Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,599 Comentarii »

  1. ONICA RODICA says:

    Mentionez ca a fost operata la iasi(noi suntem din galati) si de acolo a primit si tratamentul. Acum 3 luni a refacut toate analizele si sunt in limite normale toate.Ce efecte are neadministrarea tratamentului? Va multumesc anticipat!!

  2. ONICA RODICA says:

    Buna dimineata!! Mama mea are 50 de ani si acum 3 ani a fost operata fiindu-i extirpata glanda toroida total. De atunci ia tratament. Euthyrox 100 mg. Nu a luat luna trecuta 3 saptamani pt ca a lipsit din farmacii. De 2 sapt a reluat tratamentul insa are niste dureri de maini foarte puternice, noaptea nu poate misca mainile, nu poate deschide usa, abia se poate imbraca. Are legatura cu faptul ca nu a luat tratamentul 3 saptamani???

  3. Grigore Andreea says:

    ATPO: 300ng/ml(1.6-60/ng/ml)

  4. Grigore Andreea says:

    Nu au aparut rezultatele analizelor in primul post.Vi le mai trimit o data:
    ATPO: 300ng/ml(1.6-60/ng/ml)

  5. Grigore Andreea says:

    Buna ziua!
    Am 33 de ani si in urma cu o luna am fost diagnosticata cu gusa nodulara LTD.In urma ecografiei mi s-a descoperit un nodul pe lobul drept(26,8/15,4/4mm),care incepuse sa ma deranjeze destul de mult,mai ales in stari de oboseala si suparare.Alte simptome:crestere in greutate(cam 5 kg in ultimii 2 ani)in situatia in care nu fac excese,caderea accentuata a parului,transpiratie mai abundenta,nervozitate,umflarea mainilor si a picioarelor,somn din ce in ce mai superficial(ma trezesc la orice zgomot).In urma analizelor,rezultatele au fost:

    ATPO: 300ng/ml (1.6-60/ng/ml)

    Mi s-a prescris:Euthyrox de 50(1 cps./zi),Magne B6(2 cps./zi 20 zile /luna) si Vagostabyl(1 cps./seara pe care nu l-am luat)timp de 3 luni.Nu mai sunt asa de obosita,insa am mai pus 1 kg si pe langa celelalte simptome,am observat ca mi se ingrasa parul mai repede.Mentionez ca am 1.63m si 69 kg.Nu am in familie pe nimeni cu probleme de tiroida.Am nascut acum 5 ani si 8 luni si aceste probleme le resimt cam de 3 ani.
    As dori,daca se poate,parerea dvs.asupra tratamentului si a diagnosticului si in special as vrea sa stiu daca pot trai cu acest nodul fara sa fie nevoie de operatie,asa cum mi s-a dat de inteles.Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns

  6. Ioana says:

    Buna seara,am 44 de ani si am fost diagnosticata acum 3 ani cu hipotiroidism si gusa multimodulara si as vrea sa stiu daca menstruataia neregulata si abundenta si de lunga durata(21 zile) poate fi cauzata de tiroida.Mentionez ca fac tratament cu Eutyrox 100mg/zi,sunt supraponerala(120kg) si nu am rude bolnave de tiroida.Valori analize(2011) : TSH 2.24(0.4-4.31),FT4 18.03(10.3-25.7),FSH 10.8 (3.5fol-12.5fol, 4.7ovul-21.5ovul, 1.7lut-7.7lut, 25.8climax-135climax), LH 4.5 (2.4fol-12.6fol, 14ovul-95.6ovul, 1lut-11.4lut, 7.7climax-58.5climax) PROLACTINA 12.5 (0-23) ESTRADIOL 54 (13f.fol-120f.fol, 90ovul-500ovul,45f.lut-250f.lut,11climax-65climax) PROGESTERON 0.43 (0.1fol-0.7fol, 2lut-25lut, 0climax-1climax).Rezultat ecografie(2011) : Lob drept tiroidian 19/19,4/49 mm Ecostructura neomogena,contur neregulat; posterior in 1/3 superioara prezinta imagine nodulara 16/9,7/14,8 mm,slab vascularizata-predominant periferic la examenul Doppler color; restul parenchimului neomogen,prezinta cateva mici imagini hipoecogene de cca 2-3 mm Schita de nodul hipoecogen 7 mm posterior in 1/3 medie Vascularizare in limite normale. Lop stang tiroidian 16,5/16,6/50 mm Ecosructura difuz neomogena;schita de nodul hipoecogen in 1/3 posterioara de cca 7 mm Vascularizatie discret crescuta a LS. ISTM 2 mm Ecostructura omogena. Diagnostic citologic al punctiei cu ac fin(2009) : Epitelii foliculare tipice predominant,atrofice,arii de izolate de colesteatom,moderat si parcelar marcat infiltrat inflamator cronic,coloid abundent. Nodul adenomatos folicular foarte bine diferentiat cu fond hemoragic vechi si inflamator cronic sclerocicatricial(posibil fond de tiroida cronica).Nota laboratorului: risc discret de recidiva hemoragica. A doua intrebare este daca, din aceste analize, reiese ca problemele mele sunt sau nu de natura cancerigena, si daca este necesara interventia chirurgicala? In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!

  7. Angela says:

    Se poate sa fi uitat sa-mi raspundeti, de aceea revin cu aceeasi intrebare.
    Domnule doctor, va rog sa-mi dati un sfat. Sunt operata de tiroidectomie totala de un an jumatate, am tumoare maligna, am facut substanta cu iod radioactiv in luna iunie a.c. Dupa aceasta am primt rezultat favorabil in sensul ca acei noduli existenti s-au aplatizat si unii chiar au disparut. Acum, au aparut din nou cei care erau si chiar cativa in plus. In februarie ar trebui sa fac iar aceasta substanta.
    Din experienta dumneavoastra, ce credeti despre acest prognostic si care sunt posibilitatile de vindecare.
    Diagnosticul la iesirea din spital, cel initial, a fost de carcinom papilar ocult, bine diferentiat. Multumesc anticipat si va urez sanatate.

  8. Suia Sorina says:

    buna seara
    am 26 de ani. Sunt cu diagnostic de boala Basedow pus recent.
    fac tratament cu thyrozol 30 mg / zi. in total am facut 4 luni.
    valori in iulie 2011: TSH 100 (12 – 22)
    FT3 > 50 (3.9 – 6.7)
    ATPO 110 (<34)
    TRab 12.98 (val. de decizie 1.75)
    valori in nov. 2011: TSH < 0.005
    FT4 13.4
    ATPO 59
    TRab 8
    intrebare:
    1. am intrat in remisie?
    2. e permisa o sarcina in situatia mea actuala, sau cat timp ar trebui amanata?
    3. daca ma operez, ce efecte negative are substitutia hormonala pe termen lung asupra sanatatii mele?
    4.

  9. Angela says:

    Domnule doctor, va rog sa-mi dati un sfat. Sunt operata de tiroidectomie totala de un an jumatate, am tumoare maligna, am facut substanta cu iod radioactiv in luna iunie a.c. Dupa aceasta am primt rezultat favorabil in sensul ca acei noduli existenti s-au aplatizat si unii chiar au disparut. Acum, au aparut din nou cei care erau si chiar cativa in plus. In februarie ar trebui sa fac iar aceasta substanta.
    Din experienta dumneavoastra, ce credeti despre acest prognostic si care sunt posibilitatile de vindecare.
    Diagnosticul la iesirea din spital, cel initial, a fost de carcinom papilar ocult, bine diferentiat. Multumesc anticipat si va urez sanatate.

  10. livia says:

    Buna ziua!
    Va multumesc din toat inima pt . raspunsul la intrebarea anterioara, m-ati lamurit!Va retin atentia cu doua intrebari scurte:
    1. se ia sau nu doza de eutyrox in ziua efectuarii analizelor de tiroida?influenteaza sau nu , medicamentul luat dimineata , rezultatul analizelor?
    2. dupa operatia de extirpare a glandei tiroide sunt restrictii in ceeace priveste expunerea la soare, la mare?Daca da , puteti detalia ac. subiect?(la cat timp de la operatie se recomanda expunerea la soare, care este timpul maxim , conteaza locul expunerii, mare sau munte,etc.)
    Multumesc mult.

  11. anamaria says:

    am boal a basedow FT3=6.2 TSH=0.004fara formatiuni nodulare,am 2 surori una cu hipo si cealalta operata acum 2 ani de hipertiroidie.tratament tirozol de 10 mg cate o jumatate dim.pranz,seara metroprolol jumate dim.jumate searas i pentoxifilin,una dim .una seara.nu am menstruatie de 2luni am luat si progesteron.nu stiu ce sa fac cert este ca ma simt bine cu acest tratament.

  12. buna ziua am 34 de ani si va rog frumos sa imi spuneti daca l-tyroxin 100 pot sa o inlocuiesc cu euthyrox de 50 deoarece tyroxin 100 nu se gaseste deocamdata in farmacii va multumesc

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu