Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (324)

November 23, 2010


Tanase Monica:

Buna ziua,
ca si istoric as putea sa va precizez ca prima investigatie asupra glandei tiroide este undeva in 09.10.2002.Atunci medicul a scris asa:
-Lob drept Echostructura relativ neomogena subcapsular ant.
mai departe ce scrie, nu mai inteleg.
– Lob stang -nodul degenerat chistic fi 7/7
– volum tiroidian 4 cm3
Ecgostructura neomogena
TSH 1.6; Total T4 5.9; ATPO 1

Urmatoarea investigatie :28.02.2004. Atunci medicul a scris asa:
– lobul drept -echostructura nanogena fara … cu caracter organizat.
– lob stang – subcapsular posterior si lateral , formatiune fi 5/6 (mai scrie ceva dar nu inteleg scrisul)
-volum tiroidian 4.6cm3
-micronodul lob stang

Urmatoarea investigatie 11.03.2010
– Istm diametrul ant post 7.1 echogenitate moderat crescuta , echostructura omogena.
– lob stang 20/51/25 mm ,echostructura omogena ,e chogenitate moderat crescuta, prezinta o formatiune rotund ovalara, cu echostructura omogena, si echogenitate usor scazuta fata de restul glandei avand diametrul de 10.4/10.6 mm , bine delimitat. Fara adenopatii laterocervicale.
– lob drept 16.1/50/14mm echogenitate usor crescuta , echostructura omogena, fara prezenta de formationi nodulare sau chistice , fara ademopatiilaterocervicale

Urmatoarea investigatie 18.10.2010
-lob drept 40/20/20V1 8 m3
-prezinta 3 formatiuni solide de 4 , 5, 6 mm tip I/II
– V1 = 8m3

-lob stang prezinta nodul de 15mm
tip II si III , omogen , solid , intens vascularizat
L 42/20/22
V2 = 8.4m3

Urmatoarea investigatie 02.11.2010
Istm diametrul ant. post 5.6mm, echostructura omogena, echogenitate moderat crescuta.
– lob stang 14.7/52.3/16.5 echostructura moderat neomogena, prezinta o formatiune rotund ovalara bine delimitata cu continut solid cu echogenitate usor mai scazuta decat restul glandei, cu diametrul 11.1/16.5 mm. Echogenitatea lobului stang este moderat crescuta. Fara adenoptii latero-cervicale
– lob drept 15.3/63/14.3mm, echogenitate moderat crescuta, echostructura moderat neomogena cu prezenta unei formatiuni rotund ovale cu continut transsonic cu diametrul de 2.5/2.5mm (chist).Fara formatiuni nodulare constituite , fara adenopatii laterocervicale.

Astept parerea dvs. daca este o crestere semnificativa, ce inseamna aceasta crestere, ce trebuie mai ales sa fac, acum
In toata aceasta perioada m-am confruntat cu semne clare de hipotiroidism, (ingrasare exagerata, nod in gat, sensibilitate si emotivitate crescuta exagerat , tahicardie, stare de lesin si slabiciune in special in preajma menstrei.Nu stiu cum sa descriu mai bine, cred ca e un inceput de lesin cateodata , cu palpitatii si batai diferite ale inimii.
Analizele acum in 22.10.2010 TSH 2.14 si Anti Tg 10 I/ml
Va multumesc mult si astept sfatul dvs.
revin cu o intrebare:
miercuri ajung in Bucuresti, deoarece medicul endocrinolog mi-a prescris trimitere pentru punctie nodulara. Imi este teama sa fac aceasta interventie,dpdv al efectelor ulterioare dar vreau si parerea dvs.
Credeti ca as putea sa va caut miercuri, la clinica sau unde aveti dvs. program?
Mentionez ca sunt din Constanta.

Raspuns:

– se poate considera ca nodulul a crescut semnificativ din martie pana acum; in afara de asta, una dintre ecografiile prezentate de dvs spune ca este si intens vascularizat; aceste doua elemente, (1) cresterea in dimensiuni si (2) vascularizatia la interior, sunt considerate elemente de suspiciune privind o posibila natura maligna;

– punctia tiroidiana cu ac fin poate ajuta la lamurirea acestui aspect, astfel incat sa nu suferiti o eventuala operatie de indepartare a tiroidei fara a fi cu adevarat nevoie; disconfortul asociat acestei manevre este minor, asemanator cu cel produs de o injectie intramusculara; daca aveti o programare pentru punctie va sfatuiesc sa nu o ratati;

– nivelul normal al TSH la ultimele analize arata ca tiroida functioneaza bine; asta insemana ca simptomele dvs nu sunt legate de o problema tiroidiana;

– programul meu de miercuri la Anima este intre orele 8-15, la clinica din Pipera; faceti o programare la numarul (021)/9838 si vom discuta pe larg toate aceste aspecte, precum si ce ar fi de facut in continuare, in cadrul consultului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (323)

Adela:

Buna ziua,

Ma numesc Adela, am 24 de ani, 160 cm inaltime si 70 kg. La indicatiile doamnei doctor de la medicina muncii am fost la un control ecografic tiroidian, care a avut urmatorul rezultat: “aspect de pseudogusa, volum normal, structura moderat neomogena sugestiva pentru o tiroidita cronica autoimuna”.
Domnul doctor m-a trimis la analize, care au rezultat astfel:

TSH: 0,10 uUI/ml (val.normale 0,4 – 4,2 uUI/ml)
Prolactina: 20,70 ng/ml (val.normale femei negravide: 1,2 – 19,5 ng/ml)
Anti TPO: 782,5 UI/ml (val.normale max. 50 UI/ml)
FT4: 1,20 ng/dl (val.normale 0,8 – 2,0 ng/ml)
FreeT3: 4,40 pg/ml (val. normale 1,4 – 4,2 pg/ml)

In aceste conditii, mi s-a pus diagnosticul de “tiroidita cronica autoimuna Hashimoto cu proces autoimun alter.”(ultimul cuvant e prescurtat si asta e ceea ce am putut sa descifrez. Verbal mi-a spus doar primele trei cuvinte din denumire. Se poate sa fie alternant…sau alternativ…?).
Domnul doctor m-a intrebat daca am copii, am raspuns inca nu dar ne dorim in urmatorii ani, mi-a spus ca va trebui sa am mare grija cand voi dori sa am si ca nu imi da tratament hormonal.
Mi-a prescris doar Prementrin – pe baza de plante, pentru ca am o menstruatie neregulata (intarzie destul de mult de obicei, spre exemplu acum sunt in a 70-a zi si inca nimic), mi-a recomandat miscare si mi-a spus sa revin peste o luna (dar fara alte analize).

Intrebarile mele (pe care bineinteles ca atunci am fost prea zapacita sa i le pun):
1. Cum se asociaza aceasta hipertiroidie cu tiroidita cronica autoimuna? (din ce am citit – stiu, toti ne credem doctori citind cateva zile pe internet… – tiroidita cronica se asociaza cu hipo, nu cu hiper…)
2. De ce nu mi-a dat tratament pentru tiroida?
3. Care este parerea dumneavostra despre analize si ce ar trebui sa fac de acum incolo?

Mentionez ca strabunica mea a avut probleme cu tiroida.

Va multumesc mult.

Raspuns:

1. exista doua posibilitati legate de analizele prezentate de dvs:

2. pentru ca nu este inca foarte clar ce se intampla; daca este intr-adevar o tiroidita, nu este indicat tratamentul cu l-tiroxina pana nu apare faza de hipotiroidism; daca este boala Basedow, tratamentul se face cu al tip de medicamente, antitiroidiene de sinteza;

3. reevaluarea la 4 saptamani, cu repetarea TSH, FreeT3 si FreeT4; in functie de evolutia inregistrata de aceste analize se poate vedea in care dintre situatiile enumerate de mine va aflati; mai rapid, dar cu costuri ceva mai mari, se poate masura nivelul anticorpulor anti-receptor de TSH (TRAb), care sunt un marker pentru boala Basedow (nu cresc si in tiroidita); in plus, trebuie evaluate tulburarile de ciclu menstrual, pentru ca este evident anormala o menstruatie care intarzie atat de mult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (322)

DEMARCSEK GETA:

Va multumesc foarte mult de raspunsul oferit – nr. 317.In final, cred ca voi recurge la operatie, caci se pare, este singura metoda certa de a afla raspuns la suspiciunile create de nodulul problema.In luna ianuarie voi merge la inca un control si doamna doctor imi va face trimitere la un chirurg.Un lucru totusi nu-l pot intelege:de ce oare mi-a spus doamna doctor ca nu merita punctionat nodulul-pe considerentul ca este mic si ca nu ofera certitudine nici macar aceasta procedura!

As dori sa va mai intreb daca, trecand inca aproximativ doua luni pana ma voi opera , credeti ca se poate inrautati situatia mai mult decat este?Dupa ce voi trece de aceasta operatie am sa revin cu rezultatul – sper din suflet ca acesta sa fie negativ.

Va multumesc si toata stima pentru interesul acordat fata de pacientii virtuali pe care-i aveti.

Raspuns:

- nu stiu de ce medicul dvs v-a spus asta; pot presupune ca nu este usor disponibil cineva care sa poata face aceasta punctie; oricum, la Institutul Parhon am vazut punctii tiroidiene din noduli de asemenea dimensiuni, cu utilizarea ecografului pentru localizare precisa;

- legat de a doua intrebare: de principiu, nu; formele cele mai frecvente de cancer tiroidian (papilar si folicular) cresc lent, iar o perioada de 2-3 luni nu este in general suficient de lunga pentru a le permite sa evolueze semnificativ; alte cancere tiroidiene (de ex. carcinomul medular) pot creste mai rapid, dar sunt mult mai putin probabile; chiar si asa, eu recomand masurarea calcitoninei, pentru a exclude o astfel un carcinom medular, care ar necesita tratament mai urgent;

- mai sus am analizat posibilitatile cele mai rele legate de acesti noduli tiroidieni; retineti totusi ca sunt sanse mari ca nodulii dvs sa fie benigni;

- as spune ca interesul meu se imparte nediscriminatoriu intre pacientii mei virtuali de pe TIROIDA.ro si cei reali, din spital sau clinica :-) ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (321)

November 22, 2010

Stela:

Buna ziua .Am 48 de ani si acum 6 ani am fost operata de tiroida si mi-au fost extirpate sau lezate paratiroidele. Nici astazi nu stiu adevaraul. Cert este ca ele nu mai functioneaza . Nu stiu ce fel de analiza sa fac sa stiu daca ele mai exista sau nu. Urmez tratament cu Eutyrox 100 , 1/zi , Calciu de 500 cu D3 de 200 [de la Ozone ] si Magneziu [ Walmark ] 1/zi . Iau un calciu de dimineata , unul seara si unul in timpul noptii. De cand m-am operat sufar de insomnii, am multe stari de rau motiv pentru care nu mai pot lucra. Am aflat de pe site-ul dv ca se ia Calciu la o distanta de 4 ore de Eutyrox. Nici un medic nu mi-a spus asta. Va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Ce fel de Calciu ar trebui sa urmez ca sa se fixeze mai bine , ce ar trebui sa fac sa scap de insomnii, sa scap de starile de ameteala pe care le am permanent.Am constatat ca lipsa paratiroidelor este mult mai periculoasa decat lipsa tiroidei. Nu stiu ce sanse am sa imi reiau viata .. Va multumesc anticipat si astept raspunzul dumneavoastra .

Raspuns:

- daca paratiroidele au fost afectate definitiv, apare hipocalcemia (scaderea nivelului calciului in sange); aceasta se manifesta tipic prin furnicaturi resimtite la nivelul extremitatilor si in jurul gurii, precum si prin contractii (inclestari) involuntare ale muscularurii (de ex la nivelul mainii);

- simptomatologia dvs nu este sugestiva pentru hipocalcemie, de aceea, inainte de orice tratament, trebuie confirmat un nivel scazut al calciului din sange; odata diagnosticul confirmat, tratamentul cu calciu si vitamina D se stabileste in functie de nivelul calciului din sange, de varsta si de simptomatologia pacientului, neexistand un tratament universal valabil;
- in concluzie, inainte de modificarea tratamentului, dvs aveti nevoie de o reevaluare, inclusiv cu analize de laborator (cel putin calcemie si fosfatemie);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (320)

Dulgheru Mihaela:

Buna ziua. Am descoperit de curand acest site si am si eu niste nelamuriri cu privire la aceasta glanda tiroida.
Anul trecut ( iunie 2009 ) am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna-boala Hashimoto )in urma valorii ATPO-ului 150.80,lim normale 0-34, T3 192, lim nor 81-178, T4 9.07, lim nor 4.5-12.5, TSH 4.84, lim nor 0.4-4.Din aceea zi am inceput tratamentul cu Euthyrox de 25 mg, am repetat frecvent analizele free T4 si TSH si am crescut treptat dozele pana am ajuns la 75 ug. Am refacut analizele sapt trecuta si free T4 mi-a iesit 1.10, lim nor 0.89-1,76 si TSH 3.99, lim nor 0.4-4; am fost la medic cu aceste anlize si mi-a crescut doza la 100 de ug, iar pe langa aceasta doza crescuta mi-a mai dat sa iau Metformin de 500 mg ( desi glicemia o am in lim normale 85.2, lim nor 74-106 si Diane 35 ( mentionez ca am fost diagnostica cu ovare polichistice iar Metformin si Diane 35 mi-au fost date de medicul endocrinolog pt ovarele polichistice si pt reglarea menstruatiei ). Mi s-a spus ca acest Metformin este folosit de vreo 4-5 ani si in acest caz ( ovare polichistice ), nu doar pt diabetici ( reglarea glicemiei ).
Intrebarile mele sunt :
1. este bine sa iau toate aceste medicamente, Euthyrox de 100 mg, Metformin de 500 mg si Diane 35 impreuna?
2. este bine sa fac tratament cu Diane 35 daca iau Euthyrox?
3. in urma acestui tratament cu Metformin o sa mi se deregleze glicemia, sau atunci cand n-o sa-l mai iau, o sa am probleme cu glicemia?
Chiar nu stiu ce sa fac, daca o sa ma afecteze in vreun fel faptul ca iau toate medicamentele astea, daca ii dauneaza ficatului.
Mentionez ca atunci cand am fost la farmacie sa le iau, farmacista s-a uitat urat la mine cand a vazut ca iau Euthyrox impreuna cu Diane 35, ca nu face bine organismului.

Astept cu interes rasp dvs,
Multumesc anticipat
Mihaela

Nu stiu de ce mi-a fost sters comment-ul.

Raspuns:

- nu este niciun fel de problema sa asociati aceste trei medicamente; intr-adevar, metforminul este un medicament eficient in sindromul de ovar polichistic, chiar daca pacientul are glicemia normala;

- tratamentul cu metformin NU VA AVEA NICUN EFECT NOCIV ASUPRA GLICEMIEI nici in timpul tratamentului, nici dupa; de asemenea, nu provoaca hipoglicemii, indiferent de doza;
- exista o toxicitate, ca la orice tratament medicamentos; totusi, la un pacient tanar, fara alte boli asociate, aceasta este bine tolerata;
- au fost sterse comentariile postate repetat in mod inutil, cu acelasi text, ramanand doar mesajul initial;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (319)

Gabriela Moise:

Buna ziua!
Va apreciez profesionalismul care transpare din raspunsurile foarte exacte.
1. Am efectuat in 20 noiembrie 2009 tiroidectomie totala, dupa care am luat 100mg Euthyrox. Astfel, in 27.01.2009, TSH era 3.96 (valori normale 0.27-4.2). Am luat apoi 125 mg Euthyrox, astfel incat in 30.09.2010 TSH=0.492 (valori normale 0.27-4.2), iar T4=132.2 (valori normale 66-181) (Synevo, dupa cum ati recomandat). Mi s-au recomandat tot 125 mg Euthyrox. Considerati aceasta doza optima, sau ar trebui sa iau tot 100 mg Euthyrox?
2. O alta problema se refera la valoarea prolactinei care este de 2152 µUI/mL (1647 dupa PEG) (normal 127-637), in conditiile in care urmez tratament cu un antipsihotic (rispolept consta 25mg care are ca reactii adverse si hiperprolactinemia) de 5 ani, precum si alte astfel de tratamente de circa 20 ani. In conditiile in care acest tratament imi face bine, iar Dostinex sau Bromocriptina sunt contraindicate in cazul meu, considerati ca ar trebui sa incerc alt tratament in locul Rispoleptului din cauza prolactinei marite? Cat de periculoasa este aceasta valoare si ce efecte poate avea?. Mentionez ca am 40 ani, sex feminin.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu mare interes.

Raspusn:

- atat timp cat TSH este in limite normale, obiectivul tratamentului este atins si nivelurile hormonilor tiroidieni sunt optime; este mai indicat , mai ales la o varsta activa, sa fie mai aproape de limita inferioara a normalului decat de cea superioara;

- rispoleptul este unul dintre medicamentele antipsihotice care creste cel mai accentuat prolactina; un nivel anormal crescut al prolactinei poate inhiba functia ovariana, cu dereglarea/oprirea menstrelor si aparitia prematura a osteoporozei; exista si posibilitatea sa coexiste un adenom hipofizar care sa secrete prolactina – un examen RMN poate lamuri situatia; totusi, in cazul dvs si la asemenea valori ale prolactinei, cea mai probabila cauza ramane tratamentul psihiatric;

- exista antipsihotice cu un efect mai redus (de ex. Olanzapina) de crestere a prolactinei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (318)

November 21, 2010

bondoc dana:

Buna ziua!

V-am scris acum doua luni sa va cer sfatul(si bine am facut) in legatura cu un nodul care a fost descoperit intamplator la ecografie.
Am fost sa fac punctia la dl. dr. Ioachim si rezultatul a fost carcinom papilar sclerozant.
Dl.dr. Stanescu cand a vazut acest rezultat m-a programat de urgenta la operatie. Am facut-o pe 11 oct. tiroidectomie totala.
Rezultatul anatomo-patologic din pacate a fost confirmat si anume:
– microcarcinom papilar sclerozant, focar istmo-lobar drept de 1/0,7 cm. cu invazia tesutului fibro conjunctiv peritiroidian
-s-au examinat 4 limfoganglioni centrali din care unul prezenta metastaza izostructurala
– rest timic cu lipodistrofie

Tratamentul este de 100(o pastiluta dimineata pe nemancate) de Euthyrox.
Am fost programata in martie pentru tratamentul cu iod.
D-na dr. mi-a spus sa interup tratamentul cu Euthyrox inainte cu 5 saptamani si sa evit alimentele care conti iod.
Intrebarile mele ar fi:
– daca intrerup euthyroxul o sa ma simt rau ? si daca da ce ar trebui sa fac?
– cat de grav este acest rezultat si daca sunt sanse de vindecare.

Va multumesc anticipat si sper sa-mi raspundeti fara menajamente.
Va doresc mult succes in tot ceea ce faceti si sanatate.
Sunteti un om deosebit! Cu tot respectul.

Raspuns:

  1. cel mai probabil, din cauza lipsei de hormoni tiroidieni in acea perioada, va veti simti mai putin bine; acest disconfort este resimtit in mod foarte variabil de la pacient la pacient, deci nu se poate prevedea modul in care veti reactiona dvs; in general apare o stare de oboseala mai accentuata, posibil un castig ponderal de 1-3 kg, incetinirea reactiilor, dureri articulare si cefalee; nu prea aveti ce face pentru preventie, dar puteti sa va organizati din timp un program mai usor pentru acel interval;
  2. rezultatul examenului histopatologic indica extensia tumorii la nivel ganglionar si la tesutul din jurul tiroidei; este, cu toate astea, un stadiu vindecabil; de principiu, resturile tiroidiene ramase dupa operatie vor fi distruse de iodul radioctiv; in afara perioadei acestor tratamente (daca vor fi mai multe), doza de Euthyrox trebuie sa fie suficient de mare pentru a supresa nivelul TSH sub limita inferioara a normalului(in jur de 0.1 μUI/ml), scazand astfel riscul de reaparitie a bolii; indeplinind aceste doua conditii (tratamentul cu iod si supresia TSH), probabilitatea de rezolvare definitiva este crescuta; daca varsta dvs este sub 45 de ani, aceste sanse cresc suplimentar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (317)

DEMARCSEK GETA:

Buna ziua,
Stimate Domnule Doctor

In primul rand doresc sa va retin atentia cat se poate de putin, si voi face un rezumat al problemelor cu care ma confrint.V-am mai scris in 21-09-2010,intrebarea cu nr. 263,ati fost prompt si mi-ati raspuns Atunci va spusesem ca urmeaza sa merg la un control in 07.10. 2010 si mi-ati spus sa va scriu rezultatele pe care le voi avea .Va redau cele scrise in rezultatul examinarii:
Glanda tiroida cu volum normal, cu structura izoecogena, inomogena.In LD catre polul superior se evidentiaza 2 formatiuni alaturate , una partial transsonica ,partial ecogena, bine delimitata , fara semnal vascular , de 1.7/0.9 cm (macrochist complex), iar cealalta de 1/0.7 cm,hipoecogena,fara delimitare neta, cu arii transsonice miciin ionterior si cateva microcalcificari, cu semnal vascular bine reprezentat central si periferic.Mediolobar stang se evidentiaza un microchist de 3/3 mm.Tesut extranodular normal vascularizat la examenul Doppler.
Acesta este rezultatul de atunci .Daca veti analiza disctutia anterioara- intrebarea 263 veti vedea care sunt diferentele fata de atunci.Mai departe, doamna doctor m-a trimis sa fac o elastografie , caci ne poate da mai multe date fata de ecograful ei.Am fost programata la elastografie doar pe 18.11.2010, adica ieri si va redau rezultatul:
La nivelul lobului tiroidian drept,superior se pune in evidenta o formatiune chistica usor atipica,cu diametrul maxim de 15 mm, cu scor elastografic BGR.
Caudal si in contact cu imaginea chistica descrisa se identifica o formatiune hipoecogena, polilobata,cu delimitare partial neta, partial imprecisa , heterogena, cu micro si macrocalcificari incluse, cu microchiste si hiposemnal vascular, cu diametrul maxim de 10 mm.Formatiunea descrisa este rigida elastografic, albastra.Aspectul rigid poate fi fals pozitiv, datorita macro si microcalcificarilor.
Fara limfonoduli suspecti lateralocervicalbilateral.
CONCLUZIE:Macrochist tiroidian drept.Formatiune nespecifica tiroidiana dreapta, rigida elastografic.
Acum ca v-am redat rezultatele examinarilor va rog din suflet ajutati-ma , dati-mi un sfat pentru a putea decide ca fac mai departe.Doamna doctor cand a analizat rezultatele elastografei mi-a spus ca nu ne-a ajutat mult in a lamuri situatia .Pur si simplu a zis ca nu poate sa -mi spuna ce sa fac mai departe, daca sa ma operez sau nu ,hotararea este a mea.Imi este foarte greu , caci daca medicina nu-mi ofera siguranta in rezolvarea problemelor,atunci cum pot eu sa stiu daca decizia pe care o voi lua este una corecta!?Certitudine imi va oferi doar examenul histopatologic al nodulilor in urma extirparii tiroidei, nu ?Doamna doctor a zis ca nu merita sa-mi faca nici macar punctie , caci nodulul este mic sinu este sigur ca va nimeri exact pe el si exista riscul ca si rezultatul punctiei sa fie impartial.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat in a putea decide ce hotarare sa iau , coreland rezultatele ecografiei si elastografiei cu efectele unei interventii chirurgicale si cu efectele unei renuntari la operatie.Avand experienta in acest domeniu, ca specialist credeti ca forma lor , consistenta , marimea lor ridica mari suspiciuni ? Daca solutia extrema este operatia, o voi urma.
In speranta ca-mi veti raspunde, va transmit
Mii de multumiri si succes pe mai depart
e.

Raspuns:

- rolul elastografiei in evaluarea nodulilor tiroidieni nu este inca foarte clar stabilit; de aceea, elastografia, poate cel mult orienta diagnosticul;

- teoretic, exista doua posibilitati:

  1. ideal ar fi ca ambii noduli din lobul drept (nu si chistul de 3/3mm) sa fie punctionati; desi mai mic, nodulul de 1/0.7 cm, prezinta mai multe elemente de suspiciunea (prost delimitat, microcalcificari, vascularizatie la interior) si, probabil, merita mai multa atentie;
  2. monitorizare ecografica la 3 luni; daca sunt semne de crestere, in special a nodulului cu microcalcificari, punctia sau direct operatia pot fi indicate;

- sub control ecografic, un nodul care are 10 mm poate fi punctionat fara mari dificultati;

- tinand cont ca nodulul cu risc mai mare (pe baza descrierii ecografice) are doar 1 cm, nu sunt sigur ca operatia este cea mai buna solutie de prima intentie, mai ales ca acest nodul nu a dat semne de crestere la ecografiile repetate; pe de alta parte, nodulul (chistic) care a crescut in acest timp, nu prezinta elemente ecografice de suspiciune; chiar si asa, cresterea in dimensiuni poate fi indicatie de punctie;

- trebuie sa intelegeti ca opinia mea se bazeaza pe descrierea ecografica facut de alt medic (nici macar pe imagini printate facute in timpul ecografiei), si nu pe vizualizarea directa; toata interpretarea depinde, deci, de experienta celui care a facut aceste ecografii si, din acest motiv, poate sa fie diferita de cea avuta daca as fi evaluat eu nodulii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (316)

November 19, 2010

gabriela:

Buna seara,

Ieri am efectuat analize la sange pentru a vedea daca am probleme cu tiroida, respectiv T3, T4 si TSH. Va rog frumos sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce indica T3 peste limita normala. Nu am mai luat medicamente pentru aceasta problema, iar varsta mea este 35 ani. Rezultatele analizelor sunt urmatoarele:

TSH: 0.0030, valorile normale fiind intre 0.49-4.67;
T3: 16,94, valorile normale fiind intre 1.45-3.48;
T4: 3.76 valorile normale fiind intre 0.71-1,85.

Raspuns:

  • toate analizele prezentate sunt in afara limitelor normalului, nu doar T3;
  • aceste rezultate arata ca suferiti de o forma de hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni) care trebuie tratata imediat, altfel putand avea efecte negative serioase asupra starii de sanatate si a calitatii vietii; detalii privind manifestarile posibile aici;
  • la varsta dvs, cea mai frecventa cauza este boala Basedow-Graves, o forma de hipertiroidie autoimuna, care se poate complica si cu o afectare oculara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (315)

alina:

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spunrti daca emotivitatea exagerata este cauzata de hipertiroida.Am stari foarte dese de emotii fara un motiv caracterizate prin tremur foarte intens al intregului corp care s-a accentuat de-a lungul timpului pornind de la tremurul mainilor.Mentionez ca sunt sub tratament cu Thyrozol 5 mg si propanolol 10 mg pe zi in urma unor analize efectuate si a unui consult endocrinologic de 2 saptamani.Oare se va termina vreodata acest cosmar care ma termina psihic si pe care nu il pot controla?

Raspuns:

  • fara a sti care sunt analizele efectuate si rezultatul lor nu va pot spune daca aveti hipertiroidie si daca tratamentul acesta este util in vreun fel;
  • din punct de vedere teoretic, hipertiroidia poate determina aceste manifestari; la fel de bine, insa, poate fi vorba de atacuri de panica sau de o boala neurologica;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (314)

Emilia:

BUNA SEARA!

Va multumesc pentru raspuns 304 din 10.11.2010.
1. Va rog, doresc sa stiu daca in tiroidita autoimuna sunt interzise: nucile, propolisul si alte produse apicole si pestele oceanic.
2. Ce investigatii ar trebui sa mai fac pentru simptomele si problemele cutanate? Va rog sa-mi dati un sfat!Oare ce-ar putea fi!
Va multumesc ca existati!
Toate cele bune1

Emilia

Raspuns:

  1. nu exista alimente interzise in tiroidita cronica; este adevarat ca iodul, in cantitati mari, poate bloca suplimentar functionarea tiroidei la pacientii cu aceasta boala, dar nivelul acestui mineral in alimente nu este, de principiu, suficient de ridicat pentru a produce acest fenomen;
  2. evaluarea la hematolog este esentiala; stiu, din postarea anterioara, ca ati fost vazuta la Fundeni de dna dr. Uscatescu; din cate stiu eu, este un doctor foarte competent si este cel mai bine sa urmati indicatiile dansei; asa cum precizat deja, aceasta nu este oproblema endocrina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (313)

nica victorita:

buna ziua,am mai scris si la intrebarile 264 si 270.dupa 6 sapt de trat cu 1 past de 25 mg euthyrox/zi,am refacut ft4 si tsh care au iesit:tsh:3.16(lim 0.4-5.5) si ft4:1.58(lim 0.8-1.9).intrebarea mea e daca in aceste conditii se mai impune trat sau doar supraveghere prin analize la anumite intervale?va intreb,deoarece cred ca acest tratament a avut reactii adverse destul de suparatoare pt cel mic:iritat incontinu,perturbari de somn noaptea-se trezeste de 2-3 ori pe noapte si sta treaz cate1-2 ore in toiul noptii,el niciodata nu a avut probleme cu somnul de noapte…,in fine,in ansamblu s-a vazut ca e agitat incontinuu,irascibil,practic maraia incotinuu-indiferent ce i-as face,spui ca-i”un caine batut care plange”….avand in vedere ca nu-i la varsta la care nu poate explica ce simte…e greu sa deduc ce se intampla cu el de la medicamente…in perioada asta ultimile 5-6 sapt a fost mai mult bolnavior ,dar a fost vazut de medicii curanti respectivi,pana la vindecare .a avut si o perioada de vreo sapt in care nu a luat decat euthyrox-ul,si starea lui a fost aceiasi in permanenta de vreo 5-6 sapt…alta concluzie nu am cum sa trag decat ca l-a afectat acest trat.i-am facut in aceasta per de 2 ori analize complete la sange ,si nu au fost probleme de alta natuta…vineri avem program la endocrinolog,dar prefer sa mai cer o parere daca e necesara continuarea unui trat in cond in care toate analizele -s bune..va multumesc anticipat!

Raspuns:

- TSH si FreeT4 au iesit in limite normale tocmai pentru ca este sub tratament; practic, sub Euthyrox, s-a obtinut normalizarea TSH, ceea ce reprezinta obiectivul urmarit;
- tiroidita autoimuna este o boala cronica, care, odata instalata, necesita tratament permanent, fara pauze; daca opreste tratamentul, hipotiroidia va reaparea, cu toate efectele nedorite asupra cresterii si dezvoltarii sistemului nervos central;
- analizele prezentate nu arata ca doza de Euthyrox este excesiva, deci nu sunt convins ca starea copilului s-a schimbat din acest motiv;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (312)

Mirela:

Buna ziua domnule doctor,

Mi-ati raspuns si la intrebarea 292, unde puteti gasi discutia anterioara daca este nevoie.
Intre timp, mama (65 de ani) s-a operat (extirpare totala a tiroidei), nu avem inca rezultatul histopatologic, dar diagnosticul operatiei este: carcinom papilar invadant LTS. Am inteles de la domnul doctor chirurg ca “invadant” in cazul mamei inseamna “cu aderente pe muschi”, ca a inlaturat tot ce era de inlaturat si ca, cel mai probabil, va fi nevoie de terapia cu iod. Cand l-am intrebat de nodurile limfatice, a spus ca nu se va vedea decat la laborator daca exista vreo raspandire sau eventuale metastaze.
Acum as dori va intrebam pe dumneavoastra ce credeti despre acest caz…Terapia cu iod are vreun efect si in cazul raspandirii limfatice sau a metastazelor? Am inteles ca iodul nu distruge decat celulele tiroidiene si, implicit, cancerul acelor celule, dar ma intreb cum/daca actioneaza si asupra metastazelor hepatice sau osoase.
De asemeana, in acest caz, cat de probabila ar fi prezenta acestor metastaze?
Pe scurt, am dori sa stim cat de grav este considerat acest caz si daca exista posibilitatea reaparitiei cancerului. Suntem disperati.
Va multumesc din suflet pentru tot efortul dumneavoastra, si felicitari pentru examenul prin care ati trecut. “Keep up the good work”.
Mirela

Raspuns:

- daca tumora tiroidiana era extinsa catre muschii regiunii cervicale, exista o indicatie clara pentru tratamentul cu iod radioactiv, chiar daca, sa presupunem, ganglionii limfatici excizati nu prezinta semne de invazie maligna;
- eventualele metastaze la nivelul ganglionilor limfatici, sau in oricare alta zona, sunt formate din celule tiroidiene maligne, care isi pastreaza (intr-o masura care este variabila) capacitatea de a capta iodul; deci tratamentul cu iod radioactiv este eficient in cele mai multe cazuri si pe acestea;
- nu se poate calcula teoretic posibilitatea unor metastaze; la momentul tratamentului cu iod radioactiv se va face si o scintigrafie whole-body care va arata daca exista tesut captant de iod la nivelul intregului corp; oricum, situatia nu este disperata, cei mai multi pacientii aflati in situatii similare raspund bine la tratament si supravietuirea nu este afectata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (311)

Iuliana Dragoi:
Buna ziua,
Am fost diagnosticata cu Hipertiroida in urma cu 3 luni si urmez tratamentul cu Thyrozol 10 mg/zi asi dori sa stiu care sunt alimentele interzise in Hipertiroida deoarece cand ma duc la doctor imi mai adauga cate ceva in lista alimentelor dupa ce ii zic cum ma simt dupa tratament.
La analize mi-au iesit:
T3 >600 normai 81 – 178
T4 3.72 normal 0.8- 1.9
TSH nu poate fi citita de aparat sub limita de citire a aparatului.
La inceput mi-a zis decat sarea iodata , apoi alune, nuci, migdale etc, la un alt control tot ce tine de cacao,cafea,… si mai nou imi zice si galbenus de ou, din aceasta cauza asi dori sa aflu o lista cu alimentele interzise in hipertiroida pe care o respect si gata pentru ca de fiecare data interactiunea Thyrozolului cu anumite alimente imi provoaca alergii din ce in ce mai neplacute.
Multumesc anticipat,
Iuliana Dragoi

Raspuns:
- regulile legate de alimentatie la pacientii cu hipertiroidie sunt destul de simple:
  1. atat timp cat nivelurile hormonale nu sunt normalizate (adica TSH adus in limite), sunt contraindicate alimentele si bauturile care pot accentua starea de agitatie: ciocolata, cafeaua, bauturile de tip cola, bauturile energizante; se recomanda de asemenea evitatea efortului fizic excesiv si a caldurii;;
  2. dupa ce boala este controlata, nu mai exista, din punct de vedere formal, contraindicatii;
- analizele prezentate arata o forma destul de severa de hipertiroidie; la aceste valori, tratamentul cu Thyrozol trebuia initiat cu o doza de 30-40 mg/zi, daca nu exista contraindicatii, si scazut treptat (la 2-3 saptamani) pana la o doza de intretinere de 10 mg/zi;
- Thyrozol-ul provoaca de multe ori reactii alergice; in multe din aceste cazuri se pot utiliza antihistaminiciele (medicamente antialergice, de tipul Claritin); daca alergia este foarte severa trebuia oprit tratamentul; nu exista o lista cunoscuta cu alimente care asociate cu Thyrozol provoaca alergii; in consecinta, trebuie sa invavati singura ce alimente trebuie evitate, pe baza reactiilor avute;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (310)

November 17, 2010


Iolanda Stanciu:

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti daca in dimineata zilei de recoltare a probei pentru analiza TSH trebuie sa iau Euthyrox-ul ca de obicei sau nu? Are relevanta? Sunt diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna si iau tratament in fiecare zi, Euthyrox 100.

Multumesc anticipat.

Raspuns:

– daca tratamentul a fost urmat in mod corect pana in ziua recoltarii, rezultatul masurarii TSH nu va fi influentat, indiferent daca medicamentul este administrat sau nu in dimineata zilei respective;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »