Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,550 Comentarii »

  1. Roxana says:

    In urma tiroidectomiei totale, rezultatul biopsiei este urmatorul:
    Micro 1 :Lob tiroidian stang:Sectiunile examinate din fragmentul A evidentiaza parenchim tiroidian cu arhitectura nodulara,cu prezenta de macro, micro si
    normofoliculi,unii foliculi sunt dilatati chistic,fibroza, histiocite spumoase,cristale de colesterol si infiltrat inflamator limfocitar intestitial. In tesutul adipos peritiroidian se identifica o glanda paratiroida si un limfoganglion de 0.2 cm ,fara modificari notabile.
    Sectiunile examinate din fragmentele B si C evidentiaza aspect histologic de parenchim timic ectopic.
    2. Rest lob tiroidian dr. : Sectiunile examinate din cele doua fragmente evidentiaza parenchim tiroidian cu arhitectura nodulara, cu prezenta de normo si microfoliculi, focal macrofoliculi,fibroza si redus infiltrat inflamator limfocitar interstitial.
    CONCLUZIE: gusa nodulara
    Parenchim timic ectopic

    Va rog sa imi spuneti ce inseamna.

  2. Liliana says:

    Buna ziua!
    Am 41 de ani iar la inceputul anului in urma unor palpitatii si insomnii am efectuat mai multe investigatii medicale din care au reiesit urmatoarele:
    – Anti receptor TSH (Trab) – 9,25 (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)
    – FT4 -33,5 (interval de referinta 10,6 – 22,7)
    – FT3 – 16,3 (interval de referinta 3,4 – 6,8)
    – TSH < 0.005 (interval de referinta 0.27-4.2)
    Am fost diagnosticata cu boala Basedow-Graves mi s-a recomandat tratament 6 saptamani cu Thyrozol 10 mg/2/zi (1pastila dimineata si/1pastila seara).
    Pe parcursul tratamentului simptomele s-au mai calmat dar la sfarsitul celor 6 saptamani am facut din nou analizele pentru controlul medical si au reiesit urmatoarele valori:
    – FT3 – 3.6 (interval de referinta 3.4-6.8)
    – FT4 – 4 (interval de referinta 10.6-22.7)
    – TSH – 7.8 (interval de referinta 0.27-4.2)
    Inseamna ca din hipertiroidie am trecut la hipotiroidie atat de repede? Este posibil? Ce pot face? Astept un sfat din partea dvumneavostra.
    Va multumesc mult.

  3. Claudia says:

    Buna ziua , Sunt insarcinata in saptamana 6 . Am facut tireidectomie totala .Rezultat : FT4 19.39 ; TSH 0.457 .Intrebare : dozajul este unul corect pe timp de sarcina,trebuie continuat ? Iodul trebuie exclus din vitamine total sau pana la anumit dozaj ,daca da care ar fi acela ?Orice alta imformatie in legatura cu sarcina fara tiroida este apreciata .Multumesc.

  4. VIORICA URZICA says:

    Buna seara dl doctor.Ma nu mesc Viorica Urzica,am 50,7 ani si in anul 2009 am facut o tiroidectomie totala.La aceasta data TSH-ul este 5,75 iat TG ESTE 2,74.V-am trimis si un mail si am acolo mai multe analize atasate.Va rog din suflet sa-mi dati o opinie si sa ma indrumati ce pot sa fac,pentru ca nici nu ma simt prea bine.Va multumesc frumos anticipat.

  5. Misha says:

    Imi cer scuze,insa citind mai mult despre aceste celule oxifile m-am speriat foarte rau,am inteles ca acest tip de carcinom este mult mai agresiv….va rog din suflet sa imi spuneti cat de grav este si daca pana ma voi duce la terapia cu iod exista riscul sa invadeze tesuturile vecine sau sa apara metastaze.Sunt tare speriata!

  6. Misha says:

    Buna ziua,
    Am 32 de ani si am fost operata in februarie 2018 de tiroidectomie totala si in urma biopsiei am urmatorul rezultat:
    -carcinom papilar cu celule inalte de tip oxifil, focar LDT 3.5/2.9 cm, incapsulat partial, cu arii de invazie in tesutul fibroconjunctiv si muscular situat adiacent.
    -parenchim de fond anizofolicular cu epitelii predominant cubice si plate.
    -un limfoganglion periistemic reactiv.

    Cod morfolog M8260/3
    PT3/PN0/ST1.

    Am fost programata la iod radioactiv luna viitoare, insa sunt ingrijorata.
    Va rog sa imi spuneti ce inseamna acest diagnostic, cat de grav este si care sunt sansele de vindecare.
    Multumesc din suflet!

  7. Mariana says:

    Mulțumesc pt răspunsuri. Aș avea o întrebare după cura cu iod trebuie neapărat așteptat 2 ani pentru a avea o sarcina?

  8. Ramona says:

    Buna ziua,

    Sunt o pacienta diagnosticata in 2012 cu boala Basedow, la debutul bolii nivelul anticorpilor antireceptori de TSH (TRAB) fiind de 9,75, valoarea pozitiva incepand de la >1,75. Pe parcursul a 3 ani (pana in 2015) am luat tratament cu Thyrozol in diferite doze, modificate in functie de nivelul TSH, dupa care functia tiroidiana a fost normala.

    In prezent (martie 2018), ma confrunt cu o alta problema: nivelul crescut de anticorpi ATPO de >600, in conditiile in care valoarea normala este de 1,1, iar valoarea TSH este de 6,53 (cu interval de referinta 0,35-4,94, iar FT3 este 1,58 (cu interval de referinta 1,88-3,18), FT4 0,78 (interval normal 0,7-1,48).

    Practic, desi sunt o pacienta diagnosticata cu Basedow, in prezent ma confrunt cu simptome de hipotiroidie. Mi-a fost prescris tratament cu euthyrox 12,5 mg timp de 6 saptamani si Procord T pentru 6 luni.

    Mentionez ca anul trecut mi-a mai fosta dministrat euthirox in doza de 25 mg/zi si am ajuns la un TSH de 0,011, iar dupa intreruperea tratamentului TSH-ul a crescut in 3 saptamani de la 0,11 la 6.

    Doresc sa va intreb:
    1. Hipotiroidia poate fi un efect intarziat al tratamentului indelungat cu antitiroidiene?
    2. Este posibil sa se fi instalat tiroidita autoimuna Hashimoto? Pot coexista Basedow si tiroidita autoimuna Hashimoto la acelasi pacient si cum se manifesta avanad in vedere simptomele diferite specifice fiecarei afectiuni?
    3. Iodul trebuie evitat din aliemntatie?

    Va multumesc mult

  9. Claudia R says:

    Buna ziua,

    Mama mea (65 ani) si-a facut cateva analize de rutina in urma carora a reiesit VSH 74 (2-15), FIBRINOGEN 662 (180-450), PCR 24 (<6), Hemoglobina 10 (11,5-16), Hematii 3.41 (3.8-5.8), Hematocrit 30,2 (37-47), TSH 3.34 (0,3-3,6), fREE T4 0,758 (0,8- 1,7). Restul analizelor sunt in limite normale. Mentionez ca mama are de vreo 3 luni o umflatura la gat exact unde ar fii pozitionata tiroida….nu o doare, nu o deranjeaza. Ea mananca intradevar mult regim, fara sare. Ce ma sfatuiti sa fac? ce poate fii?

  10. Zahiu Elena says:

    Buna seara,
    Am 39 ani si de aproximativ un an am mai multe simptome care m-au facit sa caut pe internet un dr care m-ar putea ajuta sa descopar daca tin de tiroida.Simptomele sunt urmatoarele: palpitatii 1-2 ori pe zi, puls marit peste 85, de cele mai multe ori peste 90, senzatie de nod in gat, lipsa menstrei incepand cu luna decembrie 2017( mentionez ca in 2015 in rezultatul Papanicolau a aparut un fond hipoestrogenic). Deasemenea ,stare de anxietate, piele foarte uscata in anumite zone ale corpului(calcaie , coate).
    Inca din anul 2015 am inceput sa merg la cardiolog datorita simptomelor pe care le aveam. In urma a 2 consultatii la 2 medici diferiti ( unul la Fundeni) am primit urmatorul diagnostic: tahicardie.Ambii medici mi-au recomandat analizele specifice tiroidei in urma carora mi-au iesit urmatoarele:T3 1.9 T4 115.7 TSH 1.77.
    Acum 3 luni am fost la un medic endocrinolog care mi-a facut doar un examen fizic al tiroidei si mi-a spus ca sunt ok.
    Problema este ca eu ma simt din ce in ce mai rau, am o stare de somnolenta deranjanta, palpitatiile imi dau si atacuri de panica si as dori sa imi spuneti daca este cazul unui alt consult endocrinologic.As vrea sa ajung la dvs, se poate sa imi spuneti daca ar trebui sa fac ceva analize inainte?
    Multumesc

  11. bejan ligia says:

    Bună ziua! Am 39 de ani, si de vreo doua luni am senzaţia de nod in gat, uneori f puternică. Am crezut ca este o problema gastroenterologica, stiindu-mă cu astfel de probleme. Am facut o gastroscopie unde mi s-a pus diagnosticul de gastrita cronica biliara si hernie hiatala, dar la analizele de laborator, am avut anti tpo 159, fara modificari de Tsh sau FT4. Medicul internist mi-a facut un ecograf asa, de drag, unde mi-a spus ca vede un aspect de boala autoimuna si un nodul de 7 mm pe lobul stang. Sora mea a avut boala Basedow, iar fiica mea in varsta de 15 ani, este diagnosticată cu tiroidita Hashimoto de 11 ani. Vreau sa va intreb daca acea senzatie din gat foarte neplacuta, uneori disperantă, poate indica o problema de tiroida. Va multumesc

  12. Ioan Prundar says:

    Buna ziua!
    Am 35 de ani si in 14.11.2017 am fost diagnosticat cu hipotiroidie.
    Ecografic:
    Tiroida simetrica
    Lob dr ax longitudina-32 mm, ax sagital-11 mm ax transversal 12 mm, Structura intens neomogena hipoecogen, granular, microlacunar, vascularizatie bogata.
    Lob stang ax longitudina-35 mm, ax sagital-12 mm ax transversal 11 mm, Structura intens neomogena hipoecogen, granular, microlacunar, vascularizatie bogata. La polul inferior se observa formatiune vascularizata periferic, de 6 mm, alaturat se observa o alta forma 6/6 mm.
    Concluzii: Gusa nodulara.
    Valorile TSH la diagnosticare >75
    ATPO >1000
    FT4 0.439
    CK 437.
    Am inceput tratamentul cu Eutyrox cu 0.25, am continuat cu 0.50
    Dupa 3 saptamani internat in spital cu valoare
    TSH 52,4
    FT4 0.822
    la internare se mareste doza Eutyrox pana la 100 micrograme.
    In 25.01.2018 valoarea TSH a ajuns la 22.439.
    In 16.02.2018 valoarea TSH s-a marit la 25.74.
    Mi s-a recomandat schimbarea tratamentului de la Eutyrox 100 la Novothyral 100.
    Ma simt foarte rau.
    Nu stiu ce sa ma mai fac…

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu