Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (370)

January 22, 2011

anca:

Buna ziua,
Numele meu este Anca. V-am mai scris de cateva ori si vreau sa va multumesc pt raspunsuri. Am hipotiroidism si fac tratament de substitutie cu L-Thyroxin 100 sau 150 micrograme, am o greutate normala 52 kg la 163 cm. In urma cu 4 ani eram foarte slaba(tineam un regim destul de strict) 41 kg (cu toate ca aveam hipo si luam L-Thyroxin)dar am inceput sa mananc mai bine deoarece toata lumea imi spunea ca sunt foarte slaba.
As vrea sa stiu daca in urma unei sarcini ma voi ingrasa prea mult (am 25 de ani). Multe vedete plinute, atat de la noi cat si din afara, dau vina pe tiroida pt excesul de kg si spun ca orice tratament au facut si orice regim au tinut nu au slabit. Despre persoanele obeze la fel se spune ca sunt bolnave, adica au probleme cu tiroida. Care este de fapt adevarul, tiroida sau excesul de mancare din farfurie?
Va multumesc.

Raspuns:

– nu va pot spune exact cat o sa va ingrasati in cursul unei sarcini, dar daca urmati tratamentul de substitutie cu l-tiroxina conform indicatiilor si mentineti aportul alimentar in limite normale nu am niciun motiv sa cred ca va exista un castig ponderal excesiv ;

– in dobandirea excesului ponderal sunt doi factori majori care intervin: stilul de viata (aport alimentar si exercitiul fizic) si genetica; exista, fara indoiala, la multi pacienti o predispozitie mostenita genetic pentru a se ingrasa; ei sunt aceia care iau usor in greutate si care trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a slabi; totusi, chiar si acestia, cu o dieta bine controlata si cu miscare suficienta, vor putea mentine o greutate normala;

– comparativ, hipotiroidia este un factor mult mai putin important; deficitul de hormoni tiroidieni determina o crestere in greutate usoara/moderata, bazata mai mult pe o infiltrare a tesuturilor decat pe acumularea de tesut adipos; mai mult, atunci cand este corect tratata, cu nivelul TSH mentinut in limite normale, nu exista un motiv legat de tiroida pentru care pacientul sa nu mentina o greutate normala;

– presupun ca este mai usor de invionovatit o boala decat de acceptat faptul ca nu intotdeauna reusim sa ne pastram in limite rezonabile cand e vorba de mancare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (369)

January 21, 2011

Maria:

Buna ziua,
Sunteti un om extraordinar! Va multumim pentru tot.
Mamei i-a fost extrasa tiroida in luna noiembrie la Parhon (carcinom papilar invaziv in tesutul peritiroidian-fara aspecte de metastaza), cu programare pentru iod la sfarsitul lunii mai. Analizele (TSH / FT4) si ecografia trebuie facute pana la sfarsitul lunii ianuarie, dupa care urmeaza consultul endocrinologic si ajustarea dozei de Euthyrox (in prezent 125 mg). Problema este ca la scurt timp dupa operatie s-a produs o dereglare foarte accentuata a tranzitului intestinal(diaree si scaune explozive), care persista si acum.
Vroiam sa va intreb daca acest lucru are legatura cu administrarea hormonilor tiroidieni sau cu carcinomul tiroidian. Este un reactie normala in urma acestei operatii si suplimentari hormonale sau este un lucru ingrijorator?
Va multumesc pentru ajutor.
Maria

Raspuns:

– hormonii tiroidieni, atunci cand sunt in exces, pot determina accelerarea tranzitului intestinal, cu mai multe scaune zilnic; de obicei asta insemana hiperdefectaie (mau multe scaune formate), nu diaree (scaune predominant lichide);

– o parte importanta a abordarii terapeutice la pacientii operati pentru cancer tiroidian diferentiat (papilar sau folicular) consta in tratamentul supresiv cu l-tiroxina; pentru atingerea obiectivului acestui tratament (TSH sub limita inferioara a normalului) sunt necesare doze de hormon tirodian mai mari decat cele fiziologic necesare, ceea ce conduce la o forma minima de hipertiroidie; totusi, marea majoritate a pacientilor sub tratament supresiv nu prezinta modificari ale tranzitului intestinal, tocmai pentru ca excesul hormonal este minor;

– in concluzie, daca nivelul TSH nu este intens supresat (sa zicem sub 0.05 microUI/ml) si asociat cu o valore peste limita superioara a normalului a FreeT4 este destul de putin probabil sa existe vreo legatura intre aceste manifestari digestive si tratamentul cu Euthyrox; in aceste conditii ar trebui cautata o cauza digestiva (colonoscopie?), fara legatura cu problema tiroidiana;

– daca analizele vor indica o forma mai serioasa de hipertiroidie, doza de Euthyrox ar trebui redusa si este de vazut in timp (saptamani) daca diareea se va ameliora;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (368)

January 20, 2011

Mirela:

Buna ziua, sunt din Corabia,Olt.Ma numesc Cismaru Mirela, am 47 de ani.In iunie 2009,in urma unor analize efectuate la Parhon, am descoperit ca am glanda Basedow Graves. Am slabit 7-8 kg,avand in permanenta stari de rau,constand in frisoane,temperatura etc.Am urmat cu Tyrozol, iar inainte de operatie am luat Lugol,fiind operata pe 6 dec 2010.
In urma controlului din 13 ian 2011 mi s-a spus ca am urmatorul diagnostic:
Diag. Histopatologic postoperator
1.Microcarcinom papilar sclerozant focar lob stang marginal invaziv 0,7/0,6cm.
2.Boala Basedow cu medie retractie epiteliala posttratament ats.
Cod citologic: G1R1,cod stadializare:ST3,cod morfologic M8350/3 , stadializare PT3/PNX .
Va rog sa-mi interpretati rezultatul si as dori sa stiu daca se poat vindeca aceasta tumoare? Va multumesc mult!

Raspuns:

– examenul anatomo-patologic a identificat un grup de celule (focar)  maligne la nivelul lobului stang; “marginal invaziv” insemana ca acest focar era extins la nivelul capsulei care inveleste tiroida la exterior, existand astfel posibilitatea ca o parte din aceste celule maligne sa nu fi fost indepartare doar in urma operatiei; de aceea tratamentul cu iod radioactiv este indicat, tocmai pentru a distruge orice tesut tiroidian ramas la nivelul organismului postoperator;

– da, sansele de vindecare completa sunt mari, cu conditia ca tratamentul cu iod sa fie administrat si monitorizat corespunzator; in plus, tot restul vietii trebuie efectuate controale periodice (anuale) pentru a descoperi din timp o eventuala recidiva;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (367)

January 18, 2011

Sorin M:

Stimate domnule doctor,
mama mea in varsta de 66 ani a fost operata de urgenta in Sibiu(noi locuind in Valcea) de glanda tiroida care a fost scoasa complect in data de 03.03.2011.(nu mai avem antecedente in familie)
In 13.01 a venit rezultatul biopsiei care este urmatorul:
” Rezultat:
Macroscopic:Fragment de 1/1/0,5 cm .
Piesa dc tiroidectomie de 5/5/3 cm.
Lob drept: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 1cm diametru.
Istm: aspect omogen.
Lob stâng: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 2 cm diametru si cel mai mic nodul albicios de 0,3 cm.
Microscopic:
La nivelul lobului tiroidian drept este prezent un focar dc carcinom papilar varianta foliculara de 0,8 cm diametru, format din celule cu nuclei alungi?i, atipici cu cromatina cu aspect de “sticla mata” cu suprapuneri si incizuri. Tumora nu infiltreaza capsula.
La nivelul lobului tiroidian stang este prezent un al doilea focar de carcinom papilar varianta foliculara de 0.3 cm cu acelea?i caracteristici .La nivelul piramidei Lalouette este prezent un al treilea focar de carcinom papilar de 0.5 cm diametru. Acesta infiltreaza capsula tiroidiana si musculatura striata, ajungand in contact cu marginea de rezectie a piesei.
Nu se evidentiaza emboli tumorali intralimfatici sau intravenosi in materialul examinat.
Cei 2 linloganglioni peritiroidieni de la nivelul piesei sunt indemni de metastaze (0/2).
In rest. parenchimul tiroidian prezinta modifcari caracteristice unei gusi multinodulare.
Concluzie: Carcinom papilar multifocal cu interesarea lobului drept, lobului stâng si a piramidei Lalouette, stadiul pl(m)3NMl oo.”
(sper ca am scris corect termenii tehnici).

Speranta mea este ca in raspunsul dumneavoastra sa gasesc o cale de rezolvare si o analiza obiectiva a gravitatii bolii.
PS: Raspunsul medicului chirurg a fost de urgenta la Bucuresti sau Cluj pentru iod radioactiv.
Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:

– carcinomul papilar face parte din grupul cancerelor tiroidiene diferentiate, alaturi de carcinomul folicular; se numesc diferentiate pentru ca celulele maligne isi pastreaza mare parte din caracteristicile celulelor tiroidiene normale; din acest motiv capteaza iodul, putand fi distruse in urma tratamentului cu iod radioactiv; gasiti informatii pe larg despre aceasta afectiune aici;

– prezenta a 3 focare, dintre care unul cu tendinta la extindere in afara tiroidei, face obligatoriu tratamentul cu radioiod in cazul mamei dvs; aceasta tumora are o crestere in general lenta, asa ca o intarziere de cateva saptamani (sau chiar cateva luni) in administrarea iodului radioactiv nu va avea vreun efect semnificativ asupra evolutiei bolii;

– de principiu, sansele de control a bolii si chiar de vindecare definitiva sunt mari in urma acestui tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (366)

January 17, 2011

Lucian:

Buna Ziua! Am 30 de ani, sex masculin, si am pe lobul stang un nodul solid de 2 cm cu structura neomogena , partial necrozat, vascularizat, greu sesizabil la palpare. Analizele de sange pt. tiroida imi ies in limite normale. Stare de sanatate mereu a fost buna, in familie nimeni nu are probleme cu tiroida.
Nodulul l-am descoperit acum 4 ani la o ecografie pe care am facut-o pentru o cu totul alta problema(o glanda salivara). Dupa ce l-am descoperit am facut ecorafie in fiecare an. La inceput masura 1,7 cm, si trei ani la rand a avut aceasta dimensiune, ultima ecografie arata ca acesta a crescut in ultimul an cu 3 mm.
Am refuzat punctia. Inca de acum 4 ani, nodulul avrea aceiasi structura iar doctorul mi-a spus ca este un nodul foarte vechi. Eu nu vreau sa il scot, si punctia am inteles ca nu poate da diagnosticul de malignitate 100% corect. Si atunci ma gandesc ca nu are rost sa il intep. Dumneavoastra ce imi recomandati? Puteti va rog sa-mi spuneti daca un nodul care este cu siguranta vechi de cel putin 15 ani poate fi malign? (Si inca un scurt comentariu _ ma gandeam la cauzea aparitiei nodulului_ cand eram mic la 6 ani, a fost cernobalul si s-au distribuit de la farmacii pastile cu Iod. Eu am inghitit intr-o clipa de neatentie a mamei, toate pastilele din casa, doza pentru 5 persoane. Poate fi aceasta cauza?)
Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– nicio procedura medicala diagnostica nu are o acuratete de 100% , deci nu cred ca problema se poate pune in acest fel; ceea ce conteaza este daca in cazul dvs punctia tiroidiana cu ac subtire poate ajuta la clarificarea diagnosticului si daca rezultatul poate influenta decizia terapeutica; si raspunsul este, fara indoiala, da;

– faptul ca nu a crescut (semnificativ) in acest interval de 4 ani este oarecum linistitor dar nu exclude posibilitatea unui cancer tiroidian; trebuie sa stiti ca un nodul tiroidian unic, mai mare de 1-1.5 cm, la un barbat tanar este in sine suspect; vascularizatia la interior reprezinta un alt motiv de ingrijorare;

– recomandarea mea este sa faceti punctia-biopsie, chiar daca sunt date care pot sugera ca nodulul este benign; cancerele tiroidiene comune (papilar si folicular) au o rata scazuta de multiplicare celulara, focarele putand ramane cu dimensiuni constante mult timp;

– aparitia nodulului nu are nicio legatura cu doza mare de iod de la 6 ani; poate avea insa legatura cu radiatiile provenite din accidentul de la Cernobal;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (365)

January 16, 2011

Cami:

Buna seara
Ma numesc Camelia, am 31 ani. In urma cu 3 ani, mai precis in 2008 am descoperit in urma unei ecografii un nodul tiroidian drept. (am urmat tratament cu iodid 100). Formatiunea chistica era de 3,3 cm, mi s-a facut punctie, rezultatul a fost benigm. In urma punctiei marimea nodulului s-a redus, iar la ultimul control a aparut o formatiune suspecta!
SONOELASTOGRAFIA TIROIDIANA arata ca la nivelul lobului tiroidian drept exista o formatiune ovalara, partial transonica, cu delimitare pe alocuri neta, pe alocuri mai imprecisa, cu diametrul de 11 mm, cu o imagine polipoidala ecogena, heterogena, cu focare ecogene incluse, de 5 mm. La ecografie Doppler nu se pun in evidenta traiecte vasculare in interiorul formatiunii descrise. Aspectul elastografic este suspect, rigid, albastru. Fara limfonoduli suspecti laterocervical bilateral. CONCLUZIE- formatiune chistica atipica, vizibila in lobul tiroidian drept, cu aspect elastografic rigid.
TSH 1.22 ?UI/mL limite 0.27 – 4.2

Sunt tare nelinistita de o saptamana de cand m-am programat pentru operatie (indepartarea lobului drep sau tiroidectomie totala). Credeti ca e vorba de un posibil cancer tiroidian?

In speranta unui raspuns va transmit multe salutari!
Cu multumiri
Camelia

Raspuns:

– in primul rand, tratamentul cu Jodid pentru un nodul tiroidian este inutil; administrarea de iod nu are niciun efect pe un nodul deja format;

– elastografia evalueaza capacitatea unei formatiuni (in cazul dvs un nodul tiroidian) de se deforma ca raspuns la o forta aplicata; cu cat un nodul este mai rigid se considera ca riscul sa fie malign este mai mare;

– nodulul dvs contine, conform datelor prezentate, macrocalcificari (“focare ecogene de 5 mm”); acestea cresc rigiditatea nodulului la elastografie, fara a fi, in sine, marker de cancer tiroidian; altfel zis, poate fi vorba de un rezultat “fals pozitiv”;

– vascuarizatia la interior a unui nodul tiroidian este un element de suspiciune pentru cancer; nodulul dvs nu prezinta acest element; doar delimitarea “pe alocuri mai imprecisa” poate fi considerata, oarecum, suspecta;

– avand in vedere cele de mai sus, nu inteleg de ce sunteti trimisa direct la operatie pentru un  nodul de 11 mm si nu la punctie; nimic din datele prezentate nu justifica urgenta unei interventii chirurgicale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (364)

Anca:

Buna ziua domnule doctor,
Mi-ati raspuns si la intrebarea 339, pe care va rog sa o recititi daca puteti, pentru ca repetarea ei ar ocupa, inutil, spatiul acestei pagini.
Sunt putin nelamurita in ce priveste ganglionii limfatici. Ei nu sunt mentionati nicaieri: nici in diagnosticul anatomopatologic, nici in diagnosticul de la externare, si nici in relatarea verbala a domnului doctor chirurg imediat dupa operatia de la Parhon. La vremea aceea nu eram constienta de importanta acestei informatii, si nu am solicitat clarificarea ei, nici unuia dintre medici (chirurg sau anatomopatolog). Acum va intreb pe dumneavoastra ce insemna acest lucru (absenta acestei informatii)? Inseamna ca nu a fost necesara excizarea nici unuia dintre ganglioni? Banuiesc ca daca ar fi prezentat suspiciuni, ar fi fost excizati, analizati in laborator, si mentionati in raportul final, nu-i asa? In cazul nostru, afectarea/neafectarea ganglionilor limfatici nu este pomenita nicaieri. As vrea sa inteleg lucrul asta de la dumneavoastra, pentru ca se pare ca acum nu mai avem de unde procura mai multe informatii legate de ce s-a intamplat la operatie.

Va multumesc inca o data foarte, foarte mult.

Anca

Raspuns:

– cel mai probabil, in timpul operatiei chirurgul nu a identificat galglioni limfatici suspecti si de aceea nu au fost excizati;

– asa cum v-am spus si in raspunsul precedent, scanarea whole-body si, mai tarziu, masurarea tiroglobulinei vor lamuri daca si cat tesut tiroidian mai exista;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (363)

January 15, 2011

Ilinca:

Buna ziua! Sper sa am sansa sa primesc un raspuns de la dvs

Intamplator am facut un eco abdominal si doctorul a vrut sa imi verifice tiroida.. Surpriza a fost ca au fost depistati mai multi noduli..Citez
“Lob drept volum 4,3 cc, structura neomogena prin prezenta a doua leziuni cu aspect hipoecogen neomogen, bine delimitate, avasculare unul aprox 5,3 mm/2 mm , peritraheal, celalalt de aprox 5,7 mm/3,4 mm, localizat mai anterior
Lob stang volum 3 cc, structura neomogena, la jonctiunea cu istmul, se vizualizeaza un nodul hipoecogen de aprox 9,7 mm/6 mm, bine delimitat, cu vascularizatie periferica moderata.

Istm 5 mm fara leziuni nodulare

Pe intreaga arie tiroidiana se vizualizeaza multiple leziuni milimetrice nesistematizate.

In adiacenta lobului stang , caudal- masa nodulara hipoecogena, fara vascularizatie decelabila ecografic, de aprox 8,3 m -posibil glanda paratiroida cu aspect hiperplazic

In ansamblu vascularizatia tiroide este normala

-trahee, vase cervicale – in limite normale
-absenta vizualizarii de adenopatii”

Analize
Anti-tiroglobulina 108 Ul/ml (valori normale mai mici de 115)
Anto TPO 20 Ul/ml (valori normale mai mici d 34)
FT4 22,9 pmol/L (valori normale 12-22)
TSH 1 U/ml (valori normale 0,27-4,2)

Enocrinologul mi-a recomandat tratament cu Euthyrox.. sa incep cu 25 mg si gradat sa ajung la 100 mg pe zi , cu o noua monitorizare ( eco si analize)in mai. El spera ca nodulii se vor mai micsora dar nu e sigur ca voi raspunde la tratament.

Eu sunt ingrijorata .. Mie mi se pare ca ar trebui sa fiu evaluata pentru o biopsie si eventuala operatie. Nu ma simt sigura cu acest tratament.

Am 45 de ani, greutate relativ normala (80 kg la 1,78 inaltime).

Din cate stiu un var din partea tatei a avut probleme cu tiroida, a fost operat la Parhon si a facut tratament cu iod radioactiv. Nu stiu alte amanunte .. Cred ca a fost cancer dar nu stiu ce tip.

Dvs ce ma sfatuiti?

Raspuns:

– nodulii descrisi ecografic nu se califica din punct de vedere al dimensiunilor sau aspectului pentru punctie tiroidiana, cu atat mai putin pentru operatie; urmarirea periodica ecografica este suficienta la acest moment;

– tratamentul supresiv cu 25 micrograme de Euthyrox este rezonabil (desi sansele de raspuns sunt mici), dar o doza de 100 micrograme/zi este, in opinia mea, excesiva si prezinta riscuri;

– daca medicul crede ca a vizualizat o glanda paratiroida marita ar trebui sa ceara masurarea calciului (ionic si total) si a fosforului din sange, pentru a exclude hiperparatiroidismul (primar);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (362)

Natalia:

Buna ziua, sunt din Oradea
Am 34 de ani si de cateva luni am aflat ca sufar de boala autoimuna hashimoto, hipotiroidismul este subclinic, tetanie latenta, gusa polinodulara.
Ultimele analize ( fara adimnistrate de eutyrox au fost TSH 3,88 FT4 0.91, ATPO 402)
In prezent iau eutyrox de 25 pt noduli
Dar eu am o alta problema…
De 2 ani ma chinui cu o boala inflamatorie pelvina care eu incept sa cred ca are legatura cu boala mea autoimuna. Mi se inflameaza ovarul stang cu trompa si nu simt efect nici in caz de antibiotic si antiinflamatoare. Iau antibiotic aproape lunar.
Ciclul imi este deraglat, imi vine la 24, 25 de zile si tine 7 sau 8 zile.
Primul doctor a zis ca e BIp altul ca e congestie pelvina. Intre timp am facut si un chist!
Am luat Cerazette 3 luni si mi s-a oprit ciclul! ATUNCI M-AM SIMTIT CEL MAI BINE!
Ce analize pot face ca sa vad daca e ovarita autoimuna? Si daca e asa ce pot sa fac!
Am fost de 10 ori in 2 ani la ginecolog si vb cu peretii! Sunt disperata!
Va rog ajutati-ma cu un sfat!

Tot caut pe net si nu gasesc…prolactina…cand se face?
FSH? sau ce anume?
Cand am vb cu endocrinologul de problema asta m-a trimis la ginecolog…

Raspuns:

– nu exista niste analize (asa cum este ATPO pentru tiroida) pe care sa le puteti face pentru a confirma ovarita autoimuna; o eventuala afectiune ovariana autoimuna ar fi nedureroasa si ar produce insuficienta ovariana, adica intarzieri majore ale ciclului menstrual si in cele din urma amenoree (oprirea completa a menstruatiilor);

– istoricul dvs de durere lunara si ameliorarea la oprirea menstrelor pot sugera o endometrioza drept cauza; aceasta este o afectiune ginecologica care se diagnosticheaza prin laparoscopie;

– tulburarile secretiei de prolactina nu determina durere pelvina, deci nu aveti indicatie pentru masurarea acestui hormon;

– FSH si LH se fac, de obicei, in ziua a 3-a a ciclului menstrual, numarand prima zi din prima zi de sangerare; o valoare mare sugereaza insuficienta ovariana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (361)

Raluca:

Buna ziua. ma numesc Raluca, am 22 de ani. In iulie 2009 am fost operata- tiroidectomie totala. Inainte de operatie, rezultatele analizelor erau in limite normale (TSH, FT4, FT3, calcitonina, Anti-TPO). La ecografie s-a vazut un nodul cu diametrul 4-5cm, puternic vascularizat, doi noduli de 2-2,5cm, si mai multi noduli mici. Am facut si o scintigrafie, nodulii fiind “reci”. Nu am facut punctie, a urmat direct operatia. Rezultatul a fost benign, diagnosticul final fiind gusa macronodulara. Ca urmare a operatiei, coarda vocala dreapta a ramas paralizata si am hipoparatiroidism (am luat Calcivid o perioada, acum iau calciu efervescent Sandoz si Alpha D3 de 0,5). Am luat initial Euthyrox de 100 (TSH a fost 38,75 cu valori de referinta 0,27- 4,2), apoi 150 (TSH-8,2), 175 (TSH 0,057), iar 150 (TSH 0,045).De fiecare data am facut analizele la 2-3 luni. In octombrie 2010 valoarea TSH era 2,3 luam Euthyrox o tableta de 100 si 1/2 de 25. Acum TSH este 8,6, cu aceeasi doza. Calciul ionic e 3,6 (val.de ref. 3,82-4,82), calciu seric 8,3 (val.de ref. 8,6-10,2). As avea cateva intrebari: in primul rand, daca as fi facut punctie, ar fi putut fi evitata operatia? este normal ca TSH sa nu fie in limite normale dupa atat de mult timp, desi am schimbat doza de fiecare data (exceptie dupa analizele din octombrie, cand am ramas cu aceeasi doza)? In final, ati putea sa-mi spuneti ce urmari are aceasta operatie pe termen lung (inclusiv hipoparatiroidismul), pentru ca nimeni nu mi-a vorbit despre asta (spre exemplu, sunt predispozitii spre alte afectiuni?)
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

Raspuns:

– nu era de evitat operatia nici dupa punctie, cel mult putea fi temporizata; la 22 de ani nu puteati sta cu noduli tiroidieni atat de mari, chiar benigni fiind; foarte probabil, in timp gusa ar fi crescut, putand comprima organele invecinate (cu dificultati la respiratie si inghitire) si evolua intratoracic, complicand astfel interventia chirurgicala;

– cazul dvs este interesant din perspectiva acestor oscilatii ale TSH si a imposibilitatii de a stabili o doza care sa-l mentina in limite normale pe termen lung; in opinia mea, sunt doua explicatii posibile:

  1. aderenta la tratament nu este completa; altfel zis tratamentul nu a fost urmat (intotdeauna) zilnic;
  2. asocierea cu tratamentul cu calciu; preparatele ce contin calciu pot scadea absorbtia Euthyroxului; de aceea va recomand sa luati calciul la cel putin 4 ore dupa Euthyrox;

– lipsa tirodei poate fi compensata prin tratamentul de substitutie, desigur, cu conditia ca TSH sa fie mentinut normal;

– la fel, daca nivelul calciului este pastrat normal, nu vor exista efecte adverse ale hipoparatiroidismului; hipocalcemia cronica (consecinta lezarii glandelor paratiroide) determina cresterea excitabilitatii neromusculare (furnicaturi, amorteli, chiar contracturi musculare involuntare) si creste riscul pentru cataracta precoce;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (360)

January 13, 2011

Stan Stefania:

Buna ziua, domnule doctor.
Ma numesc Stan Stefania, am 30 de ani si sufar de boala Basedow. Am descoperit-o in luna martie anul trecut. In prezent sunt normotiroidiana, in urma tratamentului pe care l-am urmat, cu thyrozol si de vreo doua luni, si cu euthyrox.
Cu o sapt in urma, mai exact pe 3 ianuarie, am aflat ca sunt insarcinata, si doctorita la care merg mi-a spus sa iau propyltiouracil, cate 10mg de 5 ori pe saptamana, plus euthyrox cate 1/2 de pastila de 25mg, in fiecare zi, ceea ce am si facut. Precizez ca euthyroxul il iau in combinatie cu thyrozol inca de acum 2 sau 3 luni, cate 1/2 de pastila de 25 mg de 5 ori pe sapt.
Problema este ca in aceasta saptamana, de cand am aflat ca sunt insarcinata, am continuat sa iau si thyrozol, alaturi de propicil si euthyrox.
TSH-ul efectuat in data de 10 ian. are valoarea de 3,07microUI/mL (valori normale 0.27-4.2).
Intrebarea mea este daca doza mare de antitiroidiene pe care am luat-o in ultima saptamana (datorita faptului ca am inteles gresit), dauneaza in vreun fel bebelusului. Doctorita m-a certat putin, dar mi-a zis ca pana la urma nu e f grav.
Mai precizez ca ultimul CM a fost in data de 2 dec 2010 si ca in urma controlului ginecologic efectuat in ziua de 07 ian, sarcina mea arata in felul urmator:
VGUM- 5 sapt +1 zi
VGUS= 4 sapt + 4 zile
Daca doriti sa aflati tot istoricul meu, mi-ati mai raspuns la o intrebare in data de 22 aprilie 2010 (intrebarea nr 171).
In prezent tratamentul meu este urmatorul:
10mg PTU pe zi de luni pana joi si 1/2 euthyrox de 25mg in fiecare zi.

Multumesc anticipat.

Raspuns:

– este foarte putin probabil ca asocierea celor doua antitiroidiene timp de o saptamana sa aiba vreun efect negativ semnificativ asupra copilului;

– testele defunctie tiroidiana (TSH si FreeT4) ar trebui monitorizate la 2 saptamani initial apoi, daca se mentin in limitele recomandate, la 4 saptamani pana la nastere;

– doza de PTU (10 mg/zi – daca este corect, si nu cumva 100 mg/zi) este foarte mica si este de vazut daca va reusi sa mentina o functie tiroidiana normala in prima jumatate a sarcinii;

– folosirea unui regim block-and-replace (adica antitiroidian de sinteza si l-tiroxina) este mai putin indicata in sarcina pentru ca, desi poate mentine TSH-ul matern in limite normale, are un efect diferit pe functia tiroidiana fetala; asta se intampla deoarece cea mai mare parte din l-tiroxina administrata este inactivata de palcenta, in timp ce antitiroidianul de sinteza este metabolizat intr-o proportie mai mica si poate bloca tiroida fetala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (359)

January 12, 2011

aurelia:

Buna seara,
Domnule doctor inainte de a intrerupe euthyroxul pentru a doua cura de iod pe care trebuie sa o fac in februarie valoarea a fost de 0,01mg.In octombrie era de 0,03 dupa prima cura de iod (iau 5 zile 100mg si 2 zile 150mg Eut).As dori sa va intreb daca totusi aceasta valoare atat de mica este OK.Diagnosticul histo pat este cel de la intrebarea 212.Asa cum am promis am sa revin la cabinetul de la Anima dupa cura de iod.

Va multumesc anticipat

Raspuns:

– acest nivel scazut al TSH scade riscul de recidiva a bolii;

– pe de alta parte, aceasta valoare este ceva mai mica decat cea optima (in jur de 0.1 μUI/ml) si poate fi o indicatie pentru reducerea dozei de Euthyrox; era util de masurat si nivelul FreeT4, pentru aprecierea mai exacta excesului de hormoni tiroidieni;

– sigur, ajustarea dozei se va face dupa tratamentul cu iod radioactiv; va astept la control dupa radioiod si decidem atunci, si in functie de tiroglubulina si scanarea whole-body;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (358)

anita:

buna seara , in urma unui atac de panica mi sa spus sa fac analizele ptr tiroida si mi-au iesit asa:
TSH – 1.82 referinta 0.27-5.0
T4 – 0.91 referinta 0.9 -1.8
anti TPO 90.1 referinta 35-50
anti Tg -58.7 referinta 40-50

nu am ajuns inca la un endocrinolog si as vrea sa-mi spuneti daca am motive de ingrijoare sau nu.

Raspuns:

– analizele arata, in primul rand, ca tiroida functioneaza normal, deci atacurile de panica nu sunt cauzate in vreun fel de o problema tiroidiana;

– nivelul usor crescut al ATPO si Ac anti-tiroglobulina poate arata o forma incipienta de tiroidita autoimuna sau poate reprezenta o varianta de normal (5-15% din populatie are acesti anticorpi usor peste limita superioara a normalului fara a dezvolta vreo afectiune); in general, nivelurile ATPO de peste 150-200 UI/l sunt considerate a se asocia mai puternic cu tiroidita autoimuna;

– o ecografie tiroidiana va arata daca exista un aspect caracteristic de tiroidita, orientand diagnosticul;

– este, de asemenea, important daca aveti antecedente de boala tiroidiana la rudele de gradul I, acestea crescand riscul unei boli tiroidiene autoimune;

–  presupun ca si un raspuns pe TIROIDA.ro poate insemna, in limite mai largi, ca ati ajuns la un endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (357)

January 11, 2011

liana:

Buna seara,
Am facut tiroidectomie totala in noiembrie 2010, cu urmatorul rezultat histopatologic postoperator:

1) Microcarcinom papilar multifocal: focare lob stang 0.9/0.7cm incapsulat si lob drept 0.5/0.4cm marginal , 0.1/0.1cm intraperenchimos

2) Parenchim de fomd polinodular, anizofolicular cu epitelii izolate de tip hiperfunctional, discret infiltrat inflamator cronic

3) Cinci limfoganglioni reactivi

Diagnostic citologic

– Cod citologic G1R1

– Cod stadializare ST 3

– Cod Morfologic M8340/3

– Stadializare PT 3 MB/PN 0

In ianuarie, la aproximativ 2 luni dupa operatie, la echografie s-a descoperit un ganglion in partea dreapta a gatului si mai multi mici in partea stanga.

Am rugamintea la d-voastra sa-mi spuneti, referitor la toate acestea, daca e posibil sa “emigreze” acele celule nenorocite si in alte locuri si care ar fi regimul alimentar pe care trebuie sa il am in evidenta de acum inainte? Mentionez ca sunt programata pentru a lua iod radioactiv, in luna mai. Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– aspectul acestor ganglioni limfatici mariti la ecografie poate sugera daca sunt aparuti ca urmare a unei simple inflamatii sau au legatura ca carcinomul tiroidian; la modul ideal, adenopatiile suspecte din punct de vedere ecografic ar trebui punctionate pentru a confirma/infirma infiltrarea maligna;

– tipic, carcinomul tiroidian papilar are o crestere lenta, iar tendinta de a metastaza la distanta apare tarziu in evolutia bolii; in schimb, acest tip de cancer tiroidian se poate extinde, in mod caracteristic, la nivelul ganglionilor limfatici cervicali; deci, in cazul dvs, supravegherea ecografica a acelor adenopatii cervicale (completata eventual de punctia cu ac subtire) este foarte importanta;

– desi multi pacienti ma intreaba de regimul alimentar “recomandat” in astfel de cazuri, raspunsul este, poate, neasteptat: nu exista un astfel de regim; sigur ca pe internet (sau in randul cunostintelor) puteti gasi foarte multe opinii legate de acest aspect, totusi, din punct de vedere medical, nu s-a demostrat ca o anumita alimentatie aduce beneficii suplimentare; sfatul meu este sa pastrati o alimentatie echilibrata; doar cu cateva saptamani inainte iodul radioctiv va fi indicat un regim sarac in iod, pentru a nu scadea eficienta tratamentului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (356)

January 9, 2011

Stancu Florica:

Buna ziua !

Ma numesc Stancu Florica , am 71 de ani si am fost diagnosticata cu tiroidita subacuta cu hipotiroidism, gusa nodulara si tiroidita autoimuna. Sufar de asemenea de hepatita cronica activa cu virus C, precum si de HTA forma severa.
Desi urmez tratament cu euthyrox de cativa ani , ultimele analize nu mi-au iesit deloc bune.
Astfel :
TSH – 9,71 ( valori normale 0,270-4,20)
ATPO -318,1 (valori normale 5 – 34).
Tratamentul recomandat este : Euthyrox 125 mg, novotiral (alternative, o zi euthyrox, o zi novotiral) si medrol de 4 mg timp de 30 de zile, un ape zi. Medicul internist mi-a interzis insa sa iau medrol din cauza ficatului.
Va rog frumos sa imi raspundeti, ma ingrijoreaza aceasta tiroidita autoimuna si nu stiu ce sa fac in legatura cu tratamentul . Ce se intampla daca nu iau medrol ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– tiroidita subacuta este o inflamatie foarte intensa si severa a glandei tiroide, aparuta, de multe ori, dupa o infectie virala de cai respiratorii superioare; in mod caracteristic se insoteste de durere si sensibilitate extrema la atingere pe fata anterioara gatului; durerea poate merge si spre mandibula si ureche si poate fi bilaterala sau unilaterala; din punct de vedere a testelor de laborator, este intalnita aproape intotdeuna o valoare foarte mare a VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), de peste 50-60 mm/1 h; boala este de obicei autolimitata (adica are tendinta sa se rezolve de la sine dupa un anumit interval), dar tratamentul este indicat pentru controlul simptomelor, care pot fi extrem de deranjante;

– in datele trimise de dvs nu am regasit elementele de diagnostic descrise mai sus, asa ca nu stiu daca diagnosticul este corect; oricum, pentru o tiroidita subacuta tipica doza de Medrol este destul de mica si nu ar rezolva mare lucru;

– ce se intampla daca nu luati Medrolul? (1) depinde daca aveti intr-adevar tiroidita subacuta si (2) daca da, depinde de cat de severe sunt simptomele; in cazurile tipice durerea si starea generala proasta raspund doar la corticoterapie;

tiroidita autoimuna este o afectiune complet diferita de tiroidita subacuta; este o boala cronica, nedureroasa, care necesita tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni pe termen lung; analizele prezentate de dvs (TSH si ATPO) arata ca aceasta boala este prezenta si ca tratamentul urmat este insuficient sau nu este corect administrat;

– cazul dvs este destul de neclar si complex, de aceea va recomand sa venti la un consult la clinica, pentru a putea lamuri mai bine situatia si a evita un eventual tratament inutil si periculos; veti vedea, daca cititi mai multe raspunsuri la intrebarile cititorilor, ca nu fac aceasta recomandare decat in situatii foarte rare, cand chiar cred ca este necesar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »