Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (398)

February 15, 2011

Elena:

Buna seara, domnule doctor!
Sunt Elena din Iasi, am 53 de ani, un copil de 16 ani. Nu am avut pe nimeni in familie cu probleme tiroidiene.
La varsta de 24 de ani am avut un chist tiroidian de marimea unei nuci. La punctia facuta, medicul a extras tot lichidul ce se afla in acel chist , aplatizandu-se zona respeciva. Rezultatul analizelr au aratat natura benigna a formatiunii. Am faut tratament cu calciu si magneziu si nu am avut probleme mult timp. Cu aprox 6 ani in urma au inceput durerile in zona respectiva. Am fost tratat cu Calciu si antiinflamatoare. La ecografii repetate mi s-a spus ca nu sunt probleme. In vara anului 2009 durerile s-au intensificat.
Am mers la un medic ecografist f bun si acesta mi-a spus ca tb sa ma operez urgent.
In data de 15.09.2009 m-a operat distinsa dna dr Cotea Elena la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Buletinul histopatologic indicat urmatoarele:
Macroscopie: 68130-131-LTD de 5/3/2 cm; pe sectiune – nodul bine delimitat de 0.8 cm, chistic, continuu galben-cremos. 68132-LTS de 5/2.5/1.5 cm, cu structura nodulara; nodul cu diam. 2 cm, continut galben, cremos.
Microscopie:
68310-Carcinom papilar ocult tiroidian(diametrul maxim de 3 mm), cu abudenta stroma sclerohialina asociata.
Procesul tumoral prezinta minima infiltratie la nivelul tesutului tiroidian adiacent, fara interesara capsulei organului.
Tesutul tiroidian adiacent prezinta aspect anizofolicular, hipofunctional.
Se mai remarca un nodul sclerohialin cu microcalcificari.
pT1NxMx-G1
68131- Pe fondul unei gusi anizofoliculare, hiipofunctionale, se constata prezenta unui nodul sclerohialin cu calcificari pulverulente.
68132- Gusa coloida cu multipli noduli adenomatosi(3), unii mediofoliculari, altii macrofoliculari cu degenerari chistice hipofunctionale.
Dna dr endocrinlog a apreciat ca nu este cazul de iod radioactiv. Am inceput tratamentul cu Euthyrox 100 mg pe care l-am suportat f greu si organismul nu a raspuns la tratament. Am inceput sa iau Novothyral 100 mg pe zi, iar rezultatele au fost apreciate de dna dr ca fiind bune.
La 30 zile de la operatie TG-ul =8.1 ng/mL (val normale <78 ng/mL, la pacienti atiroidieni <0.1 ng/mL).
Rezultate la 20.03.2010 FT4=15.58 pmol/L (valori normale 12-22) si TSH =0.727 (valori normale 0.27-4.2).
Rezultate la 3.05.2010 FT4=3.41, TSH=86.5, Anti-tir=35(valori normale <=115) si TG=15.5(valori normale <78 si pentru pecienti atiroidieni <0.1).
Dupa reluarea tratamentului, la data 21.09.2010 rezultatele au fost FT4=17.22 si TSH=0.035.
La dat de 16.11.2010 FT4=3.65 si TSH=69.7, Anti-tg=19 si TG=17.4.
Daca dupa 6 luni de la operatie TG-ul s-a dublat, in urmatoarele 6 luni a crescut doar cu 2 unitati. Precizez ca dupa 6 luni de la operatie am luat un comprimat si un cp si 1/2 alternativ. Am repetat analizele in data de 22.01.2011 FT4=12.86 si TSH=0.447.
Dna dr mi-a suplimentat doza cu un sfert in ziua in care iau un cp. Acum iau un cp si un sfert alternativ cu un cp si jumatate.
Am incercat sa iau si ceva naturist, Cat`s Claw(gheara matei), dar dupa 1 saptamana m-a durut in zona operatiei si nu mai iau acest medicament.
Dna dr endocrinolog imi acorda multa atentie si sunt sigura ca imi vrea tot binele. Dar as vrea sa va exprimati si dvs parerea.
Era mai bine daca imediat dupa operatie mi se administra iod radioactiv?
Fac precizarea ca nu ma simt bine cateodata, parca nu am putere, am probleme de concentrare. Cred ca sunt si manifestari e premenopauza.
Imi cer scuze pentru numeroasele detalii, dar am vrut sa fiu cat se poate de explicita. Nu va imaginati cat de pretoase sunt sfaturile dvs pentru cei cu probleme.
Va multumesc mult. Sa va dea Dumnezeu sanatate, mult succes in cariera!
Elena

Raspuns:

– un focar de carcinom papilar care nu intereseaza capsula si are doar 3 mm nu necesita, intr-adevar, tratament cu iod radioactiv;

– problema cu managementul bolii in cazul dvs este insistenta de a masura, IN MOD INUTIL, tiroglobulina; aceasta NU ARE VALOARE DIAGNOSTICA decat la pacientii care au primit tratament de ablatie cu iod radioactiv; altfel zis, daca resturile de tesut tiroidian (normal) care raman in mod inerent dupa operatie nu sunt distruse cu iod radioactiv, ele vor secreta in continuare tiroglobulina; doar dupa ce aceste resturi sunt “arse” cu radioiod, ceea ce ramane (si secreta tiroglobulina) poate fi considerat ca fiind tesut malign restant;

– perioadele de oprire a tratamentului de substitutie strict pentru testarea tiroglobulinei reprezinta un stres inutil pentru organism; daca s-a decis ca iodul radioactiv nu este necesar, monitorizarea trebuie facuta clinic si ecografic, fara intreruperea tratamentului;

– nivelul tinta al TSH este in jurul valorii de 0.1 μUI/ml, adica sub limita inferioara a normalului; tratamentul cu Novothyral trebuie ajustat pentru atingerea acestui nivel;

– pe larg despre tratamentul cancerului tiroidian, aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (397)

Alina:

Buna ziua,
Mama mea in varsta de 48 ani a fost operata de gusa nodulara in urma cu aproape 2 saptamani. A avut 3 noduli, unul pe lobul stang bine delimitat, incapsulat, cu diametrul de 1,6 cm, aspect parenchimatos-coloid, cu arii de hemoragie si mai multe arii neregeulate, de 3-4 mm, gri-albicioase si doi noduli pe lobul dreapt bine delimitati, incapsulati, unul de 1,8 cm diametru aspect parenchimatos gri-roz cu arii de hemoragie, celalalt cu diametru de 1,5 cm aspect parenchimatos-coloid. Restul parenchimului cu mici arii gri-albicioase, neregulate de 2-3 mm.
In urma operatiei i s-a extirpat glanda in totalitate si i s-a pus diagnosticul de carcinom papilar al lobului tiroidian drept, varianta foliculara incapsulata, pT1bN0MxL0V0.
In urma microscopiei a rezultat carcinom papilar, varianta foliculara incapsulata (nodulul de 1,8 cm descris la nivelul lobului drept), fara aspecte de multicentricitate. Capsula nodulului nu este invadata. Capsula tiroidei este libera de proces tumoral. Nu se observa invazie vasculara in materialul examinat (L0, V0). Marginile de rezectie sunt libere. In tesutul adipos perilobar drept este prezent un limfoganglion liber de metastaza. Restul tesutului tiroidian de la nivelul lobului drept si stang cu modificari histopatologice care corespund unei tiroidite Hashimoto nodulara.
Concluzie: aspectul descris corespunde unui carcinom papilar al lobului tiroidian drept (varianta foliculara incapsulata) pT1bN0MxL0V0. Tiroidita Hashimoto nodulara. C73.9 M-8260/3

Va rog sa imi spune-ti daca acest cancer este malign, daca se stie daca s-a extins si la alte organe sau ce se intelege din rezultatul anatomopatologic mai pe intelesul tuturor.

Nu au fost semnalate boli de tiroida la rude, cel putin pana in prezent. Mama a mai fost operata de nodul la san dar nu a fost canceros. Simptomele au fost: nodul in gat la suparare, durere prin urechi.
Vreau sa mai precizez ca in urma investigatiilor care s-au facut inainte de operatie, ecograf normal si ecograf eco-dopler, ni s-a spus ca acesti ganglioni nu sunt de acum ci de mai mult timp.

Raspuns:

– carcinomul papilar tiroidian este o tumora maligna; detalii despre acest tip de cancer gasiti in articolele dedicate;

– tinand cont ca s-au examinat doar tiroida si un singur ganglion limfatic, nu se poate stii daca exista diseminari la nivelul altor organe doar dupa examenul histopatologic; totusi, rezultatele arata ca este destul de putin probabil sa fie prezente metastaze la distanta; riscul mai mare este ca boala sa persiste sau sa recidiveze la nivelul ganglionilor limfatici din zona gatului; acestia trebuie supravegheati ecografic periodic si punctionati daca au un aspect suspect;

– deoarece focarul de carcinom papilar a fost mai mare de 1 cm, tratamentul cu iod radioactiv este indicat;

– sansele de vindecare completa, daca toate recomandarile de tratament sunt urmate, sunt foarte bune;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (396)

February 12, 2011

Iuliana:

Buna ziua
Ma numesc Iuliana, am aproape 28 de ani si din ianuarie 2010 am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, la un nivel al anticorpilor la valoarea de 144,5(valori de referinta 0-50), FT4 0,9 (valori de referinta 0,8-2,0), TSH 4,8(valori referinta 0,4-5,4), prolactina 11,3.In urma acestor analize mi s-a prescris Euthyrox 50 mg, spironolactona si yasmine, pe motiv ca as avea si un sindrom de ovare polichistice(testosteron 0,7 la valori normale intre 0,2 si 1,0).In luna a 10-a mi-am repetat analizele si valoarea AAT-TPO a ajuns la 248(valori referinta <=20), FT4 1,1(0.8-2.0), TSH 2,1(0.4-6.1),iar doza de euthyrox a fost marita la 75 mg.Acum o saptamana am facut din nou analizele si valoarea anticorpilor a devenit 356(referinta 0-34), TSH=2,66(referinta 0.2-4.2) iar FT4 17.19(12-22). Va rog sa-mi spuneti daca este normal ca, desi tratamentul sa fie administrat, nivelul anticorpilor sa creasca in continuare si daca acest tratament pe care il iau este cel corect pentru situatia mea. Totodata, in ultimele 10 luni am luat in greutate aproximativ 10kg, poate fi cauza si dezechilibrul acesta al tiroidei pe care inca nu l-am stabilizat?Va multumesc anticipat

Raspuns:

– eficienta tratamentului pentru tiroidita autoimuna se apreciaza in functie de testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4), nu dupa nivelul anticorpilor; masurarea acestor anticorpi (ATPO si anti-tiroglobulina) este utila doar la stabilirea diagnosticului; rolul tratamentului este de a aduce in organism hormonii tiroidieni pe care glanda, afectata de procesul autoimun, nu-i mai poate produce, si nu de a influenta acest proces autoimun;

– castigul ponderal nu este cauzat de problema tiroidiana deoarece aceasta a fost tot timpul sub control (TSH normal);

– sindromul de ovar polichistic, in schimb, se asociaza foarte frecvent cu obezitatea; tratamentul excesului ponderal se face prin dieta si exercitiu fizic;

– tinand cont ca nivelul testosteronului este normal, tratamentul cu spironolactona este indicat doar daca aveti manifestari clinice (de ex. pilozitate excesiva) de hiperandrogenism;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (395)

February 11, 2011

ana:

Buna ziua ma numesc ana si am 25 ani.Mi s-a pus diagnosticul de chist endometriozic stang.chistectomie stanga.Am fost operata clasic in februarie 2009 formatiunea era de 8/7.Mi s-a dat tratament cu Microgynon.Dupa o perioada am mers la tratament si chistul se reface e mic acum dar nu stiu daca este normal.Ce ma deranjeaza pe mine sunt durerile pe care le am acum si sunt crunte dureri pe care inaintea operatiei nu le aveam desi chistul era mare.Mi s-a spus ca de endometrioza nu voi scapa doar la menopauza si sa ma impacientez in momentul in care decid sa fac copii.Ciclul vine regulat din moment ce iau anticonceptionale, este abundent si dureros.In 2009 am facut si un consult la endocrinologie unde am facut urmatoarele analize vsh rezultat 6 valori de referinta <25, anti-tiroglobulina rezultat 437 valori de referinta 600 valori de referinta <34, tsh rezultat 6.32 valori de referinta 0.27-4.2. Diagnosticul a fost tiroida hashimoto si hipotiroidism frust.Nu i am dat importanta si mi am vazut de recuperarea dupa operatie.Ce simt acum?sunt obosita, intoleranta la frig,somnolenta excesiva, firele de par imi sunt subtiri iar unghiile foarte fragile, iar nivelul colesterolului este de 235 , intervalul de referinta este 100-200.mentionez consultatia la endocrinologie am efectuat o in 2009 si de atunci nu am mai fost.Puteti sa imi dati un sfat legat de ce ar trebui sa fac?Sa repet consultatia?Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– inca din 2009 nivelul TSH era anormal crescut, asta insemnand ca un hipotiroidism subclinic era deja prezent la acel moment;

– manifestarile descrise sugereaza deficitul de hormoni tiroidieni, dar confirmarea prin teste de laborator este oblgatorie; aceste teste sunt TSH si FreeT4; odata efectuate, trebuie sa faceti un consult pentru stabilirea fazei in care se afla boala si a tratamentului de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), care, foarte probabil, se va dovedi necesar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (394)

Luci:

Buna ziua Domnule Doctor

Numele meu este Luci, am 27 de ani, acum o luna diagnostic gusa hipertiroidizata, tratament tyrozol 5mg 3 pe zi, lokren 20mg 1/2 pe zi, a trecut luna si nici o schimbare

Nu cunosc sa fii avut pe cineva in familie cu aceasta boala, am mers la medic cand am observat bataile inimii accelerate.

simptome:
-70-100 batai pe minut
-tremuraturi tot corpul
-dureri in zona inimii
si cateodata dupa ce adorm, ma trezesc noaptea cu o febra musculara in special in zona picioarelor de abia le misc sa ma ridic…

analize anormale

Free T4 4,06 ng/dl 0,89-1,76
T.S.H <0,005 uUI/ml o,4-4

si un directlink spre ecograf

http://img602.imageshack.us/img602/2673/58576987.jpg

imi este frica de inima ca bate prea repede si se imbolnaveste, astept si parerea dumneavoastra, va multumesc…

Raspuns:

– avand in vedere varsta dvs si aspectul ecografic, diagnosticul (exact) pare sa fie boala Basedow-Graves; de aceea, evaluarea pentru o posibila afectare oculara caracteristica este recomandata;

– in opinia mea, doza de Thyrozol de 15 mg/zi este insuficienta pentru a va echilibra hipertiroidia, luand in considerare analizele prezentate; asta insemana ca este posibil sa treaca luni de zile  pana  cand acest tratament (poate) va normaliza productia de hormoni tiroidieni; in mod normal, la 4 saptamani de tratament ar fi trebuit sa apara o imbunatatire clara a starii generale;

– o doza initiala de 30-40 mg/zi era, in opinia mea, mult mai potrivita, urmand sa fie apoi redusa treptat; de asemenea, daca tahicardia nu este tinuta sub control, si doza de Lokren ar trebui crescuta;

– pentru ca varsta nu este inaintata, este destul de improbabil sa apara o afectare cardiaca serioasa; totusi, conditia este ca hipertiroidia netratata sa nu persiste foarte mult timp;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (393)

Manuela:

– vârsta – 37;
– sexul – feminin;
– inca nu exist? rude de gradul I diagmosticati cu boli de tiroid?;
– istoricul: tratament impotriva astmului alergic;
– opera?ii: chirirgie dentara(operare chist);
– tratamente: doua tratamente pt. FIV efectuate in ultimul an – aprilie si septembrie 2010;
– simptome: ingrasat 2-3 kg in ultimele cateva luni, dureri abdominale cate odata, respiratie greoaie uneori (posibil astm)
– analize de laborator efectuate:TSH aprilie 2010 – 2.3 (0.27-4.2), TSH sept. 2010 – 2.7 (0.27-4.2), TSH feb 2011 – 3.36 (0.27-4.2), Free T4 – 14.5 (12-22), Anti TPO – 155 (<34), Anti tiroglobulina – 384 (<115);
– consulturi endocrinologice anterioare – ecografie feb 2011: tiroida aspect heterogen, prezente mici formatiuni chistice, fara adenopatie latero cervicala, volum un pic marit; consult endocrinolog – suspecta de tiroidita cronica;
– informatii aditionale: sarcina pierduta dupa FIV 2, saptamana 5-6;

Care este parerea dv-stra fata de cele prezentate mai sus?
Ce tratament ati prescrie dv-stra in acest caz?
Sunt motive serioase de neliniste?

Va multumesc anticipat! V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde si in cazul in care n-am comentat ultimul post.
Cu respect,
Manuela

imi cer scuze, a trebuit sa revin…era vorba de mici formatiuni nodulare la nivelul tiroidei ci nu chistice. Cel mai mare nodul masoara 8 mm. In plus am omis sa mentionez despre hipervascularizare cu semnal doppler gr. 3-4.
Va multumesc inca o data!

Raspuns:

– testele de laborator (si ecografia) arata prezenta unei tiroidite autoimune aflata intr-o faza incipienta, cand capacitatea tiroidei de a produce hormoni nu pare sa fie afectata; evolutia bolii este imprevizibila si nu poate fi anticipata la acest moment; astfel, poate merge in cateva saptamani-luni spre hipotiroidie, sau poate ramane in acest stadiu pe termen nedefinit; de aceea, monitorizarea periodica este obligatorie;

– avand in vedere ca va doriti o sarcina si ca nivelul TSH este in jumatatea superioara a normalului, consider util tratamentul cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) intr-o doza de 25 mcg/zi; exista studii care sustin ca acest tratament poate chiar creste sansele unei sarcini; TSH-ul ar trebui verificat la 6 saptamani de tratament;

– pe parcursul unei sarcini, necesarul de hormoni tiroidieni creste, iar tiroida dvs afectata de procesul autoimun poate sa nu fie capabila sa faca fata acestei solicitari; din acest motiv, functia tiroidiana trebuie verificata periodic (la 4-8 saptamani, in functie de rezultate) pe parcursul sarcinii si tratamentul trebuie ajustat corespunzator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (392)

February 9, 2011

Tedy:

Buna seara,

Multumesc in suflet pentru raspunsul ce mi l ati oferit la intrebarea 390. Este de admirat ceea ce faceti si e trist si pacat ca nu exista mai multi oameni ca dumneavoastra. Pana acum o luna nu stiam mai nimic despre aceasta boala ce s a instalat intr un mare vartej in a mea viata debusolandu ma in totalitate. Tot ce mi am dorit de la un medic vreodata a fost doar sa discute cu mine si sa mi explice oarecum pe intelesul meu ceea ce ma ‘doare’. Insa se pare ca nu mi s a explicat nici macar un risc si am fost pusa semnez ca sunt de acord cu toate riscurile ce pot surveni. Vreau sa precizez ca ma tem de operatie desi am inteles ca nu e o interventie grea dar totusi depinde foarte mult si de medicul ce o face , dar dupa cate mi au fost sa intampin nu reusesc sa mai incred in mai nimic. Revin la dumneavoastra cu intrebarea ce riscuri sunt pentru copil daca nu recurg la scoaterea tiroidei?!? Sunt riscurile mai mari fata de tratamentul medicamentos?!? Preponderenta riscurilui unui copil ‘afectat’ e mare?!? intreb pentru ca observ ca solutie definitiva pentru aceasta boala nu exista… tratament pentru sustitutie hormoni am inteles ca va exista oricum pe viata, fapt ce mi ati confirmat acum si dumneavoastra…
Mi as dori sa ma inscriu in lista de pacieti ai dumneavoastra si sper ca in curand sa pot ajunge la Bucuresti pentru o discutie mai ampla, caci sincera sa fiu nici un medic nu mi a studiat intreg dosarul cu analize, nici inainte si nici dupa instalarii acestei boli. Zilele ce vor urma voi face si analiza TRAB (si voi reveni) pentru confirmarea diagnosticului de Basedow Graves.

Va Multumesc din suflet.

Felicitari si respect!

Raspuns:

– ma bucur ca raspunsul meu v-a ajutat sa intelegeti mai bine situatia si optiunile terapeutice posibile;

– de obicei bolile autoimune (cum este si boala Basedow-Graves) se atenueaza pe parcursul sarcinii, cand imunitatea este supresata pentru a putea tolera fatul; exceptia posibila o reprezinta trimestrul I, cand poate exista chiar o exacerbare; asta inseamna, in cazul dvs, accentuarea hipertiroidiei, care sa necesite monitorizare frecventa si utilizarea tratamentului cu propiltiouracil; riscurile hipertiroidiei necontrolate asupra fatului merg de la crestere intaruterina incetinita, cu greutate mica la nastere, pana la pierderea sarcinii; este adevarat, totusi, ca majoritatea sarcinilor la paciente cu boala Basedow-Graves evolueaza fara evenimente adverse majore; cititi si aici pentru mai multe detalii;

– pe de alta parte, odata tiroida indepartata, veti avea nevoie de tratament de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox) permanent; la fel, monitorizarea frecventa pe timpul sarcinii este obligatorie, cu obiectivul de a mentine TSH in limite normale (ideal, sub 2.5μUI/ml);

– diferenta dintre cele doua abordari descrise mai sus este ca tratamentul de substitutie este mai bine tolerat, mai simplu de monitorizat si de ajustat decat cel cu antitiroidian de sinteza; in plus, odata indepartata tiroida, riscul unei reactivari/acutizari a procesului autoimun care, prin anticorpii (TRAb) generati poate afecta fatul, este mult redus;

– “tratamentul pe viata” este mai putin dramatic decat suna; inseamna, de fapt, doar ca va fi nevoie sa luati un comprimat pe zi, dimineata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (391)

February 8, 2011

cristina:

ma numesc cristina am 30 si am fost diagnosticata cu urmatoarele boli
-tiroidita cronica autoimuna(TSH-5,9 FT4-6,99)
-eco tiroidian:LTD=16/13/41mm,LTS=14/10/44mm,VLTD=4,26ml, VLTS=3,08ml,VT=7,34ml
-empty sella partiala cu insuficienta anterohipofizara partiala(pe linie gonadotropa,adrenocorticotropa si tireotropa
-diabet insipid central(de la 2ani )administrare minirin spray 50ml/1puf pe zi
-sindrom turner
-hiperlactinemie usoara functionala
-anemie normocroma normocitara forma usoara
-miopie forte astigmatism
-osteoporoza secundara
am primit ca tratament pt aceste boli
-euthyrox50mg pe zi
-prednison 5mg pe zi
-logest 1pe zi
-calciu
as vrea sa va intreb daca este suficient acest tratament pt atatea boli cate am si cam in ce stadiu voi fi peste cativa ani doar cu acest tratament.si daca exista la noi tratamente naturiste pt aceste boli
va multumesc

Raspuns:

– eficacitatea reala a tratamentului, avand in vedere multiplele afectiuni endocrine de care suferiti, se poate aprecia corect doar in urma unor teste de laborator si a evaluarii fizice la un consult;

– astfel:

  1. tratamentul cu contraceptive este indicat atat in cazurile de sindrom Turner (unde ovarele sunt lipsite de foliculi), cat si in cazul deficitului hipofizar de FSH si LH; de principiu, aici totul ar trebui sa fie ok si nu exista ajustari care sa poata fi facute;
  2. tratamentul cu Eurthyrox, pentru linia tiroidiana, ar trebui facut astfel incat sa se mentina nivelurile FreeT4 si FreeT3 in jumatatea superioara a intervalului normalului; daca hipofiza anterioara este afectata, masurarea TSH nu este utila in aprecierea eficientei tratamentului;
  3. tratamentul cu Minirin ar trebui sa fie administrat astfel incat aportul zilnic de lichide si nevoia de a urina sa nu interfere semnificativ cu activitatea zilnica sau cu somnul; in general, asta insemana nu mai mult de 3 litri de lichid pe zi; doza nu trebuie sa fie excesiva pentru ca atunci rinichii vor retine excesiv apa in organism si nivelul sodiului din sange poate scadea periculos de mult;
  4. tratamentul cu prednison se controleaza in primul rand dupa starea dvs; astfel, sunt de evitat atat manifestarile asociate deficitului de glucocorticoizi (hipotensiune, oboseala nejustificata,  tulburari de tranzit intestinal, deficit ponderal), cat si cele determinate de excesul acestor hormoni( exces ponderal, hipertensiune, vergeturi, hiperglicemie); in conditii de stres (infectii, traumatisme, operatii, etc), doza de prednison trebuie crescuta pentru a proteja organismul;

– urmand tratamentul complet (presupunand ca diagnosticul dvs este corect in intregime), nu ar trebui sa fie probleme semnificative, exceptand infertilitatea (sdr. Turner); de aceea, in afara catorva precautii, puteti avea o viata normala;

– nu va iluzionati ca vreun tratament naturist (la noi sau in alta parte) poate substitui tratamentul hormonal de care aveti nevoie; mai mult, oprind sau modificand nejustificat tratamentul prescris va expuneti unor riscuri serioase;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (390)

February 7, 2011

Tedy:

Buna ziua,

povestea mea incepe cam asa …

am 30 de ani si de cinci ani incercam sa avem un copil … la doi ani jumatate de incercari am reusit sa raman insarcinata, insa am pierdut sarcina la aproape trei luni (oprire in evolutie)… dupa toate investigatiile facute atat mie cat si sotului meu , desi toata lumea ne spunea ca suntem teroretic si practic sanatosi minunea in caminul nostru nu a fost infaptuita… in luna septembrie a anului 2010 mi am luat soarta in maini si m am apucat din proprie initiativa de analize. Am facut analizele hormonale:
Ziua 2 CM

Estradiol – 244.5 pmol/L (46-607)
FSH – 7.5 mUl/mL (3.5-12.5)
LH – 4.7 mUl/mL (2.4-12.6)
Prolactina – 298 (127-637)
TSH – 0.706Ul/mL (0.27-4.2)

Ziua 21 CM

Progesteron – 46.51 nmol/L (5.3-86)
Prolactina – 241 uUl/mL (127-637)

dupa aceste analize am recurs sa la histerosalpingografia (analiza pe baza substantei de contrast de iod) in urma careia a reisit ca am hidrosalpinx pe trompa stanga. Dupa analiza m am programat pentru operatia laparascopica ce ar fi trebuit sa aiba loc in luna ianuarie 2011. Operatia nu a mai avut loc pentru ca in urma unor analize la sage efectuate inaintea interventie s au constat valorile foarte mici ale TSH ului si mi s a spus ca nu rezist anesteziei. In luna ianuarie 2011 :

– TGP 58 – interval de referinta < 55 u/l
– TGO 37 – interval de referinta < 34 u/l
– TPO (AC anti tireoperoxidaza) 573 interval de referinta <5.51
– T3 – 2,63 interval de referinta 0,58 – 1,59 ngml
– Free T4 – 2,94 interval de referinta 0,70 – 1,48
– TSH 0.0098 – interval de referinta 0,35 – 4, 94 microUl/ml

In urma analizelor am consultat un medic endocrinolog ce mi a dat diagnosticul de hipertiroidie Basedow Graves si mi s a prescris un tratament pe baza de Thyrozol 10 , propranolol 10 si ascpardin (cate trei pastile pe zi), dupa aproximativ aproape trei saptamani s a constat ca am facut alergie la thyrozol, alergie ce m a tinut pe patul de spital noua zile (erupti mari cutate la nivelul pielii inotite de umflaturi la nivelul membrele exterioare si capului)… tratamentul a fost intrerupt si inlocuit cu propycil 50 mg , medrol 16 mg, metropolol 50 mg (cate trei pastile pe zi) . Medicul enedocrinolog mi a sugerat sa uble doza de propycil la sase pastile pe zi pentru a intra in hiprotidoidie ca sa ma poate opera de tiroida. Mie una personal ca om totul mi se pare la mare viteza si nu as recurge din prima la acest tip de operatie tinand cont de faptul ca inainte de histerosalpingografie analizele mele erau practic in limite normale. In data de 05 februarie 2011 am efectuat si o ecografie la nivelul tiroidei:
– LTD 18,2/31/19 mm structura usor hipogena difuz, macrogranula, prezinta anterior central si posterior noduli usor hipoecogeni in medie de 5 mm.
– Istmul troidian 4,4 mm structura usor hipogena, mecronodlara, prezinta la confluenta cu LTD un noul usor hipogen de 6 mm
-LTS 20,5/26/16 m structura distrec hipogena difuz distrec neomogena micronodulara
– regiuni laterocervicale suraclaviculare bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu.

Va rog in tot sufletul sa ma ajutati. Trebuie efectuata aceasta operatie de tirioda? Pot reveni la valorile normale tinand cont de faptulca in familia mea nimeni nu a suferit de aceasta boala si ca ea a fost declansata de substanta de contrast pe baza de iod? se va putea pune in viitor o eventuala sarcina?

Va Multumesc din suflet si va doresc multa sanatate!

Raspuns:

– intr-adevar, se pare ca boala Basedow-Graves s-a declansat ca urmare a iodului din substanta de contrast utilizata la histerosalpingografie; totusi, odata instalata, nu va evolua diferit fata de cazul in care ar fi aparut spontan; altfel zis, sansele unei remisiuni spontane sunt mici, indiferent care a fost “trigger-ul”;

– exista 3 posibilitati terapeutice:

  1. tratamentul cu antitiroidian de sinteza (propiltiouracil) pe termen lung; dupa 6-12 luni de tratament se poate instala remisiunea – adica functia tiroidei ramane echilibarat si in absenta mdicatiei; sansele sunt in jur de 30-40%, iar durata remisiunii poate fi intre cateva saptamani si ani; o sarcina se poate obtine dupa ce se normalizeaza testele de functie tiroidiana, nu trebuie neaparat asteptata instalarea remisiunii; totusi, monitorizarea frecventa este obligatorie pe parcursul celor 9 luni si exista riscuri mai mari asociate;
  2. interventia chirurgicala –  se poate realiza imediat ce functia tiroidei este echilibarata; dupa indepartarea tiroidei este necesar tratamentul de substitutie cu levotiroxina pe viata; la cateva luni dupa operatie, cand s-a gasit doza care mentine TSH normal, puteti ramane insarcinata; din nou, sarcina trebuie monitorizata endocrinologic frecvent; avand in vedere ca probabil va doriti o sarcina cat mai repede, aceasta este cea mai indicata solutie in cazul dvs;
  3. iodul radioactiv; rezolva hipertiroidia, dar contraindica sarcina timp de 6 luni de la administare; in marea majoritate a cazurilor tratamentul de substitutie cu l-tiroxina este necesar dupa radioiod;

– doza de Propicyl recomandata (300 mg/zi) se poate utiliza fara probleme in echilibrarea hipertiroidiei si nu este excesiva; pe masura ce functia tirodei se echilibreaza, doza va fi scazuta treptata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (389)

February 6, 2011

camelia:

buna seara ,
domnule doctor,cu respect vreau sa va cer parerea :sunt o femeie de 42 ani ,de 164 cm,78 kg,cu doi copii sanatosi
in familie nu au fost cazuri de maladie a tiroidei
in 2008 iunie am fost operata de carcinom tiroidian papilar[un nodul stang de 1,4 mm,fara depasirea capsulei peritumorale,capsula fara neoplazie ,cu prezenta paratiroidei stangi]operatia cat si sedinta de iod am facut o in italiala ircs milano,la scintigrafie a iesit ok….dupa 6 luni am repetat scintigrafia la cluj ..la fel ok .am inceput un tratament in italia cu eutyrox125,la cluj mi a modificat pe novotyral 100
in ultimele 2 luni am inceput sa am intepaturi inima ,ameteli ,o stare de nervi,am repetat analizele:tsh 0,55n0,2-4,2
ft4-12,01normal12-22
tg-0,2
ac.ant-tg-226 normal 0-115
colesterol237 normal 120-200
mpv7,8 normal 8,5-12
rbc4,13 normal4,4-4,76
tgp 51normalmax31
in urma cu o luna toate aceste analize erau in limita normala,
la o eco de sani mi au iesit 4 fibroadenoame de aceea am mers la endocrinolog sa vad disfunctia daca e hormonala,iar medicul dupa aceste analize pe care vi le am expus mi a schimbat din nou tratamentul
a hotarit sa inlocuiesc novotiral 100 cu euthyrox 125fara nici o explicatie,va rog ce analize ar trebui sa fac pt o disfunctie hormonala[daca ar mai trebui sa fac]avand in vedere ca greutatea mea corporala a crescut cu 13kg dupa operatie si daca reusesc sa dau jos 5 kg le reiau f repede
va rog sa ma scuzati de atatea intrebari si va multumesc anticipat

Raspuns:

– daca singurul focar de carcinom papilar gasit a fost cel de 1.4 milimetri si acesta nu se gasea in contact cu capsula tiroidiana, tratamentul cu iod era strict optional, pentru ca oricum riscul de recidiva era extrem de mic si fara acesta;

– Euthyrox-ul contine doar l-tiroxina (T4), pe cand Novothyral-ul contine atat l-tiroxina (T4) cat si triiodotironina (T3); T3 se absoarbe ceva mai repede din intestin si are un efect hormonal mai puternic decat T4, putand determina mai frecvent aparitia simptomelor de hipertiroidie; totusi, nivelul TSH de o.55 μUI/ml arata ca nivelurile hormonilor tiroidieni nu au fost excesive; in aceste conditii, revenirea la tratamentul pe care anterior l-ati tolerat este o optiune rezonabila; daca simptomatologia persista si dupa aceasta schimbare, trebuie cautate alte cauze (cardiace, neurologice, stresul, etc);

– aparitia fibroadenoamelor nu are legatura cu problema tiroidiana; nu exista anlize hormonale indicate in cazul fibroadenoamelor; ele trebuie monitrizate ecografic periodic si operate atunci cand cresc semnificativ (peste 3 cm de obicei);

– impreuna cu tratamentul cu Euthyrox trebuie urmata si o dieta moderat hipocalorica (aprox. 1600 kcal/zi) pentru mentinerea unei greutati normale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (388)

February 5, 2011

Irina:

Salut!
Ma numesc Irina si am 26 de ani.In ultima vreme am inceput sa slabesc fara motiv-5 kg in 6-7 zile. Acum am pus la loc 2 din cele 5, insa pe langa asta menstruatia mea nu a durat ultima oara decat o zi jumatate. Luna de dinainte,m-a tinut 2 zile, cu indulgenta, pe mine care ma tinea 5-6 zile.Si, colac peste pupaza, inima imi incepe sa bata repede fara motiv-de ex.stau in pat-fara sa fac nimic sa determine lucrul asta.Nu stiu ce sa mai cred.La niste analize mi-a iesit VSH-ul 17 (acolo scria maximul 10) si calciul ionic sub limita inferioara (3.69), celelalte analize fiind in limitele normale, ba chiar spre limita inferioara.Nu stiu daca are vreo relevanta.Va rog frumos, stiu ca ar trebui sa consult un medic, insa pana atunci ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– unele dintre manifestarile descrise (pierderea in greutate, palpitatiile, tulburarile de ciclu menstrual) pot sugera o disfunctie tiroidiana – hipertiroidie; pentru a verfica aceasta posibilitate ar trebui facute cateva analize de laborator, minimul fiind TSH si FreeT4; in functie de datele obtinute in urma unui consult mai pot fi necesare si altele;

– in foarte rare cazuri, anumite afectiuni ale glandelor suprarenale (insuficienta corticosuprarenala) pot determina scadere semnificativa in greutate; diagnosticul se stabileste tot prin metode de laborator;

– nu trebuie ignorata posibilitatea, mai ales la o persoana tanara, ca toate aceste simptome sa fie aparute pe fondul unui sindrom de suprasolicitare; aceasta este totusi un diagnostic la care se poate ajunge doar dupa excluderea unor afectiunea organice;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (387)

marian b:

Marian b.intrebarea 383.
V-a multumesc mult pentru raspuns!si va apreciez pentu ce-a ce faceti.
Tratamentu prescris nu are nici o relevanta asupra Chistului de 9mm,si
i-mi pote agrava sanatatea.
A-m luat doar 3 zile ;astazi find ultima zi,acest tratament
erea prescris pe o perioada de 2 luni.
Daca nu intram in contact cu dumneavostra; faceam o gresala foarte
mare
in viata,care i-mi periclita sanatatea.
Deci singura solutie este;urmarirea periodica ,sa fac ecograf o data la 3-4 luni.
Va multumesc!si daca imi mai puteti spune ,daca am procedat bine intrerupind tratamentu-l.
Sa va dea Dumnezeu sanatate!

Raspuns:

– opinia mea din raspunsul anterior se bazeaza pe datele furnizate de dvs; totusi, acestea pot fi incomplete sau chiar incorecte, aspect care poate schimba situatia; de aceea, parerea mea de pe blog este strict informativa;

– pentru  a face o recomandare propriu-zisa privind problema tiroidiana cu care va confruntati ar trebui sa va consult si sa verific in mod direct datele dvs medicale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (386)

cristina:

Buna ziua domnule doctor. Ma numesc Cristina si v-am mai scris la intrebarea nr.371 in legatura cu tiroidita autoimuna si va multumesc pentru raspunsurile primite.
Asa cum ati presupus si dvs, la ecografie s-au vazut chisturi pe ambele ovare ( aspect micropolichistic, diametrul max 10 mm la dr si 13.5mm la stg, trompe nu se vizualizeaza, fund de sac douglas fara lichid). Mentionez ca am mai avut o asfel de problema acum 5 ani (chist de 3*4 cm tratat cu anticonceptionale).
Desi am efectuat ecografia in ziua 12 (joi 3 feb) medicul ginecolog mi-a recomandat sa mai fac una luni, in ziua 16. Ultima mentruatie a fost pe 5 ianuarie (penultima pe 8 decembrie), doctorul spunandu mi ca sangerearea care a inceput pe 23 ianuarie (la doar 19 zile) nu a fost o menstruatie propriu-zisa (desi a durat 6 zile si nu a fost cu nimic diferita).
Va intreb daca trebuie facuta urmatoarea ecografie chiar luni, pentru ca nu am fost intrebata exact de regularitatea CM si nici nu am primit prea multe detalii si disponibilitate din partea doctorului. Am inteles ca trebuie monitorizata situatia sa vedem daca se produce ovulatia. Mi s-a recomandat sa fac analiza FSH, LH, estradiol, testosteron, si prolactina in zilele 3-5 CM si luna viitoare alta ecografie in zilele 9, 11 sau 13.
Voi veni la dvs cu repetarea TSH la 6 saptamani si analizele de mai sus dupa ce le voi face. Aceasta fiind situatia, as vrea sa va intreb daca in afara de aceste analize ar mai trebui facute si altele in cazul ovarului polichistic si care ar trebui sa fie frecventa ecografiilor pana la urma? Tiroidita autoimuna este o posibila cauza pentru ovarul polichistic?
Va multumesc!

Raspuns:

– intr-adevar, medicul ginecolog vrea sa vada daca exista ovulatie si de aceea v-a chemat peste cateva zile la ecografie; in mod normal, atunci cand ovulatia este prezenta, un folicul (chist) ovarian creste in dimensiuni, pana la o medie de 20 mm, iar la momentul ovulatiei elibereaza un ovocit; acest folicul dominant este vizualizat cu usurinta de ecografia transvaginala si este o  dovada indirecta a ovulatiei;

– tot pentru a vedea daca exista ovulatie v-am recomandat sa faceti acel progesteon de ziua 21;

– in ziua a 3-a a urmatorului ciclu puteti face doar FSH si LH, restul sunt analize pe care le aveti deja si care nu trebuie repetate la acest moment;

– nu exista o frecventa standard a ecografiilor transvaginale pentru monitorizarea ovulatiei, depinde foarte mult de modificarile pe care le observa medicul in dinamica; de aceea eu optasem pentru o solutie mai putin costisitoare, masurarea progesteronului;

– considerati ultima sangerare ca fiind menstra si faceti progesteronul in ziua 21, asa cum am recomandat in raspunsul precedent;

– boala de tiroida nu este cauza pentru problemele cu ciclul menstrual in cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (385)

February 4, 2011

mirela:

Am si eu o intrebare la dvs.Am 16 ani si nu-mi vine menstruatia regulat.Prima menstruatie mi-a venit pe la varsta de 12 ani,si de atunci,nu imi vine regulat niciodata…o luna vine…trei…nu.Si nici sanii nu prea mi-au crescut.Credeti ca e o problema?Medicul de familie mi-a spus sa nu-mi fac probleme ca odata ce voi incepe viata sexuala se va regla.Multumesc!

Raspuns:

– la 4 ani de la prima menstra ciclul devine regulat la majoritatea fetelor; de aceea, aceste tulburari de ciclu menstrual pot fi manifestarea unei afectiuni (endocrine);

– dezvoltarea sanilor la pubertate este rezulatul secretiei de estrogeni de la nivel ovarian, dar depinde si de mostenirea genetica; de multe ori adolescentele sunt ingrijorate si nemultumite de dimensiunea sanilor, fara a exista un motiv medical real;

– in concluzie, un consult endocrinologic completat, eventual, de niste analize de laborator poate lamuri daca exista sau nu vreo problema medicala; opinia ca ciclul se va regla dupa inceperea vietii sexuale nu are nicio baza stiintifica, este mai mult folclor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (384)

alina braila:

buna seara.ma numesc alina sunt in braila am 35 de ani si am fost diagnosticata cu gusa difuza acum 8 ani.am luat eutirox de 25 si d na dr mi a trecut pe 50 am inceput sa ma sufoc si nu am mai luat tratamentul,l am intrerupt.intrebarea mea este daca din cauza probl cu tiroida de poate sa fiu predispusa la infectii,ptr in in aceiasi per am facut o pneumodie,am facut tratemente cu antibiotice si mi a aparut o candida albicans de care nu mai scap de 7 ani de ea.am luat n tratamente si naturiste si sintetice si tot degeaba mai nou am facut un vaccin cu candidina dar sa zic ca a mai ameliorat doar atat.v as ruga daca ati putea sa mi spuneti daca aceasta probl a infectiei ar fi de la tiroida.ultimul tsh facut a fost acum 1 an si era 6.1.acum urmez un tratament naturist cu tinctura de sanziene luat dupa ureche.oricum nu am sufocarile care le aveam cu eutiroxul.daca puteti sa mi raspundeti si mie si daca as putea sa fac un control la dvs.multumesc anticipat.

Raspuns:

– infectiile aparute nu au legatura cu gusa difuza sau cu tratamentul urmat cu Euthyrox;

– un nivel al TSH de 6.1 μUI/ml este, la marea majoritate a laboratoarelor, peste limita superioara a normalului si indica  o forma usoara de hipotiroidie; in aceasta situatie tratamentul de substitutie poate fi necesar; in acest caz, nu cred ca tratamentul naturist, indiferent care, il poate inlocui pe cel medicamentos;

– tinand cont ca ultimele analize au fost facute cu un an in urma, noi analize de laborator (cel putin TSH, FreeT4 si ATPO) ar trebui efectuate pentru a vedea care este situatia in prezent;

– puteti face o programare la clinica pentru un consult in orice zi, de luni pana vineri; programul complet este aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »