Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (276)

October 7, 2010

florentina:

buna ziua
am 30 de ani,1.63 m inaaltine,61 kg, rudele nu au fost diagnosticate cu afectiuni ale glandei tiroide, iar recent datorita faptului ca imi cadea foarte tare parul, am mers la medicul endocrinolog.
analizele efectuate:
anticorpi anti tiroglobulina 14,1(interval referinta 0-42Ul/ml)
ATPO – 71,9(interval referinta 0-35 Ul/ml)
FT4 -1,3(interval referinta 0,65-2,3 ng/dL)
TSH- 1,37(interval referinta 0,4-4 uUl/mL)
am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cronica, dar nu mi s/a prescris nici un tratament intrucat mi s-a spus ca este vorba de o normotiroidita.
ulterior mi/am facut analiza testoteronului( 1,24, interval referinta 0,13- 1,08ng/ml).
am facut un control ginecologic, iar aici totul a fost in regula.
mi s-a spus ca, caderea parului se datoreaza nivelului crescut de testosteron precum si datorita tiroiditei si mi s-a recomandat sa iau Melleva.credeti ca ar trebui sa iau si un tratament pt tiroidita.as vrea sa stopez cumva caderea parului.ce imi recomandati?

Raspuns:

- un nivel usor crescut al ATPO nu inseamna neaparat tiroidita autoimuna; o parte semnificativa (5-15%) din populatie are nivelul acestor anticorpi ceva mai mare decat limita superioara si nu ajung sa faca boala; de principiu, valorile peste 150-200 UI/ml indica, cu probabilitate mult mai mare, prezenta tiroiditei autoimune; in concluzie, daca nu exista si o confirmare ecografica (modificari specifice la ecografia de tiroida), diagnosticul este discutabil; oricum, nu aveti nevoie de tratament la acest moment;

- mult mai probabil, testosteronul crescut are legatura, macar in parte, cu caderea parului; daca ciclurile menstruale sunt neregulate si/sau ovarele au un aspect multichistic ecografic, poate fi vorba de un sindrom de ovar polichistic; aceasta este cea mai comuna afectiune care determina tulburari de ciclu menstrual si cresterea nivelului de testosteron la femei; in orice caz, ar trebui stabilita cauza exacta a acestui exces de testosteron; tratamentul cu Melleva va reduce nivelul testosteronului si va ameliora caderea parului dupa mai multe luni de tratament (minim 3-4), daca sursa este ovarul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (275)

October 6, 2010

AndreiO:

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri mai inainte de a merge la doctorul specialist pt ca nu am rabdare pana la programare. Mama a fost operata de 4 luni tiroidectomie totala in urma careia a primit diagnosticul de carcinom papilar ocult bine diferentiat. Nu i s-a recomandat tratamentul cu iod radioactiv doarece nu l-au considerat necesar ei insa ia Euthyrox 100. Totusi de vreo saptamana, doua, i-a aparut in partea dreapta, (cea in care a avut ganglionii respectivi), o umflatura, mai sus putin, ce tinde spre ureche, adica in zona cervicala. Intebarea mea este, ce poate fi acea umflatura, poate fi vreo recidiva si sa fi aparut niste ganglioni noi, dupa acea operatie si daca da, vreau sa stiu care sunt posibilitatile ca aceia sa fie maligni si daca se pot trata dupa o eventuala operatie? Va multumesc foarte frumos si astept nerabdator raspunsul dumneavoastra. Sanatate multa!

Raspuns:

- presupun, pentru ca nu i s-a recomndat tratamentul cu iod radioactiv, ca a fost vorba de un singur microfocar (sub 1 cm in diametru) de carcinom papilar la nivelul tiroidei, fara tendinta la extindere; o alta situatie ar fi impus tratamentul cu iod;

- carcinomul tiroidian papilar are, in mare majoritate a cazurilor, o crestere lenta, fiind complet asimptomatic timp de mai multi ani;

- avand in vedere cele de mai sus, este mai degraba improbabil ca un carcinom papilar aflat in urma cu 4 luni intr-un stadiu incipient sa evolueze atat de rapid cu o adenopatie laterocervicala de dimensiuni mari; desigur, dincolo de orice presupuneri, natura acelei formatiuni cervicale trebuie lamurita (palpare, ecografie, eventual punctie biposie), putand reprezenta semnul unei afectiuni serioase, chiar daca nelegata de tiroida;

- totusi, daca se confirma prezenta unor metastaze la nivel ganglionar, operatia pentru excizia lor si tratamentul cu iod radioactiv au sanse mari sa controleze si chiar sa vindece boala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (274)

adina:

buna ziua,
Felicitari in primul rand pt site.
acum as vrea sa va supun atentiei problema mea. In septembrie 2008, am fost diagnosticata cu gusa nodulara, nodulul fiind de 2×1.8 cm. Am facut scintigrama, iar diagnosticul a fost nodul rece. Urmare a acestui diagnostic am hotarat sa aman operatia. In iunie 2009 m-am operat, iar rezultatul testului histopatologic, a fost carcinom papilar tiroidian. Am intervenit din nou chirurgical, la 6 saptamani dupa prima interventie, operatie in urma caraia mi-a fost extirpata intreaga tiroida. Am urmat tratament de radioterapie cu iod, iar la 6 luni de la iradiere analizele au iesit bune, dr. Piciu de la oncologie cluj programandu-ma la un nou control abia peste un an. Pe epicriza mi-a fost recomandat sa imi fac TSH si FT4 anual si sa transmit rezultatele. Acum, in 1.10.2010 am facut un set de analize, iar rezultatele sunt: TSH <0,05 mIU/l, FT4 12,36 pmol/l. Conform valorilor de referinta existente pe buletinul de analiza, rezultatele sunt Ok, tinand cont ca nu am tiroida. Ce ma ingrijoreaza pe mine, e valoarea VSH care e peste dublul valoarii de referinta, si anume 37/68 mm/1h/2h. Poate indica aceasta valoare a VSH-ului o posibila recidiva a ….carcinomului?? Mentionez ca valoarea Ca ionic e 4,03 mg/dl.
Multumesc.

Raspuns:

- cele mai sensibile metode pentru a detecta recidiva sau persistenta unui carcinom tiroidian papilar sunt masurarea nivelului tiroglobulinei in absenta tratamentului cu l-tiroxina (la un TSH>25 μUI/ml) si scintigrafia whole-body cu radioiod; in plus, uneori se pot detecta adenopatii suspecte sau tesut tiroidian restant  la ecografie sau palapare;

- in concluzie, daca nivelul tiroglobulinei este nedetectabil (sau macar sub 1-2 ng/ml) in conditiile descrise mai sus, daca scintigrafia whole-body este negativa si daca ecografia de loja tiroidiana nu a detectat nimic suspect, prezenta unui VSH mai mare nu reprezinta un motiv de ingrijorare; VSH este nespecific, indicand, atunci cand este crescut, prezenta unei inflamatii la nivelul organismului (care poate fi oriunde); nu este, in niciun caz, un marker pentru carcinomul tiroidian papilar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (273)

September 29, 2010

Elena:

Buna ziua.
Am 25 ani, sex F, sunt din Bucuresti.
Ultimul tratament urmat a fost cu Duphaston in luna iulie, timp de 10 zile pentru tulburari ale ciclului menstrual.
Am avut anumite simptome in ultimele luni: oboseala, nervozitate, depresie, si aceste tulburari de menstruatie care m-au facut sa merg la un control ginecologic. Aici mi s-a recomandat sa fac urmatoarele analize(le-am facut in ziua a-14-a a ciclului menstrual, in luna septembrie 2010):
- Estradiol: 151.7
- FSH: 5.7
- LH: 12.9
- FT4: 14.2
- TSH: 6.32
Toate analizele in afara de TSH par in regula. Acest rezultat inseamna ca am hipotiroidism? Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Imi puteti recomanda un spital si un medic la care sa apelez?

Cu tot respectul,
Elena

Raspuns:

- asocierea nivelului usor crescut al TSH cu o valoare normala a FreeT4, asa cum apare in cazul dvs, indica o forma incipienta a deficitului de hormoni tiroidieni, hipotiroidism subclinic; in aceste cazuri simptomatologia este fie discreta, fie absenta, asa ca nu sunt convins ca problemele dvs sunt legate (doar) de aceasta usoara disfunctie tiroidiana;

- cauza cea mai frecventa a hipotiroidismului subclinic la varsta dvs este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna care duce la distructia progresiva a tiroidei si la instalarea hipotiroidiei permanente; pentru a confirma diagnosticul se recomanda masurarea nivelului anticorpilor specifici (ATPO si anti-tiroglobulina), care apar in titru crescut in aceasta boala; optional, poate fi utila si o ecografie tiroidiana, care poate descrie modificarile tipice din tiroidita Hashimoto;

- daca dignositul se confirma, ar trebui inceput tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian (l-tiroxina/Euthyrox/L-Thyroxin) pentru a normaliza nivelul TSH;

- de principiu, m-as fi putut ocupa eu de problema dvs, dar pana la inceputul lunii noiembrie nu voi fi in spital; presupun, totusi, ca orice endocrinolog va poate evalua, cazul dvs nefiind unul foarte complicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (272)

September 28, 2010

crisan cosmina:

Buna ziua ,am 30 de ani,ma numesc Cosmina si in urma cu 2 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidism si gusa nodulara.Nodul dr.si nodul stg mai mic.Nu mai am valorile trecute care,nu au prea fost bune,au fost sub limite normale.De aici si faptul ca iau eutyrox de 0,25.dar ultimile doua analize din decursul anului acestuia sunt bune.val.tsh= 1,90.val de referinta sunt 0,27-4,2si t4=1,30.val de ref;0,932-1,71.Tiroida usor marita de volum(16 ml)prezintaun nodul hipogen de 0,76cm.in lobul dr .in rest aspectul glandei omogen de ecogenitate normala fara modificari de semnul doppler vascular. si un nodul mic in lobul stg.intrbarea mea este daca trebuie sa mai fac tratament cu eutyrox sau daca ii de operat si in cazul ca raman insarcinata la ce trebuie sa ma astept.Deoarece am in plan acest aspect.din unele informatii culese de mine in legatura cu glanda reiese ca nu mai am hipotiroidism ci eutoiroidism.va rog sa-mi spuneti mai mult de aceasta afectiune.va rog sa-mi raspundeti si mie. Multumesc frumos.

Am uitat sa mentionez ca de cand mi sa descoperit problemele cu gl.tiroida am luat foarte mult in greutate in foarte scurt timp si anume,am i,70 si95 de kg de la 67kg.va rog daca puteti sami prescrieti ceva ce sa ma ajute sa slabesc.de un an si jumatate am greutatea respectiva.va rog daca puteti sa-mi scrieti o dieta chiar si un medicament care sa ma ajute sa slabesc.va multumesc

Raspuns:

- un nodul de 0.76 cm nu este de operat decat in cazurile rare cand sunt date care sa sugereze ca e malign; din ce ati prezentat dvs, nu reiese asa ceva;

- faptul ca nivelul de hormoni tiroidieni este acum in limite normale, poate fi rezultatul tratamentului cu Euthyrox; la varsta dvs, principala cauza de hipotiroidie este tiroidita autoimuna, care duce la hipotiroidism permanent; in aceasta boala, nivelul anticorpilor specifici (ATPO si anti-tiroglobulina) este crescut, ceea ce faciliteaza diagnosticul;

- in concluzie, daca initial s-a diagnosticat o forma de hipotiroidism permanent (tiroidita autiumna), tratamentul este indicat in mod continuu; daca diagnosticul initial este nefundamentat suficient, se poate masura nivelul ATPO si Ac anti-TG (anticorpi anti-tiroglobulina), pentru a confirma sau infirma prezenta acestei afectiuni; toate aceste investigatii se fac doar in urma unui consult, precizarile mele sunt doar informative;

- in cazul in care este vorba de o hipotiroidie permanenta, functia tiroidei trebui supravegheata frecvent de endocrinolog pe intreg parcursul sarcinii; de obicei, doza de Euthyrox este mai mare decat in afara sarcinii, iar obiectivul principal este de a mentine nivelul TSH normal pe parcursul acesteia;

- din principiu, nu fac prescriptii pe internet; oricum, nu exista “medicamentul minune” care sa va faca sa slabiti fara a modifica stiul de viata; doar dieta hipocalorica si exercitiul fizic pot duce la pierderea in greutate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (271)

September 26, 2010

nica victorita:

buna ziua,va multumesc din suflet pt raspuns.sapt asta am tot sunat la cabinetul dr-ului,dar cred ca-i in concediu,nu raspunde nimeni.am o alta nelamurire,i-am explicat dr-ului ca acel rezultat la tsh era posibil sa fie influentat de trat homeopat,si l-am intrebat ce analize sa facem,ni le-a recomandat pe cele de mai sus:Atpo si Ft4-fara Tsh…pe ecografie scrie:ltd-144/11mm,struct discret hipoecogena neomogen
lts-17/104mm,struct discret hipoecogena neomogen-sper ca am scris corect,iar la diagnostic :tiroidita autoimuna..intrebarea mea e:trebuia repetat si tsh-ul?daca trebuie repetat,trebuie repetate si Atpo si Ft4,sa fie din aceiasi proba de sange?
Copilul e dezv f bine in ciuda diagnosticului pe parte psihica,pe parte fizica n-a mai crescut in inaltime de vreo 6-8 luni,la 2.3 ani are11-11.300kg,85.5 cm inaltime iar perimetrul cranian e 45 cm.la perimetru si inaltime a ramas in urma…alte analize complete de sange am facut si nu are probleme cu Ca,fe…doar fosfataza alcalina i-a iesit de 2 ori mare687 cand limita e 320…aici am fost la mai multi drii si au parerile impartite unii spun ca are rahitism dupa val fosf alc,altii spun ca e ok pt ca-i in perioada de crestere…sunt intr-o ceata totala,pt ca nu stiu daca are nevoie de trat pt rahitism.ideea e ca am supectat ca are ceva la tiroida pt ca nu s-a ma inaltat.pana pe la 1.6 ani a crescut conform graficelor.acum a inceput sa ramana in urma si nu stiu de ce…am intrat si in alte detalii ca sa va faceti o parere mai buna despre analize si dezvoltare.Multumesc anticipat!

Raspuns:

- nu cred ca tratamentul homeopat, oricare ar fi el, ar putea influenta aceste analize de laborator;

- la pacientii cu sindrom Down cresterea este afectata prin natura bolii, mai ales in perioada 6 luni- 3 ani; TOTUSI, hipotiroidia poate fi un motiv SUPLIMENTAR pentru deficitul de crestere si trebuie tratata obligatoriu atunci cand este diagnosticata;

- ecografia tiroidiana sugereaza prezenta unor modificari de tiroidita cronica, fara a fi absolut clara in acest sens (depinde si de experienta medicului care a efectuat-o); in opinia mea, daca exista dubii in privinta primului rezultat, ar trebui repetat doar TSH la un laborator de incredere si, daca valoarea mare se confirma, ar trebui inceput imediat tratamentul cu l-tiroxina;

- diagnosticul de rahitism se stabileste destul de usor pe baza examenului fizic, al unui nivel scazut al vitaminei D (25-OH vitamina D) in sange si pe modificarile radiologice caracteristic (de ex. radiografie de pumn); aditional, nivelul calciului poate fi spre limita inferioara a normalului, fosforul scazut si fosfataza alcalina crescuta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (270)

September 25, 2010

nica victorita:

buna ziua, am un baietel de 2.3 ani cu trisomie 21.in fiecare an i-am facut analize t3,t4,tsh.anul acesta in iunie i-a iesit tsh-ul-15.5(limita 5.7),iar hormonii de crestere normali, in grafic:t3-1.87,iar t4-8,018.in momentul acela luam trat homeopat iar drita homeopata ne-a spus sa asteptam 3 luni sa refacem analizele pt ca puteau fi influentate de trat homeopat.sapt trecuta am fost la endocrinolog,i-a facut ecografie,a spus ca are glanda tiroida(lucru f bun) ltd-14.4/11.3mm si lts-10.7/10.4mm,ne-a spus ca-i suspect de tiroida autoimuna si sa-i facem atpo si ft4 pt a vedea daca are sau nu.am primit rezultatele ieri si atpo=<10.0ui/ml(ref <35ui/ml),iar ft4-1.170ng/dl(ref 0.8-1.9ng/dl).am incercat sa iau legatura cu endocrinologul,dar nu-l gasesec momentan,imi puteti spune si dvs parerea despre aceste analize si valori?stiu ca ultimile au iesit bine,dar tot sunt ingrijorata….multumesc anticipat!

Raspuns:

- pacientii cu sindrom Down au un risc crescut de disfunctie tiroidiana (in special hipotiroidie) fata de populatia generala;

- nivelul crescut al TSH si aspectul ecografic sugestiv de tiroidita autoimuna (daca am inteles corect) sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului si pentru a incepe tratamentul, chiar daca nivelul ATPO este normal; de altfel, in multe cazuri de tiroidita autoimuna la debut, initial creste nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina (Ac anti-TG), valoarea ATPO modificandu-se ulterior;

- in concluzie, tratamentul de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox) ar trebui inceput, cu obiectivul de a normaliza nivelul TSH;

- raspunsul meu pleaca de la premisa ca analizele prezentate (in special TSH) sunt lucrate corect; daca exista vreun dubiu, TSH-ul ar trebui repetat la alt laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (269)

Nicoleta:

Buna ziua, am 33 ani si sunt sex feminin. In ultima vreme din ce in ce mai des simteam ca mi se pune un nod in gat si nu mai puteam respira (pt perioade scurte de timp). M-am prezentat la medicul endocrinolog care mi-a recomandat analize de sange si ecografie la tiroida. La analizele de sange mi-au iesit intre limitele normale, respectiv: FT4=1.21(normal 0.70-1.48),TSH=3.09(normal0.35-4.94),TGO=14(normal 0-31),TGP=8(normal 0-35), tiroglobulina=14.20(normal 0.73-84;<0.2 pt pacientii atiroidieni), antitireoglobulina=0.87(normal<4.11), antiTPO=0.52(normal<5.61), iar la ecografie mi-au iesit niste noduli. In lobul drept inferior, profund, micronodul cu diamterul transvers 4.1 mm, bine delimitat, discret hiperemic. Spoturi vasculare sunt vizibile in special periferic. In lobul stang, in portiunea medie, se evidentiaza nodul ovoidal, cu ax lung cranio-caudal 1.1 cm, diametrul transvers 1 cm, extern, discret hiperecogen fata de parenchimul adacent, cu structura interna trabeculata.
Este bine delimitat de liizeu hipoecogen, este discret hiperemic. periferic. Fara alte leziuni focale parenchimatoase.Densitate vasculara parenchimatoasa normala la nivelul celor 2 lobi, egala. Fara adenopatii patologice latero-cervicale.
Mentionez ca nu mai exista nimeni in familia mea cu probleme de tiroida, cu exceptia unei verisoare de gradul I (insa nu stiu ce diagnostic i s-a pus). Singura boala de care mai sufar este vitiligo, declansat in urma cu 6 ani.
In urma analizelor, medicul endocrinolog mi-a recomandat ca tratament euthyrox 100 mg cate o pastile pe zi dim pe stomacul gol, timp de 6 luni, dupa care sa repet ecografia sa vad daca nodulii s-au miscorat. As dori sa mai cunosc si parerea dvs in legatura cu cele expuse mai sus.
Va multumesc anticipat. O zi buna !

Raspuns:

- de principiu, nodulul de 4.1 mm nu prezinta la acest moment importanta; formal, se recomanda evaluarea ecografica periodica pentru a detecta daca are tendinta la crestere;

- nodulul din lobul stang nu prezinta, conform datelor oferite de dvs, modificari ecografice suspecte de malignitate; in aceste conditii se poate opta pentru urmarirea lui in dinamica; daca la ecografiile ulterioare creste in mod evident (asta ar insemna cel putin pana la 15 mm in diametrul cel mai mare pentru a fi relevant) se poate recomanda punctia tiroidiana cu ac fin; daca ramane la fel, se va urmari in continuare; primele doua evaluari ar trebui sa fie la 6, respectiv 12 luni, iar daca totul este ok, anual dupa aceea;

- tratamentul cu Euthyrox are, din punct de vedere teoretic, scopul de supresa secretia hipofizara de TSH (hormonul care stimuleaza tiroida), in ideea ca in absenta acestui stimul nodulii vor regresa; din pacate, nu s-a demonstrat clar ca acest tratament este eficient, iar eu personal nu-l recomand in general; in plus, doza de Euthyrox care vi s-a recomandat este destul de mare, putand genera efecte adverse prin exces de hormoni tiroidieni;

- nodul in gat si probeleme de respiratie nu au nicio legatura cu cei doi noduli tiroidieni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (268)

September 24, 2010

iulia:

Buna ziua…
Am vazut bunavointa de a raspunde la diferitele probleme si nelamuriri ale oamenilor si am rugamintea la dvs de a-mi spune cat mai multe despre diagnosticul pe care l-am primit in urma operatiei…TIROIDECTOMIE TOTALA.TRAHEOGRAFIE..
Am primit si rezultatul de la anatomie patologica:
Diag.Histopatologic postoperator
1.CARCINOM PAPILAR SCLEROZANT FOCAR LDT DE 1.9/1.4 CM, INVAZIV MARGINAL.
2.PARENCHIM ADIACENT SI DE FOND, MICRONODULAR CU EPITELII PREDOMINANT CUBICE SI PLATE.
Cod Citologie
ST1/G1/R1
Cod Stadializare
PNX
Cod Morfologic
M8350/3
Stadializare
PT3
Mi-sa spus ca trebuie sa fac o terapie cu iod,am 25 ani,nu am copii..am mai avut si un TCC in urma caruia m-am ales cu o epilepsie post traumatica si iau Lamigtal 50mg
Astept va rog din suflet cat mai multe detalii…va multumesc si sper sa nu trec neobservata

Raspuns:

- diagnosticul histopatologic arata prezenta unei tumori maligne de tiroida; carcinomul papilar este cel mai frecvent cancer care afecteaza aceasta glanda; va recomand sa cititi aici, aici si aici informatiile legate de tumorile tiroidiene, inainte de orice alte explicatii;

- din cauza dimensiunii nodulului (peste 1 cm) si a faptului ca era invaziv marginal (adica avea tendinta sa se extinda in afara tiroidei) exista riscul ca operatia sa nu fi indepartat toate celulele maligne; de aceea s-a recomandat tratamentul cu iod radioactiv, pentru a distruge tesutul tiroidian (normal sau malign) ramas dupa interventia chirurgicala; ulterior, dupa prima cura cu iod, evaluarile (nivelul tiroglobulinei in absenta tratamentului cu l-tiroxina, scintigrafia cervicala si whole-body, ecografie de regiune cervicala) vor arata daca mai sunt necesare repetari ale acestui tratament;

- de principiu, nu exista vreo interferenta a terapiei pentru problema tiroidiana cu epilepsia de care suferiti si tratamentul acesteia;

- dozele uzuale de iod radioactiv folosite in cancerul tiroidian nu afecteaza fertilitatea, dar este recomandat sa nu apara o sarcina la mai putin de 6 luni de la ultima doza;

- sansele de vindecare sunt mari, nu exista motive de disperare, dar tratamentele si controalele trebuie facute in mod strict;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (267)

aurelia:

Buna ziua,

Revin cu rezultatele analizelor pe care le-am efectuat dupa o tiroidectomie totala si un tratament cu iod.
V-am scris ca TG dupa cura cu 100 iod a iesit 1.48 si anti tg 19.
La o luna dupa aceasta am facut un set de analize in care TSH este 0.766 (0.35 – 4.94micro UL/ml) si free T4 1.55 (0.70-1.48 ng/dl).Intr-adevar din analizele de sange mi-a iesit o usoara leucopenie cu neutropenie si limfopenie.Toate valorile sunt usor scazute sub limita inferioara.Poate fi aceasta modificare a globulelor din sange datorita curei cu iod?
Imi puteti spune daca fosfataza alcalina poate fi considerata un marker tumoral pentru oase?La mine este 36 sub limta inferioara de 40.
Din valoarea de TSH 0,76 domnul doctor mi-a spus ca ideal ar fi de obtinut o valoare mai apropiata de val.minima si de aceea sambata si duminica mi-a marit doza de la 100 la 150,Mai este cazul ca la aceasta valoare a TG 1,48 sa mai urmez o cura de iod?

Va multumesc

Raspuns:

- nu cred ca modificarile numarului de leucocite sunt legate de tratamentul cu iod radioactiv; iodul nu este captat preferential de maduva osoasa (unde se fabrica celulele sangelui) sau de tesutul limfoid;

- fosfataza alcalina este o enzima care poate proveni de la nivelul mai multor tesuturi (de ex. ficat, os, intestin), deci nu este specifica pentru os; nu este considerat marker tumoral osos si valoarea dvs nu este ingrijoratoare;

- doar evaluarile ulterioare pot spune daca va mai fi nevoie de inca o doza de iod; scintigrafia whole-body si nivelul tiroglobulinei in absenta l-tiroxinei sunt modalitatile principale de evaluare; impreuna cu acestea ar trebui utilizata, de rutina, ecografia de zona cervicala; in functie de toate acestea se decide; asa cum v-am spus, acea valoare a tiroglobulinei este buna, dar nu insemana ca nu mai sunt necesare si alte controale pe mai departe;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (266)

September 23, 2010

bondoc dana:

buna ziua
In urma cu trei luni s-a descoperit la ecografie un nodul calcifiat si vascularizat in interior .Dna doctor mi-a recomandat sa fac o punctie si dupa aceea mai vorbim, dar am auzit despre punctie ca nu e foarte sigura, ca se imprastie celulele si ca nu e bine sa umblam la el.
Dumneavoastra ce parere aveti, domnule doctor?
Va multumesc

Raspuns:

- nu exista nicio dovada ca punctia tiroidiana cu ac fin ar avea vreun rol in diseminarea unui evental cancer tiroidian; este foarte sigura si destul de usor de suportat; beneficiile, pe de alta parte sunt majore; practic, in 80-90% din cazuri lamureste daca nodulul respectiv este benign sau nu, evitand, de foarte multe ori, o interventie chirurgicala nenecesara;

- opiniile “populare” de tipul “imprastie celulele” sau “nu este bine sa umblam la el” nu nicio legatura cu medicina  si pot duce la intarzierea descoperirii unor boli potential grave;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (265)

Stan Stefania:

Buna ziua, domnule doctor!
Va scriu ptr a doua oara, in speranta ca si de data aceasta ma veti ajuta cu un raspuns. Nu stiu ce sa fac, sunt foarte confuza.
Istoricul meu il puteti afla citind intrebarea 171/ 28.04.2010.
Incepand cu luna mai, timp de 2 luni de zile am urmat tratament cu Thyrozol astfel: o luna am luat 40 mg, 2 sapt. am luat 30 mg si inca 2 sapt am luat 20 mg, dupa care am facut un TSH care a iesit cu valorile de 5.83microUI/ml, valorile de referinta fiind, 0.27-4.2.
Cand m-am dus la control, doamna dr. mi-a spus ca rezultatul este foarte bun, ca am reactionat foarte bine la tratament si mi-a spus sa continui in felul urmator: o luna sa iau 15mg de Thirozol, si inca o luna si jumatate sau doua (pana la urmatorul control)sa iau cate 10 mg. Am facut intocmai, mi-am facut iar TSH care a iesit cu valoarea de 11.67.
Pe data de 17 sept am fost la control, doamna dr mi-a spus in continuare ca este foarte bine si mi-a prescris sa iau 5mg de Thyrozol pana la sfarsitul lunii si sa-mi procur Propiltiouracil, ptr ca doresc sa raman insarcinata.
Pe langa Thyrozol mai iau Panangin, Concor de 2.5mg si ultima data mi-a prescris si Se + Zn, deoarece imi cade extraordinar de mult parul. Eu am pus asta pe seama hipotiroidiei, dansa mi-a spus ca de fapt ar fi efectele intarziate ale hipertiroidiei.
De asemenea, am citit ca dupa sarcina este posibil sa dezvolt oftalmopatie. In prezent nu am asa ceva. Este adevarat?
Dumneavoastra ce parere aveti, domnule doctor?
Va multumesc

Raspuns:

- tinand cont ca au fost necesare doze destul de mari de Thyrozol pentru a scadea productia de hormoni tiroidieni, este posibil ca un tratament zilnic cu 5 mg/zi sa nu fie suficient pentru a controla boala; de principiu, la valoarea TSH de 5.83 μUI/ml eu v-as fi recomandat direct 10 mg de Thyrozol pe zi ca doza de intretinere, pentru a nu evolua spre hipotiroidie, asa cum de altfel s-a si intamplat;

- dupa parerea mea, atat timp cat nivelul TSH nu se mentine constant normal (macar la doua evaluari diferite), este mai sigur sa amanati sarcina; in alta ordine de idei,  in cele mai multe cazuri, boala are tendinta sa se amelioreze pe parcursul sarcinii si majoritatea pacientelor nu necesita tratament cu antitiroidian de sinteza sau au anevoie doar de doze mici in aceasta perioada;

- odata cu amendarea hipertiroidiei nu mai sunt necesare tratamentele adjuvante (Concor si Panangin) decat daca exista o suferinta cardiovasculara de fond, preexistenta hipertiroidiei;

- in primele 3-9 luni dupa nastere apare o activare suplimentara a sistemului imun care poate accentua afectiunile autoimune, cum este si boala Basedow-Graves; implicit exista si un risc ceva mai mare de aparitie a  oftalmopatiei; totusi, acest fapt nu reprezinta o contraindicatie pentru sarcina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (264)

September 22, 2010

Iuliana Dragoi:

Buna ziua, am 40 ani si in urma unor analize Hormonale am fost diagnosticata cu Hipertiroidie.
Valorile analizelor Determinari imunologice prin chemiluminescenta: T3= >600( normal 81-178),T4= 3.72 ( normal0.8-1.9 ), TSH= realizata (normal 0.3-4.2),Estradiol 537(normal 0-160), Progesteron 2.0(normal 0 -1.13). La TSH mai scrie:sub limita de citire a aparatului.In rest toate analizele au iesit perfect. Simptomele pentru care am facut aceste analize: senzatia de caldura permanenta, ameteli, oboseala dar nu ma pot odihni am o permanenta stare de neliniste, perioada de ciclu s-a micsorat de maxim 2 zile,in urma ce doi ani mi-au spus ca as avea probleme cu prolactina dar la urmatoarele analize nu au mai fost probleme( analizele au iesit bine fara sa fi facut tratament,am 58kg si 1.65m inaltime, niciodata nu am avut mai mult de atat. Cand eram copil eram f slaba( la 21 ani aveam 42 kg). Doamna dr. care mi-a citit aceste analize mi-a dat ca tratament:Thyrozol 10 mg cate 6 pastile dimineata inainte de masa cu o jumatate de ora deci 60 mg/zi cate 14 zile apoi cate 50mg/zi alte 14 zile si scadem pana din 14 in 14 zile cate o pastila. Intrebarea mea este daca nu cumva este prea tare tratamentul, si pana acum nu am fost bolnava de nimic si acum sa iau 6 pastile odata mi se pare…, doresc si parerea dv. Va multumesc anticipat,
Iuliana Dragoi

Raspuns:

- analizele indica, intr-adevar, prezenta hipertiroidiei; tratamentul in aceste situatii se face in principal cu anti-tiroidian de sinteza (de ex. Thyrozol) pentru limitarea productiei de hormoni tiroidieni; adjuvant, se utilizeaza beta-blocantele (de ex. metoprolol) pentru controlul simptomatologiei, pana la instalarea efectului medicatiei principale;

- dozele de start cu Thyrozol variaza in functie de severitatea hipertiroidiei, varsta pacientului, alte boli asociate, diemensiunea glandei, dar si de preferintele si experienta medicului; o doza totala de 60 mg/zi este mare si se recomanda doar in anumite situatii(rare mai degraba),atunci cand normalizarea rapida a nivelurilor de hormoni tiroidieni este obligatorie din cauza riscului asociat hipertiroidiei; asta se poate intampla la pacientii cu boli cardiovasculare, la care hipertiroidia poate agrava semnificativ problemele; datele prezentate de dvs nu indica ca v-ati incadra in vreuna dintre aceste situatii, asa ca nu stiu daca doza initiala de 60 mg/zi de Thyrozol este intra-adevar justificata; in marea majoritatea cazurilor se dovedeste suficienta o doza initiala de 30-40 mg/zi;

- este important de stiut ca efectele adverse ale Thyrozol-ului sunt mai frecvente la doze mai mari;

- nu va recomand sa modificati singura tratamentul, dar puteti face un consult endocrinologic la alt medic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (263)

September 21, 2010

DEMARCSEK GETA:

Buna ziua
Stimate Domnule Doctor,

Ma numesc Geta ,am 42 de ani si doresc cateva sfaturi de la dumneavoastra pentru a putea sa decid in problema cu care ma confrunt de ceva vreme:voi fi cat mai succinta , caci problemele mele au inceput in anul 2008.La un examen ecografic mi-au fost descoperiti cativa noduli tiroidieni,examenul fiind precedat de stari de rau, atacuri de panica, stari de oboseala, ameteli, tensiune oscilanta etc.La Baia Mare, de unde sunt, m-au trimis la scintigrafie la Cluj – rezultatul fiind : GUSA MEDIE LOBARA DREAPTA, NODULARA , NORMOFUNCTIONALA – NODULI RECI .
M-am cam speriat si atunci mi-am facut o programare la Cluj la un alt doctor endocrinolog.Rezultatul examinarii din data de 10.11.2008-GUSA NODULO CHISTICA;
LOBUL DREPT :ecogenitate-volum normal,structura izoecogena, inomogena cu prezenta a trei formatiuni catre polul superior a doua formatiuni alipite, cu structura mixta, partial ecogena, partial transsonica, dimensiuni de 0,87/0,97 cm, respectiv 0,66/1,12 cm, cu semnal vascular prezent atat periferic cat si la nivelul portiunii parenchimatoase, iar spre polul inferior un mic chist de 0,2/0,15 cm.EcoDoppler:vascularizatie extranodulara de aspect normal.
LOBUL STANG: ecogenitate:volum normal, structura izoecogena, inomogena,cu prezenta in 1/3 inferioara a lobului a unei formatiuni transsonice, fara semnal vascular, cu dimensiuni de 0,2/0,36 cm.EcoDoppler:vascularizatie de aspect normal.
Asa s-a prezentat atunci rezultatul.La vremea respectiva ma simteam rau ;palpitatii, stari de tensiune , insomnii etc. si nu eram pregatita sufleteste de operatie.D-na doctor mi-a spus ca nu sunt motive de ingrijorare si ca noduluii trebuie urmariti.
Rezultatul din 05.10. 2009 este urmatorul:ca si consistenta aceeasi, dar dimensiunile difera:
LOBUL DREPT;1,65/0,9 cm, respectiv 1,05/0,8 cm.
LOBUL STANG:0,3/0,25 cm. Doamna doctor mi-a spus ca nu exista mari modificari deci trebuie in continuare tinuti sub supraveghere.Acum pe data de 07.10.2010 sunt programata la dansa.
Intrebarea mea este urmatoarea;credeti ca sunt motive reale de ingrijorare datorita existentei acestor noduli si credeti ca este oportun sa procedez la operatie? Sunt ingrijorata, caci aud si vad multe, am citit multe materiale despre cancerul tiroidian si as vrea sa-mi vad copiii crescand. Mi-este teama ca, amanand prea mult, sa nu am surprize neplacute mai departe.As dori sa-mi spuneti daca as putea solicita doamnei doctor- pentru linistea mea, sa mi se faca o punctie in vederea stabilirii naturii nodulilor, desi stiu ca nici aceasta metoda nu ofera certitudine, dar as mai avea o speranta .Doresc si parerea dumneavoastra ca specialist, caci operatia as dori sa fie masura extrema la care sa recurg,caci stiu foarte bine care este rolul tiroidei in organism.Care ar fi efectele unei tiroidectomii?
Nu primesc niciun fel de tratament medicamentos.Un amaunt poate important, pe care doresc sa vi-l comunic:in ultima vreme, am zile in care inghit cu dificultate, poate fi un semn alarmant ?
Doresc sa va mai scriu despre nivelul hormonilor tiroidieni facuti in anul 2009(ultimele analize):
TSH: 0,92
FT4: 0,87
FT3: O,31
In speranta ca-mi veti raspunde va multumesc din suflet si daca nu va deranjez voi reveni cu rezultatele examinarii din 07.10.2010.
Va multumesc!

Raspuns:

- din datele prezentate de dvs rezulta ca in decursul unui an, la nivelul lobului tiroidian drept, nodulul de 1.12/0.66 cm a crescut la 1.65/0.9 cm, iar cel de 0.97/0.87 cm a crescut (nesemnificativ) la 1.05/0.8 cm; formatiunea chistica din lobul tiroidian stang nu s-a modificat; practic, singura modificare care poate fi relevanta este cea a nodulului mai mare din lobul drept; presupunand ca nu au existat alte elemente ecografice de suspiciune (microcalcificari, adenopatii cu aspect suspect, vascularizatie, etc), nu consider aceasta situatie alarmanta;

- indicatia medicului dvs, de a urmari ecografic nodulii, a fost, in esenta, corecta; daca la reevaluarea din octombrie 2010 dimensiunile nodulilor se mentin, se poate merge in continuare pe urmarirea ecografica; alternativ, daca nodulii au crescut, este recomandata punctia tiroidiana cu ac fin;

- in opinia mea, nu este cazul sa va operati direct pentru ca nodulii nu erau foarte mari, iar natura lor poate fi stabilita cu ajutorul punctiei; in plus, probabilitatea unor formatiuni benigne este, de principiu, mult mai mare decat a unor noduli maligni;

- dupa excizia tiroidei este obligatoriu tratamentul cu l-tiroxina pentru tot restul vietii; o mica parte dintre pacientii operati se echilibreaza mai greu si au tendinta sa castige in greutate; in plus, exista riscurile asociate interventiei chirurgicale in sine (hipoparatiroidism/hipocalcemie, raguseala temporara/permanenta, aderente);

- doar niste noduli cu dimensiuni foarte mari (>2.5-3 cm) pot provoca tulburari de deglutitie; nu cred ca nodulii dvs au crescut in ultimul an atat de mult, dar ecografia va arata cu certitudine care este situatia in prezent;

- astept sa-mi spuneti care va fi decizia finala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (262)

September 15, 2010

Monica N:

buna ziua,
Am 30 de ani, si de mai bine de doi ani incerc sa raman insarcinata. Anul trecut am tratat un streptococ, urmare a acesti fapt am luat multe vitamine si am luat in greutate aprox 4 kg desi mananc la fel de mult ( sau de putin ) ca inante. Am un regim de alimentatie echilibrat, fara grasimi, cu multe legume, fructe.

Analizele efectuate pentru a gasi o problema de inferitilate sunt:
- HCG – trompe absolut in regula
- test postcoital – rezultat foarte bun
- spermograma: 65 milioane spermatozoizi foarte mobili din 80 milioane total
- teste ovulatorii pozitive luna de luna
- dozarile hormonale ziua 3 a ciclului menstrual:
– estradiol 57 normal: 39-189
– fsh 7,65 normal 4-13
– lh 11,52 normal 1-18
– prolactina: 21,54 normal 1,39-24,20
– testosteron 0.14 normal 0.051-0.62
– tsh 3.189 normal 0.49-4.67

Dozari in ziua 21 ( 10.09.2010 ):
– progesteron 21 normal 1,2- 15,9 in afara sarcinii si primul trimestru de sarcina 2.8-147.3
– tsh 3,8611 normal 0.35-4.94
– estradiol 141 normal 48-309
– beta hcg 1.2 negativ < 5, sarcina timpurie 5-25
– T4 5,92 normal 4,5 – 12
– T3 1.12 normal 0.79-1.49
– anti tiroglobulina 0,74 normal <4.11
– anti tpo 0.03 normal <5.61

Nu am facut nici o ecografie la tiroida, pana acum nu am consultat decat medici ginecologi pentru a gasi explicatii pentru infertilitate.

Intrebarile sunt:

Valoarea marita a tsh poate fi o cauza de infertilitate? Daca da, cum se poate trata? Care poate fi explicatia pentru valoarea marita a progesteronului?

Mentionez ca am functie de conducere de patru ani, lucrez 10-11 ore pe zi sub stres continuu.
Multumesc mult pentru timpul acordat
.

Raspuns:

- nivelul TSH este normal in ambele seturi de analize; de asemenea, T3, T4 si anticorpii specifici sunt in limite; conform acestor analize nu exista o disfunctie tiroidiana si, in consecinta, niciun fel de influenta negativa asupra fertilitatii; nu cred ca este necesara o ecografie tiroidiana in situatia dvs; oricum nivelul TSH nu se modifica semnificativ de-a lungul ciclului menstrual si masurarea lui (ca si a T3 si T4) de mai multe ori este inutila;

- progesteronul din ziua 21 nu arata decat faptul ca ati ovulat, nu are o semnificatie patologica in sine, chiar daca depaseste usor limita superioara a normalului;

- exista, in multe cazuri, o influenta a stresului asupra fertilitatii; daca toate investigatiile sunt normale, trebuie luat in considerare si acest aspect;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »