Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,625 Comentarii »

 1. M. Georgiana says:

  Buna ziua, am 30 ani si am facut 8 ani de chimioterapie si un autotransplant de celule stem. La ultimele analize din august 2017, mi-a iesit TSH – 4.75. Este necesar un tratament pt valoarea TSH-ului? Sau sa mai fac niste analize? Ecografia la tiroida nu a aratat nimic. Totul e in regula. Imi doresc foarte mult sa am copii desi medicul ginecolog mi-a spus ca voi reusi doar prin metoda FIV, vreau sa fiu sigura ca tiroida nu este o problema. Multumesc anticipat.

 2. irimie monica maria says:

  Buna seara dl. Doctor,
  Am facut de curand un examen respectiv punctie din nodul tiroida si am primit de la laborator urmatorul rezultat:
  Frotiuri hipocelulare alcatuite din rare celule foliculare de aspect obisnuit, fara suspiciune de malignitate, dispuse pe un fond hematic , cu limfocite.
  Frotiu tiroidian BENIGN, categoria II conform clasificarii Bethesda”

  Mentionez ca sunt operata de carcinom mamar din 2010, considerat vindecat , am facut cicnci ani tratament cu hormonoterapie, pana in aul 2015 inclusiv, de atunci doar merg la control periodic.

  In ce priveste tiroida , am noduli, cu o usoara evolutie in cerstere , si iau tratament cu euthyrox 25 mg.

  Am motive de ingrijorare? Va multumesc pentru raspuns.
  Cu stima,
  Irimie Monica Maria, Sibiu

 3. Alina says:

  Bună seara! Am 46 de ani și acum doi ani in urmă am descoperit întâmplător că am o gușă polinodulară imensă, cu foarte mulți noduli tiroidieni. La vreo 4 luni distanță mi-a fost extirpată gușa printr-o tiroidectomie totală. Tot de atunci sunt și purtătoare de canulă traheală, tumora fiind puternic aderenta la nervul recurent laringeu, cu disecție dificilă( aproximativ de 1 an și jumătate am canulă) . După 90 de zile de concediu medical am revenit la serviciu, fiind cadru didactic. Permanent după operație TSH-ul a ieșit in limite normale, iau zilnic câte o tabletă de euthyrox de 100. Problema mea este că de la operație am luat în greutate, în jur e 12-15 kg, mănânc mult mai puțin decât înainte, nu mai am rezistență la efort fizic din cauza canulei, obosesc destul de repede, mă trezesc foarte greu dimineața, ceea ce nu se întâmpla înainte. Menționez că nu am avut probleme cu greutatea niciodata, normal ponderală, in ultimii 12 ani, fără nici un efort îmi mențineam greutatea in jur de 60-65 kg, la 162 de cm înălțime. Nu am avut simptome specifice tiroidei inainte de a o descoperi. Și în momentul de față mă simt bine fizic, mă îngrijorează faptul că tot iau in greutate. In momentul de fată TSH
  =4.67. Mulțumesc!

 4. Mariana says:

  Mulțumesc frumos pentru răspuns și pentru timpul alocat acestor întrebări.
  Ar trebui sa renunț la visul de a avea un copil. Sa înțeleg ca decizia de a avea un copil poate agrava situația medicala? În momentul de fata toate analizele sunt ok atât ecografia cât și Pet CT, doar Tg era la pauza de tratament tg=113.

 5. loredana says:

  Buna ziua,
  Am 29 de ani si in luna februarie 2017 (acum 10 luni) am facut tratament cu iod radioactiv pentru Basedow-Graves. In urma tratamentului am facut hipotiroidie si in prezent iau euthyrox 75 mg/zi si am valori normale pentru TSH si FT4. Imi doresc sa fac un copil ( dupa 1 an de la iod) dar sunt ingrijorata deoarece analiza Ac Anti-receptor TSH are in prezent valoare de 7.22U/L (interval de referinta: Negativ <1.1 U/L).In luna februarie, inainte de a lua iod radioactiv Ac Anti-receptor TSH era 5.3U/L, dupa iod in luna iunie a fost 11.45, in luna septembrie 9.5. Ce sfat imi puteti da? Credeti ca ar trebui sa astept sa vad ce se mai intampla cu anticorpii TSH? Va multumesc!

 6. Olivia says:

  Bună dimineața. Mulțumesc mult pt răspuns. PET CT a fost făcut la îndrumarea medicului oncolog, care a spus ca nu știe de ce a rămas aceeași valoare a calcitonina de 44 și ca cel mai bine ar fi un PET CT. Mulțumesc mult pentru răspuns. Deocamdată nu mai avem nimic de făcut sa înțeleg. Doar sa monitorizam. Ar trebui sa mai facă radioterapie? Mulțumesc mult.

 7. alexa alexandrina says:

  am 73 de ani, sunt operata de tiroida de 14 ani, am o osteoporoza avansata, respectiv minus 3.8. in urma analize din iluie 2017 a rezulat o valoare a tsh sub limita normala si ca urmare medicul endocrinolog a redus cantitata de levotiroxina teva de la 100 la 75. mentionez ca niciodata nu am luat substitut de hormoni mai putin de 100, dupa 6 saptamani de la reducerea dozei am repetat analizle rezultand urmatoarele:ft4 1.13((0.7-1.48) si tsh 2,4171(0.35-4.94)am repetat analiza de tsh dupa alte sase saptamani de tratament cu doza de 75 si a rezultat o valoare de 1.2oo3(0.35-4.94)ar rezulta ca si doza de 75 este prea maree lucru care este combatut de realitate tntrucat din iului cand am rdus doza m-am ingrasat cu 5 kg iar mai nou am si tensinea arteriala crescuta. va rog sa aveti amabilitatea sa maa lamuriti asupra aspectelor mentionate , va multumesc.

 8. Georgiana says:

  Buna ziua.Am 40 de ani si o histerectomie partala cred ca ii spune.Am facut niste analize si rezultatele sint Estradiol,129,Progesteon,6.10,FSH,10.50 si LH,8.40.Sunt ok?Multumesc.

 9. Olivia says:

  Buna ziua,
  Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
  Asa cum ati spus, am efectuat totusi si analiza PET CT, rezultatul fiind:

  Fara modificări de captare a radiotrasorului la nivel cerebral.
  Status post tiroidectomie totala; fara acumulări de FDG in loja de tiroidectomie.
  Fara adenopatii cu activitate metabolica crescută in regiunile cervicala, axilara si mediastinala.
  Distribuţie normala a radioactivităţii la nivel mamar bilateral.
  Fara acumulări patologice de radiotrasor la nivel pulmonar. Fara epansamente fluide pleurale sau pericardice.
  Miocardul prezintă o absorbţie fiziologica a FDG-ului.
  Ficat cu dimensiuni normale, contururi regulate si distribuţie normala a radioactivităţii. Fara dilataţii de arbore biliar.
  Splina de dimensiuni normale si distribuţie normala a radioactivităţii.
  Pancreas si glande suprarenale fara acumulări patologice de FDG.
  Rinichii si vezica urinara prezintă acumulare fiziologica a FDG; fara dilataţii de sistem pielo-caliceal.
  Stomacul si ansele digestive prezintă acumulări fiziologice de FDG.
  Fara adenopatii abdomino-pelvine cu activitate metabolica crescută.
  Fara lichid liber peritoneal.
  Status post histerectomie totala. In regiunea pelvina nu se decelează acumulări patologice de FDG.
  Fara acumulări patologice de radiotrasor la nivelul segmentelor osoase scanate.
  CONCLUZII:
  Fara leziuni metabolic active, cu substrat oncologic, decelabile FDG PET-CT.

  Va rog mult, ce imi puteti spune referitor la acest rezultat?
  Multumesc mult!

 10. Tudosoiu Cristina says:

  Buna ziua! Am 31 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ce este plina de noduli si chisturi. In prima faza am descoperit.o cu un tsh de 15mlu/ L, interval de referinta 0,46-4,68, mi s a dat 50Euthyrox iar dupa 2 saptamani am facut iar analize : tsh 9.92-int de referinta 046-4.68
  Anti-TPO 837,92-int.de referinta 70Ul/mL
  FT4 13- int.de referinta 10-28,3pmol/L
  Tiroglobulina 9000- int.de referinta 100 iu/mL
  Calcitonina 5,62 int de referinta 11 pg/mL
  Si astfel mi s a marit doza la 75Euthyrox
  Intrebarea mea este: trebuie sa mi fac griji in legatura cu nodulii…pot fi cancerigeni?
  Multumesc anticipat

 11. Monica says:

  Buna ziua domnule doctor ,

  Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra ( raspunsuri la intrebari 1771 ) . Numele meu este Monica , 1.72m , 65kg , 37ani.Urmez tratamet pentru hipotiroidie din mai 2008 ( gusa micropolinodulara , tiroidita cr. autoimuna ).In urma ultimelor analize efectuate in 06.11.2017 : TSH 0,2660 mUI/ L , TPO 2770,0 UI/ml , vreau sa mentionez ca am primit urmatorul tratament de la medicul endocrinolog :
  Euthyrox 0,100 ( 1 – 0 – 0 )
  Seleniu 200 mg ( 0 – 1 – 0 )
  Vitamina D3 500 ( 0 – 1 – 0 )
  Extract de mugur de zmeur ( 1 – 0 – 1 )

  Va rog sa ma informati daca pentru Seleniu e necesara o analiza in prealabil ( pentru ca nu am efectuat ) !? Doza de 200 mg este echivalenta cu doza de 100 ug !? Administrarea de Seleniu poate duce la lipsa ovulatiei , respectiv poate avea efecte negative asupra hormonilor Estradiol ( diminuare ) si FSH ( crestere ) ?
  Extractul de mugur de zmeur mi-a fost prescris pentru tulburari de menstruatie tot de catre endocrinolog , ginecologul asigurandu-ma in urma ecografiei abdominale ca din punct de vedere ginecologic sunt bine, respectiv acesta mi-a sugerat sa-mi ”rezolv”problema cu tiroida .
  Rezultatul unei analize care nu este acoperita de acreditare Renar , poate fii interpretat ca fiind unul bun , sau pot exista dubii in ceea ce il priveste !?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns ,
  Cu stima ,
  Monica.

 12. Mariana says:

  Mulțumesc pentru răspunsuri. RECTIFIC greșeală(economie)
  În momentul de față am efectuat atât ecografie cât și Pet CT și nu prezintă nici o recidiva, analizele medicale sunt ok doar Tg în pauza de 14 zile este Tg =100_120. În condițiile în care valoarea normala este de pana la 0.04,pacienții A tiroidieni.
  În condițiile acestea se poate avea o viata normala si ulterior un copil?
  Vă mulțumesc anticipat!!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu