Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,571 Comentarii »

  1. Maria g says:

    Buna ziua.
    Am 40 ani, 1,77 înăltime si 61 kg. In urma cu 3 ani am suferit o operație de extirpata torida,carcinom papilar, tratat apoi cu iod. De atunci am probl legate de substituția hormonala.lipsa de concentrare, stări de slăbiciune marcată încât nu puteam merge 100 m, nu aveam putere sa respir, cu toate că luăm euthyrix. Am luat euthyrox până de curând, 112,5 mg însă analizele arată asa.tsh 0,0071 (0,35-4,94), ft4 1,59 (0,70_1,48).doctorul endocrinolog spune că trebuie să scad doza dar scăzând nu mai funcționa. Am incercat la sugestia dr novothyral. Am luat 2 zile 50 mg, apoi 75 mg – 4 zile. Însă m am simtit f rau, palpitatii, dureri in piept, arsuri in piept, stare generala proasta. Am redus doza apoi la 25 mg. M am simtit mai bine 2 zile, dar simt ca e prea putin acum. Nu stiu cum sa mai dozez acest hormon. Multumesc.

  2. Maria g says:

    Buna ziua.
    Am 40 ani, 1,77 înăltime si 61 kg. In urma cu 3 ani am suferit o operație de extirpata torida,carcinom papilar, tratat apoi cu iod. De atunci am probl legate de substituția hormonala.lipsa de concentrare, stări de slăbiciune marcată încât nu puteam merge 100 m, nu aveam putere sa respir, cu toate că luăm euthyrix. Am luat euthyrox până de curând, 112,5 mg însă analizele arată asa.tsh 0,0071 (0,35-4,94), ft4 1,59 (0,70_1,48).doctorul endocrinolog spune că trebuie să scad doza dar scăzând nu mai funcționa. Am incercat la sugestia dr novothyral. Am luat 2 zile 50 mg, apoi 75 mg – 4 zile. Însă m am simtit f rau, palpitatii, dureri in piept, arsuri in piept, stare generala proasta. Am redus doza apoi la 25 mg. M am simtit mai bine 2 zile, dar simt ca e prea putin acum. Nu stiu cum sa mai dozez acest hormon. Multumesc.

  3. Nicoleta Tudor says:

    Ma numesc Nicoleta T. , 35 ani, 54 kg, h 1.67m. In anul 2010 am depistat un microadenom hipofizar secretant de PRL pt care am luat tratament cu Dostinex aprox.1 an, dupa care in 2011 am ramas insarcinata si am intrerupt tratamentul la recomandarea medicului endocrinolog.Am refacut RMN in 2013 si nu s-a mai vizualizat microadenomul.Dupa nastere a aparut o problema la glanda tiroida, mai exact un nodul pt care am fost operata-tiroidectomie totala cu diagnostic final nodul adenomatoid lob drept. Acum iau tratament cu L-Thyroxin.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
    Mai trebuie sa repet analiza PRL si RMN pt acel adenom de pe hipofiza ?Daca da…la ce interval de timp?
    Exista posibilitatea sa reapara acel adenom?Care sunt simptomele pt care ar trebui sa ma ingrijorez? Va intreb pt ca in ultima perioada am dureri de cap, in zona crestetului, dureri de intensitate mica, suportabile,(se simt ca o presiune )dar care cred totusi ca nu sunt normale.Nivelul PRL este in limite normale.
    Daca analiza TSH nu este in limite normale(uneori e prea mica, alteori e prea mare) afecteaza cu ceva glanda hipofiza? Poate fi acesta motivul durerilor de cap?
    Va multumesc si va doresc o zi placuta!

  4. Stoica Simona says:

    Buna ziua! fiica mea, in varsta de 13 ani este diagnosticata cu morfee, Nu urmeaza niciun tratament. In urma analizelor recomandate de medicul dermatolog, avem urmatoarele rezultate:
    Anti- tiroglobulina Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
    1105 UI/mL <= 115

    Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza)
    Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA) 25UI/mL < 34

    T3 ( Triiodotironina )
    Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
    1.7nmol/L 1.4 – 3.34

    FT4 ( Tiroxina libera )
    Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
    12.1pmol/L 12.6 – 21
    TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
    Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
    2.5µUI/mL 0.51 – 4.3

    Ag HBs (screening)
    Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
    negativ negativ

    Anti – HCV
    Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
    negativ negativ

    Este ingrijoratoare aceasta valoare crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina, in situatia in care celelalte valori sunt normale?
    Va multumesc!

  5. Cantoneru Alina says:

    Buna ziua
    Am 37 ani si in urma unei ecografii a fost depistat un chist tiroidoan pe lobul stang de 2 cm. Am facut punctie iar rezultatul este urmatorul:
    aspecte citologice cu prezența de izolate mici grupuri coezive de celule epiteliale cu minime atipii si anizocromii cu nuclei relativ monomorfi cu contur nuclear regulat; coloid in cantitate moderată/crescuta fond cu frecvente hematii, rare cristale de colesterol, trame de fibrina cu numeroase elemente de infiltrat inflamator cronic si numeroase macrofage grupate sau dispersate.
    Concluzii: aspecte citologice – nondiagnostic ( celularitate extrem de redusa)
    Sistem bethesda – bethesda 1
    Sistem BTA/TCP- Thy1
    Va rog sa zi-mi spuneti ce înseamnă acestea.
    Va multumesc!

  6. Adry says:

    Bună ziua, domnule doctor am și eu o întrebare da ce nu va deranjez am o tetanie hipocalcemica, și gusa nodulara-chistica , am făcut tratament și urmează sa merg la medic, vreau sa va întreb dacă pot sa scap fără operație?Iar dacă stările care le am este de la glanda, transpirație rece, frig deși afară este cald, creștere în greutate, îmi cade parul și am stări de anxietate. ..Va mulțumesc și aștept un răspuns din partea dvs..P.s mama mea este operata de glanda anul trecut, pentru ca a avut 2 noduli vascularizati Vă mulțumesc!

  7. Cantoneru Alina says:

    Buna ziua
    Am 37 ani si in urma unei ecografii a fost depistat un chist tiroidoan pe lobul stang de 2 cm. Am facut punctie iar rezultatul este urmatorul:
    aspecte citologice cu prezența de izolate mici grupuri coezive de celule epiteliale cu minime atipii si anizocromii cu nuclei relativ monomorfi cu contur nuclear regulat; coloid in cantitate moderată/crescuta fond cu frecvente hematii, rare cristale de colesterol, trame de fibrina cu numeroase elemente de infiltrat inflamator cronic si numeroase macrofage grupate sau dispersate.
    Concluzii: aspecte citologice – nondiagnostic ( celularitate extrem de redusa)
    Sistem bethesda – bethesda 1
    Sistem BTA/TCP- Thy1
    Va rog sa zi-mi spuneti ce înseamnă aceste a.
    Va multumesc!

  8. Cantoneru Alina says:

    Buna ziua
    Am 37 ani si in urma unei ecografie a fost depistat un chist tiroidoan pe lobul stang de 2 cm. Am facut punctie iar rezultatul este urmatorul:
    aspecte mitologice cu prezența de izolate mici grupuri coezive de celule epiteliale cu minime atipii si anizocromii cu nuclei relatiiv monomorfi cu contur nuclear regulat; coloid in cantitate moferata/crescu ta

  9. Dana B says:

    Buna ziua, domnule doctor! Sora mea are tiroidita autoimuna si intreaba daca se poate duce la mare. Doctorul curant i-a spus ca da. Eu stiam ca la bolile autoimune marea este contraindicata. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  10. Loredana says:

    Buna ziua, ma numesc Loredana, am 37 de ani si sunt insarcinata in saptamana 38, in urma unei fertilizari fiv. In 2013 sufeream de boala Basedow si am facut tratament cu iod radioactiv in urma caruia am hipotiroidism permanent tratat cu eutirox de 100. In sarcina mi-am monitorizat tiroida permanent ajungand la eutirox de 125, iar valoarea TSH-ului mentinand-o in jur de 1.In saptamana 36 TSH a inceput sa creasca ajungand la 2,5 iar acum la 2 saptamani a ajuns la 9,57 (valorile de referinta fiind de 0,27-4,2)iar FT4 17,38 (10,7-22,6). Ce pot sa fac? iau eutirox de 150 de 3 zile,iar peste 4 zile voi naste prin cezariana.Sunt foarte ingrijorata si vreau sa va adresez urmatoarele intrebari:
    1. Bebelusul poate sa mai fie afectat acum? Ce pot sa mai fac?
    2.Ce se intampla cu acest hormon de nu mai poate fi controlat?
    3.Imediat dupa cezariana revin la doza de 100 de eutirox pe care o luam inainte? Cand trebuie sa repet analizele?
    4.Operatia de cezariana poate fi afectata de aceste valori?
    Va multumesc!

  11. Simiorina says:

    Buna ziua.
    Am 55 de ani si in urma cu 2 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie si boala Hasimoto. Fac tratament cu Eutirox ( 2 zile iau 100 mg iar 5 zile – 75 mg.
    Sapatamana asta (luni, mai precis) mi-am facut analizele (fara sa iau in dimineata respectiva Eutirox) si au iesit astfel
    – TSH – 7,89 (interval biologic de referinta: 0,25 – 5)
    – Free 4 – 13,58 (interval biologic de referinta: 10,6 – 19,4)
    – ATPO – 1758,2 (interval biologic de referinta 0 – 8)
    In cursul sapatamanii (joi, mai precis) am repetat analizele, dupa ce am luat doza de 100 mg de Eutirox si au iesit astfel:
    – TSH – 10,73 (interval biologic de referinta: 0,25 – 5)
    – Free 4 – 16,23 (interval biologic de referinta: 10,6 – 19,4)
    Rugamintea mea este de a afla de ce au crescut valorile celor doua analize, dupa ce am luat Eutirox, in comparatie cu cele din ziua in care nu am luat deloc.
    Va multumesc

  12. Ramona says:

    Va multumesc mult pentru raspunsul oferit, in discutia redata mai jos.

    Se pare ca indradevar ma gasesc in situatia rara de evolutie a bolii Basedow in tiroidita autoimuna. Repetand anticorpii TRAb in data de 15.02.2018, acestia au o valoare de 0.41 (Negativ: < 1.1 U/L). De asemenea, valoarea TSH a fost intr-o continua crestere, ajungand la valori de 14, iar Ac Anti-Tiroglobulina: 66.23 √ U/mL(Normal – 1000 UI/ml.

    De asemenea, la ecografie a fost sesizat un chist in luna noiembrie 2017, iar la consultul din aprilie 2018 aspectul tiroidei s-a inrautatit, fiind deja polichistica.

    In prezent iau eutirox de 37,5/zi.

    Intrebarea mea este:
    1. Reglarea valorii TSH ar ajuta tesutul tiroidian sa nu mai dezvolte chisturi/noduli, in conditiile in care anticoprii Anti TG si ATPO raman ridicati?
    2. Exista riscul sa redevina activa boala Basedow dupa instalarea tiroiditei?
    3. Cosiderati corect tratamentul prescris?

    Multumesc

    Ramona:

    Buna ziua,

    Sunt o pacienta diagnosticata in 2012 cu boala Basedow, la debutul bolii nivelul anticorpilor antireceptori de TSH (TRAB) fiind de 9,75, valoarea pozitiva incepand de la >1,75. Pe parcursul a 3 ani (pana in 2015) am luat tratament cu Thyrozol in diferite doze, modificate in functie de nivelul TSH, dupa care functia tiroidiana a fost normala.

    In prezent (martie 2018), ma confrunt cu o alta problema: nivelul crescut de anticorpi ATPO de >600, in conditiile in care valoarea normala este de 1,1, iar valoarea TSH este de 6,53 (cu interval de referinta 0,35-4,94, iar FT3 este 1,58 (cu interval de referinta 1,88-3,18), FT4 0,78 (interval normal 0,7-1,48).

    Practic, desi sunt o pacienta diagnosticata cu Basedow, in prezent ma confrunt cu simptome de hipotiroidie. Mi-a fost prescris tratament cu euthyrox 12,5 mg timp de 6 saptamani si Procord T pentru 6 luni.

    Mentionez ca anul trecut mi-a mai fosta dministrat euthirox in doza de 25 mg/zi si am ajuns la un TSH de 0,011, iar dupa intreruperea tratamentului TSH-ul a crescut in 3 saptamani de la 0,11 la 6.

    Doresc sa va intreb:
    1. Hipotiroidia poate fi un efect intarziat al tratamentului indelungat cu antitiroidiene?
    2. Este posibil sa se fi instalat tiroidita autoimuna Hashimoto? Pot coexista Basedow si tiroidita autoimuna Hashimoto la acelasi pacient si cum se manifesta avanad in vedere simptomele diferite specifice fiecarei afectiuni?
    3. Iodul trebuie evitat din aliemntatie?

    Va multumesc mult

    Raspuns:

    nu; hipotiroidia poate aparea ca urmare a tratamentului cu doze prea mari de antitiroidian de sinteza, dar in timpul acestuia, NU la ani distanta;
    boala Basedow-Graves si tiroidita autoimuna (Hashimoto) sunt boli autoimune inrudite, care rareori pot evolua una din alta; acesta pare sa fie si cazul la dvs, cu o tirodita autoimuna aparuta dupa o boala Basedow initiala; ar trebui masurat din noul nivelul TRAb, ca un indicator al activitatii/prezentei bolii Basedow;
    nu; sare iodata nu contine iod in cantitati suficient de mari pentru a influenta cursul acestor boli; pe de alta parte, sunt de evitat suplimentele alimentare cu iod in cantitate mare (peste 200 micrograme/zi);

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu