Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1099)

February 1, 2014

Gabriela:

Buna ziua!
Am 34 de ani si am fost operata in urma cu 9 ani de tiroida. Am avut tireotoxicoza si Basedow-Graves. In urma operatiei, valorile tsh-ului au fost intre 22 si 9. In 2009, constatand ineficienta tratamentului cu Euthyrox, medicul curant a hotarat ca euthyroxul sa fie inlocuit cu novothyral, in doza de 100.Dupa 3 luni de administrare a novothyralului, valorile tsh-ului s-au stabilit la 1. In 2013 am ramas pentru prima data insarcinata, iar medicul ginecolog si medicul endocrinolog au considerat ca novothyralul este periculos pentru sarcina si nu am mai luat. Ulterior, am pierdut sarcina si tsh-ul a ajuns la 41 in numai 6 saptamani. In ultimul an, la fiecare 6 saptamani am mers la endocrinolog, iar tratamentul cu Euthyrox s-a dovedit in continuare ineficient. Astfel, in luna august mi-a fost recomandat tratamentul cu euthyrox si novothyral un sfert. Tsh-ul a ajuns la 4,82, dar din august pana acum nu s-a mai intamplat nimic, ba mai mult tsh-ul a ajuns la 4,90. Am hotarat sa vad un alt endocrinolog si, acesta din urma, mi-a crescut doza de novothyral la jumatate de pastila, adica 50, spunandu-mi ca acest medicament nu este perisulos in eventualitatea unei sarcini. Problema mea este ca nu stiu ce sa mai cred, este sau nu este periculos novothyralul in sarcina? Si cat este de periculos un tsh de 4,90 in eventualitatea unei sarcini? Imi doresc tare mult un copil si nu as vrea sa repet experienta unui tratament endocrinologic inadecvat. Va multumesc anticipat!

Raspuns:

-Novothyral-ul se poate folosi in sarcina, daca doar cu acest tratament se poate mentine nivelul TSH in limitele recomandate;

- daca e posibil, inainte de a ramane insarcinata, nivelul TSH ar trebui adus in jumatatea inferioara a limitelor de normal; totusi, chiar si la 4.90 μUI/ml riscurile sunt mici si, daca apare o sarcina, doza se poate creste ulterior, astfel incat nivelul optim sa fie atins in primele saptamani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1098)

ramona:

Buna seara,
D-le doctor, am fost operata anul trecut in luna mai cu diagnosticul : carcinom papilar de tip folicular si trabecular : PT1 mNXMO
si am facut o sedinta de iod radioactiv. Intrebarea mea este:
- pot merge la tratament intr-o statiune balneara pt tratament reumatologic? Va multumesc anticipat , cu stima Ramona

Raspuns:

- nu aveti nicio interdictie in acest sens;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1097)

cerasela:

am facut analizele la bioclinica ,rezultatele sant.FT4=1,36ng/dl(0’70-1,48) 17,5pmol/L (9.00-19,05) TSH=1,6050uU/ml(0,35-4,94) va rog sa -mi spuneti daca sant bune analizele .Va multumesc

Raspuns:

- rezultatele sunt in limite, ceea ce atesta ca doza de Euthyrox acopera in mod corect necesarul de hormoni tiroidieni; in mod normal, ar trebui cautata o alta cauza pentru simptomele dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1096)

platon constantin:

Buna ziua!Ma numesc Platon Constantin sunt operat de boala Basedov de un an si doua luni si nu am mai fost la nici un control dar nu am luat nici un fel de tratament iar acum vad ca iarasi mi sa bulbucat ochii respir mai greu si am devenit foarte nervos .Nu mai iam ideie ce pot sa mai fac daca sa mai merg la doctor daca e vrun tratament sa-mi mai revin desi sunt operat .

Raspuns:

- faptul ca dupa operatia de indepartare a tiroidei nu ati fost la control si nu ati urmat tratamentul de substitutie a fost o decizie foarte proasta si foarte riscanta pentru sanatatea dvs; in mod normal, dupa scoaterea tiroidei se incepe tratamentul de substitutie, care aduce in organism hormonii tiroidieni necesari unei functionari normale; agravarea oftalmopatiei (bulbucarea ochilor) trebuie evaluata, eventual, la oftalmolog si poate necesita tratament separat;

- sincer, nu inteleg exact sensul intrebarii dvs, daca sa mai mergeti la doctor in conditiile in care in mod evident nu va simtit bine; unde altundeva ati putea rezolva o problema de sanatate?!

- recomandarea mea ferma este sa mergeti cat mai curand la un endocrinolog care sa va faca o evaluare si sa decida in functie de rezultate ce-i de facut;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1095)

LAUDOUI MARIA:

Buna ziua, am urmatoarele valori ale analizelor FreeT4 -0.969, TSH – 7,12 si ATPO 967,00. Nu stiu care este diagnosticul. Ar trebui sa ma ingrijorez?

Raspuns:

- valoarea foarte crescuta  ATPO arata prezenta unei tiroidite autoimune, o boala in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; din acest motiv capacitatea de a produce hormoni scade in timp, cu instalarea hipotiroidiei (deficit de hormoni tiroidieni);

- nivelul crescut al TSH arata ca deja o forma de hipotiroidie este prezenta; in aceste conditii, dupa un consult endocrinologic, tratamentul de substitutie cu levotiroxina se poate initia;

- fara tratament, hipotiroidia se va agrava in timp, iar manifestarile clinice vor deveni din ce in ce mai severe;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1094)

January 25, 2014

cerasela:

buna seara ,sant operata de doi ani de tiroida ,iau tratament cu eutyrox de 100 si m-am simtit f.bine .de doua luni am palpitatii la inima si o slabiciune in corp ,ce sa fac?

Raspuns:

- dupa operatia de indepartare a tiroidei este indicat cel putin un consult pe an;

- testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) ar trebui repetate si rezultatele interpretate de endocrinolog; in functie de acestea, doza de Euthyrox se poate ajusta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1093)

Victoria Preda:

Buna ziua,
Este posibil ca o activitate fizica crescuta sa influenteze activitatea glandei tiroide?
Pe scurt: de un an de zile fac fitness (cardio si forta) sub indrumrea unui instructor. Programul se desfasoara de luni pana vineri si petrec in sala in jur de 3 ore. Mentionez ca in 5 luni am slabit de la 107 kg la 78 Kg crescand apoi cu masa musculara la 85.
Pe data de 22.01.2014 am facut un set de analize printre care si markeri endocrini si valorile indica hipertiroidie. Valoare TSH 0,0046, Free T4: 2,21, ATPO: 48,4.
Imi puteti spune, va rog, daca aceste valori sunt influentate de dieta si efort fizic, desi diferentele sunt destul de mari?
Va multumesc!
Ce deosebit respect,
Victoria

Raspuns:

- efortul fizic, fie si sustinut, nu modifica testele de functie tiroidiana asa cum apar ele in hipertiroidie;

- foarte probabil, este o forma reala de hipertiroidie si trebuie sa ajungeti cat mai curand la un consult endocrinologic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1092)

barsan elena:

BUNA SEARA ,SUNT DIN RESITA AM 61 ANI SI AM FOST DIAGNOSTICATA CU HIPOTIROIDIE DIN TINERETE ,IAU EUTYROX 100 CU PAUZA CAND E F CALD O ZI PE SAPTAMANA ,INTREBAREA MEA ESTE ,IN PROSPECT SCRIE NU SE ADMINISTREAZA EITYROX BOLNAVILOR DE CARDIOPATIE ISCHEMICA CARE E PAREREA DUMNEAVOASTRA VA ROG FRUMOS DE 2 SAPTAMANI AM PROBLEME CU TENSIUNEA AM FOST INTOTDEAUNA CU TENSIUNE MICA ,IAR ACUM AM DURERI IN PARTEA DREAPTA JOS A CAPULUI SI ATUNCI TENSIUNEA E F MARE ,CREDETI CA ARE LEGATURA CU TIROIDA /MULTUMESC FRUMOS ,CU RESPECT

Raspuns:

- tratamentul cu Euthyrox se va administra CU PRECAUTIE la pacientii cu boala cardiaca ischemica; in niciun caz nu este contraindicat daca pacientul are hipotiroidie – adica lipsa de hormoni tiroidieni;

- doza de Euthyrox trebuie ajustata in functie de analize (TSH si FreeT4), astfel incat acestea sa fie mentinute in limite normale;

- un tratament de substitutie corect NU va avea un efect de crestere a tensiunii arteriale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1091)

Petre Andreea:

Buna seara, ma numesc Petre Andreea si am 23 de ani. In luna octombrie, in urma unui control endocrinologic am facut analizele hormonale care mi-au iesit astfel:
-TSH: 4.18 interval(0.27-4.2/mU/L)
-FT4: 15.42 interval(12.8-20.4/pmol/L)
-ATPO: 409.3 interval(0-34/Ul/mL)
Dupa aceste rezultate am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna si mi s-a prescris euthyrox, dar nu l-am luat. In luna decembrie am facut si o ecografie la tiroida care a iesit astfel:
-LOB Drept si Stang: contur regulat; ecostructura: difuz marcat neomogena prin alternanta de plaje hiperecogene cu plaje hipoecogene si prin prezenta de septe ecogene interne ce traverseaza parenchimul realizand un aspect pseudolobular;
-ISTM: contur regulat, ecostructura: difuz neomogena;
-glanda tiroida mobila cu deglutitia, fara calcificari parenchimatoase, la examenul Doppler color se constata vascularizatie intensa la nivelul arterelor tiroidiene, loji paratiroide in limite normale ecografic, fara adenopatie latero-cervicala, bilateral.

-singurele operatii facute au fost: apendicita si chist sinovial la incheietura mainii drepte.

As dorii sa stiu opinia dumneavoastra si ce as putea face. Va multumesc si astept raspuns.

Raspuns:

- diagnosticul de tiroidita cronica este corect, confirmat si ecografic;

- ar trebui repetate TSH si FreeT4, iar rezultatele interpretate de endocrinolog; daca valoarea TSH ramane peste limita superioara a normalului, se va initia tratamentul de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox);

- aceasta afectiune este cronica si se tratateaza prin administrarea de hormon tiroidian atunci cand tiroida nu-i mai poate produce in cantitati suficiente; nu exista vreo terapie dovedita care sa stopeze evolutia bolii sau sa refaca structura normala a tiroidei; de aceea, tratamentul de substitutie este singura solutie si NU ar trebui intarziat nejustificat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1090)

January 19, 2014

Mirela:

Buna ziua,

Am facut analize si am urmatoarele rezultate: TSH=37, Anti TPO=1000, Anti Tg=108. Mi s-a recomandat sa iau Euthyrox. Ce se intampla daca nu-l iau? Un tratament cu iod natural se poate face in acelasi timp cu administrarea de Euthyrox?

Raspuns:

- analizele arata o boala cronica de tiroida, tiroidita autoimuna; in acesta afectiune, glanda tiroida este distrusa progresiv de sistemul imunitar, care o ataca ca pe o structura straina si nociva; o valoare a TSH de 37 μUI/ml este foarte crescuta si indica deficitul sever de hormoni tiroidieni; tratamentul cu Euthyrox este obligatoriu in aceasta situtie;

- manifestarile si complicatiile hipotiroidiei sunt descrise pe larg aici, dar in cazuri extreme se poate ajunge pana coma si moarte;

- asa cum am scris mai sus, boala are drept cauza o tulburare autoimuna, si nu lipsa de iod; tratamentul cu iod (fie si “natural”) NU ajuta cu nimic in acest caz, putand, din contra, sa blocheze suplimentar tiroida, cu agravarea hipotiroidismului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1089)

damian magda:

Va scriu pt fetita mea de 13 ani care in urma unor insomnii mari(5 nopti si zile nedormite aproape deloc)i-am facut analize printre care si markeri tiroidieni.Rezultatele au fost TSH=9.27(0.46-4.68)ATPO-500,TOTAL T3=2.61.Celelalte analize s-au incadrat in limite normale. Rugamintea mea este daca puteti sa-mi spuneti daca menstruatia poate interveni in modificarea valorilor si daca este necesara repetarea acestor analize sau programarea imediata la un medic specialist.
Multumesc mult

Raspuns:

- analizele arata o tiroidita autoimuna aflata in faza de hipotiroidie, adica de lipsa (usoara/moderata) de hormoni tiroidieni; aceste rezultate nu sunt cauzate de menstruatie si un consult la endocrinolog este necesar;

- de obicei in asemenea cazuri se initiaza tratamentul de substitutie cu levotiroxina pentru a restabili nivelurile normale de homoni tiroidieni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1088)

GABRIELA:

Buna ziua!Sunt o pacienta cu tiroidita autoimuna(iulie 2013)complicata cu hipotiroidie.TSH:513 si ATPO 1535.In septembrie analizele au scazut la jumatate ,facand tratament cu eutirox(progresiv)100mg.Am avut in urma cu o saptamana o pierdere de cunostiinta,si in urma unuiEEG modificat am efectuat un RMN.M-am pricopsit si cu un adenom hipofizar de 4 mm.Intrebarea mea este:pot face tratament cu bromacreptina daca tiroidita e autoimuna?Astept raspuns cu multa nerabdare.Mutumesc frumos!

Raspuns:

- in primul rand vreau sa va spun ca un adenom hipofizar de 4 mm NU poate provoca crize de pierdere a constientei; deci, o alta cauza trebuie identificata;

- tratamentul cu bromocriptina (sau mai bine cabergolina) este indicat doar daca acel microadenom secreta prolactina in cantitati crescute; daca acesta e cazul, nu este nicio problema daca e prezenta si o tiroidita autoimuna aflata in tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1087)

Radu Aurelia:

Ma numesc Radu Aurelia ,am 63 ani in urma cu 2 ani am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ,am facut tratament cu tyrozol .In luna decembrie 2013 mi-am facut analizele si d-na doctor mi-a zis sa nu mai iau nimic
AnalizeTSH- 8.08(0,27-4.2) FT3 3,08(1,71 -3,71)FT4-12,11(12-22)Eografie lob drept.vol cc12,5 relativ omogen ecogenitate normala hipervascularizat Istm 7mm omogen Lob stang volum cca 10cc relativ omogen ecogenitatea normala,hipervascularizat. Fara adenopatii laterocervicale.
Va rog din suflet sa imi spuneti ce sa fac pentru ca am dureri in partea stanga de la tiroida spre ureche iar d-na doctormi-a spus ca tiroida nu doaresi sa revin peste 3 luni.Multumesc si va doresc tot binele din lume!

Raspuns:

- boala Basedow-Graves, diagnosticul dvs asa cum reisese din cele prezentate, nu asociaza durere la nivelul tiroidei;

- pentru excluderea unei putin probabile afectiuni tiroidiene dureroase (de ex. tiroidita subacuta supraadaugata), ar trebui repetata ecografia de tiroida, cu atentie in special pe zona dureroasa; in plus, masurarea VSH, fibrinogenului si proteinei C reactive poate fi utila;

- daca dupa investigatiile de mai sus nu se descopera o cauza tiroidiana, urmatorul pas este in consult ORL;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1086)

vera:

buna ziua,
in urma unor analize s-au descoperit urmatoarele valori: ATPO – 874,9, anti tiroglobulina – 196,8, TSH – 10,4, FT4 – 1,24, FT3 – 6. Ar trebui sa fiu foarte ingrijorat de aceste valori marite? As putea programa o consultatie?

Raspuns:

- valorile crescute ale ATPO si anticorpilor anti-tiroglobulina arata prezenta unei tiroidite cronice; nivelul crescut al TSH indica hipotiroidie, adica faptul ca tiroida nu mai poate produce hormoni in cantitati suficiente;

- in aceasta faza, tratamentul de substitutie cu levotiroxina este indicat pentru a restabili concentratiile normale ale acestor homoni; schema de tratament, precum si intervalul pana la control se stabilesc in urma unui consult;

- datele complete pentru o consultatie sunt disponibile pe pagina dedicata a blogului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1085)

January 9, 2014

corina popescu:

Buna ziua!am 33de ani si in iulie 2013 am fost operata de carcinom folicular,in luna martie fiind programata pt iodoterapie.va rog,daca se poate o lista explicita cu alimentele ce nu contin iod.multumesc frumos ..

Raspuns:

- un raspuns la aceasta intrebare a fost oferit la numarul 795;

- oricum, clinicile de medicina nucleara in care se face acest tratament ofera de obicei pacientilor liste extinse cu alimentele permise si cele de evitat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »