Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (1713)

July 11, 2017

Burada Andreea:

Buna ziua, numele meu este Andreea, am 31 de ani si sunt din Constanta.
La inceputul lunii iunie mi-am facut niste analize de sange( deoarece mi-a aparut o pata pe mana). Rezultatele primite au fost: calcitonina 4.2 ( <9,8), Tsh 4,37 ( 0,5-4,5), FT4 12,76 ( 9-19), Calciu seric total 10,5 ( 8,4-10,2), vitamina D 16,1 ( 30-100), parathormon 131,1 (15-65).
Am fost la institutul Parhon si mi s-a spus ca am gusa multinodulara netoxica, tiroidita autoimuna, si hiperparatiroidism primar. La ecografie mi s-a gasit un nodul izoecogen neomogen cu halou hipoecogen periferic de 1,78/1,08/1,46 + un adenom in partea dreapta. Mi s-a recomandat hidratare adecvata, fara suplimente de calciu si vit D, si sa fac punctia tiroidiana cu ac fin. Intrebarea mea este: de ce nu mi s-a dat un tratament? Mi s-a recomandat doar control la 6 luni( analize sange+ ecografie). Multumesc din suflet.

Raspuns:

– functia tiroidei, din analizele pe care le-ati prezentat, este normala; deci nu este nevoie de niciun tratament din acest punct de vedere; DUPA punctie, in functie de rezultat, se va decide daca tiroida dvs se poate urmari ecografic sau e nevoie de operatie; din nou, pana la punctie nu este nimic altceva de facut;

– hiperparatiroidismul primar este cu o forma usoara in cazul dvs (calcemia doar putin crescuta) si hidratarea este adesea suficienta pentru a readuce calciul in limite normale (cel putin pentru o anumita perioada); tratamentul hiperparatiroidismului primar cu localizarea adenomului este operatia, dar presupun ca medicul dvs vrea sa se lamureasca si cu nodulul tiroidian, astfel incat sa se rezolve cu o singura interventie ambele probleme;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1712)

July 2, 2017

Laura:

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul pe care mi l-ati dat!(intrebarea 1701)
Diagnosticul a fost corect dupa analizele unui singur laborator,medicul a recomandat doza dupa acele analize. Astazi s-au facut 15 zile de euthirox de 25. Mentionez ca trebuia sa maresc doza de 50 dupa 10 zile, nu am marit acesta doza pana in momentul acesta , pt ca imi doream repetarea analizelor la alt laborator.
Laborprofmed(Bioclinica) :
tsh : 0.5740 (limite 0.2700-4.2)in data de 19.06, s-a repetat in data de 20.06 :tsh 1.43(limite 0.27-4.2)
ft4:1.41ng/dL (limite 0.93-1.70)
18.15pmol/L(limite 11.97-21.88)
atpo: 149.9 (limita<5.6)
Laborator Synevo:
TSH-1.78 (limita 0.27-4.2)
FT4 – 18.5(limita 10.6-22.7)
Aceste rezultate sunt posibile in urma tratamnetului cu euthirox de 25 in numai 14 zile de tratament? sau analizele initiale au fost gresite…..Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc anticipat!

Raspuns:

– da, un nivel doar putin crescut al TSH se poate normaliza destul de repede sub Euthyrox;

– probabil ca varianta cea mai prudenta este sa ramaneti cu Euthyrox 25 μg/zi pana la control, fara a mai creste doza;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1711)

Iorga Cristina:

Bună ziua,
Am 32 ani, si in urma cu 8 luni am nascut.
Am avut un macroprolactinom pe care l-am tratat timp de 3 ani cu dostinex. Ulterior oprit dostinex pe perioada sarcinii pana in prezent. Prolactina e in limite normale, doar tsh a iesit foarte scazut…0,004, atpo aproape de valoarea maximă. Menstruatia mi-a întârziat 6zile.
Ce pot face in situatia aceasta in care tsh are o valoare asa mică…Mulțumesc!

Raspuns:

–  valoarea scazuta a TSH arata un exces de hormoni tiroidieni; perioada de dupa o sarcina este cu risc crescut pentru declansarea bolilor tiroidiene autoimune (tiroidita Hashimoto si boala Basedow-Graves) si acesta este diagnosticul prezumtiv principal;

– daca nivelul prolactinei este normal, este putin probabil ca prolactinomul sa fie cauza supresiei TSH (mai ales daca anterior valorile TSH au fost normale);

– este nevoie de un consult endocrinologic si de completarea investigatiilor cu ecografie de tiroida si masurarea T3, Ac anti-tiroglobulina si TRAb; in functie de rezultate, se va putea stabili un diagnostic clar si se va recomanda un tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1710)

Retezan Bianca:

Buna ziua. Citesc cu atentie si interes raspunsurile de pe site si m- a pus pe ganduri raspunsul dat de dv la o intrebare anterioara. Credeti ca a fost bine sa maresc doza de euthyrox (la indicatia medicului)de la 50 la 67,5 la un tsh de 2 si ft4 usor sub limita? Ma simteam f bine iar acum nu pot stabiliza tsh-ul. Deasemenea, am o nedumerire: dv denumiti tiroidita autoimuna Hasimoto. Unii medici spun ca doar tiroidita cu gusa este Hasimioto. Cele fara gusa sunt forme obisnuite de tiroidita autoimuna. Ma intereseaza in mod deosebit parerea dv. Va multumesc!

Raspuns:

– o valoare a TSH de 2 μUI/ml este perfect normala si arata substitutia corecta; nivelul subnormal al FT4 reprezinta cel mai probabil o problema cu masurarea si nu un nivel real scazut; repetarea analizelor la un al laborator poate ajuta la lamurirea situatiei;

– tiroidita autoimuna, tiroidita cronica si tiroidita Hashimoto sunt 3 nume pentru aceeasi boala; forma cu gusa inseamna ca tiroida este marita de volum, in celelalte cazuri volumul tiroidian fiind normal sau redus; indiferent daca e forma cu gusa sau fara gusa, oricare dintre nume este la fel de corect;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1709)

Izabela:

Buna dimineata.
Sunt una din persoanele cu diagnosticul de carcinom tiroidian foliculo-papilar, operat prin tiroidectomie totala in februarie 2014. Am fost iradiata cu I-131 in luna martie 2014 iar de atunci merg la control la Cluj – IOCN de 2-3 ori/an. Mai trebuie sa adaug si faptul ca, pe langa noduli din tiroida am fost diagnosticata si cu tiroidita Hashimoto… Analiza Anti-tiroglobulina a fost si este mare la fiecare data cand a fost realizata, totusi a scazut la 705 UL/ml (martie 2017) fata de 1075 Ul/ml in mai 2014. Am facut analizele in luna iunie cu tratament Euthyrox 150/zilnic, si valorile sunt urmatoerele: TSH = 0,072nUL/ml, FT4 = 24,04 nmol/l iar Anti-TPO = 45,1 Ul/ml (ultima nu o faceam de obicei, dar analizele au fost facute cu reducere in campania de diagnsticare a bolilor tiroidiene si pachetul includea si Anti-TPO) Intrebarea mea este: de ce analiza FT4 este asa mare? Intervalul este 0,27-4,2 pentru persoane cu tiroida, dar pentru persoane fara tiroida nu stiu ce inseamna… Totodata v-as cere si dvs parerea, daca doza de Euthyrox este ok. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– din cauza valorii ridicate a anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG), masurarea nivelului tiroglobulinei (marker tumoral la pacientii operati si tratati cu iod radioactiv) nu se poate interpreta; in aceste conditii, monitorizarea de face ecografic si cu scintigrafie (cervicala si a intregului corp) periodica efectuata pe intrerupere de Euthyrox; in mod normal, dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei, nivelul ATG ar trebui sa scada progresiv, iar persistenta unor nivele crescute poate arata persistenta de resut tiroidian;

– TSH-ul este un hormon secretat de hipofiza care stimuleaza celulele tiroidiene (normale sau maligne); de aceea, in tratamentul pacientilor operati de carcinom tiroidian diferentiat (papilar sau folicular), doza de Euthyrox este ceva mai mare decat ar fi strict necesar pentru a scadea nivelul din sange al acestui hormon (TSH) cu potential stimulant asupra unor eventuale celule ramase;

– valoarea FT4 este uneori peste limita pentru ca Euthyrox-ul contine doar T4, pe care organismul il transforma apoi, in functie de nevoi, in forma mai activa, care este T3 (cititi Despre tiroidă); analiza principala, care dicteaza tratamentul, este TSH;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1708)

June 25, 2017

CLAUDIA:

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, am facut analize pentru glanda tiroida si mi-a iesit Anti-TPO foaarte mare:354.171,mi-sa spus ca am glanda tiroida autoimuna denumita si HASHIMOTO, nentionez ca mi-am facut si o ecografie la gat si am niste noduli, am dureri foarte mari de gat, am mmente cand nu pt respira si simt in gat ca o rana,ce credeti dumneavoastra ca ar putea fi, este ceva grav.

Multumesc si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:

– tiroidita autoimuna NU determina simptome la nivelul gatului, deci durerea si dificultatile respiratorii au alta cauza; investigatiile ar trebui completate, cel putin initial, cu un consult ORL;

– necesitatea inceperii tratamentului pentru tiroidita autoimuna se stabileste dupa masurarea TSH si FT4, analize care arata daca hormonii tiroidieni sunt in limite normale sau nu;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1707)

lungu adriana:

buna seara,va mai solicit ajutorul si va multumesc;am repetat analizele pt ca ma pregatesc pt noul tratament ifn free si dupa 3 luni tsh a crescut de la 1 la2;ft4 e usor sub limita inferioara;ft3 care era sub si-a revenit;ce parere aveti mai pot sta 3 luni fara tratamentpt autoimuna daca n-ar interveni schimbari mari in timpul cat as lua pt hepatita c o seara buna

imi cer scuze imi puteti recomanda ceva naturist thyroid de ex din tiroida de bovina sau altceva avand in vedere problemele cu ficatul si inima cu consideratie

Raspuns:

– un nivel al TSH de 2 μUI/ml este perfect normal, deci tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) NU este indicat; monitorizarea este suficienta;

– NU exista alternativa “naturista” la levotiroxina, acesta fiind un hormon cu proprietati, indicatii si riscuri clare;

– din ce stiu eu, tratamente bazate pe extracte de tiroida animala NU exista oficial in Romania; in ciuda multor pareri agresiv exprimate pe net, inclusiv pe TIROIDA.ro, aceste tratamente bazate pe tiroida animala NU sunt superioare levotiroxinei; au fost  utilizate initial in tratamentul hipotiroidiei, dar au fost in mare masura abandonate dupa ce s-a reusit sintetizarea in laborator a tiroxinei (T4); tiroida animala contine cei 2 hormoni tiroidieni (T3 si T4) in proportii diferite fata de cea umana, deci substitutia NU este perfecta; apoi, aceste exctracte pot contine si alte molecule  animale, cu potential alergizant sau imunizant;

– NU exista niciun motiv sa credeti ca un preparat pe baza de tiroida animala ar putea avea mai putine efecte adverse asupra inimii sau ficatului decat medicamentul standardizat, din contra;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1706)

Viorica:

Buna ziua.
In urma controlului pentru verificarea tiroidei am primit urmatoarele rezultate:
ATPO=360;48
FT4 =13,11
TSH =0.90
Mentionez ca sunt sub tratament si iau 75 mg Euthyrox.
Multumesc frumos.

Raspuns:

– din datele prezentate, inteleg ca sunteti deja diagnosticata cu o tiroidita autoimuna si va aflati sub tratament de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox);

– valorile TSH si FT4 arata ca doza este adecvata si tratamentul ar trebui continuat nemodificat; daca nu sunt alte motive care sa justifice un control mai rapid, analizele ar trebui repetate peste 6-12 luni;

– masurarea periodica a nivelulul ATPO, dupa ce diagnosticul de tiroidita autoimuna s-a stabilit, este INUTILA;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1705)

Iacob Mariana:

Buna ziua.Am varsta de 55 ani si anul trecut in mai am fost operata tiroidectomie totala, urmez tratamentul de substitutie si ma simt bine.Intrebarea mea pt.dv.este daca pot sa merg la mare anul acesta,daca ma afecteaza cu ceva?Multumesc mult!
ASTEPT UN RASPUNS!

Raspuns:

– NU exista niciun fel de interdictie in privinta mersului la mare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1704)

June 18, 2017

LILIANA C:

Buna ziua ,
Am 32 de ani , in ultimul an am pierdut doua sarcini dupa care mi s-a recomandat sa fac si analizele pt tiroida .
Rezultat : referinte
A-TPO 465,91ul/ml ( <5,61)
T4 0,99 ng/dl. (0,70-1,48 )
T3. 1,05 ng/ml. (0,58-1,59 )
TSH. 3,5554 qul/ml.(0,35-4,94 )

Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa incep tratamentulu cu euthyrox si daca pot incerca sa raman din nou insarcinata .

Mulțumesc din suflet !!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– in cazul dvs, tiroida functioneaza inca normal, dar nivelul TSH nu se afla in limitele optime pentru sarcina (sub 2.5 μUI/ml); de aceea, tratamentul cu o doza mica de levotiroxina (Euthyrox) este indicat; dupa atingerea valorii optime a TSH (de regula in 6-8 saptamani), puteti incerca din nou sa ramaneti insarcinata;

– in afara de a scadea nivelul TSH, acest tratament poate avea si un efect independent de scadere a riscului de avort spontan;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1703)

Georgeta:

Buna seara,am 25 de ani si in urma cu 2 luni am fost diagnosticata cu hipertiroida, țin sa specific ca doar TSH mi-a iesit scăzut ,plus 2 noduli tiroidieni restul analizelor de sânge au iesit bine, deocamdată sunt sub tratament cu thyrozol. Întrebarea mea este: Este sau nu interzisă expunerea la soare celor care sunt sub tratament sau care au probleme cu tiroida? Țin sa precizez ca tensiunea mea de-obicei este mică, cam 100 cu 60 sau 110 cu 70, la 1,63 înălțime si 52 de kg. Va mulțumesc frumos , numai bine tuturor.

Raspuns:

– nu exista o astfel de interdictie aplicata tuturor care au probleme tiroidiene; in cazurile de hipertiroidie cu manifestari clinice (palpitatii, tremor, intoleranta la caldura, exoftalmie), este prudenta evitarea expunerii la caldura si lumina puternica pentru ca acesti factori pot agrava simptomele;

– in cazul dvs, inteleg ca e vorba de o forma usoara (subclinica) de hipertiroidie, care oricum se afla sub tratament; deci, interdictia de a sta la soare mi se pare nejustificata;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1702)

doru:

Buna ziua.In anul 2015 mi s-a descoperit un nodul pe partea dreapta de 16/15 mm si un chist de 5,8×5,9 mm si pe stanga o formatiune nodulara cu aspect de transformare chistica de de 8,6×8,2 mmm.Am facut punctie si rezultatul este Frotiu Benign.Acum am facut din nou ecografie si nodulul mi-a crescut la 20×18 mm si un chist de 7×6 mm si pe stanga formatiune cu aspect chistic el mai mare de 5,6×3,7 mmm.Rezultatul la sange este normal cu exceptia colesterolului.Mi s-a sugerat operatia.Nu am luat nici un tratament.Nu ma supara.Imi puteti spune daca este necesara operatia.Va multumesc.

Raspuns:

– daca am inteles corect, in 2015 s-a facut punctie din nodulul de 16/15 mm, care a iesit bine (nodul benign); ulterior, acest nodul a crescut la 20/18 mm;

– cresterea nu este atat de mare cat sa fie semnificativa; daca nodulul si-a modificat aspectul ecografic (dincolo de cresterea usoara in dimensiuni), se poate lua, eventual, in considerare repetarea punctiei; recomandarea de operatie mi se pare excesiva in acest caz;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1701)

Laura:

Buna ziua,

Am 42 ani, in urma unor analize de rutina unele analize au iesit peste limite:
-glicemia – 107(limite 74-106)
-colesterol seric total -223 (limite 150-250)
-HDL colesterol -42 (limite 33-96)
-LDL colesterol -136.6 (limite 70-125)
-trigliceride serice- 222 (limite 50-150)
-TSH -5.86 (limite 0.25-5.00)
-Anticorpi anti-tiroglobulina -2.78 ( limite <8 negativ)
-ATPO – 203.363 (limite 0-30)
-Free T4 – 7.498(limite 8.9-17.2)
Examinarea la ecograf , fara noduli, puternic vascularizata, diagnostic: Mixedem autoimun.
Recomandarea medicului endocrinolog : 10 zile cu euthyrox de 25( 10 zile) , dupa cele 10 zile marita doza la 50.
Intrebarea mea este urmatoarea: este necesara marirea dozei la 50 , avand in vedere ca val tsh-ului nu este foarte mare? (am deja 10 zile de tratament),am tolerat foarte bine pana in acest moment tratamentul cu euthyrox de 25, nu am nici un simptom adevers, insa imi este un pic teama la marirea dozei, sa nu ajung in hiper….
Refacerea analizelor la recomandarera medicului in luna iulie .
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns:

– din datele prezentate, diagnosticul este corect;

– este posibil ca medicul dvs sa fi recomandat o doza ceva mai mare de Euthyrox luand in considerare nu doar nivelul TSH (usor crescut), ci si valoarea sub limita a Free T4;

– este putin probabil ca doza de Euthyrox de 50 μg/zi sa determine o hipertroidie (tirotoxicoza) care sa va puna probleme; recomandarea mea este sa urmati indicatiile si sa mergeti la control mai repede daca apar manifestari neplacute;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1700)

Roxana:

Buna ziua. Sunt Roxana de la intrebarea 1698.
Am repetat analizele de sange la un alt labortaor si au iesit asa: ATPO : 290 (limita <34), FT4: 15.9 ( limite 10.6-22.7), TSH 4.25 ( limite 0.27-4.2).
Eu as dori sa raman insarcinata in perioada urmatoare dar mi-e foarte teama sa incep tratamentul pe viata cu eutyrox. Dumnevoastra ce sfat imi puteti da ? As putea sa iau doar seleniu pentru stabilizarea ATPO si daca e nevoie in sarcina sa incep cu eutyrox? Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.

Raspuns:

– valoarea mare a ATPO confirma diagnosticul de tiroidita autoimuna;

– daca va doriti o sarcina in urmatoarele luni, tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) ESTE INDICAT pentru a duce nivelul TSH sub 2.5 μUI/ml, in  mod optim INAINTE de a ramane insarcinata; in acest fel ne asiguram ca dezvoltarea fatului va decurge normal (din punct de vedere al efectului hormonilor tiroidieni asupra creierului);

– ca o paranteza, in functie de situatie, acest tratament (cu Euthyrox) este indicat sau nu, dupa niste criterii clare; refuzul inceperii tratamentului NU inseamna ca acesta nu e necesar sau ca il face mai putin permanent ulterior;

– tratamentul cu seleniu nu are niciun rol in situatia dvs; chiar daca nivelul ATPO poate scadea sub acest tratament, NU este dovedit ca evolutia tiroiditei este influentata;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1699)

June 11, 2017

Maria:

Buna ziua , am 31 ani ,sunt operta de carcinom tiroidian in 2013 ,am facut cure de iod dar marcarul tumoral Tg este 113 , valoare de referinta 0,02- 0,04.
Intrebarea mea este pot avea copil in conditiile in care Tg este mare ?
Bineinteles sa nu iau iod radioactiv .
Va multumesc

Raspuns:

– nivelul tiroglobulinei (Tg) este destul de mare, ceea ce arata, in esenta, persistenta bolii;

– o sarcina este posibila  si in aceste conditii, dar de preferat ar fi ca sursa acestui nivel ridicat de tiroglobulina sa fie identificata si tratata (chirugical daca se preteaza la o astfel de abordare si/sau cu iod radioactiv); daca asta nu e posibil (de exemplu nu exista resturi identificabile care sa poata fi abordate chirugical si/sau se considera ca nu mai exista raspuns la iodul radioactiv), si boala nu este clinic avansata, o sarcina se poate duce sub stricta supraveghere;

– sarcina e permisa la cel putin 6-12 luni de la ultima doza de iod radioactiv;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »