Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (551)

August 18, 2011

Iacob Nina:

Buna ziua!
Mama, in varsta de 64 de ani,( subponderala, discreta exoftalmie bilateral, xerostomie, reguseala fara motiv ORL), a suferit, in urma cu 44 de ani, o hemitiroidectomie stanga subtotala pentru gusa nodulara. Fara tratament sau monitorizare in aceasta lunga perioada de timp.
Doar in 2009, dupa debutul unei fibrilatii atriale cu ritm inalt, este investigata si endocrinologic – TSH=0,05 mlU/l (v.n.=0,4-4 mlU/l) si FreeT4=6,66 ng/dl (v.n.=0,8-2 ng/dl) si este diagnosticata cu tireotoxicoza pe lob restant,. Tratament cu Thyrozol 10 mg 3 tb/zi, apoi 2tb/zi. Urmeaza controale regulate. In ianuarie 2010 TSH-ul creste la 20,5 mlU/l, FT4=0,73. Diagnostic – tiroidita Hashimoto pe lob restant si se adauga in tratament si Euthyrox 25 mg/zi.
Ecografic, in lobul drept, in septembrie 2009 exista o formatiune cu diametrul 0,56 cm cu contur neregulat, cu continut mixt hipo-hiperecogen si calcificari, care, in iunie 2011, devine macronodul de 3,8cm/2,3cm, hipoecogen, cu macrocalcificari , intens vascularizat, bine delimitat. Decizia initiala este de cura chirurgicala. Din cauza trombocitopeniei secundare unei hepatitei cronice cu virus C nu se intervine chirurgical si nici nu se efectueaza o biopsie pentru precizarea naturii acestui nodul, ci este programata in luna septembrie 2011 pentru scintigrafie si apoi tratament cu iod radiactiv.
In iunie 2011: T3=139mg/dl (v.n.=80-200mg/dl) , T4=9 mg/dl (v.n.=4,5-13mg/dl) si TSH =0,4 (v.n.=0,5-4,5). Numar trombocite=98.000 (v.n.=140.000.250.000).
Cu respect, va intreb:
1. considerati ca interventia chirurgicala ar fi mai indicata decat terapia cu iod, iar trombocitopenia nu ar fi un mare factor de risc? Bolile concomitente, repet, sunt : fibrilatie atriala, insuficienta mitrala ischemica, hepatita cu istoric lung de 30 ani, fara varice esofagiene, fara ciroza hepatica.
2. valorile tiroglobulinei sunt ingrijoratoare si trebuie luate in considerare ? ianuarie 2010=425,20 ng/dl, octombrie 2010=161ng/dl, mai 2011=171ng/dl .(v.n.<55)
3.dar cea mai importanta intrebare este daca o colecistecomie pentru litiaza biliara ar fi mai indicat de efectuat inainte de terapia cu iod sau la ce perioada de timp dupa ultima doza de iod radioactiv ? Operatia devine iminenta deoarece colicile biliare sunt la cateva saptamani.

Raspuns:

– la 98 000 de trombocite, chiar si cu tratament anticoagulant pentru fibrilatia atriala, punctia tiroidiana cu ac subtire se poate face – cu riscuri minime pentru o sangerare semnificativa; este foarte important sa se stabileasca natura (benigna/maligna) nodulului pentru ca tratamentul cu iod radioactiv in cazul unui nodul malign atat de mare nu are nicio sansa sa rezolve problema;

– riscurile asociate operatiei sunt stabilite in primul rand de echipa anestezist-chirurg; ei decid daca pacienta poate tolera interventia;

– masurarea tiroglobulinei este irelevanta la acest moment si nu aduce nicio informatie utila; in niciun caz nu transeaza problema naturii nodulului respectiv;

– daca functia tiroidei este normalizata (TSH si FreeT4 in limite) inainte de tratamentul cu iod radioactiv si pacienta este urmarita corect dupa, nu cred ca va exista vreo influenta suplimentara asupra problemei cu colecistul; litiaza biliara trebuie abordata independent de suferinta tiroidiana; daca operatia se impune, trebuie facuta;

– insist asupra faptului ca tratamentul cu iod radioctiv are logica doar in situatia punctuala in care nodulul respectiv se dovedeste hipercaptant (“cald”) pe scintigrafie; in orice alta situatie punctia ar trebui facuta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (550)

August 17, 2011

Tuiu Daniela:

Buna seara,
Sunt femeie, 50 de ani,1,60m inaltime,53 kg,cu specificatia ca am slabit vreo 7-8kg in decursul acestiu an.
Am fost internata la endocrinologie la spitalul CFR Baneasa in luna mai pantru investigatii,datorita unor simptome destul de variate:
Am slabit si ma simt mereu slabita, iritata, anxioasa, am palpitatii, senzatii de lesin, ameteli (nu senzatie de vertij, mai degraba senzatia de instabilitate, de slabiciune in membre si in tot corpul) Ce ma sperie cel mai tare sunt stari care ma iau cel mai des noaptea in timpul somnului sau inainte de a adormi, anume o senzatie de alunecare ca intr-un somn greu, ca un lesin, din care ma lupt sa ies, simt ca un fel de descarcari im membre si in cap, ma simt paralizata si nu pot sa ma misc, nu pot decat sa astept sa imi treaca .
Am facut o tomografie craniana care a iesit bine ( m-am gandit ca poate cauza este neurologica)
Analizele de la spital sunt urmatoarele:
General:
TA=130/80 (trebuie sa specific ca variaza intre 9/5 si 14/8)
AV=72/bpm fara melanodermie sau alte semne de hipocorticism, stetacustic pulmonar normal, examen senologic-fara noduli palpabili
Local:
Gusa polinodulara, cu un nodulsuspect din punct de vedere oncologic in LTStg, va fi evaluat citologic (dupa punctie cu ac fin sau biopsie la CI Parhon
Fara cauze endocrine pentru manifestarile clinice polimorfe de tip somatoform
Ecografie tiroidiana doppler:
Lob tiroidian stang:diametrul cranio-caudal: 37mm, diametrul antero posterior:18mm, transversal:16mm, structura usor neomogena,ecogenitate usor crescuta,in 1/3 superiora a LTSimagine hipoecogena imprecis delimitatacu calcificare in interior 6TR/7,2APmm.Pe CFD intensa vascularizatie perinodulara si vascularizatie absenta intranodular
Lob tiroidian drept:diametrul cranio-caudal 45mm,antero posterior 13mm,transversal 12mm
structura usor neompogena,imagine hipoecogena imprecis delimitata, cu o calcifiere grosiera in interior localizata in 1/3 medie
Istm:diametrul antero-posterior 2,9mm, circulatie normala la examinare Color Flaw Doppler si Power Doppler
Capsula tiroidiana integra, absenta de adenopatie in compartimentul anterior cervical
Hormoni:
FT4=1,56 (normal 0,89-1,76)
TSH=1,37 (normal 0,4-4,0)
TGO=15 (normal <34
TGP= 7 (normal <55)
Ac Anti-HCV=negativ
Ag HBs=negativ
Ac Anti-Tireotoxidaza (TPO)=5,18 (normal <5,61
Markeri Tumorali:
Calcitonina <2,00 (normal <13pg/ml)
Tiroglobulina 6,66 (normal 0,20-55 ng/ml)
Colesterol=270
Trigiceride=105
Restul analizelor sunt bune,am facut si o ionograma completa si a iesit bine
Mamografie bilaterala:Displazie cu cateva segmentari mamar stang, macrochiste,mcronodul mamar drept, imagini lipomatoase bilateral
Mentionez ca am avut histerectomie totala in 2005 din cauza unui uter fibromatos cu sangerari masive in timpul ciclului, rezultatele anatomo patologice au iesit bine (inca ma intreb daca nu am facut o greseala cu aceasta operatie pentru ca problemele mele cam de atunci au inceput sa apara, chiar daca am facut tratament de substitutie)
Intrebarea mea este mai mult asupra cauzelor care imi dau starile astea care imi fac viata grea,am o zi buna si 10 rele, nu stiu din ce cauza apar, ce sa fac, mi s-a spus ca nu sunt din cauza tiroidei, poate imi dati un sfat?
Stiu ca trebuie sa merg la Parhon pentru punctie, dar dupa analizele pe care vi le-am trimis, credeti ca problema nodulilor se poate rezolva prin tratament? Dupa experienta avuta cu histerectomia nu voi accepta o operatie de tiroida, stiu ca voi avea probleme toata viata si va necesita tratament hormonal daca ma operez. Tiroida este functionala,analizele sunt bune, credeti ca s-ar putea rezolva prin tratament?Daca rezultatul punctiei cu ac fin nu este bun, am sanse de vindecare prin alte metode in afara de operatie?
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi tot ce am scris, astept parerea dumneavoastra, am decis ca trebuie sa ascult mai multe pareri inainte de a lua o hotarare, sa nu ami fac greseala pe care am facut-o acum 6 ani
Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune

Raspuns:

– in primul rand, investigatiile efectuate atesta ca nu exista o cauza tiroidiana pentru simptomatologia dvs;

– singurul nodul descris ecografic la nivelul lobului stang tiroidian are 7.2/6 milimetri; la aceste dimensiuni reduse recomandarea pentru punctie mi se pare exagerata (a se citi nejustificata); in plus, punctionarea unui nodul atat de mic este tehnic dificila; de obicei, in astfel de cazuri se prefera urmarirea ecografica; recomandarea mea este sa repetati ecografia tiroidiana in alta parte pentru inca o opinie legata de acesti micronoduli;

– un alte test indicat in cazul dvs este cel de stimulare la Synachten, pentru a exclude o problema a glandelor suprarenale; presupune recoltarea cortizolului plasmatic dimineata intre orele 8-10, urmata de injectia intramusculara cu 250 mcg Synachten, apoi, la 24 de ore de la injectie, se recolteaza un nou cortizol plasmatic; testul se poate face si ambulator, sub coordonarea endocrinologului;

– daca toate investigatiile medicale (de orice specialitate) nu reusesc sa identifice o cauza organica, evaluarea psihiatrica poate fi indicata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (549)

gabriela:

Buns ziua ,am 43 de ani sex femeiesc am facut urmatoarele analize cu urmatoarele rezultate
CALCITONINA 2 pg/mL,<13 rezultat normal
TSH 0.05 uUI/ml limite normal 0.27-4.20
ATPO 6.12 UI/ml limite normale intre 0-34
TIROGLOBULINA 4.366 ng/mL limite normale intre 0-10
ANTI TIROGLOBULINA 175.641 IU/mL limite normale ,<100 negativ
am un nodul la tiroida de 1.2 cm am facut punctie – mi-a iesit bening si am urmat un tratament cu eutyrox 50mg
mentionez ca inainte de a incepe tratamentul cu etyrox valoarea TSH era in limite normale iar acum se poate observa diferenta .
Ma puteti ajuta cu cateva informatii legate de analize?
va multumesc

Raspuns:

– nivelul subnormal al TSH indica un exces de hormoni tiroidieni – hipertiroidie, explicabil prin administrarea de hormon tiroidian (Euthyrox); primul pas este oprirea tratamentului cu Euthyrox si repetarea TSH si FreeT4 peste 6 saptamani; in mod normal TSH-ul se va normaliza in urmatoarele 2 luni dupa intrerupere;

– daca nodulul s-a dovedit benign la punctie este suficienta monitorizarea lui ecografica, fara vreun tratament;

– valoarea crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina poate indica o forma incipienta de tiroidita autoimuna; de aceea e bine ca functia tiroidiana sa fie monitorizata cel putin de 2 ori pe an prin masurarea TSH si FreeT4;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (548)

August 14, 2011

elena:

Buna ziua.
Sufar de hipotiroidism si iau zilnic eutyrox.
In ziua efectuarii analizelor TSH si FT4 este in regula sa iau pastila de eutyrox dimineata, inainte de analize sau ar putea influenta rezultatul acestora?

Va multumesc.

Raspuns:

– dupa o perioada de mai multe saptamani de tratament cu aceeasi doza de Euthyrox se atinge un nivel al medicamentului in sange relativ stabil; dupa aceea, administrarea dozei zinice nu provoaca fluctuatii semnificative ale acestui nivel, absorbtia fiind relativ lenta din intestin;

– in concluzie, daca sunteti sub un tratament de substitutie puteti lua Euthyrox-ul in dimineata analizelor fara teama ca rezultatele ar putea fi influentate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

Răspunsuri la întrebări (547)

geanina:

buna ziua ma numesc geanina,am 32 de anii si in luna februarie am fost diagnosticata cu tiroida cronica autoimuna cu hipotiroidie.anti TPO 849.00/Ul/ml TSH 5.80 …… 0.5-4.5 .mi s-a prescris Euthyrox 50 mg/ zi. am facut ecografie si mi-a esit urmatoarele rezultate: 1 L 2.00 CM 2 L 1.64 CM 3 L 0.44 CM 4 L 1.66 CM 5 L 1.68. CM B FRQ 10.0 MH2 GN 48 E/A2/4 MAQ D/O D 5.0 CM DR 84 FR 20 HZ AO 100%.dupa ce am luat treatamentul acesta timp de 3 lunii mi am refacut analizele rezultatele fiind: TSH 4.19 UL/ML 0.35-4.94 si mi sa prescris tratamentul euthyrox 75mg/zi calciu cu vitamina D 2 capsule /zi Vigantoletten 1000ul 1 cpr/zi Magne B6 2 cpr/zi . Dar eu tot ma simnt rau am starii de oboseala,ochii umflatii,nu am putere in picioare ma simnt moale, ametita si am starii de somnolenta si transpir foarte rau. Va rog sa mi spuneti ce pot face ca sa mi revin. va multumesc astept raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox trebuie astfel ajustat incat nivelul TSH sa fie in limite normale, optim in jumatatea inferioara a acestui interval; daca dvs ati urmat tratamentul cu 50 micrograme/zi in mod corect (zilnic, administrat in priza unica, dimineata, pe stomacul gol) si totusi valoarea TSH a coborat doar pana la 4.19 μUI/ml, cresterea dozei este justificata; in aceasta situatie, cel mai probabil, reactia autoimuna care sta la baza dezvoltarii bolii a produs o dostructie suplimentara a tesutului tiroidian;

– descrierea ecografiei nu are niciun sens, este doar o insiruire de litere si numere;

– nu cred ca simptomatologia descrisa este cauzata in principal de tiroida; chiar si la momentul diagnosticului, valoarea TSH era doar minim crescuta, ceea ce inseamna o forma usoara, incipienta, de hipotiroidie; in concluzie, trebuie cautata alta cauza pentru manifestarile dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (546)

August 12, 2011

BUCUR IOANA:

Buna seara
Numele meu este Ioana Bucur, am facut o operatie de tireidectomie totala in iunie 2011. La diag hisopatologic postoperator a iesit: 1. Carcinom papilar varianta foliculara, dezvoltat pe fondul unui adenom microfolicular compact si trabecular, focar incapsulat de5/3cm lst. 2. Parenchim adiacent si de fond micronodular anizofolicular cu epitelii cubice si plate.
COD CITOLOGIC : STI/G1/RX
COD STADIALIZARE : PNX
COD MORFOLOGIC : M8340/3
STADIALIZARE: PT3
Sunt programata pentru iod radioactiv in Nov 2011.
Stiu ca e cancer dar nu stiu cit de grav este.
Cind am primit rezultatele m-am panicat si nu am inteles mai nimic din ce mi-a spus medicul.
Va multumesc

Raspuns:

– in primul rand va recomand sa cititi cu atentie articolele dedicate acestei boli;

– revenind la cazul dvs:

  1. este o forma de cancer tirodian diferentiat, acestea (cancerele diferentiate) reprezentand marea majoritate a tumorilor maligne de tiroida;
  2. dimensiunea focarului face ca tratamentul cu iod radioactiv sa fie obligatoriu;
  3. nu sunt descrisi ganglioni limfatici, ceea ce insemana ca nu au fost scosi la operatie; astfel, posibila extindere a bolii la nivel ganglionar se va determina in urma examenelor clinice, a ecografiilor de regiune cervicala si a scitigrafiei;
  4. de principiu, una sau mai multe doze de iod radioactiv (nu se poate sti de pe acum de cate va fi nevoie) vor distruge celulele tiroidiene ramase, eliminand boala; tratamentul supresiv cu l-tiroxina va mentine usor subnormal nivelul TSH, scazand astfel suplimentar riscul de recidiva;
  5. in cele mai multe cazuri se obtine vindecarea bolii, cu conditia ca tratamentele si controalele sa fie facute conform recomandarilor;

– in concluzie, este o problema serioasa de sanatate, dar cu mari sanse de rezolvare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (545)

August 11, 2011

berchesan dana:

buna ziua,sunt femeie,30 de ani,64 kg si 1,55m.am foast diagnosticata de curand,cu tiroidita hashimoto,in urma unei analize tsh=25,67.simptomatologia care m-a indemnat sa fac aceasta analiza,fara indicatie de la medic este cea din hipotiroidism.in decursul anilor am luat in greutate,desi nu mananc mult,si nu sunt chiar sedentara.anul trecut mi-a cazut parul semnificativ de mult,si am fire albe de la varsta de 12 ani,care pe parcurs s-au inmultit semnificativ.pe langa starile de depresie si oboseala crunta,parca mai active pana la pranz.am consultat un endocrinolog,care mi-a facut o ecografie tiroidiana,aspectul fiind hipoecogen,inomogen si cu vascularizatie intensa.alte masuratori nu sunt scrise.am facut anti-tpo=8,81,si alte analize sanguine comune,care au iesit in limite normale,in afara de calciu ionic,si magneziu seric care sunt putin sub limita inferioara a normalului.intrebarea mea ar fi,daca poate exista o eroare de diagnostic,avand in vedere anti-tpo,trigliceride=60,colesterol =185.am inceput azi euthyrox de 50,1\zi,in 2,3 zile,75 mg,urmand sa ajung la 100 mg|zi.credeti ca ar mai nevoie de investigatii,ori de un alt endocrinolog?multumesc anticipat.

am uitat sa mentionez ca am un frate diagnisticat de catre alt medic,cu hipotiroidism primar,si cred ca bunica mea avea ceva probleme,nu am cunoscut o pt ca a murit,nu stiu exact ce anume,doar ca la tiroida a suferit o operatie.acum…eu am o fetita de 1 an si jumatate,si cred ca imi intelegeti ingijorarea.nasterea a fost cu suferinta fetala,am facut,controale regulate la neurolog,in urma carora s-a relevat un retard motor.a inceput sa mearga singura la 1a4l.ma preocupa daca nu cumva starea mea de sanatate,sa fi influentat dezvoltarea neurologica a copilului inca din pantec.ori la randul ei sa sufere,de o hipofuncie tiroidiana.va rog sa imi raspundeti,cu un sfat

Raspuns:

– foarte improbabil sa fie o eroare de diagnostic, nivelul crescut al TSH si aspectul ecografic sunt foarte sugestive pentru hipotiroidie cauzata de tiroidita cronica; exista si forme de tiroidita autoimuna cu ATPO normal; tratamentul este corect, peste 6-8 saptamani va trebuie sa repetati TSH si FreeT4;

– daca hipotiroidia a fost prezenta si pe parcursul sarcinii, sunt posibile efecte adverse asupra dezvolatarii neurointelectuale la copil; oricum, este imposibil de spus retrospectiv, fara analize facuate atunci, daca boala a fost prezenta in sarcina;

– functia tiroidiana la copil se verifica la fel ca la adulti, prin teste de laborator: TSH, FreeT4, eventual ATPO; oricum tiroidita autoimuna este foarte rara la copii atat de mici;

– din nou, o tiroida normala in prezent la copil nu exclude o influenta negativa in viata intrauterina a unei hipotiroidii materne;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (544)

Buse Daniela:

Am 43 ani , sexul feminin. Am fost diagnosticata cu gusa polichistica ,hipertiroidism .Rezultatele la analizele efectuate arata in felul urmator :

FT3-2,89 pg/ml(1,71-3,71),
TSH-1,13 microUI/ml(0.4-4),
FT4-0,92NG/DL(0.8-1,8),
ANTI-TPO <10 UI/ML(0.0-35,0) .
Mi s-au descoperit 4 formatiuni -1- 14mm,1-4mm,1-3,5mm,1-2mm,nevascularizate .
LTS – 13/19/40
LTD -13/16/38
Tratamentul prescris : Eutirox -1 pe zi dimineata
Medrol 1/2 pe zi
Panangin (cred ca scrie ) 1 pe zi .
Tratamentul mi-a fost prescris azi ,9 08 2011 .
Ca simptome nu exista,doar ca acest chist a aparut dintr-o data si l-am simtit la pipait .
Problema mea este urmatoarea :toate aceste investigatii le-am efectuat la o clinica din Rm Valcea ;considerati ca se impune investigarea intr-o clinica din Bucuresti ? Ce parare aveti de medicatia prescrisa ?

Raspuns:

– analizele prezentate arata ca tiroida functioneaza normal, deci nu se justifica diagnosticul de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);

– luand in considerare strict datele de mai sus, tratamentul cu Medrol nu este indicat in cazul dvs; Medrolul se foloseste doar in 2 situatii in afectiunile tiroidiene:

  1. oftalmopatia din boala Basedow-Graves;
  2. tiroidita subacuta;

– simptomatologia si analizele nu va incadreaza in niciunul din aceste doua cazuri;

– daca formatiunile descoperite ecografic sunt chistice (contin doar lichid), nu-si vor reduce dimensiunile sub tratamentul cu Euthyrox; oricum, asa zisul “tratament supresiv” cu l-tiroxina folosit in cazul nodulilor tiroidieni (solizi sau chistici) nu si-a dovedit eficienta in studiile efectuate pana in prezent; in opinia mea, cea mai buna solutie este monitorizarea ecografica perioadica, initial la 3 luni, apoi mai rar daca nu sunt modificari;

– nu stiu daca e cazul sa va investigati in Bucuresti, problema nu e atat de complicata; poate cel mai bine este ca inainte sa mai cereti o alta opinie la un endocrinolog din Ramnicu Valcea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (543)

July 29, 2011

Lucian:

Buna ziua! Am 31 de ani, sex masculin, si am pe lobul stang un nodul solid de 2 cm cu structura neomogena , partial necrozat, vascularizat, greu sesizabil la palpare. Am fost la punctie la domnul doctor IOACHIM Dumitru Lucian, unde am primit urmatorul rezultat: NUMEROASE EPITELII FOLICULOARE CU DISPOZITIE COMPACTA, TRABECULARA, ARANJAMENTE TRIDIMENSIONALE SOLIDE, ZONE CU MARCATA DISCOEZIVITATE, ANIZOCITOZA SI ANIZOCARIOZA PARCELAR PRONUNTATA, PREZENTA DE INCLUZIUNII NUCLEARE, HIPERCROMIE NUCLEARA, NUCLEOLI VIZIBILI, COLOID REDUS CANTITATIV, DENSIFICAT CENTROFOLICULAR:
NODUL CU MARCAT RISC PROLIFERATIV: ASPECT FOLICULAR BINE DIFERENTIAT (SUSPECT DEGENERARE – VARIANTA FOLICULARA CARCINOM PAPILAR);
Dupa aflarea rezultatului am fost mult prea trist sa pot sa inteleg tot ce mi-a explicat domnul doctor. Va rog pe dumneavoastra sa-mi explicati raportul citopatologic pe care l-am primit. Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– rezultatul este clar: exista o suspiciune majora pentru o forma de cancer tiroidian diferentiat si interventia chirurgicala se impune atat pentru stabilirea diagnosticului exact (dupa examenul histopatologic) cat si ca prima etapa a tratamentului (indepartarea nodulului si, foarte probabil, a intregii tiroide);

– punctia presupune aspirarea unor celule prin intermediul unui ac subtire introdus in nodulul suspect; uneori, celulele izolate nu pot stabili un diagnostic cert, pentru asta fiind necesara examinarea tesutului in ansamblu – examen histopatologic din piesa operatorie; in astfel de situatii, din cauza riscului crescut, se prefera operatia, mai ales daca un anatomopatolog cu experienta (cum e dr. Ioachim) sugereaza ca o tumora maligna este probabila;

– cea mai proasta idee pe care cineva in stiuatia dvs o poate avea este sa ignore ca exista o posibila problema importanta de sanatate; la acest moment, operatia, cu sau fara tratament adjuvant cu iod radioactiv, poate vindeca boala in procent de cel putin 80-90%; este deci, in primul rand, obligatorie programarea pentru operatie; ulterior, in functie de rezultatul definitiv, se vor decide urmatorii pasi;

– pe larg despre cancerul tiroidian aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (542)

Mihaela Panaitescu:

Buna ziua, in urma recomandarii dumneavoastra de la intrebarea 353, in care spuneati ca trebuie repetata echogarfia pentru ca este neclara, sora mea a aprimit urmatorul raspuns:
lobul drept diametrul longitudinal-3,7 cm, anterosterior – 1,4 cm, transversal – 1,5 cm
Structura -discret hipoecogena, relativ omogena.
Circulatie normala

Lobul stang diametrul longitudinal -3,8 , anteroposterior – 1,3, transversal – 1,2 cm
Structura discret hipoecogena, relativ omogena.
Circulatie normala.
Istm -dimensiune 0,2 cm
Adenopatie laterocervicala bilateral – micropoliadenopatie nespecifica

A repetat si urmatoarele analize:
T3 – 150, 0 Val normale 80-200 ng/ dl
T4 – 10, 0. 4,5-13
TSH- 5,02. 0,5-4,5

Va rog frumos sa – mi spuneti ce parere aveti dumneavoastra de aceste rezultate si cum le interpretati, mentionez ca sora-mea are 35 de ani, nu a slabit in ultimul timp, nu sunt antecedente in familie de boli ale tiroidei si are urm sp: palpitatii aproape in fiecare noapte, tahicardie, amorteli ale membrelor, senzarie de frig, dureri de cap si hipertensiune! Va multumesc frumos,

Raspuns:

– niciunul din elementele neclare/suspecte din ecografia anterioara nu mai apare in aceasta; cu alte cuvinte, rezultatul de mai sus descrie o tiroida cvasinormala;

– nivelul usor crescut al TSH inclin sa-l consider o eroare de laborator, in special luand in considerare rezultatele anterioare ale testelor de laborator si ecografia de mai sus;

– din precautie, ar trebuie repetate TSH si FreeT4 peste 3 luni la un laborator de incredere; pana atunci ramane valabila concluzia din raspunsul precedent:tiroida nu are niciun rol in simptomatologia surorii dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (541)

July 28, 2011

Patrascu Monica:

Buna ziua!
Mama mea a fost diagnosticata cu probleme de tiroida (gusa tiroidiana)la varsta de 19 ani (in urma unui soc puternic) eu nu stiu prea multe detali pentru ca nu eram nascuta pe vremea aceea, stiu doar ca a fost operata, totul a decurs normal, dar trebuia sa urmeze tratament si acest lucru nu l-a facut. Au trecut aproape 30 de ani de la interventie si pe parcursul anilor a slabit aproape 14 kg, i-a aparut din nou o gusa pe partea dreapta, este agitata, nervoasa. Aceasta formatiune se observa acum mai proeminent deoarece are 56.5 kg si o inaltime de 1.64 cm. Ce ma sfatuiti sa fac? Care sunt pasi pe care trebuie sa ii urmez? Mamei ii este frica de diagnostic, credeti ca poate fi ceva grav, fatal? Mentionez ca nu are modificari de ciclu menstrual, are hipertensiune, poarta ochelari 3.25 si respectiv 3.50 la celalalt ochi, nu are modificari ale temperaturi.

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– absenta tratamentului postoperator de substitutie cu l-tiroxina pentru o perioada atat de lunga a avut in mod cert un rol in recidiva gusii;

– pasii obligatorii sunt:

  1. consult endocrinologic;
  2. teste de functie tiroidiana: TSH, FreeT4;
  3. ecografie tiroidiana;

– ulterior, in functie de rezultate, se vor stabili eventualele investigatii suplimentare si tratamentul; daca gusa asociaza hipertiroidie (TSH supresat, FreeT4 normal sau crescut) se poate explica astfel pierderea in greutate si agitatia;

– ca intotdeauna, evaluarea completa si corecta urmata de stabilirea diagnosticului si tratamentului sunt cele mai bune solutii, nu ignorarea problemei; foarte rar problemele tiroidiene sunt fatale si destul de rar foarte grave; mai multe nu se pot spune doar pe baza istoricului pacientei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (540)

July 27, 2011

Mihaela I:

Am fost operata in data de 15 iun 2011 de tiroida (tiroidectomie totala), iar rezultatul biopsiei arata asa:

Diagnostic HP: 1) Carcinom papilar “varianta foliculara”, focar incapsulat, intraparenchimatos lst de 3.6/2.5 cm
2) Parenchim adiacent si de fond polinodular, anizofolicular cu arii epiteliale de tip oxifil, sclerohialinoza circumscrisa posthemoragica
Cod morfologic M: M8340/3
Stadialitate post chirurgicala PN: PNX
Stadialitate agregata ST: ST1
Grad diferentiere G: G1
Alte date de tip prognostic: RX

Medicul mi-a recomandat o sedinta cu iod radioactiv, insa nu este posibil pana in ianuarie din cauza marilor solicitari. Este foarte probabil ca la consulatatia din decembrie sa se constate ca nu va fi nevoie de aceasta sedinta cu iod radioactiv, dupa spusele medicului.
Mi-e teama sa nu fie prea tarziu pana in ianuarie. Mentionez ca am varsta 44 de ani.
Va rog sa-mi spuneti dvs. cum credeti ca ar trebui sa procedez in aceasta situatie?

Raspuns:

– in opinia mea, focarul de carcinom are dimensiuni suficient de mari pentru a necesita tratament cu iod radioactiv, chiar daca  nu s-a evidentiat la examenul histopatologic tendinta la extindere in afara glandei tiroide; la aceste dimensiuni exista un risc ceva mai mare pentru extindere microscopica la nivelul ganglionilor limfatici cervicali, iar iodul radioactiv poate distruge aceste eventuale grupuri de celule maligne;

– carcinomul papilar are in marea majoritate a cazurilor o crestere lenta, asa ca o perioda de cateva luni nu va schimba situatia; pana la tratamentul cu iod radioactiv ar mai trebui facut cel putin un consult si o ecografie de regiune cervicala pentru a vedea eventualele resturi tiroidiene si ganglionii limfatici regionali;

– cu monitorizarea periodica corecta si tratamentul cu radioiod (chiar programat pentru ianuarie 2012) sansele de vindecare completa sunt mari;

– pe larg despre tratament si monitorizare aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (539)

July 24, 2011

Andrea:

Buna ziua!

Am fost diagnosticata cu Hyperthiroidism la 10 ani am primit un tratament cu Thyrozol. La sfatul medicului dupa ce analizele au fost ok nu am mai luat medicamente. Pentru verificare faceam analize, ultimele analize s-au facut in Ianuarie 2011 TSH normal. La inceputul luni mai am ramas insarcinata, aprox in saptamana a 8 am facut analize TSH:0.075, FT4:1.6, FT3:7. La sfatul medicului am facut si alte analize. LATS:<0.03, aTPO:0.2, aTG:11.9. Nu am simtome clinice de hypertiroidism, puls 82, scaun normal. Medicul a spus in prima faza sa nu iau medicamente fiindca totul este de la sarcina, la sfarsitul consultatiei s-a razgandit si a prescris propycil 1 tableta pe zi. Datorita modificarii parerii de la un minut la altul, am decis sa ma consult si cu un alt medic. Medicul nou a sugerat sa opresc tratamentul cu propycil fiindca FT3 si TSH sunt anormale din cazul sarcini si nu este nevoie de tratament cu medicament doar de supravechere continua, totdata a spus ca datorita medicamentului propycil am marit sansa de a reveni boala in timpul sarcini. Mentionez ca am luat propycil timp de 8 zile. Dupa acest consult chair nu mai stiu ce este bine sa continui tratamentul cu propycil sau nu. Va rog datim o parere.

Va multumesc

Imi cer scuze, revin cu valorile de referinta:

TSH: 0.075 (0.400-4.000 ulU/ml)
FT4: 1.6 (0.89-1.76 ng/dl)
FT3: 7.00 (1.5 -4.1 pg/ml)

LATS:0,30 UI/L (Negativ 1.75 UI/l)
anticorpi anti TPO : 0.2 IU/ml valori de referinta <5.6 IU/ml
anticorpi anti tiroglobulina: 11.9 UI/mL (<34)
VSH 22 mm la 1h (2-10)

Va multumesc

Raspuns:

– hipertiroidia de sarcina este una dintre problemele dificile ale endocrinologiei; intelegeti, deci, ca nu se poate face corect managementul bolii pe internet; de aceea, tot raspunsul meu are caracter informativ; pentru recomandari, tratament si monitorizare este obligatoriu consultul direct, la clinica;

– primul trimestru de sarcina asociaza niste modificari biochimice (tranzitorii si care nu necesita tratament) asemanatoare hipertiroidiei; de aceea, este greu de stiut cu precizie la acest moment daca responsabile pentru analizele anormale sunt acestea sau recidiva hipertiroidiei; nivelul normal al LATS (TRAb) pledeaza impotriva unei recidive a bolii Basedow-Graves; ecografia tiroidiana ar putea ajuta in diagnsoticul diferential si o recomand;

– daca starea dvs este buna si nu exista simptomatologie de hipertiroidie, cea mai buna solutie la acest moment este abtinerea de la instituirea unui tratament cu Propycil si monitorizarea frecventa (TSH, FreeT3 si FreeT4); odata cu depasirea primului trimestru de sarcina testele ar trebui sa se normalizele daca este vorba doar de hipertiroidia indusa de sarcina; un interval de 3-4 saptamani intre evaluari este optim;

– Propycilul nu creste sansa de recidiva si este destul de probabil ca cele 8 zile de tratament cu 50 mg/zi sa nu aibe vreo influenta semnificativa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (538)

Cristina A.:

Domnule Doctor,

Am 30 de ani, sunt casatorita de 5 ani, iar de 3 ani incercam sa avem un copil. Dupa un an de incercari nereusite, am descoperit ca am trompele infundate, asa ca am apelat la FIV … doua incercari nereusite la Cluj. In tot acest timp, am facut mereu toate analizele, inclusiv FSH, care se invartea in jurul valorii de 4 (valori normale fiind 0,27 – 4,2), dar niicun medic nu mi-a spus ca pentru o posibila sarcina valorea 4 e prea mare. Ma pregatesc pentru FIV 3 in Budapesta, iar medicul de aici mi-a spus ca nu se pune problema sa incepem procedura daca valoarea TSH nu scade sub 2,5 … si se stabilizeaza in jurul valorii de 2. Am apelat la un medic endocrinolog si mi-a recomandat Euthyrox 25 (1 pastiluta pe zi dimineata), insa dupa o luna de tratament, valoarea TSH nu s-a schimbat. Stiu ca necesita timp pentru a se prodece schimbarea, dar as vrea sa stiu daca tratamentul este corect si nu ar trebui crescuta putin doza.

Am facut cam toate analizele de tiroida si suna cam asa:
TSH – 3,38 uUI/mL (valori normale 0,27 – 4,2)
FT4 – 18,1 pmol/L (valori normale 12-22)
Anti – tiroglobulina – 14 UI/ml (valori normale <34)
Anti TPO – 18 UI / ml (valori normale <115)

Stiu ca problema mea nu pare atat de grava ca cele de pe acest forum, dar imi doresc tare mult sa am un copil. Va rog tare mult sa-mi raspundeti!

Va multumesc,
Cristina A.

Raspuns:

– primul “FSH” din textul dvs cred ca era, in intentie, tot TSH; este important acest aspect pentru ca si FSH este un hormon hipofizar, de altfel foarte important in stabilirea sanselor de succes la FiV;

– pe scurt, parerea mea este urmatoarea: nu cred ca insuccesul la primele doua cicluri de FiV a avut vreo legatura cu nivelul TSH (sau cu tiroida in general); mai mult, nu cred nici ca tratamentul recomandat creste, obiectiv, sansele de succes; desigur, nici nu le scade;

– nivelurile normale ale ATPO si Ac anti-tiroglobulina exclud (in procent de peste 95%) o tiroidita autoimuna; in general, recomandarile privind un nivel “optim” al TSH se fac la paciente cu o forma de hipotiroidie, cand o astfel de precautie este justificata; in opinia mea, atat timp cat nu exista vreo dovada a unei afectiuni tirodiene organice, asemenea “praguri” nu au relevanta; ecografia tirodiana este o metoda sensibila (uneori mai sensibila in fazele incipiente ale bolii decat testele de laborator) pentru diagnosticarea unei tiroidite cronice; poate fi utila in cazul dvs;

– cu toate cele de mai sus, nu trebuie ignorata experienta personala a medicului respectiv sau a clinicii; nu este deloc improbabil ca urmatorul ciclu de FiV sa fie reusit, si atunci va conta mai putin care au fost exact factorii care au dus la asta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (537)

Vintilescu Angelica:

BUna ziua, am revenit la dvs cu o noua intrebare Am 55 de ani dupa operatia de tiroidectomie din aprilie 2011 ma simt bina dupa opaeratie tsh a fost 42.6 timp de 2 luni am luat euthyrox 100 am repetat analiza de tsh iar valoarea este foarte scazuta adica 0,05.
va rog sa ma sfatuiti la cit sa reduc doza zilnica de euthyrox. va multumesc

Raspuns:

– ar trebuie masurat impreuna cu TSH-ul si nivelul FreeT4; de asemenea e e important daca valoarea dvs (0.05 μUI/ml) este exacta (adica TSH=0.05 μUI/ml) sau a fost sub limita de detectie a kitului respectiv (TSH<0.05 μUI/ml);

– informativ, o scadere la 75 micrograme/zi este atitudinea uzuala in asemenea cazuri, cu repetarea TSH si FreeT4 la 6-8 saptamani; practic, modificarea dozei trebuie facuta doar in urma unui consult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »