ani si mari probleme cu greutatea (obezitate morbida). Mi-am facut o serie de analize printre care si cele legate de glandele endocrine.
    Rezultatul a fost urmatorul:
    TPO – 609,31 interval de referinta mai mic de 5,61
    Cortisol seric – 15,6 interval de referinta ante-meridian 4,2-38,4
    post-meridian 1,7-16,6
    TSH – 5,91 interval de referinta 0,35-4,94

    Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. despre aceste rezultate.
    Va multumesc,
    Cici Cirease

  11. Laura Muscalu says:

    Buna ziua,

    Va scriu in numele mamei, in varsta de 64 de ani, careia i s-a depistat un nodul de marime 2/3 din lobul stang (cam cat o maslina am inteles), cu multiple calcificari. Lobul drept are si el cativa noduli dar mai mici. Mama nu prezinta nici un fel de simptome, iar analizele de sange sunt bune. A consultat doi medici: unul recomanda operatia, celalat recomanda o perioada de asteptare de 3-6 luni pentru a se urmari evolutia. Nodulul a fost descoperit in urma unei ecografii de rutina si nu este absolut deloc vizibil sau palpabil, explicatia fiind pozitia pe partea din spate a tiroidei.
    Am mai inteles ca nodulii cu calcificari sunt mai periculosi decat cei fara calcificari, dar ca biopsia fara operatie nu este intotdeauna concludenta.
    As dori sa va intreb daca operatia ar trebui efectuata urgent pentru a preveni raspandirea unui posibil cancer sau daca s-ar mai putea astepta cateva luni pentru a inregistra eventuale modificari de marime, structura, etc.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns precum si pentru efortul de a mentine acest blog,

    Laura Muscalu

  12. Maria Mihalache says:

    In martie 2008 am luat un tratament (la in dicatia medicului de familie) cu ibuprofen (pentru raceala), au urmat apoi cefalosporine, pentru ca nu imi mai trecea. Aveam impresia ca am rosu in gat. Am mers la medicul de intreprindere si i-am spus sa-mi faca ceva ca eu nu mai pot sa iau medicamente. El a observat ca nu am rosu in gat, si pentru ca avea un ecograf la serviciu, mi-a facut ecograf si m-a trimis la Parhon, aveam tiroida marita.
    Am facut investigatii, am fost diagnosticata cu tiroidita Hashimoto normotiroidism (tiroxidaza? 600) si mi s-a dat un sfert de pastila de Eutirox de 100 timp de trei luni, calciu mult si ceva extraveral daca este cazul. Am mers inapoi la intreprindere si i-am spus doctorului. De atunci, imi trimite in fiecare an o hartie ca sunt apt conditionat, ca nu pot lucra cu surse deschise de radiatie. Pentru ca “afectiunile tiroidiene” nu permit lucrul cu surse deschise. Este o “afectiune tiroidiana” ceva in care functia tiroidiana nu este afectata (TSH = 1.68)? doctorul de familie mi-a zis ca a fost o afectiune acuta ca nu este cronica. Poate cineva sa spuna in baza unei analize de acum trei ani ca am o afectiune tiroidiana acum?

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu