Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,632 Comentarii »

 1. Andreea says:

  Am uitat sa mentionez ca am 39 de ani

 2. Andreea says:

  Buna ziua .Am fost diagnosticata cu noduli tiroidieni.In urma analizelor de laborator as-au obtinut urmatoarele rezultate:Tash 1.30 , ft4 1.16 , atpo 20.8, tgo 12,83 tho 19, 39 La examenul ecografic :ldt:1.5/1.2/4.7 cm, structura hipoecogena, in polul inferior o formatiune nodulara de 0.6/0.3 cm, hipoecogena, neomogena, halou periferic incomplet, vascularizatie predominant periferica. ISTM:0.2 cm.LST;1.6/1.8/4.1 CM, ocupat aproape in totalitate de o formatiune nodulara mixta de 0.3/2 cm (sectiune longitudinala), hipoecogena, halou periferic incomplet, vasculrizat periferic. Last jonctiunea LST cu ISTM-ul o formatiune nodulara hipoecogena, neomogena de0.3/0.6 cm, relative bine dwlimitata, vascularizata predominant periferica cu cateva imagini hiperecoice..
  Va rog sa imi spuneti cat este de grav si daca se impune operatie.

 3. maria says:

  Buna ziua,domnule doctor doza ti cu novotiral sau doar eutirox? Multumesc

 4. Olivia says:

  Buna ziua domnule doctor.
  Ma adresez dvs, poate ma puteti ajuta cu un raspuns.
  In urma diagnosticului de carcinom medular tiroidian (calcitonina 125) s-a intervenit chirurgical.
  S-au repetat analizele, calcitonina fiind de 44, respectiv 40,34.
  PET CT a iesit f bine, in limitele normale, fara nicio alta suspiciune. In schimb TSH de fiecare data este foarte mic.
  Acestea sunt ultimele analize:
  Colestelor total 274, interval de referinta 120 – 220
  Glicemia 106, interval de referinta70 – 106
  HDL Colesterorl 53, interval de referinta 33-92
  LDL Colesterol 185, interval de referinta1 – 130
  FT4 – 1.44, interval de referinta 0,89-1,76
  TSH – 0,004, interval de referinta 0,40 – 4,00
  Calcitonina – 40,34, interval de referinta mai mic de 9,82
  FT3 – 2,68, interval de referinta 2,3 – 4,2
  Cromogranina A – 81,940, interval de referinta mai mic de 76,30
  Ni s-a spus ca sunt bune, insa Cromogranina A noua ni se pare cam mare. In plus TSF este foarte mic.
  I s-a administrat la inceput euthirox de 100 , iar acum i s-a recomandat de 86,5.
  Ce ne recomandati, ce ne sfatuiti sa facem.
  Multumesc mult.

 5. Stefan Bianca says:

  Buna ziua! Ma numesc Stefan Bianca si am 25 de ani. In urma cu trei saptamani am fost internata pe sectia de neurologie deoarece am avut stari de lipotimie repetata si palpitatii. Am efectuat IRM cu substanta de contrast intravenos deoarece in urma unui CT s-a vazut o leziune de 4 mm. Am urmat tratament cu ringer, dexa si milgama perfuzabil. In urma IRM s-a demonstrat ca aceea leziune este prezenta inca de la nastere si nu ridica probleme. Deoarece mama a fost operata la varsta de 26 de ani ptr noduli la glanda tiroida, anual imi efectuez analize pentru glanda tiroida. La trei zile dupa externare mi-am facut analizele si am primit urmatoarele rezultate: TSH 3,3 (v.n. 0.65-5,5), Free T4 1,7 (v.n. 0.6-1,74) si ATPO 185 (v.n. mai mic decat 5.6). mentionez ca alte simptome nu am avut. Mentionez ca IRM cu substanta de contrast a fost facut joi, iar analizele pentru glanda tiroida au fost facute luni.
  -Este posibil ca perioada de convalescenta sau substanta de contrast sa influenteze rezultatul analizelor?
  -Ce semnifica aceste rezultate?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul oferit!

 6. Oana says:

  Am uitat sa mentionez ca am 28 de ani si sunt de sex feminin.Multumesc

 7. Oana says:

  Buna ziua.Am fost diagnosticata cu hipertiroidie si B.Basedow Graves acum 10 ani.De 2 ani iau tratament neintrerupt cu Thyrozol si Propranol.Am fost programata pentru extirparea glandei tiroide peste cateva saptamani numai ca:
  Tsh-ul care pe parcursul a 2 ani de tratament a fluctuat incontinuu,a ajuns acum in 2 luni,de la valoarea de 0,015 iu/ml la valoarea de 8,245 iu/ml in conditiile in care limitele sunt intre 0.51-4.3 iu/ml.Se mai poate face operatia in conditiile in care se pare ca acum am cazut in extrema cealalta?Multumesc anticipat.

 8. Gabi Roza says:

  Bună Seara ! Sunt Roza Irina Gabriela si am cancer de tiroidă de cinci ani . După operaţie un an nu am primit iod reactiv la Cluj . M-ați indrumat spre IOB , si in patru ani am facut şase sedințe de iod reactiv . Acum rezultatul este:staționar . Dar la filmul de la plămãni mi-a aparut anul acesta in luna aprilie un nodul. In luna mai am facut un CT si este de 4 mm. Am repetat in luna august CT si in acest interval nu a crescut , a ramas tot de 4 mm. Acum sunt pe eutirox 125 si am TSH : 0, 01 . Intrebarea mea este : in februarie anul viitor opresc eutiroxul patru săptămâni inainte de pastila cu iod , nodulul de la plămâni dacă este metastază va creste in timpul celor 4 săptamani in care TSH va fi peste 75? Mulțumesc anticipat pentru raspuns ! O seară frumoasă!

 9. Toma Costica says:

  Buna ziua d-le doctor,numele meu este Costica,am 64 de ani.Nu stiu daca rudele mele de gr. 1 au avut boli de tiroia,nu am avut operatii,nu efectuez tratamente cu medicamente.Analize medicale efectuate de laborator SYNEVO:anti TPO 181-interval mai mic 34;FT4-13.5-interval 10,6-22,7;TSH-2,64-interval 0,27-4,2 ;anti-tiroglobulina 26.5 -interval mai mic 115 ;antireceptor TSH 0,946 limita 1,75 ;calcitonina 2,84 -interval mai mic 14,3, colesterol total 270.Examen ecografic parti moi-cervical(scuze pentru eventualele greseli in redactarea termenilor medicali)-intratiroidian dr. se evidentieaza o formatiune mixta de 30/20 mm,inomogena,partial tronconica,multiloculata,cu componente parenchimatoase,hipervasculare,septe neuniforme,prezinta rare calcificii in int.fara adenopatii laterocervicale.Nodul recent depistat,fara dureri.D-le doctor,felicitari pentru site-ul creat de dvs.,profesionalismul medical in redactarea raspunsurilor.Este de mare ajutor pentru noi cei cu probleme de tiroida. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa aveti parte de sanatate si mult bine.

 10. Liliana says:

  Buna ziua domnule doctor!
  Ma adresez dvs. cu o intrebare pe care am uitat sa o formulez la precedenta consultatie. Sunt diagnosticata cu Boala Basedow si ma aflu sub tratament cu Thyrozol 15 mg/zi (5 mg/zi dimineata, 10 mg/zi seara). De azi am inceput si tratamentul cu Euthyrox 25 mg (1+1/2 dimineata) pe stomacul gol cu jumatate de ora inainte de micul dejun.
  In urma unor infectii urinare repetate (frecventa de 1/luna) mi s-a recomandat administrarea autovaccinului buvabil (fara contraindicatii, conform prospectului) preparat de Institutul Cantacuzino. Mentionez ca singurele contraindicatii la boli autoimune sunt doar pentru autovaccinul injectabil. In acest sens, v-as ruga sa ma sprijiniti cu cateva informatii legate de modul de administrare in contextul tratamentului hormonal pe care il urmez, daca exista interferente intre ele sau un interval mai mare pe care trebuie il respect pentru administrare. Precizez ca am incercat sa atasaez prospectul autovaccinului dar nu am reusit.

 11. Leonard says:

  Buna ziua. Am avut tireodectomie totala in noiembrie 2011. Am avut maxim 175 mg de euthyrox/zi. De un an jumate luam 150 mg/zi. Dupa 1 mai am inceput sa fac si putim sport. Alergari de jumatate de ora plus regim alimentar. Am 1.83 cm si aveam 98 de kg. In iunie cind am mers la control tsh meu era in jur de 2. Dupa o luna a ajuns la 0.07 si acum (saptamina trecuta era 0.032)Am slabit destul de mult. Am acum 81 de kg. Am scazut doza la 100 mg de euthyrox. Vad ca pulsul a inceput sa imi creasca din nou. In jur de 100. Am avut Basedow Graves ablatia de tiroida a fost totala. La ultima ecografie din iunie a zis ca e ok ca mai sunt citeva resturi de tesut acolo nesnificative. Doctorul meu este in vacanta si nu stiu ce sa fac. Sa continui partea de sport zilnica si sa mentin un nivel al eithyroxului mai mic impreuna cu un betablocant. Sau altceva? Multumesc !

 12. Ruxandra says:

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu boala Basedow si hipertiroidie, si am urmatoarele simptome care au aparut brusc: spasme musculare, oboseala la efort minim, somnolenta, spasme ale ochiului stang si ale muschiului tamplei. Intrebarea mea este daca diagnosticul ar fi corect, avand in vedere ca deocamdata nu am probleme cu ochii (asa cum am inteles ca exista in boala Basedow).
  Vârsta: 31 ani
  Sexul: Feminin
  Mama mea a avut probleme cu tiroida dar nu a luat tratament, tiroida ei s-a calcifiat.
  Istoric pacient: nu am avut alte boli, simptomele tiroidei s-au declansat brusc, in urma cu 3 luni in timp ce faceam o cura de smoothies cu spirulina, in timp ce mergeam brusc muschii mi-au slabit si am inceput sa am tahicardie.
  Simptome: au aparut brusc oboseala, somnolenta, spasme musculare si oboseala la efort minim, pentru care am fost imobilizata pe durata a 2 saptamani cat am luat calciu, magneziu si vitamina D – dupa care m-am simtit putin mai bine. De 3 saptamani iau Propycil (fiind alergica la Thyrozol) insa nu simt o ameliorare a simptomelor (adica o eliminare a oboselii si a somnolentei).
  Rezultate ultimelor analize de laborator:
  – TSH – 0,069 – Valori (0,27-4,2)
  – FT3 – 7,2 – valori (3,4-6,8)
  – FT4 – 19 – valori (10,6-22,7)
  – Anti receptor TSH – 4,63 – limita decizie clinica (1,75 UI/L, sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru declarare boala Graves)
  – ATPO – >600 – valoare de referinta (<34)
  – 25 OH Vitamina D – 36,4 – valori (nivel optim 30-100)
  ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

  Ecografie: LDT = 40/20/20, LST = 40/18/19) structura neomogena hipocongenitala moderata slab vascularizata. La nivel lob stang o formatiune micronodulara bine definita.

  Va multumesc in avans pentru raspuns si as dori sa stiu daca si cand m-as putea programa la dumneavoastra la Inst. Parhon cu o internare de cateva zile pentru toate investigatiile. Mentionez ca in acest moment iau Propycil de 3 saptamani (50 mg – 2 pastile pe zi), urmand ca din ziua 22 sa iau doar una pe zi.

  Multumesc

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu