Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,606 Comentarii »

  1. Ana says:

    Buna,la toata lumea!
    Am tiroida Hashimoto de 10 ani, sub tratament cu 50mg eutyrox. Se mai confrunta cineva cu cortizol valoare dubla decat normalul? Daca da, ce sfaturi imi dati? Multumesc!

  2. Anamaria D says:

    Buna seara,
    De curand s-a implinit o luna de la tireidectomia totala de care am suferit.
    Analizele arata astfel:
    Tsh 0,017
    Ft3 2,49
    Ft4 12,63
    Mentionez ca am ca si substituent euthyrox 100 mg;rezultat hispato bun.

  3. Branzea Adriana says:

    Stimate domnule doctor!
    Va apreciez si eu enorm, la fel ca miile de citiitori, pentru efortul pe care il faceti în a ne sprijini în luarea unor decizii cu privire la starea noastra de sanatate și a intelege unele aspecte privind boala noastră.
    Am 54 de ani si In 2015 am fost diagnosticata cu gusa polinodulara si operata de tiroidoctomie totala in 10 septembrie 2018.
    Buletinul histopatologic-lob tiroidian drept de 6/3/2 cm. La nivelul polului inferior se remarca o formatiune nodulara, cu diametru de 1,3 cm , bine delimitat, contur alb-sidefiu. Tiroida adiacenta are aspect parenchimatos. Microscopie-Adenon tiroidian predominant mediofolicular, cu capsula conjunctiva groasa, pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinoma papilar tiroidian intraparenchimatos (1,5 mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspect de invazie vascular sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatie patologica si 2 limfonoduli cu aspect reactive nespecifice.
    Lob tiroidian stâng ce prezinta un focar de microcarcinom papilar tiroidian (3mm) axul lung) cu arhitectura papilara, localizat la nivelul polului superior, subcapsular (la 1 mm de capsula tiroidiana). Nu se remarca invazie la nivelulu capsulei tiroidiene, embolii vasculare sau invazie perineurală in sectiunile examinate.Paremchimul tiroidian adiacent prezinta aspecte de gusa nodulara cu noduli adenomatosi anizofoliculari predominant mediofoliculari ce asociaza edem, congestie si discret infiltrat inflamator limfo-plamocitar interstitial.
    Pt1a(m)NO LO VO Pn 0
    Buletinul imunohistochimie
    Lob tiroidian drept cu adenom tiroidian anizofolicular predominant mediu si macrofolicular, cu capsula conjunctiva groasa , ce asociaza sclerohialinoza, calcificari si redus infiltrat inflmator limfo-plasmocitar, dezvoltrat pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinom papilar tiroidian intraparenchimatos(1,5mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspecte de invazie vasculară sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatoe pataologica si 2 limfonoduli cu aspecte nespecifice.
    CK19, HBME1:INTENS POZITIV IN PROCESUL TUMORAL
    Galectin: pozitiv cu intensitate medie in procesul
    CD56:negativ în procesul tumoral.
    In prezent iau eutirox 100.
    Intrebarea mea este:
    -Este necesar sa fac terapia cu iod?
    -Cat de grav este diagnosticul meu de carcinom papilar tirodian intraparachimatos(1,5mmm).
    Cu deosebita consideratie,
    Adriana

  4. Toma Costica says:

    Costica Buna ziua d-le doctor,conform recomandarii d-vstra din raspunsul nr.1889 am efectuat o noua ecografie tiroidiana,rezultate:fara mase dislocuitoare de spatiu glandulare submandibulare sau parotidiene,bilateral;fara adenopatii jugulo-carotidiene supra-centimetrice,bilateral.Ismul tiroidian cu grosimea de cca.5mm,LTS aprox.5,5cmc;atat ismul cat si LTS au ecotextura fin granulara,aparent cu plaje microchistice disperse de pana la 2-3mm.Cele doua treimi craniale ale LTD dislocuite de o masa ovala cu contur boselat,de tip chistic,de 31x20x18mm,predominant semifluida,cu multiple travee ecogene cu pattern trabeculat,poliseptat,fara calcifieri evidente ,cu semnal vascular marginal; vascular marginal;leziunea este solidara cu restul lobului tiroidian drept in deglutitie.Nu pot fi evidentiate leziuni dislocuitoare de spatiu glandulare paratiroidiene,bilateral,la momentul examinarii.Recomandare examen endocrinologic. Analize laborator SYNEVO :Anti TPO -189( mai mic de 34);FT4 -12 (10.6-22.7);TSH-2.5 (0.27-4.2);Anti-tiroglobulina-25( mai mic de 115);Anti receptor TSH-0.9(limita 1.75)Calcitonina-2.1(mai mic 14.3) 1.consultatie endocrinologie-tiroida Hoshimoto recomandare operatie tiroidectomie totala,fara alte concluzii nominalizate in scrisoarea medicala 2.consultatie endocrinologie-recomandare euthyrox 50-prima saptamana ½ pastila/zi;2 saptamani 1 pastila/zi;3 luni 1+1/2 pastile/zi;seleniu 2 pastile/zi;vigantoletten 2 pastile/zi. Domnule doctor va rog respectos sa aveti rabdare sa cititi aceasta descriere a problemelor medicale ale mele si daca se poate un sfat de la d-vstra ce sa fac in continuare. De 16 ani fac anual vaccin antigripal,pot sa-l fac si in anul acesta?.Cu stima si multumiri anticipate.

  5. Andreea says:

    Buna seara domnule Dr., va multumesc pentru raspunsul dvs la Intrebarea 1897.Mentioned ca, conform fisei scrise in urma examenului ecograf dimensiunea nodului este de 0.3/2.0 cm ( sectiune lomgitudinala) .Se poate sa die eeoare de scriere?
    Va multumesc

  6. Ionelia says:

    Buna ziua, mamei mele i s-a facut punctie, i s-a scos lichid de la tiroida si o s-a facut scintografie. Puteti,va rog, sa imi spuneti care ar putea fi motivul pentru care au fost făcute atatea analize? Din cate am citit scintografia se face dupa operatie. Încă nu a primit niciun rezultat, niciun tratament. Multumesc si o zi placuta!

  7. Maria says:

    Buna ziua si felicitari pt ceea ce faceti
    Tatal meu a fost diagnosticat cu nodul tiroidian imprecis delimitat cu microcalcifieri, moderat vascularizat cu dim de 2.1/ 1.9 cm cu intarire acustica posterioara…de asemenea adenopatie de 3.5/ 1.5 partea solida avand aceleasi caractete cu nodulul dar si o parte lichuda
    Exista vreo sansa sa nu fie cancer?

  8. Andreea says:

    Buna ziua .Am 39 ani si fost diagnosticata( in urma cu 7ani) cu noduli tiroidieni.In urma analizelor de laborator (din iunie 2018) s-au obtinut urmatoarele rezultate:Tsh 1.30 ( 0.4-4 val.normale), ft4 1.16 (0.89-1.76 Val.normale) , atpo 20.8 (0-32 Val norm), tgo 12,83 (10-35 Val.norm) tgp 19, 39 (10-35 Val.norm) La examenul ecografic :ldt:1.5/1.2/4.7 cm, structura hipoecogena, in polul inferior o formatiune nodulara de 0.6/0.3 cm, hipoecogena, neomogena, halou periferic incomplet, vascularizatie predominant periferica. ISTM:0.2 cm.LST;1.6/1.8/4.1 CM, ocupat aproape in totalitate de o formatiune nodulara mixta de 0.3/2 cm (sectiune longitudinala), hipoecogena, halou periferic incomplet, vasculrizat periferic. La jonctiunea LST cu ISTM-ul o formatiune nodulara hipoecogena, neomogena de0.3/0.6 cm, relativ bine delimitata, vascularizata predominant periferica cu cateva imagini hiperecoice..Mentionez ca, din cate retin, dimensiunea nodului nu s-a modificat.
    Va rog sa imi spuneti cat este de grav si daca se impune operatie

  9. cristina says:

    Buna ziua,

    In urma cu 10 sapt am fost diagnosticata cu hipertiroidism ,
    tsh 0.03,
    free t4 1.15,
    tpo 123.5, dupa 2 sapt tratament tyrozol 10 mg si alte 8 sapt tyrozol 5 mg si seleniu analizele au iesit astfel :
    tsh 12.356,
    free t4 0.56,
    ce ar trbui sa fac? acum va trebui sa incept tratamentul cu eutirox?e posibila o crestere asa mare?

  10. Andreea says:

    Buna ziua .Am 39 ani si fost diagnosticata cu noduli tiroidieni.In urma analizelor de laborator s-au obtinut urmatoarele rezultate:Tsh 1.30 ( 0.4-4 val.normale), ft4 1.16 (0.89-1.76 Val.normale) , atpo 20.8 (0-32 Val norm), tgo 12,83 (10-35 Val.norm) tgp 19, 39 (10-35 Val.norm) La examenul ecografic :ldt:1.5/1.2/4.7 cm, structura hipoecogena, in polul inferior o formatiune nodulara de 0.6/0.3 cm, hipoecogena, neomogena, halou periferic incomplet, vascularizatie predominant periferica. ISTM:0.2 cm.LST;1.6/1.8/4.1 CM, ocupat aproape in totalitate de o formatiune nodulara mixta de 0.3/2 cm (sectiune longitudinala), hipoecogena, halou periferic incomplet, vasculrizat periferic. La jonctiunea LST cu ISTM-ul o formatiune nodulara hipoecogena, neomogena de0.3/0.6 cm, relativ bine delimitata, vascularizata predominant periferica cu cateva imagini hiperecoice..
    Va rog sa imi spuneti cat este de grav si daca se impune operatie

  11. cristina says:

    Buna ziua,

    In urma cu 10 sapt am fost diagnosticata cu hipertiroidism ,
    tsh 0.03,
    free t4 1.15,
    tpo 123.5, dupa 2 sapt tratament tyrozol 10 mg si alte 8 sapt tyrozol 5 mg si seleniu analizele au iesit astfel :
    tsh 12.356,
    free t4 0.56,
    ce ar trbui sa fac? acum va trebui sa incept tratamentul cu eutirox?e posibila o crestere asa mare?

    • Dr. Claudiu Ţupea says:

      Buna seara,
      Pentru interpretare va rog sa reveniti cu o postare care sa contina limitele de normal ale laboratorului care a efectuat analizele.

  12. Olivia says:

    Buna ziua,
    Va multumesc mult pentru raspuns si pentru indrumari.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu