Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Search Results

« Previous Entries Next Entries »

Răspunsuri la întrebări (687)

March 4, 2012

Adela:

Buna ziua,domnule doctor

Am fost la endocrinolog si mi-au iesit anticorpii ATPO foarte mari (199, iar valoarea normala ar fi fost < 5), insa TSH-ul in limite normale. Si ecografia a iesit in regula. Medicul mi-a explicat ca acesti anticorpi ataca tiroida si ca in cele din urma vor incepe sa o distruga si atunci si TSH-ul va fi afectat.
Mi-a prescris Euthyrox 25 (dar doar jumatate pe zi) doua luni de zile, pana “se mai incalzeste afara”, ca sa “ajutam tiroida”.
Acum intrebarile mele sunt:
a) ce parere aveti de ceea ce mi-a prescris medicul
b) are vreo legatura faptul ca am inceput sa iau Euthyrox de 2 saptamani cu intarzierea menstruatiei? Am o menstruatie foarte neregulata, oriunde intre 33 – 55 de zile, iar anul trecut cand am luat Euthyrox (tot asa, in sezonul rece, 2 luni) menstruatia mi-a venit sub o forma ciudata, adica mai mult solida decat lichida, ca niste firisoare. Atunci am si incetat sa mai iau Euthyrox pentru ca m-am speriat. Cand i-am spus medicului de acea menstruatie, a zis ca “se refacea mucoasa” si ca nu trebuia sa intrerup tratamentul.

Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Raspuns:

  1. pentru un nivel al TSH apropiat de limita superioara a normalului se poate recomanda acest tratament; oricum, o doza atat de mica nu are efecte adverse;
  2. daca tot timpul nivelul TSH a fost in limite normale, se poate exclude o influenta tiroidiana; trebuie facute investigatii suplimentare pentru tulburarile de ciclu menstrual;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (686)

Gabriela Ianculescu:

Buna ziua,

Am facut de curand o analiza cu ultrasunete a glandei tiroide in Austria, cu urmatoarea interpretare: ambele parti ale tiroidei dimensiuni regulate si ecogenitati. Pe ambele parti – adenoame nodulare hypoechoic, de dimensiune maxima 3 mm, mai mult pe partea dreapta decat pe cea stanga. Sunt extrem de speriata deoarece am citit ca adenomul nodular hypoechoic are risc de malignitate ridicat si ar fi necesare investigatii suplimentare, biopsie cu ac fin, RMN. Va rog sa ma ajutati sa interpretez acest rezultat. Precizez ca TSH realizat in noiembrie era 1,1640 (interval normal 0,35-4,94 micro UI/ml) iar T3 si T4 nu le-am facut.

Multumesc anticipat pentru raspuns

Raspuns:

– diagnosticul de adenom tiroidian se pune anatomopatologic, adica prin examinarea la microscop a tesutului tiroidian; cealalta situatie in care se accepta acest diagnostic este evidentierea la scintigrafie a unui nodul  unic captant (“cald”), situatie in care vorbim de un adenom toxic; ecografia nu poate stabili cu certitudine un astfel de diagnostic;

– din datele prezentate rezulta ca aveti o gusa micronodulara cu functie tiroidiana pastrata – o afectiune comuna care, in general, nu necesita decat monitorizare; restul este jargon medical fara acoperire; pentru ca descrierea nu este precisa si pentru ca tiroidita autoimuna se poate prezenta uneori cu un astfel de aspect, este bine ca pe langa FreeT4 sa masurati si nivelurile ATPO si ATGL;

– nu intra in discutie RMN sau punctie cu ac subtire pentru noduli tiroidieni de 3 mm;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (685)

Mocanu Dorina:

Buna ziua,
Ma numesc Dorina M., am 36 de ani si in aprilie 2010 am fost operata de tiroidectomie totala al carui rezultat histopatologic a fost de gusa polinodulara cu noduli de adenomatoza. Am inceput substitutia cu euthyrox de 100 si dupa 6 saptamani valorile TSH si T3 au fost normale dar dupa 4 luni val TSH a fost de 6.35 (val.ref.0.27-4.2), FT4 valori normale si mi s-a marit doza de euthyrox la 125, dupa alte 4 luni TSH val de 0.08 (val.ref.0.27-4.2) si FT4 25.1 (val.ref.12-22 pmol/L)si mi-a fost scazuta doza de euthyrox iar la 100 pana in aprilie 2011 cand valorile au fost de TSH 8.8 (0.27-4.2) si FT4 val normale. Atunci dna doctor a spus sa incercam o doza intermediara de Euthyrox si anume 112.5 dar la analizele din octombrie 2011 val TSH a fost de 19.14 (0.27-4.2)si am inceput sa iau din nou 125. Zilele trecute am repetat analizele si valoarea TSH este de 22.76 (0.27-4.2 val ref lab. Synevo)si FT4 val.normala. Mentionez ca am 56.kg si o inaltime de aprox 1.70, iau Euthyrox-ul dimineata si timp de aproape 2 ore dupa nu mananc, doar beau caei si cafea, iau Logest in continuare si in aprilie 2011 am fost operata de fiere. As dori sa stiu daca trebuie sa fac si alte investigatii pt. a afla de ce nu este suficienta doza de Euthyrox deoarece in tot acest interval de la operatie am oscilat si ma simt epuizata, sunt uneori destul de irascibila, am momente cand pe ochiul stang simt ca o umbra care ma jeneaza si nu ma pot echilibra fizic si emotional.Va multumesc.

Raspuns:

– din cele prezentate rezulta ca tratamentul este corect administrat; repet, totusi, ca asocierea cu preparate care contin calciu, fier, colestiramina, crom poate scadea absorbtia;

– afectiunile gastrointestinale pot determina malabsorbtia levotiroxinei; gastrita atrofica si boala celiaca sunt doar doua dintre ele; un consult la medicul gastroenterolog este urmatorul pas, in opinia mea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (684)

Manuela:

Am 44 ani si in luna decembrie 2011 am fost diagnosticata cu hipertiroidie, gusa gr.II micronodulara toxica.Fac tratament cu thyrozol iar la inceputul lunii martie sunt programata la control.Incepand cu luna ianuarie am avut probleme familiale si am plans foarte mult,aproape in fiecare zi pana acum (21 februarie).De o saptamana ma trezesc dimineata cu pleoapele superioare umflate mai ales la ochiul stang si parca uneori vad incetosat.Pana seara se mai desumfla dar nu revin la normal.Imi este tare teama de boala basedow si de exoftalmie.Va rog frumos sa-mi spuneti daca diagnosticul meu este sinonim cu aceasta boala sau daca as putea in timp sa ajung sa dau in basedow.Umflarea pleoapelor este de la tiroida? isi vor reveni pleoapele la normal?

Raspuns:

boala Basedow-Graves si gusa polinodulara hipertiroidizata sunt doua boli diferite care determina hipertiroidie; din punct de vedere al manifestarilor exista o mare diferenta: gusa polinodulara hipertiroidizata nu determina niciodata oftalmopatie (exoftalmie);

– diagnosticul diferential nu este intotdeauna simplu, mai ales la pacienti de varsta dvs, care, statistic, au risc relativ similar pentru ambele afectiuni;

– ecografic, tiroida din boala Basedow-Graves se prezinta tipic ca global neomogena, hipoecogena si hipervascularizata; in gusa polinodulara hipertiroidizata exista, dupa cum arata si numele, mai multi noduli, care pot avea ecostructura, dimensiuni si vascularizatie foarte diversa; in practica, de multe ori nu exista o diferentiere asa de clara la ecografie; de altfel o gusa polinodulara poate coexista cu boala Basedow-Graves;

– cel mai specific test este reprezentat de masurarea TRAb, anticorpi care apar crescuti doar in boala Basedow-Graves;

– in concluzie, este foarte greu sa va spun, doar pe baza datelor prezentate, care este afectiunea exacta si daca aceste manifestari oculare sunt pe fondul unei oftalmopatii Graves; oricum, nu se poate exclude aceasta posibilitate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (683)

February 20, 2012

Alina:

Buna ziua domnule doctor!
Ma numesc Alina si am 37 de ani. Am hipotiroidism de la varsta de 21 de ani(atunci l-am detectat) si iau Euthyrox 50mg in fiecare zi.
Fetita mea , in varsta de 6 ani, a fost detectata si ea cu valori ale TSH= 4,71.As dori sa intreb ce tratament ar trebui sa primeasca un copil de varsta ei si ce investigatii trebuie sa i se faca pentru o corecta evaluare. Daca eu am 1,70/ 50 kg, dar sunt intr-o continua lupta cu kg , pe care le pun f usor, si daca am ameteli , simt zilnic o presiune pe gat si pe inima , seara imi este foarte greu sa dorm , pt ca nici nu pot sa-mi simt pulsul..toate acestea inseamna ca doza de euthyrox este mare sau mica?
Va multumesc anticipat si va doresc sanatate multa!
La revedere!

Raspuns:

– la copii, nivelul TSH poate urca pana la 8-10 μUI/ml fara vreo semnificatie patologica; daca anticorpii specifici (ATPO si ATGL) sunt in limite, ecografia de tiroida nu arata modificari si copilul creste normal, nu este necesar vreun tratament;

– eficienta tratamentului de substitutie cu Euthyrox se apreciza in primul rand prin normalizarea TSH si FreeT4; simptomatologia dvs nu inseamna obligatoriu ca doza nu este corecta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (682)

Luca Fănica:

Buna ziua,
Ma numesc Luca Fănica, am 46 ani. Pe data de 09 decembrie 2011 am facut operatie de tiroidectomie totala.
Rezultatul anatomopatologic este:
1.Carnicom tiroidian papilar cu arii de tip solid(>80%), larg invaziv marginal, angioinvaziv pe vase de calibru mic si mediu, focar panlobar lob stang 6/4 cm.
2.Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii predominant cubice si plate.
3.Blocuri adenopatice latero-cervicale drepte cu metastaze izostructurale.
NL: Prezentare tumorala cu aspect invaziv si angioinvaziv. Risc de prezenta de metastaze la distanta.
Cod morfologic: M 8340/3.
Stadialitate postchirurgicala: pT3.
Stadialitate post chirgurgicala PN: pN1B.
Stadialitate agregata ST: ST4a.
Grad Diferentiere G: G2.
Alte date de tip prognostic: R1v1.
In urma rezultatelor am fost programata pentru terapia cu iod radioactiv, pe data de 5 martie 2012, la spitalul Fundeni.
Am urmatoarele intrebari:
1.Cum se interpreteaza rezultatul anatomopatologic?
2. Daca exista metastaze la distanta, unde ar putea fi? pot fi distruse cu iod radioactiv?
3. Daca la spitalul Fundeni nu exista iod radioactiv la data de 5 martie cand sunt programata, cat timp mai pot astepta fara sa iau euthyroxul(l-am intrerupt pe data de 30 ianuarie)?
4. La ce alte spitale sau clinici private de la noi din tara se mai poate face iodoterapie cu exceptia spitalelor Parhon, Fundeni, spitalul din Cluj?
5. Menstruatia este influentata de aceasta situatie?
Multumesc anticipat

Raspuns:

  1. este vorba de un cancer tiroidian diferentiat aflat intr-un stadiu mai avansat si ceva mai agresiv;
  2. tumora primara de dimensiuni mari, prezenta metastazelor ganglionare si invazia vasculara fac mai probabila prezenta unei extinderi la distanta; in general, plamanul este sediul predilect; daca nu sunt foarte voluminoase, aceste posibile (NU certe) metastaze pot fi distruse de iodul radioactiv;
  3. nu exista un terment limita, dar nu este indicat ca hipertioidia sa persiste prea mult timp;
  4. nu cred ca exista vreun spital (sau clinica) privat in Romania care sa faca astfel de tratament; probabil ca si la Iasi si Timisoara mai exista astfel de centre, dar nu sunt sigur;
  5. hipotiroidia indusa de oprirea tratamentului de substitutie poate deregla menstruatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (681)

Simona Oancea:

Ma numesc Simona Oancea, am 42 ani. Pe data de 25 noiembrie 2011 am facut operatie de tiroidectomie totala.

Rezultatul anatomopatologic este:
Diagnostic HP: 1)Carcinom papilar multifocal: focar LST incapsulat 4/2.5 cm; si microfocar incapsulat intraparenchimatos LDT 0.60/0.5 cm.
2) Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate.
Cod morfologic M: M8340/3
Stadialitate post chirurgicala PT: PT3mb
Stadialitate post chirurgicala PN: PnX
Stadialitate agregata ST: ST1
Grad Diferentiere G: G1
Alte date de tip prognostic: Rx

1. As dori, daca este posibil, o interpretare a rezultatului anatomopatologic.

2. In urma rezultatului anatomopatologic mi se s-a recomandat terapia cu iod radioactiv. Mentionez ca sunt alergica la iodul folosit la investigatii (colecistografie)si as dori sa stiu daca pot face terapia cu iod radioactiv.

Raspuns:

  1. este vorba de un cancer tiroidian diferentiat, aflat in stadiul I (sub 45 de ani exista doar doua stadii, iar stadiul II inseamna metastaze la distanta prezente); acest grup de tumori maligne tiroidiene beneficiaza de tratamentul cu iod radioactiv si au o rata excelenta de vindecare; aici aveti articolele dedicate cancerului tiroidian;
  2. de principiu, pacientii cu alergie la iod tolereaza bine acest tratament, deci nu este formal contraindicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (680)

izy32:

Buna ziua.
Va rog frumos daca puteti sa raspundeti la postarea mea.Am mai scris odata 27 decembrie la care inca nu am primit inca raspuns dar m-am gandit ca niste detalii in plus nu strica totusi.
Am 32 ani,am 48 kg si 1,58 m.
De obicei nu fug la doctor pt orice bubita dar ce e acum ma sperie pt ca ami afecteaza in totalitate calitatea vietii si stau in casa mai mult.Nu stiu daca au legatura toate dar eu le enumar .Medicul meu de familie m-ar interna in spital dar nu-mi permit momentan si trebuie sa trag pana in martie la urma.

-oboseala permanenta
-infectie urinara repetate
-chite ovare multiple pe fiecare ovar cate 3-5 bucati (de 16 ani intruna)
-chist hepatic simplu (din 2010)
-ciclu de la varsta de 11 ani,neregulat cu dureri mari tinea cate 14 zile, tratat cu medroxiprogesteron la 14-16 ani cate 2 sau 3 luni combinat cu vitamina E,A si ulterior pe la vasrta de 26 ani cu orgametril tot cateva luni si la 29 ani orgametril tot atat si diane 35 dar a trebuit sa las ultima pt ca aveam dureri mari de cap de la ea.Am un pic oasele la genunchi intradevar marite si putin strambe la picioare tocmai din cauza problemelor cu ciclu.Am citit ca la fete tinere cu probleme de gen au deobicei probleme osoase si nu au asimetri,frumos ddezvoltat picioare ci raman putin strambe,bazinul putin marit.Am facut exces de calmante dureri in acele ani cu algocalmin,paracetamol,lizadon etc si tot ce exista pt calmarea durerilor menstruale,chiar si cate un pachet pe zi aproape pt ca nu mai rezistam de dureri si totusi nu prea aveau efect.
-am avut tratament azitrox prescris de ginecolog in toamna dar am avut dureri foarte agresiva in zona maduvei spinarii recent ,nu am raportat cazul pt ca dupa 2 ore a si trecut.
-aritmie,uneori dureri in piept(noembrie)
-anemie usoara
-dureri osoase,dureri maini,piciare la oboseala si mai accentuata
-caderi de calciu dimineata (sau de glcemie?!),de cateva luni
– FRISOANE destul de agresive de mai mult de 2 luni,durere piele de pe brate
-tranzit intestinal accelerat (in vara am avut hemoragie digestiva inferioara care a aparut brusc 10- 14 scaune pe zi timp de 3 zile ) am facut colonoscopie de excludere si am ramas cu hdi rectoragie si boala hemoroidala ca rezultat final
-stari subfebrile permanent,alterata cu stari de somnoleanta si epuizare,paloare
-dureri ganglionare?! ca o jena la vene
-chist sebaceu latero-cervical extirpat in 2008
-dureri de cap ca o presiune in spate,crestet,frunte
-uneori dureri zona suprarenala accentuata care apare brusc
-am avut sangerari nazale recent de cateva ori dar nu grav,presiunea din cap disparea dupa ce isi dadea drumul
-senzatie arsura pleoape,senzatie de corp strain in ochi mai nou
-am avut un episod de cateva luni cand am simtit tiroida,cum se zbate, forma fluturelui la care m-am trezit
-uneori ma trezesc brus(senzatie de cadere in gol)

Nu cunosc istoricul familiei in boli endocrine,tumori etc .

Ecografie tiroida decembrie;
Tiroida de aspect asimetric de volum moderat crescut la nivelul LD.
LD; dim.moderat crescute 1, 4/1, 6, /5, 2 cm, contur regulat, ecostructura neomogena, diseminat prezinta multiple chiste coloidale de dimensiuni intre 2 si 5 mm, unele cu microcalcifieri in interior.La examinare PD lobul prezinta hipervascularizatie.
LS; dim.normale, 1, 2/1, 8/3, 9 cm, contur regulat, ecostructura neomogena, similara cu cea a LD cu multiple chiste coloidale de dimensiuni de pana la 5 mm.La examinarea PD lobul prezinta usoara hipervascularizatie.
Istm diametru AP= 2mm, ecostructura Omogena.
Fara adenopatii latero-cervicale.
Gusa multinodulara LD cu chiste coloidale.

Mai facusem un eco tiroida cu un an inainte 2010 si analize sange unde toate au iesit bine ,la limita cu exceptia cortizolului care a fost putin crescut .Era doar mici chiste coloide 2 mm doar stang ,nesemnificative fara calcificari.

Raspuns:

– intr-adevar, din cauza unei erori de listare a comentariilor, intrebarea dvs din 27 Decembrie nu a primit raspuns;

– daca testele de functie tiroidiana (TSH, FT4 ± T3) sunt in limite normale, inseamna ca nu exista o cauza tiroidiana pentru simptomatologia dvs;

– in general, la ecografie, chistele tiroidiene nu au microcalcificari reale la interior, ci asa numitele artefacte de reverberatie, care nu au nicio semnificatie patologica;

– evaluare secretiei de cortizol trebuie facuta prin masurarea acestui hormon din urina pe 24 ore (cortizolul liber urinar) sau prin testul la 1mg dexametazona; simpla masurare a cortizolului matinal poate sa nu fie relevanta;

– tinand cont de simptomatologia descrisa, probabil ca o internare este cea mai buna solutie pentru investigatii complete;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (679)

ELENA JUCAN:

Mă numesc Elena Jucan şi am 78 ani.
În februarie 2010 am fost operată de litiază biliară, laparoscopic. După două luni am făcut prima criză de astm bronşic şi apoi crizele sau repetat al 2,5 luni iar în noembrie 2010 m-am operat de hernie hiatală tot laparoscopic. Au urmat apoi în tot anul 2011 crize de astm bronşic la 15-20 zile, fiecare criză fiind urmată de o internare la pneumologie, unde mi s-au făcut analize cu radiografii pulmonare, prin care s-a constatat că plămânii mei sunt sănătoşi. Mi s-a făcut o bronhoscopie şi a reieşit că există fum de ţigară?? dar eu şi nimeni din familia noastră nu a fumat niciodată, probabil de la locul de muncă unde am fost întoxicată cu fum de ţigară de două ori în jurul vârstei de 25-30 ani.
În aprilie 2011 mi s-a găsit o tiroidă haşimoto recomandându-mi-se Euthyrox 25 şi deşi analizele au revenit în limitele normale după 3 luni de tratament medicul endocrinolog mi-a mărit doza la Euthyrox 50. După prima pastilă am avut o criză majoră de astm şi la UPU mi-au spus că este efectul dublării dozei de Euthyrox. Am acum şi osteoporoză gradul II. Am şi o rinosinuzită cronică. Mi-am făcut testele de alergologie şi nu sunt alergică la nimic.
Care poate fi cauza crizelor de astm bronşic şi ce tratamete pot să fac întrucât dacă iau Seretide 50/500, Spiriva la nevoie Ventolin, insuficienţa respiratorie se accentuează după 15 – 20 zile şi sunt nevoită din nou să apelez la serviciile de urgenţă.
Menţionez că ţin regim alimentar destul de sever datorită operaţiilor pe care le-am avut şi a unui reflux gastroesofagian apărut după aceste operaţii.
Mi-am făcut o examinare la computer tomograf şi rezultaul examinării este următorul:Diametrele cutiei toracice sunt mărite Bronşiile au calibrul normal dar un perete discret şi uniform îngroşat. Indicele arteriobronşic este unitar şi în cocluzie o Hiperinflaţie pulmonară.
Încotro să-mi îndrept atenţia pentru a-mi îmbunătăţi starea de sănătate şi să ţin sub cotrol aceste nedorite crize de astm?
Care dintre medicamente ( ventolinul dă dependenţă? ) trebuie să le înlocuiesc? Euthyroxul se poate lua dimineaţa după mâncare întrucât la
10-15 minute luat dimineaţa înainte de mâncare îmi provoacă spasme mari la diafragmă şi apoi criză de insuficienţă respiratorie din ce în ce mai accentuată.Ce cauzează acea hiperinflaţie pulmonară?
Aştept cu nerăbdare sfatul d-vs şi vă mulţumesc anticipat,
Elena Jucan

Raspuns:

– la majoritatea intrebarilor dvs trebuie sa raspunda un medic pneumolog, nu endocrinolog;

– daca testele de functie tiroidiana (TSH, FT4, T3) sunt in limite normale sub tratament, NU exista nicio legatura intre crizele de astm si boala de tiroida;

– Euthyrox-ul trebuie administrat dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; este foarte improbabil sa va dea vreun fel de manifestari la 10-15 minute dupa administrare deoarce el se absoarbe la nivel intestinal mult mai tarziu si nici nu este iritant gastric;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (678)

bucura ramona:

Buna ziua!
Ma numesc Ramona Bucura si am 33ani.Am suferit o hemitireidectomie dr.cu urmatoarele observatii:Adenom folicular cu ep.cu aspect marcat hiperfunctional transformat chistic posthemoragic, capsule scheioase.Parenchim adiacent mezofolicular cu ep.predominant cubice si plate.
V-as ruga sa-mi spuneti daca este in regula !
Cu stima.

Raspuns:

– este vorba de un nodul tiroidian benign, deci NU de un cancer tiroidian;

– in mod curent, in astfel de situatii se recomanda tratament de substitutie hormonala cu levotiroxina pentru a preveni hipertrofia lobului ramas;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (677)

mara:

Buna ziua,

Am 31 de ani si am fost diagnosticata in 2010 cu hipertiroidie – gusa polinodulara. Diagnosticul a fost pus la o valoare de TSH de 0,004. Am facut tratament un an de zile cu tyrozol ( initial 10mg ulterior 5mg), in ultima parte fiind adaugat si eutyrox pentru balansare. Tratamentul la care markerii endocrini au iesit in parametri timp de 6 luni de zile a fost 5mg tyrozol si 37,5 eutyrox. Cu permisiunea endocrinologului am intrerupt tratamentul cu tyrozol din septembrie 2011 si am scos si eutyroxul in decembrie 2011 pentru ca incercam sa obtin o sarcina. Sarcina a aparut in ianuarie dar am pierdut-o la inceputul lui februarie 2012, la 5 saptamani. N-am apucat sa ajung la medic pentru ca asteptam rezultatul analizelor de sange. Am obtinut insa ulterior rezultatele: F3 4.9 ( limite 3.9 – 6.7), FT4 13.6 ((12-22) iar TSH-ul 0.231 ( 0.27 -4.2). Analizele au fost facute cand eram deci insarcinata in 4 saptamani si 5 zile. Intrebarile mele: e posibil ca din cauza tiroidei sa se fi declansat avortul spontan? E posibil ca nivelul TSH-ului sa fi fost ridicat de sarcina? In decembrie era 0,04 dar luam eutyrox? Trebuie sa ajung la medic la sfarsitul lunii februarie dar m-ar ajuta si opinia dvs. Multumesc anticipat.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate, functionarea tiroidei era normala la acel moment, deci nu o disfunctie tiroidiana a fost cauza pierderii sarcinii;

– pe de alta parte, Boala Basedow-Graves (cea mai frecventa cauza de hipertiroidie la varsta dvs) este o afectiune autoimuna; exista studii care au aratat ca afectiunile tiroidiene autoimune cresc usor riscul de pierdere a sarcinii, chiar daca functia tiroidiana este normalizata de tratament; ce se poate face? ramane aceeasi recomandare: normalizarea testelor de functie tiroidiana inainte de a ramane insarcinata;

– atat oprirea tratamentului cu Euthyrox, cat si sarcina in sine, pot explica cresterea nivelului TSH; oricum, asta e mai putin important acum;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (676)

Angela David:

Buna seara!, eu am tiroidita hashimoto cu TSH crescut ..40 dar nu suport medicamentele , cu orce am incercat,eutirox, novotiral Ltiroxina
Am incercat si pe baza homeopatica tiroidin dar dupa aproximativ 3 saptamini incepe sa mi se faca rau seara …senzatii de slabiciune , de sfarseala de cazut jos cu puls incetinit,ma ia cu frica….Eu nu mai stiu ce sa fac …cum sa pot sa mai cobor TSH am luat in 5 zile Duphaston si de la el mi s-a facut rau la fel ca dupa celelalte . Va rug daca puteti sa-mi dati ceva sfaturi care sa ma ajute….Va multumesc mult

Raspuns:

– la un TSH de 40 μUI/ml tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni este obligatoriu; din pacate nu exista nicio alternativa naturista sau homeopata pentru acest tratament;

–  cel mai adesea se incepe cu doze foarte mici (de exemplu 12.5 μg/zi) de levotiroxina (Euthyrox sau L-Thyroxin), crescandu-se apoi treptat, la fiecare 2-4 saptamani, pana se ajunge la doza optima, sub care TSH trebuie sa fie in limite normale; in orice caz, trebuie facute toate eforturile in acest sens, efectele hipotroidiei fiind serioase;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (673)

Dana:

Buna Ziua, ma numesc Dana si am 29 ani.
Am facut urmatoarele analize TSH=5.30 (val normale 0.5-4.0) FT4=1.36 (val. normale 0.8-2.0) si Anti-TPO=10.1 (val. normale <50) vroiam sa stiu daca am motive de ingrijorare.
Multumesc!

Raspuns:

– nivelul usor crescut al TSH indica, de principiu, o forma usoara de hipotiroidie; cea mai frecventa cauza de hipotiroidie la varsta dvs este tiroidita autoimuna, iar nivelul normal al ATPO nu o exclude complet;

– investigatiile ar trebui completate cu un consult la endocrinolog si cu o ecografie de tiroida; daca la ecografie se descopera aspectul tipic din tiroidita autoimuna, boala este confirmata si tratamentul se poate initia; daca tiroida este normala ecografic, se poate temporiza tratamentul cu repetarea analizelor (TSH, FT4, eventual ATGL) peste 2-3 luni;

– in marea majoritate a cazurilor nu exista vreo simptomatologie asociata cu un TSH doar usor crescut peste limita superioara a normalului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (675)

florentina:

Buna ziua,

am fost depistata cu hipertiroidie Basedow-Graves in septembrie 2011, acest lucru intamplandu-se la 11 luni de la nastere, in cele 11 luni alaptand exclusiv (copilul mancand doar san). Nivelul initial al TSH = 0.03. Dupa 3 saptamani de tratament cu thyrozol 20 mg x 3 ori/zi am ajuns la un TSH = 0.2, Anti TPO > 320, T3 si T4 in limite normale. Au urmat 2 luni de tratament cu thyrozol de 10 mg x 3 ori/zi si la sfarsitul lui noiembrie 2011 am avut TSH = 20 ,Anti TPO > 320, T3 si T4 au iesit din limite, deci am trecut in hipotiroidie.Am continuat cu tratament cu tyrozol de 5 mg x 3 ori/zi pentru inca 2 luni si la sfarsitul lui ianuarie 2012 am constatat ca hipotiroidia s-a inrautatit, ajungand sa am TSH>20, Anti TPO = 285, T3 si T4 foarte prost.
Intrebarile mele sunt:
– credeti ca tratamentul care imi este prescris este cel corect? sa mai continui asa, tinand cont ca am ajuns intr-o hipotiroidie din ce in ce mai rea?
– doresc din tot sufletul sa fac un al doilea copil, dar dupa cum vad rezultatele analizelor, se pare ca in loc sa ma fac bine eu tind din rau in mai rau. Pot face un copil in asemenea conditii?
– exista medicamente care sa nu afecteze fatul, sarcina, sa nu treaca prin placenta?
– ce mi-ati recomanda sa fac intr-o astfel de situatie?

Cu recunostinta,
Florentina

Raspuns:

 – din datele prezentate, dozele de Thyrozol prea mari au blocat excesiv productia de hormoni tiroidieni, provocand hipotiroidie;

– o noua sarcina este posibila, dar in niciun caz inainte de normalizarea functionarii tiroidei;

– Thyrozol-ul folosit pe timpul sarcinii in doze mici, sub monitorizare endocrinologica, NU afecteaza fatul;

– asa cum am mai spus de multe ori, NU pot face recomandari medicale propriu-zise prin intermediul blogului; strict informativ, eu as opri complet tratamentul cu Thyrozol si as repeta TSH si FT4 la 6-8 saptamani; repetarea ATPO este complet inutila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (674)

aurelia:

d-le doctor am fost operata in anul 2004 de un nodul tiridian rece pe partea stinga imi era f rau ametam ma sufocam si dupa operatie am ramas cu aceleasi stari tin sa mentionez ca sint cintaret profesionist si de cind m-am operat nu prea mai pot sa imi exercit meseria atit de bine imi este din ce in ce mai greu as dori sa imi spuneti daca are rost sa mai cint sau ar fi mai bine sa ma opresc din activitate am fost la multi medici orl si toti spun ca nu are legatura tiroida cu laringele dar eu vad ca nu este asa mi-e teama sa nu patesc ceva rau
din spusele d-nei dr chirurg am inteles ca era destul de mare 2,5 pe 2,5 si facea compresie pe laringe.va rog din suflet sa imi raspundeti si sa imi scuzati felul agramat de a scrie darnu ma pricep deloc la calculator si ma simt destul de jenata din acest motiv.va multumesc
domnule doctor.

Raspuns:

– sunt posibile efecte negative asupra vocii cauzate de operatia de indepartare a tiroidei; lezarea anumitor nervi (laringei recurenti) poate determina chiar paralizia corzilor vocale; totusi, in foarte multe cazuri, aceste efecte sunt mai usoare si tranzitorii; daca nervii nu au fost sever lezati, au capacitatea de a se reface intr-un interval de 6-12 luni;

– in cazul dvs, tinand cont ca operatia a fost in 2004, nu cred ca mai pot aparea imbunatatiri spontane la acest moment;

-daca nodulul a fost benign, urmati tratamentul de substitutie si ati ramas in monitorizare la un endocrinolog, nu exista, formal, vreo contrainidicatie pentru cantat; altfel spus, cantatul nu creste in vreun fel riscul de complicatii legate de nodul sau operatia din 2004;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Previous Entries Next Entries »